Start  
  Nyhetsarkiv  
  English  
  Folksam Grand Prix 2013  
  Folksam Grand Prix 2012  
  Folksam Grand Prix 2011  
  Folksam Grand Prix 2010  
  Folksam Grand Prix 2009  
  Folksam Grand Prix 2008  
 
  Sponsorer Folksam Grand Prix  

Nyheter

140717 Karlstad GP

Karlstad Grand Prix 2014 med världsresultat och en uppskattad publik

Årets Karlstad Grand Prix visar att friidrotten verkligen hör hemma i Värmlands residensstad. Det var flera världsresultat som uppskattades av den 3758 personer stora publiken. Många av våra svenska och utländska gäster kommenterade än en gång den fina inramningen och stämningen på galan. Flera av de aktiva som besökte soldränkta Tingvalla IP denna ljuvliga sommarkväll poängterade vidare hur kunnig publiken i Karlstad är.

Vid årets Karlstad Grand Prix var det många friidrottsvänner som var spända på att få se Sveriges nya världsstjärna Charlotta Fougberg. Hon är europaetta på 3000 meter hinder och sprang i kväll den kortare distansen 1500 meter. Att hon och hennes tränare Johan Wettergren valde denna distans är ett av många led i hennes ambition att driva på formen ytterligare inför Europamästerskapen i Zürich. Hon gjorde heller ingen friidrottsvän besviken utan noterade nytt personliga rekordet med 4:11.89 efter att visat prov på sin fina spurt. Som vanligt charmade hon även publiken och genomförde ett bejublat ärevarv.

Hemmadrottningen Irene Ekelund ville inför Junior-VM få snabba lopp i benen. Det blev som vår unga sprinterstjärna ville och hon slutade tvåa efter fina lopp på både 100 och 200 meter. Tiderna blev 11.54 och 23.43 och på den längre distansen var detta årsbästa. Irene visade prov på en gryende form och till exempel var hon på 200 meter verkligen stark på slutet. Samarbetet med den erkände Götatränaren Niclas Broström kunde inte fått en bättre start. Det var två bejublade insatser för Värmlandstjejen och hon är påtagligt populär hos den initierade hemmapubliken. Nu kommer hon göra intressanta starter vid Junior-VM i Eugene och direkt efter kvällens gala påbörjade resan till detta globala mästerskap.

I manliga längdhoppet noterade världsartisten och den karismatiske friidrottsprofilen Michel Tornéus världsresultatet 8.10. Tyvärr var vinden aningen för start för att det ska räknas som banrekord på Tingvalla. Det var oavsett vinden en toppeninsats som uppskattades påtagligt av alla friidrottsvänner som var på plats. Michel och Värmlandspubliken hör ihop!

Flera av våra utländska gäster presterade på hög nivå. Manliga spjuttävlingen var klart positiv med tre man över 81 meter. Japanen Ryohei Arai kastade internationellt mycket gångbara 82.24 och segrade i det högklassiga startfältet. Tvåa slutade den globala storstjärnan Vítezslav Veselý med 81.36 som bästa resultat. Svenske storstjärnan Kim Amb, som har mycket släkt i Värmland, kom på fjärde plast med habila 79.11. Karlstad har under lång tid varit en världsstad inom spjutkastningen mycket med tanke på grenprofessorn Anders Borgströms stora engagemang. För övrigt var Anders en av de uppskattade speakerna under den soliga tävlingskvällen!

Det var flera bra resultat i den manliga släggtävlingen med världsstjärnan Dilshod Nazarovs banrekord 79.62 som främsta prestation. Vidare noterade den finländske erkände kastaren David Söderberg nytt årsbästa med 77.57. Denna tävling var ännu en gång en del av IAAF Hammer Throwing Challenge tour vilket visar att Internationella Friidrottsförbundet anser att tävlingen i Karlstad har en hög kvalité.

Internationella Friidrottsförbundet har för övrigt gett Karlstad Grand Prix stor uppmärksamhet på sin hemsida. Sammanfattningen av kvällens tävling går att läsa på denna globala site: http://www.iaaf.org/news/report/karlstad-hammer-dilshod-nazarov . Världen kommer till Karlstad!

Det var en friidrottskväll på Tingvalla som gav avtryck i Värmland, Sverige och världen! IF Göta Karlstad hälsar alla vänner välkomna tillbaka till Karlstad Grand Prix 2015. Då kommer vi än en gång visa att Karlstad och den olympiska huvudidrotten har ingått ett lyckat äktenskap!

Johan Storåkers

140716 Karlstad GP

Karlstad Grand Prix – kvällens höjdpunkter – varmt välkomna till Tingvalla

Ikväll är det dags för den 15:e upplagan av Karlstad Grand Prix, tidigare Götagalan. Tävlingarna startar 15.55 med herrarnas höjd och avslutas 20.50 med kvinnornas 200 meter. Tävlingen innehåller många starter av de nästan 300 aktiva på plats från 30 nationer. 300 funktionärer hälsar publik, aktiva, media och ledare välkomna till Tingvalla IP för friidrott i Världsklass!
Nedan följer en guidning genom eftermiddagen och kvällen:

