Nyhetsarkiv

Nyheter

170726 Karlstad GP

Historisk friidrottskväll i Karlstad

Efter ett mycket framgångsrikt juli var det kanske friidrottsvänner som inte trodde att Sävedalens 800-meterslöpare Andreas Kramer kunde toppa Junior-EM guldet och den starka tiden från i lördags. Men efter att passerat 400 meter på snabba 50.2 så höjdes förväntningarna bland den kunniga publiken vid Karlstad Grand Prix. Haren lämnade loppet strax före 600 meter och Andreas fortsatte att satsa friskt. Sävedalssonen fick på upploppet ge sig vika för Kenyas Willy Tarbei, men vad gjorde det när han sprängde mållinjen efter fantastiska 1:45.13. Nytt svenskt rekord med över tre tiondelar! Förutom den mycket meriterande tiden kunde alla friidrottsvänner på Tingvalla i kväll notera den mycket offensiva inställningen i löpningen hos Andreas Kramer. Svenskt rekord och banrekord fick avsluta kvällen!

Men friidrottskvällen i Karlstad innehöll mer än så. Järfällasonen och Spårvägens världsetta Daniel Ståhl levererade en diskusserie av internationell toppklass med en jämnhet som bådar gott inför VM på Olympiastadion i London. Segerresultatet 67.26 är nytt banrekord på Tingvalla efter att Ludvig Daneks gamla stått sig i hela 44 år. Daniel och kastkonstnären Vésteinn Hafsteinsson har verkligen ett resultatgivande samarbete! VM-klara Niklas Arrhenius, som är klubbkompis med Daniel och tillhör samma träningsgrupp, slutade tvåa med 62.80.

Efter att ha skadat sig vid BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion var stavhoppsprofilen Angelica Bengtsson nu tillbaka på tävlingsbanan i och med Karlstad Grand Prix. Hon var även tillbaka med besked! Efter att Michaela Meijer övertagit Angelicas svenska rekord har Hässelbys världsstjärna varit revanschsugen. Angelica segrade i tävlingen på Tingvalla men var även framförallt mycket nära på ny svenska rekordhöjden 4.72! Detta bådar gott inför VM.

I kvinnliga höjdhoppet har Trångsvikens Erika Kinsey i sommar haft ett antal starka tävlingar och det ska bli mycket intressant att följa henna på VM. Hon vann årets Karlstad GP på 1.89 före bl.a. hemmaklubbens Sofie Skoog som denna kväll stannade på 1.85.

Bland övriga VM-klara svenskar kan vi notera att Hammarbys Michel Tornéus och Ullevis Khaddi Sagnia vann den individuella delen av längdhoppstävlingen med 7.67 respektive 6.50. På kvinnliga 800 meter slutade Turebergs Hanna Hermansson trea med tiden 2:02.47.

Arrangörsföreningen IF Göta Karlstad med galageneralen Johan Engberg i spetsen har all anledning att känna sig nöjda med tävlingarna. Det vara en stor och kunnig Karlstadpublik på plats. Värmlands residensstad visade än en gång att detta är en verklig friidrottsmetropol!

Karl Johan Bertil Storåkers

170725 Karlstad GP

Stjärnspäckat Karlstad Grand Prix

Nio VM-klara svenskar tävlar i Karlstad GP ikväll och ytterligare minst tre i startfälten har möjlighet att bli uttagna senare via inbjudan från IAAF. Det handlar om Kalle Berglund på 1500 m (springer 800 m i Karlstad), längdhopparen Khaddi Sagnia och diskuskastaren Simon Pettersson.
Det är ett välfyllt program där galagrenarna pågår 18.15-20.55 men där förtävlingarna startar redan 14.26 och innehåller inte över hundra 800 m-löpare hararna inkluderade samt 60 man på 3000 m!
• SVT Play sänder 18.15-21.00 plus sammandrag i SVT2 21.45-22.15.

