Folksam GP Startsida  
  Nyheter  
  Utvärdering/Evaluation  
  Bilder  
  friidrott.se  
  In English  
 
  Sponsorer Folksam Grand Prix  
 Nyheter 

Nyheter

081217 Folksam GP Serien

Datumen för Folksam GP 2009 fastställda


Johan Wissman på
Sollentuna GP 2008
Foto: Ryno Quantz

Arrangörer och datum för Folksam GP 2009 är nu fastställda.
Göteborg GP arrangeras på Slottskogsvallen den 9 juni. Därefter följer Sollentuna GP på Sollentunavallen den 25/6. Den 6 juli arrangeras Karlskrona GP på Karlskrona GP, innan serien avslutas med Karlstad GP på Tingvalla IP den 23 juli.

080727 Karlstad GP

Triss i ess ser fram emot Karlstad GP


Carolina Klüft hoppar
tresteg i Karlstad
Foto:Ryno Quantz

Under eftermiddagens presskonferens berättade Magnus Arvidsson, Stefan Holm och Carolina Klüft att de alla tre verkligen ser fram emot Karlstad GP som tillsammans med SM i Västerås blir de sista värdemätarna inför OS.

- Det är alltid roligt att tävla i Karlstad – alltid bra väder och mycket publik och extra energi, mycket tack vare att Stefan (Holm) alltid är med, så nu gäller det att passa på när han fortfarande är kvar, sa Carolina Klüft till den samlade pressen.

Det var tre stjärnor som dykt upp på Scandic Klarälven och som såg fram emot att få göra fina resultat under Karlstad GP. Vädret ser ut att ännu en gång bli bra och formen hos de tre aktiva pekar uppåt.
- De tre senaste träningspassen har varit riktigt bra, jag har gjort årsbästa i alla tre passen så nu gäller det bara att få till det här på tävling, sa en hoppfull Magnus Arvidsson.

Magnus laddar nu batterierna inför OS.
- Jag kör lite lättare mer explosiva pass nu inför OS, säger Arvidsson och fortsätter:
- Målet är att göra ett bättre mästerskap än det förra (VM i Osaka), det känns som en rätt realistisk målsättning.

Stefan Holm är regerande olympisk mästare och ser nu fram emot att sätta punkt för karriären.
- Jag hoppas verkligen att kunna göra en snygg avslutning på Tingvalla, sa Holm, som hoppade på Tingvalla för första gången för ungefär 20 år sedan. Han var inte supernöjd med sin start i DN galan men kände en uppåtgående trend.
- Resultatet var väl inte på topp i Stockholm men jag tog en hel del bra skalper. Det känns som att jag blivit lättare i benen sedan dess och jag ser jäkligt mycket fram emot att hoppa i Karlstad.

Carolina Klüft hoppar tresteg i Karlstad en gren som hon fortfarande känner sig som en nybörjare i.
- Det är svårt, men samtidigt roligt och utmanande, jag behöver få till rytmen och tekniken, men jag behöver samtidigt tålamod.

Carolina är regerande Olympisk mästarinna i sjukamp men är fortfarande helt övertygad om att satsningen på längd och tresteg har varit rätt för henne:
- Det jag sökte har jag fått, jag behövde nya utmaningar och jag har funnit glädjen och inspirationen. Jag känner också att jag fortfarande har en väg att gå innan jag är nöjd, det gäller att behålla fokus under den här tiden.

Imorgon är det tresteg som gäller och kanske är det svenska rekordet i fara, missa inte chansen till en fin friidrottskväll imorgon den 28/7 – Karlstad GP på Tingvalla IP – huvudtävlingarna startar 18:30, välkomna!

080726 Karlstad GP

Dagens gren - M Höjd

Årets absolut hetaste herrgren – som vanligt kanske några tänker men i år gäller det mer än någonsin.

Det handlar om Stefan Holms sista gala på hemmaplan, i ett läge då han är nybliven världstvåa, är i uppladdningsfasen för att försvara sitt legendariska OS-guld från 2004 och då hans störste antagonist under 2000-talet – ryssen Yaroslav Rybakov - kommer till Karlstad. Sällan har vi stått inför en häftigare friidrottsupplevelse i Värmland. Stefan har tilldelats nummerlapp 240 för nu ska det inte bara bli banrekord, personligt rekord och världsårsbästa utan nu ska det bli den stora drömgränsen inför en entusiastisk hemmapublik.

Utöver Holm och Rybakov kan vi presentera ytterligare två hoppare som varit över 2.30 i år - ryssen Alexey Dmitrik och amerikanen Jamie Nieto. Nieto var OS-fyra 2004 och har varit i Karlstad tidigare. Dessutom kommer juniorvärldsmästaren Bohdan Bondarenko (2.26) och britten Adam Scarr (2.25). För att slussa in morgondagens hoppare låter vi också Mehdi Alkhatib, Richard Huldén och Kjölv Egeland hoppa med de stora grabbarna. Mehdi är 21 år och har hoppat 2.19, Richard är Götas höjdhopp med ett pers på 2.13 och Kjölv är Norges framtidshopp med ett pers på 2.13.

Vi bygger självklart en extra läktare i höjdkurvan men för att få en riktigt bra plats bör man vara där tidigt.

080725 Karlstad GP

Magnus Arvidsson gör en intressant start i spjutstaden Karlstad!


En OS-deltagare som kommer att tävla i spjutmetropolen Karlstad och den friidrottsintresserade bör hålla ett extra öga på är Magnus Arvidsson. Han slutade tia vid både EM i Göteborg och VM i Osaka.

Karlstad Grand Prix är en viktig tävling för Magnus.
- Jag vill ha ett kvitto på att jag är i bra slag och få ett resultat över 80 meter.

Han kommer att få hårt motsånd på måndag- då världsnian i år – Eriks Rags från Lettland – kommer. Rags har kastat 85.05 i år och har ett personligt rekord som lyder på 86.47. Utöver Rags kommer också evigt unga Peter Esenwein från Tyskland (född 67) som i år kastat 82.72 och 2005-års världsmästare Andrus Värnik som kastat 81.11. Bland övriga svenskar bör också Mölndals talang Jonas Lohse nämnas som jagar sitt första 80-meterskast (personbästa 79.48).

Magnus Arvidsson är en lugn kille som inte alltid höjer rösten men som idrottsman besitter han en enorm styrka. Hans beskrivning av sig själv är enkel.
- Jag är en kille på 25 år som har som största intresse i livet att kasta spjut. Sedan 1.5 år tillbaka satsar jag heltid på detta. I 15 år har jag varit aktiv friidrottare och jag trivs väldigt bra med det.

Säsongen för Magnus är i år helt inställd på det gigantiska evenemanget i Kina.
- Jag har tränat väldigt hårt för att vara som bäst på OS. Jag tror inte att det kommer gå dåligt på de andra tävlingarna, men det är OS som gäller. Det är efter de stora mästerskapen man blir ihågkommen.

Grenen spjut och Karlstad hör på något sätt i hop. Vid galan på måndag kommer tidigare världsrekordhållaren Patrik Bodén att vara funktionär och spjutoraklet Anders Borgström m.fl. har under många år bedrivit ett ambitiöst utvecklingsarbete i grenen med solstaden som bas.

080724 Karlstad GP

Dagens gren - K Tresteg

Ska Carolina Klüft dubblera i längd och tresteg på OS? Ja den frågan ska få sitt slutliga svar på Tingvalla IP 28 juli.