15.50 Höjd män
Svenska eliten är på plats i något som liknar en SM-final. Philip Frifelt Lundqvist från Göta har ett färskt årsbästa på 2.11. Vassast i fältet bland svenskarna är Emil Svensson såhär långt. Janick Klausen, Danmark, gör en intressant comebackstart med ett personligt rekord på fina 2.27.
17.25 Längd kvinnor
Svenskmässigt saknas Erica Jarder och Khaddi Sagnia. I övrigt är svenskorna där bakom på plats. Fem svenska tjejer med personliga rekord över 6 meter. Christina Sandu, Rumänien och Lynique Prinsloo, Sydafrika är favoriter. Unga Kaiza Karlén gör en intressant start på halvhemmaplan.
18.00 800 meter män B-final
Härlig final med många starka svenska namn, bland annat Johan Svensson, Johan Walldén och Mattias Claesson.
18.05 Slägga män
Hammer Throw Challenge, släggans motsvarighet till Diamond League, avgörs för andra året i rad i Karlstad. Som en av 10 deltävlingar står Karlstad i sällskap med bland andra Berlin, Tokya, Peking och Moskva som arrangörsstad för denna serie. Dishod Nazarov, för övrigt ordförande i Tajikistanska friidrottsförbundet, är årsbäst med 80.62. Szymon Ziolkowski är olympisk mästare från 2000 i Sydney, en minst sagt rutinerad herre med ett personligt rekord på imponerande 83.38. Oskar Vestlund från Kil får idag chansen med de riktigt stora grabbarna, Oskar har ett årsbästa tillika personligt rekord på 67.69.
18.35 100 meter män B-final
Världens bäste proteslöpare Richard Browne springer i B-finalen på 100 meter precis innan invigningen. Richard tävlar i klassen T44 (ett amputerat ben) och äger där världsrekordet på 100 meter med tiden 10.75. I lördags vann han Diamond League i Glasgow på nya årsbästat 10.96 och slog då olympiamästaren Jonathan Peacock. Spännande lopp att vänta, Richard har lovat att attackera världsrekordet ikväll.
19.00 Stav kvinnor
Minna Svärd från Göta, endast 16 år ung, gör debut i dessa sammanhang. Personliga rekordet tillika distriktsrekordet i stavhopp är färskt från i lördags. 3.75 är noteringen!
19.00 Höjd kvinnor
Sofie Skoog och Victoria Dronsfield från Göta möter bra internationellt och nationellt motstånd. Sofie har ett personligt rekord på 1.90 och ett årsbästa på 1.86. Kvalgränsen till EM i Zürich är 1.90 och jagas av många svenskor nu. 2-meterstjejen Vita Palamar och norskan Tonje Angelsen får gälla som favoriter med 1.93 som årsbästan. Banrekordet tillhör Kajsa Bergqvist och är 1.96.
19.05 100 meter häck kvinnor
Maja Rogemyr är svensk mästarinna inomhus över 60 meter häck. I år har hon noterat 13.63 och hon jagar ikväll kvalgränsen till EM i Zürich som är 13.38. Duktiga norskan Isabelle Pedersen är årssnabbast med 13.07 men polskan Koleczek kommer att skugga henne hela vägen in över mållinjen.
19.20 110 meter häck män
Arrangörsföreningen IF Göta Karlstad fyller i år 110 år och står som grenvärd för denna gren ikväll. Philip Nossmy är EM-klar och jagar formen. Främsta motbud blir polacken Mikolaj Jystinski.
19.30 1500 meter kvinnor
Charlotta Fougberg har slagit igenom med dunder och brak i år. Senast i lördags vid Diamond Leaugue-tävlingarna i Glasgow noterade Lotta svenskt rekord med 9:23.96 på 3000 meter hinder, en tid som gör henne till Europaetta i år och nia i världen. Lotta vann tidigare under säsongen Lag-EM/Super League på distansen och är Sveriges kanske just nu hetaste friidrottare. Ikväll springer hon 1500 meter och jagar personligt rekord och seger.
Läs mer om Lottas tankar från tisdagens presskonferens här. http://www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=16830
19.35 Längd män
En av kvällens riktiga höjdargrenar. Michel Torneus visade i Lausanne att formen är på våg med 8.07. Banrekordet på Tingvalla är 7.90 och Michel har själv sagt att Tingvalla, med snart 100 år på nacken, är värt ett bättre banrekord i längd än så. Motbuden är många men det kanske starkaste kommer från exotiska Bermuda och Tyrone Smith. Simon Karlén från Göta finns med och jagar personligt rekord, det lyder 7.47.
Michel trivs i Karlstad, läs mer om det här. http://www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=16832
19.45 100 meter kvinnor
Imorgon åker Irene Ekelund till junior-VM i Eugene , Oregon. Med sig på resan har hon nyblivne tränaren Niclas Broström men också nyblivne träningskompisen Emilia Kjellberg från Sunne. Emilia finns också med i loppet ikväll och jagar även hon junior-VM-form. Motbuden heter Cleo VanBuren, USA och Kineke Alexander från Saint Vincent och Grenadinerna.
19.55 800 meter män
Johan Rogestedt jagar det svenska rekordet. Rekordet tillhör nu Rizak Dirshe och lyder 1:45.45. Johans årsbästa är 1:46.34. Med i loppet finns också Andreas Almgren som slog nytt svenskt juniorrekord med 1:46.99 vid Sollentuna Grand Prix. Tidigare hade Mattias Claesson juniorrekordet och det slogs på Tingvalla IP. Ska Andreas ta juniorrekordet tillbaka till Karlstad och Tingvalla ikväll? Muhktar Mohammed har vunnit tre år i rad i Karlstad, på distansen och gillar verkligen arenan och publiken. Kenyanen Edwin Melly kommer dock att sälja sig dyrt.
20.00 Spjut män
Karlstad Grand Prix arrangeras för 15:e gången i modern tid. En gren som funnits med alla år är manligt spjut. Ikväll är startfältet bättre än någonsin och Patrik Bodéns banrekord från 1994 på 85.42 hänger löst. Regerande världsmästaren och europamästaren Viteslav Vesely kommer till Karlstad som världstvåa med 87.38 i år. Japanen Arai har kastat 85.48 och uzbeken Zaytsev har gjort 81.84. Kim Amb får verkligen jobba och ladda på bästa vis inför EM i och med kvällens tävling. Värmland är nästhemmaplan för Kim så många släktingar finns på plats för att heja.
20.10 100 meter män
Vem är Sveriges just nu snabbaste man? Odain Rose eller Tom Kling Baptiste? De har båda noterat personliga rekord i år med 10.30 respektive 10.29. Spännande fight väntar, EM-kvalet är redan gjort men det gäller att visa vem som ska med till Zürich. Tufft motstånd ikväll med Ramon Gittens, Barbados med 10.06 i år och unge jamaicanen Sheldon Mitchell med 10.11 som personligt rekord.
20.20 400 meter män
Rabah Yousif från Storbritannien har i år gjort 45.41. Nick Ekelund Arenander har gjort 45.81. Dansken som tävlar för Malmö AI har ett fint personligt rekord på 45.50 och jagar nu form inför EM i Zürich. Unge britten Jarryd Dunn är det hetaste motbudet. Felix Francois försvarar de svenska färgerna i loppet från andra banan.
20.30 3000 meter hinder män
Intressant lopp med många löpare. Två svenskar jagar EM-kval och de var båda mycket nära under helgen som gick. Daniel Lundgren sprang då 8:38.75 och Napoleon Solomon 8:42.89. Rikttiden för EM är 8:37.50. Med god farthållning och hård konkurrens ska det gå ikväll.
20.50 200 meter kvinnor
Kvällen avslutas med 200 meter med Irene Ekelund. Sista insatsen innan avresan till junior-VM i Eugene om bara några timmar. Truppen avreser från Arlanda 07.30 på torsdag morgon. Låt oss skicka med Irene ett stort lycka till. Regerande ungdomsvärldsmästarinnan har ett personligt rekord på 22.93 och ett årsbästa på 23.51. Samma internationella motstånd som på 100 meter.
Läs mer om Irenes syn på kvällens tävlingar här. http://www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=16831