Höjdpunkterna:
18.15 K Stav: Svenska rekordhållerskan Angelica Bengtsson gör sin första tävling på fem veckor och generalrepeterar inför VM. Målet är att förbättra årsbästat 4.65 från Bauhaus-galan och ta tillbaka det svenska rekord som Michaela Meijer förbättrade med en centimeter för tre veckor sedan.
18.25 M Diskus: Det har gått nästan en månad sedan Daniel Ståhl slog Ricky Bruchs svenska rekord genom att kasta 71.29. Daniel vann på Tingvalla i fjol men nådde då inte Ludvik Daneks banrekord på 65.46 från 1973. Det hoppas han kunna slå i år och vindarna verkar dessutom blåsa åt rätt håll. Sex av sju man i startfältet har personligt rekord över 64 meter och bland dem finns VM-klara Niklas Arrhenius. Upsalas Simon Pettersson som har har bra chans att också få en VM-biljett.
18.30 K 3000 m hinder: Örgrytes Maria Larsson sitt personbästa med över tio sekunder när hon för två veckor sedan gjorde 9:39.96 och underskred VM-kvalgränsen. VM-formen ska snart vara på plats och målet är att sätta pers på Tingvalla.
19.15 K 800 m: Hanna Hermansson från Tureberg började med friidrott så sent som för 2,5 år sedan och chockade genom att i maj sänkte det personliga rekordet till 2:00.94 och kvala in till VM. Ikväll möter hon fyra tjejer med personbästa aningen över hennes bästa tid och med bra harjobb finns förutsättningar att göra under två minuter.
19.30 M 400 m häck: Upsalas Isak Andersson var sexa på JEM22 för 1,5 vecka sedan och har i sommar förbättrat sitt personliga rekord med 1,5 sekund till 50.05. Det placerar honom åtta på den svenska genom-tiderna-listan. Riktigt bra motstånd får han av qatarlöparen Abderrahmane Samba som gjort 48.31 och vann Diamond League-galan i Doha i maj. Kan Isak utnyttja det till att bli åttonde svensk under 50 sekunder?
19.35 K Höjd: IF Götas OS-sjua Sofie Skoog är VM-klar efter att två gånger denna sommar fixat kvalgränsen 1.94, senast i Londons Diamond League. Då slutade hon fyra, placeringen bakom Erika Kinsey som också kvalade in till VM. Ikväll möter de tyskan Jossie Graumann och Polens Urszula Gardzielewska som båda har personbästa på 1.92 resp 1.93.
19.40 M/K Längd: Vad sägs om en mixad längdtävling med män och kvinnor som också tävlar i lag? IF Göta testar något nytt och startfältet är riktigt bra med tre svenska åttametershoppare och de tre bästa svenskorna med Khaddi Sagnia i spetsen. Hon är inte uttagen till VM men har goda möjligheter att få en inbjudan av IAAF, årsbästat 6.72 är bara tre centimeter från VM-kravet. På herrsidan möter Michel Tornéus färske åttametershopparen och JEM22-bronsmedaljören Thobias Nilsson Montler samt Andreas Otterling som jagar årets första hopp över åtta meter.
20.15 M Spjut: Tre svenskar har kastat över 80 meter i år och två av dem är på plats på Tingvalla – Södertäljes Gabriel Wallin, 82.01, och Thorengruppens Jiannis Smalios, 80.44. De möter bl a tyskarna Lars Hamann och Bernhard Seifert som båda gjort över 84 meter men inte lyckades kvala in till VM i den stenhårda inhemska konkurrensen.
20.55 M 800 m: Sju man har personligt rekord under 1:46 och en av dem är färske JEM22-vinnaren Andreas Kramer från Sävedalen som i lördags noterade 1:45.75 i Belgien och kvalade in till VM. Han får ypperligt motstånd och har det svenska rekordet bara tre tiondelar bort. Och vad kan färska 3:36-löparen på 1500 m, Kalle Berglund, göra i sitt första lopp på distansen för sommaren?