Då gör hon sin sista trestegstävling innan OS och hon vill väldigt gärna visa hur bra hon egentligen kan hoppa om hon bara får till den där riktiga fullträffen. Hon har redan satt svenskt rekord med 14.29 men ett hopp bortom 14.50 skulle sitta fint inför OS. Carolina Klüft behöver knappast någon närmare presentation och hon är en av friidrottsvärldens mest igenkända profiler. Som kuriosa kan nämnas att detta är Klüfts sjunde gren hon gör i Karlstad i galasammanhang!

För att hjälpa Carro bortom 14.50 har vi tagit hit bra draghjälp i form av ryskorna Oksana Udmurtova och Ekaterina Kaukova. Båda har i år hoppat 14.59 och Udmurtova dubblerar precis som Carro längd och tresteg och bland annat tog hon EM-brons i längd 2006. Dessutom har vi två ytterligare 14-meterstjejer i form av Petia Dacheva (14.10) och Alsu Martuzina (14.21).
Banrekordet som innehas av Camilla Johansson lyder 13.41 och lär putsas med bortemot en meter.

080723 Karlstad GP

Carolina Klüft gör en hyperintressant start i tresteg i ett genrep inför OS i Peking!

2002 gjorde Carolina Klüft galadebut på Tingvalla IP I Karlstad. Då kom hon direkt från junior-VM på Jamaica där hon tog hem sitt andra junior-VM-guld.

Sedan dess är hon vunnit allt Du kan i mästerskapssammanhang internationellt, etablerat sig som en av de största profilerna på den globala friidrottsscenen och tävlat i samtliga galor i solstaden!

Vid Karlstad Grand Prix på måndag kommer "Carro" att hoppa tresteg och huvudtränare Agne Bergvall meddelade i samtal med galaledningen tidigare idag att IFK Växjös världsstjärna planerar att dubblera längd och tresteg i OS om inget oförutsätt inträffar.

Det är ingen slump att "Carro" kommit tillbaka till Karlstad varje år.

- Det brukar alltid vara bra stämning i Karlstad och det är alltid kul att tävla på hemmaplan i Sverige. Galan i Karlstad är en höjdare.

080723 Karlstad GP

Dagens gren - M Spjut

Spjut är anrik gren i Karlstad med Anders Borgström som stor guru och eldsjäl inom området.

På aktivasidan är förstås Patrik Bodén det största namnet, Torsbysonen som en marsdag 1990 vräkte iväg spjutet 89.10 i Austin Texas. Personligt rekord, svenskt rekord, europarekord och framförallt VÄRLDSREKORD. Bodén har nu en svensk efterföljare på den internationella scenen, nämligen KA 2:s Magnus Arvidsson. Magnus har ett personligt rekord som lyder 85.45 och på sikt är förstås målet att tvåla till Bodéns numera endast svenska rekord och bli förste svensk över 90 meter.

Magnus får tufft motstånd på Tingvalla IP under överseende av spjutfunktionär Bodén, då världsnian i år – Eriks Rags från Lettland – kommer. Rags har kastat 85.05 i år och har ett personligt rekord som lyder 86.47. Utöver Rags kommer också evigt unga Peter Esenwein från Tyskland (född 67) som i år kastat 82.72 och 2005-års världsmästare Andrus Värnik som kastat 81.11. Bland övriga svenskar bör också Mölndals talang Jonas Lohse nämnas som jagar sitt första 80-meterskast (PB 79.48).

080721 Karlstad GP

Dagens gren - K Diskus

Lika dominant som Robert Kronberg varit på korta herrhäcken har Anna Söderberg varit i kvinnligt diskus senaste decenniet.

Anna innehar det svenska rekordet som lyder 64.54 och för hennes del är Karlstad GP en viktig uppladdningstävling inför OS i Peking. Glädjande nog kommer det också nya tjejer underifrån och det största utropstecknet är faktiskt en Götatjej, nämligen Sofia Larsson ursprungligen från Säffle. Det är bara hennes andra riktiga diskussäsong men hon har redan kastat 55.99 och med det är hon femte svenska genom tiderna och det vid blott 20 års ålder.

Anna, Sofia och de andra svenskorna får naturligtvis några utländska kastare att tampas med, däribland ryskan Olga Chernogorova och tyskan Sabine Rumpf som båda kastat närmare 60 meter i år.

080720 Karlstad GP

Dagens gren - M 400 m häck

Äntligen är Mikael Jakobsson skadefri och kan vara med på en gala i hemstaden Karlstad. Det har varit tuffa år de senaste för femfaldiga svenska mästaren i grenen.

Vintern 2006 slet Micke av hälsenan och efter en första misslyckad operation blev det inte mycket av sommarsäsongen 2007. Hans personliga rekord lyder 49.38 och hittills i år har det blivit 50.98. Med draghjälp av sydafrikanen Ockert Cilliers (ÅB 49.18), tjecken Michal Uhlik (ÅB 49.97) och amerikanen Brian Derby (ÅB 50.18) ska en tid ner mot och kanske till och med under 50 sekunder inte vara en omöjlighet. Med i loppet finns också bästa norrmannen Andreas Totsås som i år noterat 51.55.

Banrekordet på Tingvallla IP lyder fina 49.31 och delas av Danny Harris (1988) och Wayne White (1999).

080719 Karlstad GP

Dagens gren - K 100 m

Ur svenskt perspektiv har vi att se fram emot ännu en duell mellan Emma Rienas och Lena Berntsson. Vid en tidigare Folksam GP-tävling i somras vann Emma men det är Lena som har den svenska årsbästanoteringen med 11.67.

En tid som Emma jagar eftersom det skulle innebära personligt rekord och distriktsrekord för Värmland. Att Lena säkerligen kan springa ännu fortare vittnar vinterns framfart över 60 meter om. Emma och Lena kommer att få bra draghjälp från amerikanskorna Donita Harmon, Tangela Neal och Amber Robinson och kanadensiskan Toyin Olupona. Alla fyra har person- och säsongsbästa i spannet 11.29 till 11.46.

Banrekordet på Tingvalla IP innehas av en viss Susanna Kallur med 11.44 från 2006-års gala. I år springer dock Sanna sin specialdistans 100 m häck men det återkommer vi till om några dagar…

080718 Karlstad GP

Dagens gren - M 110 m häck

Med tio dagar kvar börjar vi nu nedräkningen till årets friiidrottshändelse i Värnland - Karlstad GP 28 juli! Varje dag presenteras en ny gren med de hetaste namnen, tips, anekdoter och återblickar.

Varmt välkomna till Karlstad GP 2008!

M 110 m häck
Robert Kronberg har varit i alla stora internationella häckfinaler och han har dominerat grenen i Sverige i mer än ett decennium. Just nu jagar han en biljett till OS i Peking och så sent som i onsdags sprang han nytt årsbästa med 13.53. Hans personliga rekord lyder 13.35 som också är svenskt rekord i grenen. Oavsett om Karlstad GP blir genrep inför SM eller OS så vet vi att Robban alltid satsar 100 % och att han älskar att springa inför en entusiastisk friidrottspublik.

Tuffaste motståndare blir amerikanerna Eric Mitchum, Chris Thomas och Fred Townsend. Mitchum har ett personbästa på 13.23 och ett årsbästa på 13.35 och därmed får vi räkna med att Dawane Wallaces banrekord 13.43 från 2005 lever farligt. Med på startlinjen finns förstås också hemmalöparen Christian Sjöberg.

080716 Karlstad GP

Stefan Holm, en intellektuell Värmlandsikon som vill bevisa sin kapacitet för dem som tvivlar!