140715 Karlstad GP

Skanska Open – Lomnicky segrade igen

Under tisdagskvällen avgjordes Skanska Open – släggkastning över Klarälven för fjärde året i rad. Segraren från förra året Marcel Lomnicky fanns på plats återigen och slovaken försvarade sin seger. Förra året kastade han hela 78.69 som är banrekord för Klarälven. I år blev det 78.35! Lomnicky skuggades av tadjeken Dilshod Nazarov som kastade 77.15. Den forne olympiamästaren, polacken Szymon Ziolkowski knep tredjeplatsen med 74.33. Skanska Open-räven Eivind Henriksen från Norge noterade 72.42 och slutade 4:a. Pavel Bareisha och Oskar Vestlund kastade 69.88 respektive 65.81.

Efter tre tävlingsomgångar då det gällde att kasta så långt som möjligt följde tre omgångar med prickkastning eller sänka skepp. Tre stycken båtar av olika karaktär placerades i älven. Båtarnas värde var 100 poäng, 200 poäng och 300 poäng. Direkt i första omgången prickade Kilssonen Vestlund 300 poängs båten och tävlingen var igång. Nu blev det tyvärr inte så många mer träffar men vitryssen Bariesha lyckades med att pricka 200 poäng och slutade två i delmomentet prickkastning.

Totalt, de båda tävlingarna inräknade, vann ändå Marcel Lomnicky eftersom han blev delad trea i prickkastningen och etta i längdkastningen!

Återigen hade mycket folk samlats på Västra bron mitt i Karlstad för att se Skanska Open. Nyheten med sänka skepp lockade nya åskådare och tillsammans med de aktiva och de duktiga speakrarna skapade de en härlig inramning!

Arrangörsföreningen IF Göta Karlstad vill rikta ett stort tack till huvudsponsorn Skanska och till alla funktionärer som gör denna spektakulära tävling möjlig. Tack till Karlstad Dykarklubb för härlig service så att inga släggor försvinner, tack till PostilJohan för transport av släggor tillbaka över älven!

Imorgon finns tid för revansch för släggkastarna när Karlstad Grand Prix avgörs på Tingvalla IP! Finalen i Folksam Grand Prix startar 15.55 med herrarnas höjdhopp och går i mål 20.50 med damernas 200 meter. Invigningen sker 18.30 men redan 17.25 startar ännu en A-final i och med damernas längd så kom i tid. Varmt välkomna!

140713 Karlstad GP

Heta stjärnor i form inför Karlstad Grand Prix

I går genomfördes andra dagen av IAAF Diamond League-galan i Glasgow. Flera av de aktiva som ska tävla i Karlstad Grand Prix visade framfötterna. Glödheta Charlotta Fougberg noterade ett klart nytt svenskt rekord på 3000 meter hinder med 9:23.96 vilket räckte till en fjärdeplats i världsstartfältet. Det innebär att den offensiva Ullevitjejen nu är etta statistiskt i Europa i år och går in på tiobästalistan i världen! På onsdag gör svensk friidrotts nya världstjärna Charlotta Fougberg en intressant start på 1500 meter vid Karlstad Grand Prix. Detta är en del i hennes förberedelser inför Europamästerskapen i Zürich där hon är en av favoriterna på 3000 meter hinder.

I manliga spjutet vid IAAF Diamond League-galan i Glasgow var storstjärnan Vítězslav Veselý tvåa med fina resultatet 85.23. På onsdag kastar han i spjutmetropolen Karlstad!

-Det är mycket positivt att två av våra största stjärnor är i så bra form. Karlstad Grand Prix kommer att bjuda på friidrott av världsklass inklusive flera av våra största svenska stjärnor. Nu hoppas jag att Karlstadsborna och gästande idrottsvänner tar vara på denna möjlighet och köper biljetter, kommenterar Karlstads Grand Prix:s tävlingsdirektör Johan Engberg.