/Jonas Hedman

170724 Folksam GP Serien

Presskonferensen live på friidrottskanalen

Klockan 16.00 håller Karlstad GP presskonferens på Tingvalla IP. Gäster är bl.a. Sofie Skoog, Michel Tornéus, Daniel Ståhl, Andreas Kramer och Erika Kinsey. Hela presskonferensen sänds live på http://friidrottskanalen.se/

Samtliga aktiva som gästar presskonferensen:
Maria Larsson
Hanna Hermansson
Michel Tornéus
Khaddi Sagnia
Andreas Kramer
Kalle Berglund
Erika Kinsey
Sofie Skoog
Angelica Bengtsson
Daniel Ståhl
Simon Pettersson

170721 Karlstad GP

Superkometen Hanna Hermansson blev idag VM-klar och deltager på Karlstad GP

Efter att tidigare under en längre tid spelat fotboll har Turebergs medeldistansstjärna Hanna Hermansson nu under ett par år varit aktiv inom friidrotten och haft en mycket stark resultatutveckling. I år har Hanna noterat 2:00.94 på 800 meter vilket är under kvalgräsen för Världsmästerskapen i London. Idag fick hon även slutgiltigt klartecken av förbundskaptenen Karin Torneklint för start på VM på Olympiastadion i den brittiska huvudstaden. Hanna deltager på 800 meter vid galan på tisdag i friidrottsstaden Karlstad. Där möter hon möter hårt motstånd och fart för att närma sig drömgränsen 2 minuter.

- Jag förväntar mig en bra tävling med grym stämning, precis som förra året. Det blir min sista tävling innan VM och jag vill ha en bra genomkörare, så jag tror på ett snabbt lopp med bra motstånd, säger Hanna Hermansson inför Karlstad GP.

Hannas kometkarriär visar att det går att byta idrott senare och ändå nå stora framgångar.

I eftermiddag blev även bland annat Spårvägens rutinerade Niklas Arrhenius uttagen till VM. Även han likväl som många andra VM-klara svenska stjärnor tävlar på Karlstad GP.

Svensk elitfriidrott är inne i en medvindsfas just nu som du får gå flera år tillbaka för att finna på motsvarande nivå. Många av de svenska stjärnorna kommer till Karlstad GP den 25 juli.

170720 Karlstad GP

Nydanande lagtävling i längdhopp vid Karlstad GP

När Karlstad GP genomförs på tisdag den 25 juli kommer det att genomföras en lagtävling för de manliga och kvinnliga längdhopparna. Idén kommer från världsstjärnan Michel Tornéus och de aktiva är supertaggade. IF Göta Karlstad kan idag även avslöja att bronsmedaljören från årets Junior-EM 22, Thobias Nilsson Montler, Inomhus-EM trean från 2015, Lidingös Andreas Otterling, och Värmlandsprofilerna Kaiza Karlén och Emilia Kjellberg är klara för start på Tingvalla. Idag ser lagtävlingen ut enligt följande, med en manlig och kvinnliga aktiv i varje lag:

Michel Torneus Kaiza Karlén

Andreas Otterling Malin Marmbrandt

Thobias Nilsson Montler Khaddi Sagnia

Feron Sayers Rebecca Chapman Storbritannien

Simon Karlén Emilia Kjellberg Värmland

- IF Göta Karlstad arbetar hela tiden med att utveckla friidrotten och vi är glada att kunna erbjuda en attraktiv lagtävling som vi blivit inspirerade att anordna efter en idé från Michel Tornéus, säger arrangemangsansvarige Johan Engberg i en kommentar.

Svensk elitfriidrott är inne i en medvindsfas just nu som du får gå flera år tillbaka för att finna på motsvarande nivå. Många av de svenska stjärnorna kommer till Karlstad GP den 25 juli.

170719 Karlstad GP

Superhet diskustävling vid Karlstad GP

En av de allra hetaste grenarna när Karlstad GP avgörs om en vecka är den manliga diskustävlingen. I tävlingen finns flera stjärnor inklusive internationellt gångbara svenskarna Daniel Ståhl (Världsetta i år med nya svenska rekordet 71.29), Simon Pettersson, Niklas Arrhenius och OS-finalisten Axel Härstedt. De utmanas av flera internationella namn, inklusive norske Junior-EM ettan Sven Martin Skagestad.

- Jag önskar att alla idrottsvänner vallfärdar till Tingvalla för en högklassig diskustävling, säger Spårvägens världsetta Daniel Ståhl i en kommentar.