Stefan Holm har växt upp i Forshaga i den värmländska myllan och vill betona sin vanlighet och en speciell talang.
-Jag vill gärna tro att jag är som folk är mest, skillnaden är väl att jag hoppar lite högre...

Om Du studerar hans hemsida och har följt hans framfarter i ett känt frågeprogram i Sveriges Television förstår Du dock att det inte är en helt vanlig individ även om vi bortser från höjdhoppandet för ett ögonblick.

Den 28 juli vid Karlstad Grand Prix kommer Stefan att få mycket fokus på sig då han tar farväl av Värmlnadspubliken med en tuff tävling innehållande bl.a. hans store konkurrent i världstoppen, Yaroslav Rybakov. Förra gången de möttes i Karlstad var vid IF Götas gala i Löfbergs Lila Arena 2005 och då vann den ryske stjärnan. Gissa om Kils AIK:s stora stjärna vill ha revansch..... Han är i mycket bra form för närvarande och klarade 2.37 vid tävlingar i Atén den gångna söndagen.

Genom hela sin karriär har Stefan förföljts av anvisningar och nedlåtande kommentarer från s.k. experter:
- Han är för kort.
- Bör byta tränare.
- Måste söka sig till en ny miljö utomlands.
- Kommer aldrig att hoppa 2.30. (Den gångna vintern hade Kil-hopparen och Patrik Sjöberg en liten "catfight" i media om det var viktigt vem som hade hoppat flest gånger över 2.30. Debatten hade ett visst underhållningsvärde...)
- Når aldrig pallen vid ett internationellt mästerskap

Ofta har dessa omdömen kommit från journalister och en viss Patrik Sjöberg. Många aktiva idrottare skulle knäckas av denna negativa attityd men Stefan har tillsammans med sin far och tränare Johnny Holm knutit handen i byxfickan och arbetat stenhårt för att bevisa att de som tvivlat har fel. Nu när den värmländske intellektuelle herrn är en världshoppare med OS-guld och 2.40-hopp på meritlistan kanske man tror att han kan fnysa åt omdömena som dyker upp från tredje statsmakten och den gänglige Göteborgaren. Nej, det märks fortfarande både på Stefan och Johnny att det tar åt sig och försöker genom höga hopp knipa till käften på en del individer.

En av flera anledningar till att han började med friidrott var just Sjöberg som sedan har han ”förföljt” honom genom hela karriären.
- Jag har alltid gillat friidrott och framförallt höjdhopp, men att jag väl tog steget och började var väl ett par lyckliga slumpar. Dels hade jag vunnit skoltävlingar hemma i Forshaga med omnejd, dels gick jag i samma klass som en tjej som höll på med friidrott och släpade med mig till Kil och dels bidrog självklart Patrik Sjöbergs framgångar. Jag började träna hösten 1987 och det var ju strax efter Sjöbergs VM-guld och världsrekord.

Under Europamästerskapen i Göteborg sommaren 2006 skrev Svenska Dagbladets sportkrönikör Jan Majlard följande:
”Undringarna om varför världseliten i höjdhopp för 15 år sedan i genomsnitt lyfte en decimeter högre än dagens aktiva kommer obevekligen att få ny näring.”

Nu tror kanske gemene man att radarparet Holm bara blev sura över okunnigheten och lade detta till handlingarna. Nej, Stefan skriver i stället en uppsats som han kallar den Majlardska decimetern med omfattande statistiska utläggningar om fakta i målet, publicerar den på sin hemsida (www.scholm.com) och skickar ut texten som julkort till diverse sportjournalister.

Som ovanstående exempel visar är drivkraften att genom handling få rätt en genomgående inspirationskälla för den värmländska världshopparen. Han har uppenbarligen lyckats på många plan och vi är flera som den gyllene kvällen i Atén den 22 augusti fick tårar i ögonen. En liten pojke från Forshaga var framme vid sina drömmars mål, att vinna OS-guld i höjdhopp. Stefan har även som person faschinerats mycket av den olympiska historien och därför var just denna guldmedalj extra viktig. 2004 blev i mångt och mycket det Holmska sportåret och det manifesterades bl.a. av att han tog hem både Bragdguldet och Jerringpriset. Då blev t.o.m. Patrik Sjöberg tyst. Bland alla Stefans övriga meriter sticker bl.a. hans fyra inomhus-VM-guld ut lite extra. Han har även under längre tidsperioder varit rankad etta i världen.

Flera individer har hjälpt Värmlandsprofilen genom idrottskarriären och han har idag vid sidan av pappa och tränare Johnny en mental rådgivare i form av Christian Augustsson och agentstöd genom Stina Funke och Daniel Wessfeldt.

En sak som bidragit till hans popularitet i det svenska folkhemmet är hans enorma allmänbildning som resulterade i en vinst i TV-programmet ”På Spåret” i Sveriges Television år 2003.

Vad är det han saknar i sin elitidrottskarriär? Ja, han har inget EM- eller VM-guld utomhus men jag tror att än viktigare för Stefan kan vara att försvara OS-guldet men även att han lyckats hoppa 2.42 eller högre utomhus så att han kan inskriva svensk rekordhållare på sitt visitkort. Vem är det som hoppat 2.42? Jo en blond herre från västkusten.

Att Stefan forfarande håller på med höjdhopp beror mycket på aktivteterna i Kina i augusti.
- Den allra största anledningen till att jag fortfarande hoppar höjdhopp är drömmen om att försvara mitt OS-guld...

Johan Storåkers

080710 Karlstad GP

3 000 biljetter sålda till Karlstad GP

Årets stora friidrottshändelse i Värmland börjar närma sig då Folksam Grand Prix-serien gästar Karlstad den 28 juli. Det märks att friidrotten är het, då Sanna Kallur, Carolina Klüft, Stefan Holm, Johan Wissman och de internationella stjärnorna redan lockat 3 000 värmlänningar att köpa biljett till Tingvalla IP.

Idag har arrangören valt att släppa ett begränsat antal ytterligare sittplatsbiljetter till försäljning via www.ticnet.se och Scalateatern.

Antalet sålda biljetter är klart över tidigare år vid samma tidpunkt. Detta tyder på att Karlstad GP kan vänta sig en storpublik måndagen den 28 juli.


080706 Sollentuna GP


Johan Wissman

Wissman jagar rekordet
vid Sollentuna GP

Johan Wissman attackerar sitt eget svenska rekord 32,40 på 300 m vid Sollentuna GP.
Just 300m är en gren som passar Helsingborg-sprintern bra.
Johan var tvåa på 200 m vid EM i Göteborg 2006 och fick samma placering på 400 m vid inomhus-VM i vintras. Wissman har de svenska rekorden även på båda dessa distanser.
Sollentuna GP är för Johan Wissman ett viktigt led i uppladdningen inför OS där Wissman springer 400 m.

Flera andra svenska friidrottare med OS i sikte tävlar på Sollentunavallen på tisdagskvällen:

Emma Green – VM-trea i höjd för tre år sedan – möter bland andra Yelena Slesarenko från Ryssland som är regerande olympiamästarinna. Slesarenko var tvåa på inne-VM i vintras.

• Den talangfulle diskuskastaren Niklas Arrhenius får konkurrens av fjolårets världsmästaren Gerd Kanter från Estland samt Omar el Ghazaly från Egypten som var VM-finalist i fjol.

Mattias Claesson, som jagar en OS-plats på 800 m, möter Dmitri Milkevich från Lettland som var fyra på 800 m vid inne-VM i vintras.