140711 Karlstad GP

Regerande världs- och europamästaren Vitezslav Vesely är klar för Karlstad Grand Prix

IF Göta Karlstad är mycket stolta att kunna presentera att den globala storstjärnan Vitezslav Vesely är klar för start i det manliga spjutet vid årets Karlstad Grand Prix. På hans meritlista finns både VM-guld från i fjol och EM-guld år 2012. I år är han tvåa på världsbästalistan med fina 87.38 och hans personliga rekord är 88.34 . Banrekordet på Tingvalla är 85.42 och innehas av hemmasonen och tidigare världsrekordhållaren Patrik Bodén från Lemmingiaden 1994. Tränare till Vitezslav Vesely är spjutikonen tillika världsrekordhållaren Jan Zelezny.

-Det känns extra speciellt att få hit den internationella världstjärnan Vitezslav Vesely då spjutkastning har så starka traditioner i Karlstad. Att Karlstad Grand Prix fortsätter att locka storstjärnor är ett bevis på att vi som arrangörer är på rätt väg i vår ambition att ständigt utveckla galan, säger tävlingsdirektör Johan Engberg i en kommentar.

140710 Karlstad GP

Efter succén i Sollentuna väntar Karlstad för Rogestedt

Vid senaste Folksam Grand Prix-tävlingen i Sollentuna blev manliga 800-metersloppet en stor succé med bland annat många nya svenska personliga rekord. Stenungsunds Johan Rogestedt sprängde mållinjen efter 1:46.34 sekunders löpning och belönades med en sjätte plats på den svenska genom tiderna-listan. Bakom honom noterade Turebergs mycket lovande Andreas Almgren fina 1:46.99 vilket även är nytt svenskt juniorrekord! Båda dessa duktiga 800-meterslöpare kommer även till start vid Karlstad Grand Prix. Det är många friidrottsfans som ser fram emot heta löpardueller vid friidrottsfesten den 16 juli. En aktiv som kan bidra till en minnesvärd friidrottskväll är Johan Rogestedt.

-Det känns inspirerande att komma till Karlstad och börja tävla igen efter en dryg tvåveckorsperiod med träning. Loppet blir ett av de sista innan EM och det är just mästerskapstänket med placering före tid vi eftersträvar. Säsongen har gått planenligt hittills och det vore kul att fortsätta visa en stabil nivå och vara med och utmana om de främsta placeringarna.

140709 Karlstad GP

Charlotta Fougberg springer 1500 meter vid Karlstad Grand Prix

En svensk aktiv som verkligen fått sitt genombrott i år är Ullevis Charlotta Fougberg. Hon är för närvarande europatvåa på 3000 meter hinder med det nya svenska rekordet 9:34.61. Samtidigt är hon väldigt populär bland media genom sitt offensiva sätt. Hon var en populär gäst på förra årets Karlstad Grand Prix och gör i år en intressant start på 1500 meter.
-Efter det stöd jag fick från publiken i Karlstad förra året skall det bli kul att komma tillbaka i år. Jag hoppas det kommer många och hejar fram mig och tjejerna i vårt lopp till snabba tider då det är min sista tävling inför EM.

Charlotta Fougberg är ett stort medaljhopp inför EM i Zürich och kommer efter den uppskattade galan i den värmländska residensstaden att helt inrikta sig på förberedelserna inför sommarens huvudmål. Före Karlstad Grand Prix gör Charlotta på lördag en intressant start på 3000 meter hinder vid IAAF Diamond League-galan i Glasgow.

140708 Karlstad GP

Internationellt erkända Skanska Open genomförs i år igen

Karlstad Grand Prix har alltid legat i framkant när det gäller kreativitet och att ta friidrotten ut på stan. Från början var det år 2009 och 2010 kula på Stora torget i form av Skanska Open. Sedan har IF Göta Karlstad tagit ett ytterligare steg genom att sedan 2011 genomföra Skanska Open i form av släggkastning över Klarälven. Den 15 juli är det dags igen. 2011 var det världspremiär för denna typ av verksamhet och många nyfikna frågor kom från friidrottsvänner över hela jordklotet.
-Ännu en gång kommer friidrottsfesten Karlstad Grand Prix att starta med en kastfest i centrala Karlstad kvällen före galan på Tingvalla. Vi är stolta över att som friidrottsentreprenörer blivit ledande internationellt i förnyelsen av friidrottsarrangemang, säger Karlstads Grand Prix tävlingsdirektör Johan Engberg.

I maj fick Karlstad en efterföljare i form av Odra River Cup i polska Wroclaw. Floden som det handlade om var Oder, den flod som utgör en del av gränsen mellan Polen och Tyskland.

Nytt för i år på Skanska Open blir prickkastning. Efter ordinarie tävlingsomgångar kommer de aktiva att kasta på mål i älven som renderar poäng.

Banrekordsinnehavaren tillika fjolårssegraren Marcel Lomnicky kommer till start även i år. 78.69 är gällande banrekord

Arrangören välkomnar publik till Västra bron och Teaterparken tisdagen den 15 juli, tävlingarna startar med inkastning 18.30!

140707 Karlstad GP

Het duell mellan Sveriges snabbaste män

Vid Lag-EM i tyska Braunschweig representerades Sverige på manliga 100 meter av IFK Umeås sprinterraket Odain Rose. Men svenska årsstatistiken toppas för närvarande av Huddinge AIS Tom Kling-Baptiste med fina 10.29. En hundradel efter finns Odain Rose med 10.30. Båda dessa sprinterstjärnor kommer till Karlstad Grand Prix.
-Duellen mellan Sveriges snabbaste män blir en av kvällens höjdpunkter. 100 meter är något av friidrottens Formel 1, säger Karlstad Grand Prix tävlingsdirektör Johan Engberg som själv har ett förflutet som landslagssprinter.