Preliminär startlista manlig diskus Karlstad GP 2017

Daniel Ståhl SWE
Världsetta 2017 med det nya svenska rekordet 71.29
Axel Härstedt SWE
OS- finalist 2016
Bartłomiej Stój POL
David Wrobel GER
Simon Pettersson SWE
Jakob Gardenkrans SWE
Nicholas Percy GBR
Niclas Arrhenius SWE
Sven Martin Skagestad NOR
JEM U23 guldmedaljör 2017

Svensk elitfriidrott är inne i en medvindsfas just nu som du får gå flera år tillbaka för att finna på motsvarande nivå. Många av de svenska stjärnorna kommer till Karlstad GP den 25 juli.

170718 Karlstad GP

Meriterade Michel Tornéus klar för Karlstad GP

En av svensk friidrott verkligt stora, Michel Tornéus, är nu klar för start i Karlstad GP. Han kommer till Värmlands residensstad direkt från sitt förläger i italienska Formia inför VM i London. Tävlingsstarten på Tingvalla IP den 25 juli blir därmed mycket viktig för Hammarby IF:s världsstjärna som bland annat slutade tvåa på Inomhus-EM i början av mars i Belgrad.

- Jag ser fram emot Karlstad GP som är min sista tävling före VM i London. Den kunniga och engagerade Karlstadspubliken hjälper oss längdhoppare till bra resultat. Andreas Otterlings banrekord på Tingvalla IP med 8.06 bör vara i fara, säger Michel i en kommentar.

Svensk elitfriidrott är inne i en medvindsfas just nu som du får gå flera år tillbaka för att finna på motsvarande nivå. Många av de svenska stjärnorna kommer till Karlstad GP den 25 juli.

170717 Karlstad GP

Starkt 800-meterslopp vid årets Karlstad GP – färske europamästaren Andreas Kramer startar

Svensk medel- och långdistanslöpning är för närvarande inne i en tydlig framgångsvåg. En del av de främsta löparna deltager på Karlstad Grand Prix den 25 juli och bland annat blir manliga 800-metersloppet hyperintressant. Det samlar den framgångsrike Junior-EM stjärnan Andreas Kramer från Sävedalen, Spårvägens internationellt gångbare Kalle Berglund och Andreas Almgren från Tureberg, som är tvåa genom tiderna i Sverige på distansen. De svenska stjärnorna utmanas av flera internationellt gångbara löpare.

Den förstnämnde svensken Andreas Kramer blev för bara några timmar sedan europamästare för U23 på 800 meter. Efter ledning från start till mål gick svensken i mål först på 1.48.17. Svensk medel- och långdistanslöpning skördar alltså ytterligare en framgång utöver det vanliga och europamästaren själv ser nu fram emot Karlstad Grand Prix den 25 juli.

- Otroligt härligt med guld, det känns som jag måste smälta detta en stund. Jag känner mig extremt stark just nu och det är väldigt skönt att vinna från ledning. I Karlstad blir det ett annat lopp, nu har jag vunnit, i Karlstad vill jag springa fort!, säger Andreas Kramer direkt efter triumfen i polska Bydgoszcz.

Tävlingens arrangemangsansvarige, Johan Engberg, berättar mer om loppet.

- 800 meter för herrar har blivit lite av en klassiker på Karlstad Grand Prix de senaste åren. Årets lopp känns som något alldeles extra! De svenska grabbarna kommer att få hårt motstånd, bland annat från britten Andrew Osagie som gjort 1.45 flera gånger i år och 1.43 som bäst. Kenyanen Edward Kemboi finns också med i loppet, han har gjort 1.44.77 i år. Det kommer bli ett kanonlopp, avslutar en nöjd Engberg.

Svensk elitfriidrott är inne i en medvindsfas just nu som du får gå flera år tillbaka för att finna på motsvarande nivå. Många av de svenska stjärnorna kommer till Karlstad GP den 25 juli. Vi kommer att få se Daniel Ståhl i diskus, Angelica Bengtsson i stav och Sofie Skoog och Erika Kinsey i höjd för att nämna några.