• I stav är Alhaji Jeng och Jesper Fritz redan klara för OS. Oscar Jansson, som haft skadeproblem de senaste åren, har fortfarande chans att kvalificera sig. Den svenska trion får i Sollentuna GP motstånd av fjolårets VM-fyra Igor Pavlov från Ryssland.

Helena Engman behöver stöta en bit över 18 m i kula för att ta en OS-plats. Den svenska rekordhållerskan mäter nu sina krafter med Anca Helte från Rumänien och Irina Tarasova från Ryssland som båda gjort över 18 m i sommar.


Yelena Slesarenko

Huvudtävlingarna i tisdagens Folksam GP-tävling på Sollentunavallen börjar kl 18.30. Förtävlingar från kl 16.00.
Friidrottare från 33 nationer är anmälda.

Startlistor för huvudtävlingen hittar du här.

Startlistor för förtävlingen hittar du här.

Tidsprogrammet hittar du här.

080702 Karlstad GP

Kronberg ser fram emot Karlstad GP!

Robert Kronbergs säsongspremiär på 110 m häck dröjde ända till midsommarhelgens Europacup i Istanbul men det blev en lyckad sådan med fina 13.68, visserligen i ganska kraftig medvind.

I Göteborg 24 juni blev det sedan 13.88 i lätt motvind och med flera tunga islag. Med en lyckad inledning kan nu resten av säsongen planeras där det stora målet självklart är en OS-start i Peking.

På vägen mot Peking finns nu Karlstad GP som en anhalt den 28 juli och vi vet att Kronberg trivs i Karlstad och på Tingvalla IP där han sprungit många gånger under 2000-talet.

- Det är alltid bra förhållanden i Karlstad och med bra motstånd kan det gå riktigt fort låter Kronberg själv hälsa.

Exakt vilket motstånd det blir är ännu inte klart men några löpare goda för tider runt eller under 13.50 är arrangörens målsättning. Robert Kronberg är innehavare av det svenska rekordet som lyder 13.35 och han har dominerat grenen i Sverige i mer än ett decennium. Med på startlinjen finns förstås också hemmalöparen Christian Sjöberg.

080625 Sollentuna GP

Johan Wissman jagar svenska rekordet

Johan Wissman jagar sitt eget svenska rekord på 300m vid Sollentuna GP tisdagen den 8 juli.

Den gällande rekordtiden är 32,40.

Just 300m är en gren som passar Helsingborg-sprintern bra.

Johan var tvåa på 200m vid EM i Göteborg 2006 och fick samma placering på 400m vid inomhus-VM i vintras. Wissman har de svenska rekorden även på båda dessa distanser.

Sollentuna GP är för Johan Wissman ett viktigt led i uppladdningen inför OS som avgörs i mitten av augusti.

080625 Göteborg GP

Fin friidrottskväll på Slottsskogsvallen


Foto: Hasse Sjögren

Det bjöds på fin friidrott i fint väder under Göteborg GP. Roligast var det nog att se de vertikala hoppen och diskusen. Alhaji Jeng vann stavhoppet före namn som Danny Ecker och Tim Lobinger och Jesper Fritz slutade trea med smak på mer – ett riktigt bra försök på 5.70, det blev 5.60 för både Jeng och Fritz. Riktigt nära på 1.96 var Emma Green som pressade regerande Europamästaren Tia Hellebaut i höjdhoppet. En stabil form visade också Anna Söderberg med två kast över 60 meter och segerresultatet 61.62.

Det blåste rätt rejält under kvällen, men stavhoppet fick ganska bra lä av läktaren, och stavhopparna fick till en fin tävling. Det var fem hoppare med upp till 5.60, Tim Lobinger och Alhaji Jeng klarade höjden i andra försöket och Jesper Fritz klarade höjden i tredje. Fritz var riktigt nära på 5.70 men ingen av de fem klarade höjden till slut och Alhaji Jeng slutade som segrare.

I höjdhoppet övertygade Emma Green och var felfri upp till 1.90 och klarade 1.94 i tredje försöket. På 1.96 var framför allt det första försöket riktigt nära att lyckas och ribban låg och darrade länge innan den föll ner. Tia Hellebaut klarade 1.96 och vann till slut tävlingen.

I diskusen fick Anna Söderberg bra motstånd i framför allt Zaneta Glanc som kastade 61.42 i tredje kastet. Anna var en över 60 meter två gånger och vann till slut med 61.62. 1500 meter för män blev också en av kvällens höjdpunkter där Craig Mottram, tyvärr utan hjälp av sjuke Abubaker Kaki, satsade friskt för att slå banrekordet. Övertygande sololöpte han sista biten men missade tyvärr banrekordet med ca två sekunder, 3:36.66 är dock en mycket fin tid i den blåsten och på det sättet som han genomförde loppet. Samtidigt underströk Olle Walleräng sin fina form och slutade som bästa svensk med 3:45.85 och kliver därmed upp som tvåa på svenska årsbästalistan.

Robert Kronberg låg länge framme i täten i sitt 110 meter häck-lopp, men på slutet slank både Fred Townsend och Carl Jennings förbi, tiden 13.88 visar dock att Kronberg inte har så långt till eventuell OS-form.

Sammantaget gick nog publiken hem nöjda efter en trevlig sommarkväll med fin friidrott på Slottsskogsvallen. Nu ser vi fram emot någon veckas uppehåll innan vi får njuta av mer friidrott i Sollentuna och Sollentuna GP.

080624 Sollentuna GP


Emma segerintervju 2007
Foto: Björn Freyhult

OS- och VM-etta till Sollentunavallen

Emma Green, som visade fin form vid Europacup-tävlingen i Istanbul i helgen, får tufft motstånd vid Sollentuna GP
den 8 juli.

2005 års VM-trea i höjd får möta Elena Slesarenko från Ryssland som är regerande OS-mästarinna i grenen.

Slesarenko vann den tuffa OS-finalen i Aten på 2,06. På meritlistan finns också guld i inne-VM 2005, seger i IAAF World Cup 2006 och en silvermedalj vid inne-VM i vintras.

080623 Göteborg GP

Världsstjärnor tror på toppresultat under Göteborg GP


Kaki och Lobinger
Foto: Tomas Brandt

Både Tim Lobinger och Abubaker Kaki berättade att de ser fram emot riktigt fina resultat under tisdagens Göteborg GP. Under dagens presskonferens sades det:
- Det ser ut att bli fina förhållanden och jag tror att det mycket väl kan bli banrekord imorgon, säger Tim Lobinger som får möta ett tufft startfält med tre hoppare med personrekord över sex meter, förutom formstarke svensken, Alhaji Jeng.

Det blir ett fint startfält och flera tyskar är på plats, Lobinger får bland annat möta Malte Mohr som han själv är mentor för.
- Det är ett system som nu används i Tyskland som jag själv initierade faktiskt, där vi äldre tar oss an yngre lovande friidrottare och ger dem råd och stöd, man kanske tar en lunch tillsammans och så. Det har ju nu gått så bra att Mohr för tillfället hoppar högre än mig, så jag ser verkligen fram emot att få slå sätta honom på plats!

Lobinger som nu är en veteran inom friidrottscirkusen startade sin internationella karriär på allvar i Göteborg.
- Jag var visserligen med i Stuttgart men min första finalplats var här i Göteborg under VM 1995.