Det är tydligt att gala i Karlstad är mycket populär bland de aktiva.
-Jag ser verkligen fram emot Karlstad Grand Prix som enligt mig är den roligaste och den Folksam GP med bäst inramning. Jag hoppas att detta kan få mig att få fram en extra växel och krypa närmare det svenska rekordet på 10.18, framhåller Sverigeettan Tom Kling-Baptiste.

Under den senaste tiden har Tom Kling-Baptiste fått ett genombrott som 100-meterslöpare. En anledning till det är att han numera bor i Sundsvall där han har den internationella sprintergurun Håkan Andersson som tränare och landslagskollegan Stefan Tärnhuvud som sparringpartner.

Alla friidrottsfans kan i solstaden se fram emot ett hett tungviktsmöte på manliga 100 meter med de svenska toppnamnen Tom Kling-Baptisie och Odain Rose i varsin ringhörna!

140707 Karlstad GP

Världens främsta bladerunner klar för Karlstad Grand Prix

Arrangerande förening IF Göta Karlstad kan stolt presentera att Richard Browne från USA (http://itgsportsmanagement.com/itg-athletes.php ) är klar för start på 100 meter vid Karlstad Grand Prix. För närvarande är han världens främste sprinter i klassen för män med ett amputerat ben, T-44.
-Richard är en av världens mest meriterade bladerunners med flera VM- och Paralympicsmedaljer. Han har ett personligt rekord på 10,75 på 100 meter och är en konkurrenskraftig sprinter, säger Johan Engberg, tävlingsdirektör för Karlstad Grand Prix.

År 2007 var Richard, när han var en junior i high school, med om en olycka där han skar sitt ena ben väldigt illa. Han sprang för att ta skydd vid ett kraftigt skyfall när han halkade på en matta och skar benet på en glasruta. Efter två år med 14 operationer tog han i samråd med sin läkare beslutet att amputera sitt ben.

Richard är född den 9 juli 1991 och tävlar normalt i klassen män med ett amputerat ben. Just nu har han världsrekord på 60m, 100m, 200m och 4x100m. Han vann silvermedalj på 100 meter vid både Paralympics i London 2012 och på IPC VM 2013 då han även tog guld på 4 x 100 meter med det amerikanska stafettlaget. Personliga rekord för Richard är 6.99 sekunder på 60 meter, 10.75 på 100 och 21.91 på 200.

-Det är en stor ära för oss i IF Göta Karlstad att få bjuda in Richard Browne till årets gala. Han är verkligen en stor personlighet som genom sin livshistoria och målmedvetenhet inspirerar många människor och grupper i hela världen, kommenterar IF Göta Karlstads Johan Engberg.

140704 Karlstad GP

Michel Tornéus utmanas av europamästaren Sebastian Bayer

Vid årets Karlstad Grand Prix kommer manliga längdhoppet att bli en av huvudgrenarna. Banrekordet är på 7.90 meter och sitter mycket löst. Idag kan arrangerande IF Göta Karlstad presentera att EM-ettan Sebastian Bayer är klar för start på Tingvalla den 16 juli. Tyske Bayer segrade i manliga längdhoppet vid EM i Helsingfors 2012 och hoppade gigantiska 8.71 när han vann Inomhus-EM 2009 i Turin. Detta resultat har endast överträffats en gång inomhus, 8.79 av en viss Carl Lewis. Det blir verkligen något att bita i för den svenska storstjärnan Michel Tornéus.

-Det är med stor stolthet som arrangerande IF Göta Karlstad kan presentera deltagande av europamästaren Sebastian Bayer vid årets Karlstad Grand Prix. Den 16 juli blir det ett riktigt mästarmöte med vår svenska längdhoppsgigant Michel Tornéus. Det är speciellt roligt att Karlstadspubliken får se sådana starka europeiska hoppare så nära Europamästerskapen i Zürich.

Sedan tidigare vet vi att hemmakastaren Markus Johansson har startat säsongen strålande i slägga. Släggtävlingen vid Karlstad Grand Prix ingår även i år i Hammer Throw Challenge vilket innebär att släggtävlingen kommer hålla högsta internationella klass även i år. Vi vet också att herrarnas spjuttävling avgörs för 15:e gången, precis som tävlingen i sig. Här kommer Kim Amb att få bra internationellt motstånd. Vi vet att Irene Ekelund genrepar inför junior-VM med två starter på hemmaplan.
Arrangören lovar att de svenska friidrottsstjärnorna Irene, Michel och Kim ska få bra motstånd vilket innebär att några av väldens just nu bästa sprinters, längdhoppare och spjutkastare kommer till Värmland och Karlstad den 16 juli.

140703 Karlstad GP

Världen kommer till Karlstad

Ännu en gång kommer Internationella Friidrottsförbundets (IAAF) Hammer Throw Challenge (http://www.iaaf.org/competitions/iaaf-hammer-throw-challenge ) att genomföras i samband med Karlstad Grand Prix som i år genomförs den 16 juli. Flera av världens bästa släggkastare kommer till Karlstad för att tävla i den mycket populära galan på klassisk kastarmark.

Bland stjärnorna kan nämnas Primož Kozmus som segrade i fjol och har ett OS-guld från 2008 och ett VM-guld 2009 på meritlistan. Vi har även äran att presentera landsmannen Marcel Lomnicky som vann förra årets Skanska Open som är den världskända tävlingen när dessa släggiganter kastar över Klarälven. I år är Lomnicky världsåtta med 78.40 meter. Startfältet är av högsta internationell klass och innehåller egpytiern Mostafa Hicham Al-Gamal som är tvåa i världen i år med starka 81.29.
-Jag är mycket stolt över att Internationella Friidrottsförbundet ännu en gång beslutat sig för att placera IAAF Hammer Throw Challenge vid Karlstad Grand Prix. Manliga släggtävlingen innehåller mycket bra kastare och jag är entusiastisk över att kunna ta världen till Karlstad. Det är mycket som alla friidrottsälskare har att se fram emot vid årets gala, säger tävlingsdirektör Johan Engberg i en kommentar.