170715 Karlstad GP

Ännu en galafest i spjutstaden Karlstad

Länge har spjutkastningen haft en stark position i Karlstads friidrottsliv. IF Göta Karlstads nyblivna 50-åring Patrik Bodén var tidigare världsrekordinnehavare i grenen och friidrottsgalorna på Tingvalla har ofta kunnat bjuda den kunniga publiken på en kvalitativ spjuttävling. Även i år kan arrangemangsansvarige Johan Engberg visa upp ett bra startfält. Bålstas Kim Amb har en gedigen internationell meritlista och har i år kastat 82.02. På den svenska årsbästalistan följs han på 82.01 av Södertäljesonen Gabriel Wallin. Både Gabriel och deras landslagskollega Jiannis Smalios deltager i den attraktiva friidrottsgalan Karlstad GP den 25 juli. De svenska spjutprofilerna utmanas av tyska världskastarna Lars Hamann och Bernard Seifert. Hamann är 9:a på årets världsbästalista med 86.71 och Seifert har under året noterat 84.62 som bäst.

- Grenen spjut är en viktig del av friidrottsgalorna i Karlstad. Jag är därför mycket glad att ännu en gång kunna presentera ett starkt startfält i grenen vid Karlstad GP, säger arrangemangsansvarige Johan Engberg i en kommentar.

Det är flera starka profiler som i Värmlands residensstad under många år arbetet med utvecklingen av spjutkastningen, en av den olympiska huvudidrottens mest klassiska grenar. Spjutprofessorn och nestorn Anders Borgström har ett internationellt mycket gott rykte efter att under en stor del av sitt liv med passion och lidelse arbetat hårt för att hela tiden flytta fram positionerna inom olika verksamhetsdelar av denna gren på lokal, nationell och global nivå. Andra starka spjutprofiler lokalt har varit Raimo Pihl, Lennart Hedmark och Lasse Haka.

Svensk elitfriidrott är inne i en medvindsfas just nu som du får gå flera år tillbaka för att finna på motsvarande nivå. Många av de svenska stjärnorna kommer till Karlstad GP den 25 juli.

170714 Karlstad GP

Maria Larsson tävlar i Karlstad på väg mot Londons VM-scen

Örgrytes Maria Larsson är i sitt livs form och gjorde ett strålande lopp på 3000 meter hinder vid Folksam Grand Prix-galan i Göteborg i tisdags. Hon noterade 9:39.96 vilket är personligt rekord med över 10 sekunder och ett par sekunder under VM-kvalgränsen. Nu kan vi avslöja att Maria är klar för start på 3000 meter hinder vid Karlstad GP på Tingvalla den 25 juli. Det är en viktig tävling för Örgrytes IS löparstjärna i hennes förberedelser inför VM i världsstaden London i början av augusti.

- Det ska bli riktigt roligt att springa 3000m hinder på Karlstad GP. I Göteborg slog jag nytt personbästa med 9:39.96 och min form är på uppåtgående. Jag hoppas på en solig friidrottskväll i sann Karlstadanda med god stämning, fina resultat och för egen del ett nytt personligt rekord, säger Maria.

Svensk elitfriidrott är inne i en medvindsfas just nu som du får gå flera år tillbaka för att finna på motsvarande nivå. Många av de svenska stjärnorna kommer till Karlstad GP den 25 juli.

170713 Karlstad GP

Formstarka Khaddi Sagnia klar för Karlstad GP

Vid Världsungdomsspelen i Göteborg den 1 juli hoppade Ullevis storstjärna Khaddi Sagnia fina 6.72 i längdhopp. Igår vid Folksam Grand Prix-galan på klassiska Slottskogsvallen noterade hon 6.67 och segrade med tre centimeter över brasilianskan Eliane Martins. Nu kan vi avslöja att Khaddi är klar för start på Karlstad GP.

Under de senaste tävlingarna har denna karismatiska och glädjefyllda friidrottsprofil visat en uppåtgående formkurva. Samtidigt vet vi att hon har mer kapacitet i kroppen vilket även hon själv indikerade i en intervju med SVT efter gårdagens Folksam Grand Prix-gala.

– Jag var väldigt nervös idag. Det var väldigt ojämnt i löpningen. Men ju mer jag hoppade desto bättre blev det. Jag har insett att jag måste köra fler inlöpningar än vad jag har gjort. Den sista halvan kändes det verkligen som jag kan hoppa över kvalgränsen till VM, kommenterade Khaddi.