Lobinger är samtidigt glad att det börjar lossna för Alhaji Jeng.
- Alhaji var ju fysiskt bättre än tidigare säsonger och det var tråkigt att se honom ledsen när det inte lossnade i början av säsongen men nu är det jätteroligt att se det lossna för honom, han kommer att bli en farlig motståndare imorgon.


Tia Hellebaut och Alhaji Jeng
Foto: Tomas Brandt

Alhaji Jeng själv ser nu fram emot säsongen med tillförsikt,
- Jag hade lite otur med en skada som stoppade upp min säsongsplanering med ca tre veckor så jag hoppas egentligen inte än på de riktigt höga höjderna utan jag arbetar för att få till en stabilitet i min hoppning.

- Både i Karlskrona och i Istanbul har jag haft lite krampkänning i mina vader (olika vad olika tävlingar) men mindre känningar av olika skavanker lever i stort sett alla friidrottare med så det är inget som jag är orolig för.

En till som haft lite problem med skador är Robert Kronberg som gjorde sin debut för säsongen under Europacupen i Istanbul under helgen.
- Jag var verkligen nöjd med loppet, det var kul och jag lyckades bra under de mycket svåra förutsättningarna som var där (+5,6 m/s vind). Det blir en sista tävling inför ett uppehåll där jag toppar mig för att sedan försöka att OS-kvala i mitten av juli.

1500 meter ser ut att bli en höjdpunkt med Mustafa Mohamed, Craig Mottram och 18-åriga jättelöftet Abubaker Kaki. Kaki som hunnit med att vinna 800 meter i Bislett och inomhus-VM tidigare i år men som under Göteborg GP springer 1500 meter. Kaki har sprungit distansen vid två Folksam GP tidigare och vunnit ganska komfortabelt.
- Jag har inte sprungit 1500 meter så mycket tidigare så de första gångerna har jag lärt mig känna distansen.

Det lär dock gå fortare under Göteborg GP, Craig Mottram har begärt en fart som skulle kunna slå Walkers banrekord som på den tiden var världsrekord då det begav sig. Med i loppet finns också svenska Mustafa Mohamed som kommit hem från Europacupmatchen i Istanbul.

På plats under presskonferensen fanns också Meeting Director Anders Albertsson som förklarade hur man tänkt när man byggde Göteborg GP 2008.

- Vi har framför allt försökt att skapa bra grenar där det finns bra svenskar, därför blir t ex stavhoppet väldigt bra, det är ju också en intressant gren tack vare att stavhoppet ligger precis framför huvudläktaren på Slottsskogsvallen. Vi har ett väldigt bra 1500-meterslopp där Mustafa Mohamed får Craig Mottram och Abubaker Kaki att tampas med. Vi har också en väldigt bra spjuttävling, även om nu Makarov lämnade återbud igår.

Göteborg GP bjuder på friidrott i världsklass och alla är förstås välkomna. Huvudtävlingen startar kl 18:30 – välkomna!

080617 Göteborg GP

Musse får pris


Foto Ryno Quantz

Mustafa Mohamed har tilldelats 2008 års Mikael Ljungbergstipendium.Priset, 50 000 kronor, kommer att delas ut på Slottsskogsvallen under Folksam GP den 24 juni där Mustaf springer 1 500 meter.

080616 Telenor Galan

Starka formbesked av stavhopparna i TelenorGalan, Wissman nära svenska rekordet


Foto: Hasse Sjögren

Det var framför allt stavhopparna som visade framfötterna under TelenorGalan. Tidigt i förtävlingarna var det Petra Olsen som förbättrade sitt eget svenska juniorrekord till 4.25 och slog därigenom rutinerade medtävlare som Hanna-Mia Persson. I manliga stavhoppet var det Alhaji Jeng som vann med finfina 5.72 och bra försök på 5.82, bakom honom imponerade också Jesper Fritz med fina försök på 5.72 men stannade till slut på 5.62.

Publikfavoriten Carolina Klüft fanns också på plats och segrade klart i längdhoppet med 6.61 29 centimeter bättre än ryskan Olga Balayeva. Seger blev det också för Johan Wissman som hade oturen att få ett av de få motvindsloppen under kvällen (-2.1) men ändå fina 20.77, med medvind var inte det svenska rekordet långt borta.

Som väntat var det Abubaker Kaki som segrade på 1500 meter, han utmanades i slutet av kurvan av Leandro Olivieira men på upploppet behövde han bara sträcka på stegen och vann klart på 3:40.24.

Hemmasonen Magnus Arvidsson fick inte riktigt till det i spjut och hade för en gångs skulle ett slutresultat under 80 meter, 79.02.

Sofia Öberg befäste sin plats som nummer ett på 800 meter just nu genom att vara klart starkast de sista 200 meterna. Bakom henne arbetade sig Kajsa Haglund fram till en andraplats, tiderna blev 2:07.30 resp 2:08.38.

KA2 IF bjöd upp till en trevlig gala i ett bra väder och vi ser nu fram emot Göteborg GP den 24/6 – hoppas att det blir en minst lika fin tävling!

080613 Telenor Galan

En förväntsfull hemmason ser fram emot TelenorGalan!

Arrangerande KA 2:s egen Magnus Arvidsson har startat säsongen bra med stabila insatser vid Golden League-tävlingarna i Berlin och Oslo. I den norska huvudstaden noterade han fina 83.28 och slutade femma.

Det är en förväntansfull hemmason som ser fram emot TelenorGalan på måndag.
- Jag har presterat bra där två år i rad. Om jag kan slipa det där banrekordet och kasta 85 meter vore det bra.

Stora målet för Magnus är som för så många andra OS i Peking.
- Mycket viktigt är att ha krafter kvar efter kvalet. Då måste man ha en hög nivå då Du kommer in till OS.

080612 Telenor Galan

En laddad “Carro” ser fram emot den fantastiska stämningen vid TelenorGalan!

Efter att fullständigt dominerat sjukampsscenen under flera år informerade Carolina Klüft för knappt tre månader sedan omvärlden om att hon den närmaste framtiden kommer att inrikta sig på längd och tresteg. Längd kommer vara hennes huvudgren och den som hon deltager i vid årets TelenorGala. Det är en förväntansfull “Carro” som ser fram emot friidrottsfesten på Västra Mark på måndag.
- Det ska bli kul, förra året var väldigt roligt och det är lite av hemmaplan för mig. Västra Mark är en härlig arena och det brukar på galan vara en fantastisk stämning. Jag ser fram emot en kanontävling.

Hennes första ”officiella” längdhoppstävling denna utomhussäsong var MAI-Galan i Malmö den 3 juni. Där presterade hon en stabli serie med 6.77 meter som främsta resultat. Det blåste för stark medvind i alla hopp på Malmö Stadion men det är ingen tvekan om att ”Carro” besitter en god kapacitet denna sommar. Efter framträdandet i den skånska residensstaden förbättrade hon det svenska rekordet i tresteg två gånger vid en minigala i samband med Smålandsspelen den gångna söndagen. Som längst nådde IFK Växjös världsstjärna 14.29 meter men det är tydligt att det finns mer i kroppen när hon fått bättre ordning på tekniken.

När samtalet kommer in på OS i Peking är det en ödmjuk världsstjärna som uttalar sig.
- Först och främst ska jag ta mig till Peking. Där vill jag vara i min absolut bästa form någonsin och jag hoppas att det går fantastiskt bra för hela svenska truppen.