Biljetter finns till försäljning via www.ifgota.se eller www.folksamgrandprix.se

140701 Karlstad GP

Irene Ekelund dubblerar i Karlstad den 16 juli

Sprinttalangen och regerande ungdomsvärldsmästarinnan på 200 meter, Irene Ekelund, springer dubbla distanser på Karlstad Grand Prix den 16 juli. I och med det får hemmapubliken chansen att lyckönska Irene och se hennes genrep inför junior-VM och EM i Zürich.
Irene springer både 100 meter och 200 meter i den ordningen under kvällen den 16 juli. Året har börjat bra för den unga talangen med 11.52 som årsbästa på 100 meter och 23.51 som årsbästa på 200 meter. Med de resultaten har hon underskridit kvalgränserna till Europamästerskapen i Zürich i början av augusti. Innan det väntar junior-VM i amerikanska Eugene. Dit avreser Irene dagen efter Karlstad Grand Prix så Värmlandspubliken får en sista exklusiv chans att skicka med några ”Lycka till” hemifrån solstaden.

- Det känns bra att ladda på hemmaplan inför junior-VM. Förra året fick jag ett himla bra stöd från publiken och det är kul, säger Irene Ekelund som nu ska ladda med lite lugnare träning fram till tävlingen i Karlstad.
Arrangören är såklart mycket glada över att Irene valt Karlstad och hemmaplan som arena för sitt genrep.
- Vi hoppas att många nu tar chansen att se Irene på hemmaplan innan hon lämnar för uppdrag på den stora internationella mästerskapsscenen, säger Johan Engberg från arrangörsföreningen Göta.
Sedan tidigare vet vi att hemmakastaren Markus Johansson har startat säsongen strålande i slägga. Släggtävlingen vid Karlstad Grand Prix ingår även i år i Hammer Throw Challenge vilket innebär att släggtävlingen kommer hålla högsta internationella klass även i år.
Vi vet också att herrarnas spjuttävling avgörs för 15:e gången, precis som tävlingen i sig. Här kommer Kim Amb att få bra internationellt motstånd. Detsamma gäller för Michel Torneus i längdhopp. Här lever banrekordet på 7.90 farligt.
Arrangören lovar att de svenska friidrottsstjärnorna Irene, Michel och Kim ska få bra motstånd vilket innebär att några av väldens just nu bästa sprinters, längdhoppare och spjutkastare kommer till Värmland och Karlstad den 16 juli.

140626 Sollentuna GP

Direkt på TV12

Den som inte kan ta sig till Sollentunavallen kan titta på Sollentuna GP på TV12 eller TV4 Play Premium, kl 19-21.

Det går att aktivera TV4 Play Premium gratis under en månad.

140623 Sollentuna GP

Dibaba jagar världsrekordet

Genzebe Dibaba slog världsrekordet på 3000 meter på XL-galan i vintras. Nu kommer hon tillbaka till Stockholm för att ge sig på en ny rekordattack. På torsdag är det 2000 meter som etiopiskan springer på Sollentuna GP.

Världsrekordet på 2000 meter har stått sig i 20 år. Den 8 juli 1994 sprang irländskan Sonia O’ Sullivan på 5.25,36. Dibaba gjorde ett första försök att slå den tiden på galan i Ostrava den gångna veckan, men missade det med drygt två sekunder.

Sollentuna GP har fått rykte om sig om att vara en bra tävling att springa snabbt på. Ifjol genomfördes årets snabbaste lopp på 10 000 meter för såväl kvinnor som män just på Sollentunavallen. Tiderna stod sig året ut, varken storgalor eller internationella mästerskap rådde på dem.

140616 Sollentuna GP

Världsetta till Sollentuna

Lilla Djibouitis enda idrottsman av världsrykte heter Ayanleh Souleiman. Han har dominerat på 1500 meter eller en engelsk mile i år. Souleiman blev världsmästare inomhus i vintras. Ute har han vunnit de tre senaste galorna i Diamond League.

Souleiman är välbekant med Sollentuna, där han har tillbringat flera somrar med många träningspass på Vallen. Ifjol sprang han sitt livs snabbaste lopp på 800 meter, som vinnare av distansen på Sollentuna GP. Han kommer tillbaks för att slå den tiden, 1:43.63 – fortare än så har ingen sprungit i år.

Men det blir ingen lätt match för Souleiman. Träningskompisen Abubaker Kaki, Sudan, har vunnit Inomhus-VM två gånger på distansen och kommer nu i sin bästa form på flera år. Kaki var den som vann Sollentuna GP 2011 och 2012.

Loppet rymmer även arrangerande Turebergs Andreas Almgren, som vid två tillfällen på kort tid klarat av resultat för att kvala in till Junior-VM.

140615 Sollentuna GP

Erica mot nya längder

6.84 är det längsta som en svenska har hoppat på sex år. Erica Jarder var i lördags bara 15 centimeter från det svenska rekordet, om än med lite för stark medvind.
Nästa tillfälle att mäta sig med världseliten får Erica på Sollentuna GP, torsdag 26 juni.

Erica Jarder är uppe och nosar på de bästa i Europa, lagom till EM, som hålls i augusti. Kontinentens främsta har hoppat 6.88 i år, bara fyra centimeter längre än vad Erica landade i Göteborg i lördags. Vinden mättes till +2.3, något över det tillåtna för att sätta rekord (2.0).

Spårvägens längdhoppare har under de två senaste säsongerna kvalat in till final i alla de tre stora mästerskapen och klev upp på pallen i Scandinavium, som trea på Inomhus-EM.