Kvalgränsen till VM i London är 6.75 men 6.72 kan mycket väl räcka då Khaddi för närvarande är på plats 20 på världsbästalistan och Internationella Friidrottsförbundet planerar att bjuda in 32 aktiva till start på det globala mästerskapet i början av augusti.

Svensk elitfriidrott är inne i en medvindsfas just nu som du får gå flera år tillbaka för att finna på motsvarande nivå. Många av de svenska stjärnorna kommer till Karlstad GP den 25 juli.

170712 Göteborg GP

Lovisa tar nytt svensk rekord - igen!

Vi slutar aldrig att imponeras av Lovisa Lindhs löpning. På fem dagar har hon krossat två svenska rekord. Först var det 800m i Lausanne och igår på Göteborg Friidrott Grand Prix slog hon sitt egna svenska rekord på 1000m med nästan en sekund!


Lovisa Lindh upplever sitt livs bästa säsong så här långt i karriären. Vid förra årets Gp tävling i Göteborg slog hon sitt första svenska rekord på 1000 meter, efteråt sade hon att det skulle bli svårt att toppa den veckan. Ett år senare kan hon inte annat än ändra sig. Lindh krossade rekordet med nära en sekund bara fem dagar efter att hon plockat det svenska rekordet på 800m
– Två svenska rekord på en vecka. Det är ändå i närheten av att slå det någonstans, säger hon.

Med dubbla svenska rekord en knapp månad innan VM i London har Lovisa ett 800m lopp innan det blir träningsläger för att toppa formen inför mästerskapet.

För Khaddi Sagnia handlade tävlingarna på Slottsskogsvallen om jakten på längden 6,75 och därmed säkra en biljett till London i augusti. Men efter sju försök var gränsen fortfarande inte passerad då längdhopparen från Ullevi FK slutade på 6,67. Men hon var ändå ganska nöjd efter hoppen då kroppen hade känts bra.

I stavhoppet fick Michaela Meijer en känning och valde att ta det lugnt. Med ett svenskt rekord på 4,71 och en inkasserad biljett till VM i London handlade Göteborgs GP mer om att slipa på detaljerna än att sikta högt. Trots det gav hon höjden 4,72 ett försök, men då sa kroppen emot och istället för att sätta ner staven löpte hon rakt ut på mattan. Efter att ha klarat 4.52 i andra försöket var Michaela nöjd.
Vann tävlingen gjorde amerikanskan Katie Nageotte som imponerade stort - genom att klara 4.72 i andra hoppet krossade hon tidigare sitt tidigare personbästa på 4.60. Höjden är även arena rekord på Slottsskogsvallen.

Maria Larsson slog personligt rekord och klarade kvalgränsen till VM. Kvalgränsen på 3 000 meter hinder är satt till 9:42.00. Klockan stannade på 9:39.96 för Maria. Larsson, som tävlar för Örgryte IS blev känslosam efter loppet. Några tårar kommer när hon träffar familj och vänner på läktaren.

Samtliga resultat från tävlingen hittar ni här

170711 Göteborg GP

Äntligen dags för Göteborg Friidrott Grand Prix

Ikväll är det äntligen dags för Göteborg Friidrott Grand Prix på Slottsskogsvallen. Vi drar igång med förprogrammet kl 16.10, huvudprogrammet startar kl 18.00.
För dig som inte köpt din biljett ännu går det bra att göra det via hemsidan fram till tävlingen drar igång. Du kan även köpa biljett vid entrén till Slottsskogsvallen.


Vi har mycket att se fram emot ikväll! Bland annat damernas 1000m där Lovisa Lindh satsar på ett nytt svenskt rekord. Lovisa som inlett med svenskt rekord på 800m och personbästa på 1500m visar storform. Hon utmanas av Hanna Hermansson och Anna Silvander och alla tre har chans på att ta hem loppet.

Khaddi Sagnia jagar kvalgränsen i längdhopp till VM i London. Hon har hoppat 6.72 vilket bara är 3cm från kvalgränsen - förhoppningsvis klarar hon 6.75 ikväll. Med publikens stöd kanske hon får till det lilla extra?