080612 Göteborg GP

Nu ryker Walkers klassiska banrekord

Världsettan till Göteborg GP 24 juni

Den sudanesiske inomhusvärldsmästaren Abubaker Kaki slog nytt juniorvärldsrekord på 800 meter vid Golden League-tävlingen i Oslo med tiden 1.42,69. Det toppar han årets världsstatistik på. I Göteborg kommer han att springa 1 500 meter, en distans många tror att han kommer att bli ännu bättre på. Han får hårt motstånd av bland andra Australiens Craig Mottram, bronsmedaljör på 5000 meter i Helsingfors-VM med ett personligt rekord på 3.33,97 på 1 500 meter. Kaki får också möta hemmalöparen Mustafa Mohamed.

Målsättningen är att slå John Walkers klassiska banrekord, 3.34,3, som sattes i världsrekordloppet över en engelsk mil 1975.

Stavtävlingen kommer också att hålla hög klass med tre hoppare som klarat drömgränsen sex meter. Paul Burgess, Australien (5,91 i fjol), tyskarna Denny Acker och Tim Lobinger som båda klarat 5,70 i säsongsinledningen kommer att ge de svenska hopparna Alhaji Jeng, Jesper Fritz och Gustav Hultgren en tuff uppgift match. I spjuttävlingen kommer lettländaren Erik Rags att ersätta Magnus Arvidsson. Det innebär att tre av världens tio bästa spjutkastare i år, förutom Rags också finske Anti Ruuskanen (världstrea, 87,33) och Sergei Makarov (83,44) kasta på Slottsskogsvallen.

Fler upplysningar: Anders Albertsson 070 761 18 31

080610 Sollentuna GP

Svensk duell i stavhopp

Sveriges två bästa stavhoppare Alhaji Jeng och Jesper Fritz möts vid Sollentuna GP.

Både Alhaji och Jesper jagar en plats i den svenska OS-truppen till Peking och siktar mot höjder på 5.60 och högre.

Vid 2007 års Sollentuna GP vann Alhaji med resultatet 5.45

080609 Telenor Galan

Mycket aktuella supertalangen Kaki kommer till Telenorgalan!

Ett namn som gör en mycket intressant start i Telenorgalan är Abubaker Kaki. Vid Golden League-tävlingarna i Oslo i fredags segrade han på 800 meter med tiden 1:42.69 efter en mäktig löpning. Denne supertalang från Sudan hotade världsrekordet på 1000 meter vid GE Galan i vintras och tog därefter hem guldet på 800 meter vid inomhus- VM i Valencia efter att lett finalen från start till mål. I Karlskrona startar Kaki på 1500 meter och det kan mycket väl bli hans främsta sträcka i framtiden.

Han liknar den forne superstjärnan Hicham El Guerrouj i löpstilen och här har vi en aktiv som säkert kommer vara en stark profil på världsscenen i flera år framöver. I ett blåsigt Malmö sprang han den 3 juni på 3:39.71 men räkna med en betydligt bättre tid i Blekinges residensstad.

Tävlingsdirektör Miro Zalar är mycket belåten med att knutit Kaki till tävlingarna kommande måndag och har förberett ett lopp med både bra harar och goda konkurrenter.
- Det är mycket kul att en medeldistanslöpare som framöver säkert kommer skriva idrottshistoria väljer att tävla i Telenorgalan.

080607 Sollentuna GP

OS-aspiranter satsar på Sollentuna GP

Magnus Arvidsson, som svarade för den bästa prestationen vid Sollentuna GP i fjol, kommer tillbaka till Sollentunavallen
den 8 juli.


080606 Karlstad GP

Rybakov mot Holm i Karlstad GP!

Det är med stor glädje som vi kan meddela att Stefan Holm får bästa tänkbara motstånd i sin sista gala i hemstaden Karlstad. Yaroslav Rybakov kommer till Karlstad GP och vi kan se fram emot en mäktig styrkemätning bara veckorna före OS i Peking. Senast den väldige ryssen tävlade i Karlstad var i februari år 2005 då han vann Lindorffs Hoppgala i Löfbergs Lila Arena med imponerande 2.35. Hans personliga rekord lyder på 2.38i och han har mängder med medaljer från de stora internationella mästerskapen under 2000-talet. Bland annat har han tre VM-silver från år 2001, 2005 och 2007 och han vann EM i München år 2002.

Stefan Holm hälsar att han välkomnar Rybakov till Karlstad och ser fram emot revansch för förlusten 2005. För de båda världshopparna är galan en perfekt uppladdning inför OS i Peking.

Karlstad GP är den sista deltävlingen i Folksam Grand Prix och går av stapeln på Tingvalla IP måndagen den 28 juli och de högklassiga tävlingarna innehåller även Susanna Kallurs genrep inför OS, Carolina Klüfts formslipning i tresteg och Johan Wissmans snabbhetstest på 200 m. Det är en uppställning av sällan skådat slag och vi hoppas på bra väder och en riktig folkfest. Förutom alla fantastiska idrottsmän används nya moderna resultattavlor och en rejäl storbildsskärm som förbättrar publikens möjligheter att följa tävlingarna. Tävlingen eftersänds dessutom i TV4 mellan 21.00-22.00.

080602 MAI-Galan

Världslöparen Kaki och Europacuputtagningar på MAI-Galan!

Ett namn som gör en mycket intressant start på MAI-Galan är Abubaker Kaki. Denne supertalang från Sudan hotade världsrekordet på 1000 meter på GE Galan i vintras och tog därefter hem guldet på 800 meter vid inomhus-VM i Valencia efter att lett finalen från start till mål. I Malmö startar Kaki på 1500 meter och det kan mycket väl bli hans främsta sträcka i framtiden. Han liknar den forne superstjärnan Hicham El Guerrouj i löpstilen och här har vi en aktiv som säkert kommer vara en stark profil på världsscenen för medeldistanssträckor i flera år framöver. I startlistan står han angiven med ett personbästa på 3:45. Denna tid noterade han för tre år sedan då han slutade trea vid ungdoms-VM. På tisdag kan vi säkert räkna med en mycket bättre tid…

Observationstävling

Många av grenarna vid MAI-Galan är observationsgrenar inför Europacupen som avgörs i Istanbul i midsommarhelgen. Förbundskapten Thomas Engdahl kommer vara på plats i Malmö för att följa tävlingarna.

En presskonferens inför galan genomförs i morgon kl 16.00 på Radisson SAS Hotell på Östergatan 10 i Malmö. Deltager gör Jesper Fritz, Alhaji Jeng och Carolina Klüft.

Läs mer om uttagningstävlingarna

080601 MAI-Galan

Holm är däckad i feber, tvingas avstå debuten i Malmö

Stefan vaknade upp i morse med hög feber och illamående. Tyvärr medför det att han måste tacka nej till årets MAI-gala.
- Jag har inte kunnat äta det senaste dygnet och känner mig helt tom. Det är därför högst osannolikt att jag skulle kunna hoppa höjd på MAI-Galan på tisdag i Malmö. Givetvis är jag besviken över detta eftersom jag alltid trivts och hoppat bra i Malmö men nu är det inget annat jag kan göra.

Stefan tar sig nu hem till Karlstad för att kurera sig i stället för att hoppa i Malmö.

En presskonferens inför galan genomförs i morgon kl.16.00 på Radisson SAS Hotell på Östergatan 10 i Malmö. Deltager gör Jesper Fritz, Alhaji Jeng och Carolina Klüft.

080530 MAI-Galan

Stefan Holms ”resa” mot Peking börjar i Malmö!