På Sollentunavallen möter hon bland andra sydafrikanska mästarinnan Lynique Prinsloo, som hoppat 6.81.

140613 Göteborg GP

Presskonferens inför morgondagens Göteborg Grand Prix

Idag hölls en presskonferens inför morgondagens friidrottsgala. På plats för att möta media fanns friidrottarna Dayron Robles, Charlotta Fougberg, Erica Jarder, Khaddi Sagnia, Kim Amb och Johan Rogestedt.

Skräddarsytt lopp för Fougberg, läs mer >
Morgondagens lopp på 3000m hinder har skräddarsytts för Charlotta Fougberg. Med ett stark startfält hoppas hon på en snabb tid.

- Jag går för svenskt och nordiskt rekord, berättade Fougberg.

Vasst motstånd för Erica och Khaddi, läs mer >
Erica Jarder får det svåraste svenska motståndet på flera år när hon möter Khaddi Sagnia imorgon. Khaddi som öppnat sin säsong starkt och för två veckor sedan hoppade 6.52.

140606 Göteborg GP

Fyra västsvenska hopp i Göteborg GP


Anders Sjögren DECA Text&Bild

Damernas löpningar kommer att bli extra intressanta i årets Göteborg GP. Till Slottsskogsvallen kommer två tjejer med nya svenska rekord.

Charlotta Fougberg satte sitt på 3000 meter hinder så sent dom förra helgen, 9.34,61. 14 juni kan det putsas.

– Det blir det bästa startfältet någonsin på en gala i Sverige. Sex-sju tjejer i loppet springer på 9.20-9.45. Dessutom är det speciellt att tävla på hemmaplan inför familj och vänner. Jag har höga förväntningar, säger Charlotta.

Så pass höga att det nysatta rekordet kan ryka all världens väg:

– Jag har en och en halv sekund ner till det nordiska rekordet. Nu satsar jag på det.

Meraf Bahta satte sitt svenska rekord på 5 000 meter något tidigare i USA, i samband med ett långt träningsläger. Hon raderade ut Sara Wedlunds 18 år gamla bästanotering. I Göteborg GP springer hon dock 1 500 meter.

– Jag har inte bestämt mig för om jag ska satsa på 5 000 eller 1 500 meter i EM. Jag vill egentligen springa båda men det är svårt att kombinera.

På Vallen får hon hårt motstånd., bland andra Auxumawit Embabye, Etiopen, som var tvåa på inomhus-VM och världssexan Rabah Arraf, Marocko.

– Det blir intressant att möta dem och jag hoppas det innebär att jag kan springa riktigt fort.

En som redan tidigare är rekordhållare är släggkastaren Tracey Andersson. Men även hon har inlett säsongen strålande, 70,26, bara 56 centimeter från hennes egna svenska rekord.

– Femte gången jag kastade över 70 meter. För mig gäller det att kasta lika bra på tävling som på träning.

Och om hon gör det Slottsskogsvallen?

– Då blir det nytt svenskt rekord, lovar hon.


Anders Sjögren DECA Text&Bild

En som inte är rekordhållare men som gärna blir det är Alhaji Jeng. Med en högre fattning på staven ökar chanserna att nå högre. Och på träning har det sett riktigt lovande ut.

– Men tävling är en helt annan sak. Tekniken kräver konsekvens i ansatsen och att man tajmar upphoppet perfekt.

Om han lyckas kan det bli högt. Banrekordet på Slottskogsvallen är 5,75.– Jag har hoppat 5,70 där. Blir det medvind är det perfekt att hoppa där med stavhoppet mitt framför huvudläktaren. Det känns nästan som man hoppar in bland publiken, säger Alhaji som gör säsongsdebut i holländska Hengelo på söndag.

140603 Göteborg GP

Världsstjärna till Göteborg GP


Anders Sjögren DECA Text&Bild

Den kubanske häcklöparen Dayron Robles kommer till Göteborg GP och tävlar i 110 meter häck.

Robles tog OS-guld i Peking 2008 och var världsrekordhållare med tiden 12,87 fram tills för två år sedan.

- Det är häftigt och riktigt stort. Robles har en fantastisk teknik och är nog den mest graciösa häcklöparen i världen. Det är en fröjd att se honom löpa och han är en förebild för många ungdomar i hela världen, säger Per Skoog, ansvarig för de aktiva i Göteborg GP.

Robles har haft en jättefin inomhussäsong med bland annat seger i XL-galan.
- En väldigt intressant start, tycker Per Skoog.

140530 Göteborg GP

Spännande möte i damernas 1500meters lopp


Anders Sjögren DECA Text&Bild

Vi har ett riktigt spännande 1500meters lopp att se fram emot på Göteborg GP den 14 juni!

Förutom att Sveriges egna Meraf Bahta, PB 4:05.11, står på startlinjen blev det igår klart att två av världens just nu bästa 1500 meters löpare kommer till Göteborg. Det är inga mindre än Axumawit Embabye från Etiopien och Rabah Arraf från Marocko. Axumawit Embabye blev tvåa på inomhus VM i Sopot, Polen och hon har ett personbästa på 4:05.16. Rabah Arraf är just nu sexa i världen efter hennes seger i Shanghai med tiden 4.02.71. Det kommer bli en tuff kamp mellan tjejerna och banrekordet på 4:04.03 hänger löst.

140529 Göteborg GP

Amb och Jarder klara för Göteborgs GP


Anders Sjögren, DECA Text&Bild

Säsongen kunde inte ha börjat bättre för de båda friidrottarna Kim Amb och Erica Jarder. Tvåa respektive fyra i Shanghais Diamond League. Nu är båda klara för Göteborg GP på Slottsskogsvallen 14 juni.

– Det kommer att bli riktigt spännande att se vad de båda kan göra, säger Per Skoog,ansvarig för de aktiva vid tävlingen.