Foto: Ryno Quantz

Stefan Holm kommer till Malmö och MAI-galan direkt från ett träningsläger i italienska idrottsmeckat Formia. Det blir på Malmö Stadion vi får första indikationen på var han står detta OS-år. Även om han inte kommer vara formtoppad till tisdagens övningar blir det intressant att få se världsstjärnans teknik, rörelsemönster m.m.

Träningen på sistone har varit hård för folkhemsikonen.
- Det har rullat på bra, jag ligger långt framme framförallt vad gäller styrkan. Körde tuffare med grundträningen under en längre period i år än vad jag gjorde förra våren och hoppas att det ska löna sig på sikt, men för tillfället ligger jag väl ett par centimeter lägre rent höjdhoppsmässigt än vad jag gjorde vid motsvarande tid för ett år sen, då hade jag gjort 230 på träning och i år har jag "bara" klarat 225...
...å andra sidan fick jag heller inget riktigt lyft under fjolårssommaren och det är det jag hoppas få i år istället...

För Kils AIK:s världsartist är det total fokusering mot OS i världsmetropolen Peking. Han har nu helt klart deklarerat att detta blir hans sista säsong och har många gånger förklarat sitt stora intresse för de Olympiska Spelen.
- Den allra största anledningen till att jag fortfarande hoppar höjdhopp är drömmen om att försvara mitt OS-guld...

080529 MAI-Galan

En laddad “Carro” ser fram emot en härlig känsla vid MAI-galan!


Foto: Hans Sjögren

Efter att fullständigt dominerat sjukampsscenen under flera år informerade Carolina Klüft för drygt två månader sedan omvärlden om att hon den närmaste framtiden kommer att inrikta sig på längd och tresteg. Längd kommer vara hennes huvudgren och den som hon deltager i vid årets MAI-gala. Det är en förväntansfull “Carro” som ser fram emot friidrottsfesten på Malmö Stadion kommande tisdag.
- Det blir min första tävling med full ansats. MAI-galan är min första officiella tävling och det är förväntansfullt och spännande. Jag hoppas på en härlig känsla.

När samtalet kommer in på OS i Peking är det en ödmjuk världsstjärna som uttalar sig.
- Först och främst ska jag ta mig till Peking. Där vill jag vara i min absolut bästa form någonsin och jag hoppas att det går fantastiskt bra för hela svenska truppen.

Vid lag-SM-kvalet i Helsingborg den 18 maj visade friidrottsprofilen från IFK Växjö fin form genom att hoppa 6.50 trots att ansatsen var kortare än normalt. Dock hade “Carro” hjälp av en medvind som mätte 3.9 m/s. Lördagen den 24 maj sprang hon andrasträckan när hennes älskade förening tog hem andraplatsen på kvinnliga 4x100 meter vid stafett-SM på Slottsskogsvallen i Göteborg. Hon har alltså redan visat sig på tävlingsarenorna i Sverige men det blir på Malmö Stadion som hon kommer att göra sitt första mer officiella framträdande.

080529 Göteborg GP

Högklassig spjuttävling i Göteborg GP

Den svenske spjutstjärnan Magnus Arvidsson kommer att få hård konkurrens i Folksam GP-tävlingen 24 juni på Slottsskogsvallen.

– Spjut blir ett av huvudnumren i galan och en fantastiskt intressant tävling, säger Anders Albertsson, ansvarig för de elitaktiva och är speciellt nöjd med att han kontrakterat Antti Ruuskanen redan innan finländaren i helgen slog till med ett jättekast, 87,33 i säsongsdebuten. Där besegrade han bland andra världsmästaren Tero Pitkämäki. Han är inte den enda långkastaren som kommer till Slottsskogsvallen. Också ryske Sergej Makarov, fyra i världen i fjol på 87,46, väjer att tävla i Göteborg. Makarov har ännu inte gjort säsongsdebut.
– Det är bara två av flera internationella kastare som kommer att dyka upp 24 juni, avslöjar Anders Albertsson.
Magnus Arvidsson gör säsongens första tävling på söndag i Berlin.

080528 MAI-Galan

Tidsprogram

Ladda ner MAI-Galans tidsprogram som PDF-fil

» Klicka här för att ladda ner tidsprogrammet!

080527 MAI-Galan

Startlistor publicerade

Vet du vilka som ska delta i årets upplaga av MAI-Galan? Nu finns startlistor för MAI-Galan publicerade!

080526 Karlstad GP

Sanna Kallur till Karlstad GP!

Det blir en Folksam Grand Prix- tävling för Sanna Kallur i sommar och glädjande nog blir det Karlstad GP.Sanna är en av friidrottsvärldens hetaste stjärnor just nu efter vinterns världsrekord över 60 m häck och hon är otvetydigt ett stort guldhopp i OS i Peking som avgörs bara veckorna efter Karlstad GP. Det blir med andra ord en Sanna i nära nog toppform som besöker Karlstad måndag 28 juli.

Eftersom 100 m häck är en Golden Leaguegren så innehåller Sannas sommarprogram inte många tävlingar i Sverige och självklart är vi oerhört stolta över att Karlstad GP finns med i listan över tävlingar.

Sannas program utomhus 2008:
1/6 ÅF Golden Leauge Berlin
6/6 ÅF Golden League Oslo
20-22/6 Europacupen Istanbul
11/7 ÅF Golden Leauge Rom
18/7 ÅF Golden Leauge Paris
22/7 DN Galan Stockholm
28/7 Karlstad GP Karlstad
1-3/8 SM Västerås
8-24/8 OS Peking
29/8 ÅF Golden Leauge Zürich
2/9 Super GP Lausanne
5/9 ÅF Golden Leauge Bryssel
13/9 IAAF World Athletic final Stuttgart

Vi kommer självklart bjuda Sanna på något vasst motståndarnamn men vilket det blir är ännu inte klart. Klart är dock att unga norskan Christina Vukicevic (född 1987) som tog silver vid junior-EM ifjol kommer och vi hoppas förstås också att Jenny Kallur är tävlingsredo i slutet av juli. Christina Vukicevic har ett personligt rekord som lyder 13.07 och det är väl bara en tidsfråga innan hon kryper under 13 sekunder.

Ni köper era biljetter till Karlstad GP på www.ticnet.se elller via Scalateatern 054-19 00 80!

080428 Telenor Galan

Telenorgalan samlar även i år heta startfält!


Magnus Arvidsson
Foto: Hans Sjögren

Den 16 juni genomförs årets Telenorgala som ingår i den svenska tävlingsserien Folksam Grand Prix. Även i år kommer det bli en stor friidrottsfest i Karlskrona.

Tävlingsdirektör Miro Zalar har sedan en tid arbetat med att knyta starka namn till tävlingen. Två av huvudartisterna kommer i år att vara världsstjärnorna Magnus Arvidsson och Carolina Klüft.

Hemmasonen Magnus Arvidsson noterade vid förra årets gala mycket fina 84.98. Enligt säkra källor har han precis bedrivit ett mycket bra träningsläger på Rhodos och ser starkt fram emot säsongen. Före sin hemmastart kommer han bl.a. att tävla i Golden League-galorna i Berlin och Oslo. Det var just på Golden League som han förra året visade framfötterna flera gånger och signalerade att han verkligen kan betecknas som en spjutkastare av yppersta världsklass.

Den omåttligt populära Carolina “Carro” Klüft kommer att hoppa längd på Telenorgalan. Vid förra årets show noterade hon starka 6.71. Det ska blir mycket intressant att följa vad hon kan nu när hon specialiserats sig på horisontella hopp.

Vi återkommer med flera nyheter närmare galan.


Johan Storåkers

080428 Karlstad GP

Carolina Klüft fullbordar sjukamp i Karlstad!


Foto: Hans Sjögren

Det kanske låter som rubriken ljuger men faktum är att när Carolina Klüft hoppar tresteg på Karlstad GP den 28 juli i sommar så är det hennes sjunde gren i Karlstad i galasammanhang genom tiderna. Hon har tidigare sprungit 100, 200, 100 m häck, hoppat höjd, stött kula och kastat spjut!


Nu får Karlstadspubliken möjlighet att se Carro i hennes nya gren bara veckorna innan OS i Peking. Än har hon dock inte kvalificerat sig för OS i den nya grenen men sannolikt är det avklarat långt innan 28 juli och istället är det mer eller mindre genrep beroende på vilken eller vilka grenar det blir på SM helgen efter.

Carolina Klüft är en av friidrottsvärldens största och mest populära profiler och vi är förstås oerhört glada och stolta över att hon återigen kommer till Karlstad och tävlar. Exakt vilka motståndare som blir aktuella får vi avvakta med tills vi vet vilken standard Carro håller i tresteg men hon kommer säkerligen förbättra det svenska rekordet rejält som för närvarande lyder 14.15 och innehas av klubbkompisen Camilla Johansson.

Sedan tidigare är också Stefan Holm och Johan Wissman klara för sommarens Karlstad GP och fler namn är nu på väg in när tävlingsplaneringarna spikas. Biljetter finns ute till försäljning och ni som vill sitta gör säkrast i att ringa Scalateatern eller besöka www.ticnet.se snarast.

080428 Folksam GP Serien

Välkommen till Folksam GP:s nya hemsida!

Svensk Friidrott tillsammans med Folksam kan nu presentera den nya hemsidan för Folksam GP. Nu blir det lättare att hitta aktuell information om Folksam GP och dess deltävlingar och också läsa aktuella nyheter.
- Med en ny het hemsida, kommer det vara lättare för både aktiva och publiken att hitta rätt till sommarens Grand Prix-serie. Våra arrangörer, har nu en unik möjlighet att under ett gemensamt varumärke profilera sig själva och sitt arrangemang, säger Lennart Karlberg, Svenska Friidrottsförbundets ordförande.

Redan nu börjar nyheter om klara storstjärnor dyka upp på arrangörernas sidor och förstås hittar du aktuellt grenprogram m m på de olika undersidorna. Dessutom kan du prenumerera på alla nyheterna genom den RSS-funktion som finns kopplad till hemsidan.

Vi hoppas att du ska trivas ho oss här på folksamgp.se!

Andreas Thornell

080427 MAI-Galan

Het MAI-gala med folkhemsikonerna Holm och Klüft!


Klüft, längdhopparen
Foto: Hans Sjögren

MAI-Galans organisation tog i slutet av april kontakt med den regerande olympiske mästaren Stefan Holm för att stämma av läget inför utomhussäsongen som han startar på Malmö Stadion den 3 juni. Efter segern vid inomhus-VM i spanska Valencia har den värmländske folkhemsikonen bedrivit mycket hård träning.
- Det har rullat på bra så här långt. Kunnat följa programmet till punkt och pricka och gjort exakt det jag har tänkt mig. Nu är det bara att hoppas på att fortsättningen blir lika bra och att kroppen reagerar som den ska när jag börjar lätta på träningen...

Det är en positiv Holm som kommenterar förväntningarna inför sommarens första tävling.
- Hoppas på att kunna göra en bra utomhusdebut denna OS-sommar och eftersom jag kommer till Malmö direkt från ett två veckor långt träningsläger i Italien skulle det ju vara trevligt med sol, värme och gott om publik på Malmö Stadion...
En skillnad mot tidigare somrar är att Kils AIK:s världsstjärna kommer att tävla en del i Sydeuropa för att få bättre väderförhållanden vid de olika galorna. Orter som han kommer att besöka är bl.a. Salamanca, Thessaloniki och Atén. Förhoppningsvis kan värmen bidra till goda resultat och ett höjt självförtroende inför säsongens höjdpunkt i Kina.

För Stefan Holm har alltid OS varit något alldeles extra och han är väl insatt i den historia som präglar arrangemanget.
- OS är speciellt just för den tradition och de ritualer som omgärdar det. Från antikens olympiska spel, via återuppväckandet i slutet av 1800-talet, ringarna, fackelstafetten och så vidare. Det är i mina ögon helt enkelt den största idrottstävling som finns och i och med det, det allra finaste man som idrottsman kan vinna!

Om Stefan är något av en folkhemsikon på den manliga sidan inom friidrotten är Carolina “Carro” Klüft den kvinnliga motsvarigheten. I Malmö kommer hon att hoppa längd och starta säsongen på allvar efter en smygstart i maj med Svenska Cupen och Stafett-SM. Vi återkommer senare under våren med en intervju med “Carro”.

Johan Storåkers

080425 Karlstad GP

Holm och Wissman till Karlstad GP


Johan Wissman
Foto: Hans Sjögren

IF Göta Karlstad och Karlstad kommun har inlett ett samarbete och det innebär också att Götagalan byter namn till Karlstad Grand Prix. Redan är världsstjärnorna Stefan Holm och Johan Wissman klara för den "nya" tävlingen Karlstad GP som går av stapeln den 28:e juli.Idag blev det klart att Karlstads kommun och IF Göta Karlstad ingår ett samarbete gällande Götagalan för de närmaste två åren och samtidigt blir då galans namn Karlstad Grand Prix – en tävling som ingår i friidrottens nationella elitserie, Folksam Grand Prix.

Samtidigt kan föreningen stolt presentera de två första riktigt tunga svenska stjärnorna på årets gala - nämligen Stefan Holm och Johan Wissman. Stefan behöver ingen närmare presentation och det kan vara hans sista tävling på hemmaplan varför vi siktar på att göra herrarnas höjd till något alldeles extra. Johan Wissman kommer att springa 200 meter, en distans där han blev EM-tvåa 2006 och där han innehar det svenska rekordet med 20.38. Numera är siktet i första hand inställt på 400 meter där han ifjol nådde VM-final vilket var en fantastisk prestation.

Alla som vill säkerställa en sittplatsbiljett på Tingvalla IP måndag den 28 juli gör säkrast i att ringa Scalateatern eller besöka www.ticnet.se snarast där biljetterna till årets gala nu finns till försäljning. Vi räknar med att årets gala kommer att locka ett om möjligt ännu större intresse än fjolårets, som hade cirka 5 500 åskådare.

Utöver nytt namn blir det också nya innerplansdisplayer som visar resultaten med ökad tydlighet och dessutom blir det en storbildsskärm som visar start- och resultatlistor. Detta arbete är ett steg i att utveckla galan till att bli ännu mer publikvänlig. Galans huvudprogram kommer att innehålla drygt 15 grenar och pågå 18.30-20.30 med en timmes sammandrag i TV4 kl. 21.00.

Under de närmaste veckorna hoppas vi kunna presentera ytterligare stjärnor och den nya hemsidan för Folksam Grand Prix – www.folksamgp.se. Håll därför utkik efter information om Karlstad Grand Prix 28 juli 2008 på Folksam Grand Prix nya hemsida eller www.ifgota.se!

 
 Tack 

Folksam Grand Prix vill tacka alla inblandade i Folksam Grand Prix 2008, från ledare och aktiva till publik och arrangörer!
Foto: Hans Sjögren