Spjutkastaren Kim Amb kom tvåa i Shanghai med 84,14, hans tredje längsta kast någonsin och slog bland andra meriterade kastare som finländaren Pitkämäki och Ruuskanen samt världsmästaren tjecken Vesely.

– Kim känner att han är i bra slag och väljer att komma till Göteborg. Vi har ju haft spjut på programmet några år och det är kul att kastarna gärna kommer tillbaka hit.

Erica Jarder som tangerade sitt utomhusbästa, 6,66 i längd, blev fyra i Shanghai och slog flera meriterade hoppare.

– Riktigt kul att hon hoppade så bra direkt i premiären efter en lite mer motig inomhussäsong. Nu visade hon hur bra hon är och att hon kan slå de bästa i världen, menar Per Skoog!

140523 Karlstad GP

Tornéus och Amb till Karlstad Grand Prix 16 juli

Spjutkastaren Kim Amb kommer till Karlstad för Karlstad Grand prix den 16 juli. Svensken inledde säsongen föregående helg på ett mycket fint sätt när han blev tvåa vid Diamond League-tävlingen i Shanghai. Andraplatsen var ett gott tecken då han slog några av världens bästa spjutkastare, bland andra självaste världsmästaren från 2013, tjecken Vítězslav Veselý. Trots det var nog resultatet än mer imponerande, Kim kastade nämligen 84.14. Den prestationen är hans bästa säsongsöppning någonsin och bara decimetrar från det personliga rekordet på 84.61.

Nu vill Kim alltså komma till Tingvalla IP för ännu en bra tävling och för att attackera banrekordet. Ingen mindre än Patrik Bodén innehar banrekordet på sin hemmaarena. Rekordet sattes i samband med Lemmingiaden 1994 och lyder 85.42. Med andra ord fattas en knapp meter för Kim till rekordet.

4:a på OS i London 2012, silver vid inomhus-EM i Göteborg 2013 och brons vid inomhus-VM i Sopot tidigare i år. Botkyrkasonen och längdhopparen Michel Tornéus börjar samla ihop ett digert och imponerande mästerskapsfacit. Den 16 juli kommer han till Karlstad Grand Prix för att återigen tävla framför Tingvallas huvudläktare och bjuda den kunniga och engagerade Värmlandspubliken på riktigt långa hopp.

Michels svenska rekord är 8.29 och banrekordet på Tingvalla är 7.90 och slogs 2012 av ryssen Pavel Shalin.
- Jag vill ha banrekordet på Tingvalla och en arena med nästan 100 år på nacken är värd ett bättre banrekord, jag vill såklart vara först över 8 meter i Karlstad, säger Michel i ett telefonuttalande i samband med pressträffen i Karlstad idag.

Arrangören lovar att de svenska friidrottsstjärnorna Michel och Kim ska få bra motstånd vilket innebär att några av väldens just nu bästa längdhoppare och spjutkastare kommer till Värmland och Karlstad den 16 juli.

Sedan tidigare vet vi att hemmakastaren Markus Johansson har startat säsongen strålande i slägga. Släggtävlingen vid Karlstad Grand Prix ingår även i år i Hammer Throw Challenge vilket innebär att släggtävlingen kommer hålla högsta internationella klass även i år.

Din biljett köper du här via hemsidan, varmt välkommen!

140219 Sollentuna GP

26 juni 2014 är det dags igen!

Nu är 2014 års tävlingsdatun klara och vi är glada att kunna hälsa alla välkomna till Sollentunavallen den 26 juni 2014. Då finns det chans att återigen se de bästa svenskarna tillsammans med världsmotstånd!

140131 Göteborg GP

Göteborg Grand Prix - 14 juni

Den 14 juni är det dags för Folksam Grand Prix på Slottsskogsvallen i Göteborg. Det är den första av tre deltävlingar som hålls under sommaren 2014.

Förra året var i princip hela den svenska EM-truppen på plats. Vi kunde bland annat följa tävlande som höjdhopparen Emma Green Tregaro, stavhopparen Angelica Bengtsson, längdhopparen Michel Tornéus och spjutkastaren Kim Amb. I år hoppas vi på en lika bra uppslutning och ett högklassigt internationellt motstånd.

Varmt välkomna!

Meeting Director
Per Skoog
Mobil: 0738-13 80 80
E-post: goteborg_gp@gfif.se

140130 Karlstad GP

Karlstad Grand Prix - 16 juli

Onsdagen den 16 juli har IF Göta Karlstad äran att bjuda in till final i Folksam grand Prix på Tingvalla IP! Karlstad Grand Prix avgörs i år i mitten av juli, med flera av Sveriges bästa friidrottare på plats. Dessa ställs mot högklassigt internationellt motstånd.

I fjol fick vi bland annat se Michel Tornéus och Erica Jarder hoppa långt i längd, Irene Ekelund och Moa Hjelmer i en duell på 200m och Kim Amb prestera bra i spjut. Dessutom samlades världseliten i slägga i Karlstad för att kasta Hammer Throw Challenge, släggans Diamond League! En tävling som vi har äran att arrangera även 2014.

Arrangörsföreningen jobbar nu hårt för att infria löftet om ”friidrott i världsklass” på Tingvalla IP även i år. Den 16 juli är det dags att gå man ur huse för att fylla läktarna på Tingvalla IP!

Varmt välkommen!

140128 Folksam GP Serien

Nu siktar vi mot 2014!

Efter ett lyckat 2013 ser vi nu frqam emot nya fina tävlingar 2014. Datumen är nu klara och vi börjar nu det mödosamma arbetet inför 2014 års tävlingssäsong, ännu en gång ska vi kunna bjuda på högklassiga tävlingar. Datumen är:
14 juni - Göteborg GP
26 juni - Sollentuna GP
16 juli - Karlstad GP