Nya rekordinnehavaren Michaela Meijer slipar på de sista detaljerna inför VM i augusti. För bara någon vecka sedan slog hon till med nytt svensk rekord på 6.71m i stavhopp, en centimeter över Angelica Bengtssons förra rekord. Nu gäller det för Michaela att visa att det inte var en engångsföreteelse att nå sådana höjder.

Världsfyran Gia Lewis Smallwood (USA) har i år kastat 65.78m och är favorit att vinna damernas diskus. Hon utmanas av 26åriga Andressa Oliveira de Morais (BRA), som slog nytt sydamerikanskt rekord på 64.68m i de Sydamerikanska mästerskapen under midsommarhelgen.

På herrsidan ska vi ha ett extra öga på herrarnas diskus där tävlingen gästas av OS bronsmedaljören Daniel Jasinski för han har tidigare kastat över 67m. Kampen mellan svenskarna Simon Pettersson och Axel Härstedt om VM platser ska också bli väldigt intressant.


På startlinjen i herrarnas 200m står Storbritanniens Richard Kilty. Så sent som i våras blev han Europamästare på 60m i EM i Belgrad. Så här kan det gå riktigt fort!

Om man vill ha lite extra koll på två lokala stjärnor ska man hålla utkik på Felix Francois i 400m och Suldan Hassan i 3000m. Båda löparna har utvecklas mycket senaste åren och får bättre tider hela tiden.


Ta chansen och upplev live-idrott i världsklass ikväll. På Slottsskogsvallen finns mat att köpa och för barn 6-12 år anordnas även Ärevarvet. Barnen springer ett varv runt arenan i samband med invigningen kl 17.45. Alla barn får dessutom en t-shirt vid entrén (först till kvarn).

För dig som inte har möjlighet att komma till Slottsskogsvallen för att följa tävlingarna så sänds galan även live på svtplay och i appen kl 18-20 samt ett sammandrag på SVT1 21:45-22:15.

170710 Karlstad GP

Världsstjärnan Erika Kinsey klar för Karlstad GP

Idag genomfördes IAAF Diamond League-galan i London på den arena där VM kommer att arrangeras den 4-13 augusti. Ett av de absolut sista formtesterna för svenska och en del internationella stjärnor är Karlstad GP den 25 juli. Vid dagens tävlingar på Londons Olympiastadion slutade Trångsvikens världsstjärna Erika Kinsey trea i höjd med fina 1.94. Nu kan vi avslöja att hon är klar för start på Karlstad GP den 25 juli. Där möter hon bland annat IF Göta Karlstads egen Sofie Skoog som blev fyra i dagens världsgala med det tangerade personbästat 1.94. Bland annat hade båda svenskorna olympiska guldmedaljören från 2016, Ruth Beitia, efter sig i resultatlistan.

- Jag är mycket stolt över att kunna presentera en högsklassig höjdhoppstävling för kvinnor på Karlstad Grand Prix. Både Erika Kinsey och vår egen Sofie Skoog är i år stabila på världshöjder och på Tingvalla den 25 juli blir det ett hyperintressant genrep inför VM i London, säger arrangemangsansvarige Johan Engberg i en kommentar.

Banrekordet är från 2002 och innehas av en annan svensk höjdhoppsikon, Turebergs Kajsa Bergqvist.

Spårvägens Daniel Ståhl vann diskustävlingen vid dagens IAAF Diamond-gala i London. Nu återvänder han till Sverige för en kortare träningsperiod på hemmaplan. Nästa tävling för denna världsartist är Karlstad GP. Vid förra Folksam GP-galan i Sollentuna utraderade han Ricky Bruchs 33 år gamla svenska rekord genom att kasta 71.29, vilket även är världens i särklass bästa resultat i år.

Svensk elitfriidrott är inne i en medvindsfas just nu som du får gå flera år tillbaka för att finna på motsvarande nivå. Många av de svenska stjärnorna kommer till Karlstad GP den 25 juli.

170710 Folksam GP Serien

Friidrottskanalen sänder presskonferensen live!

Friidrottskanalen.se sänder presskonferensen från Göteborg GP Live kl 16:00 idag. Där får du träffa Khaddi Sagnia, Lovisa Lindh, Michaela Meijer, Anna Silvander och Hanna Hermansson.

Sändningen syns alltså på www.friidrottskanalen.se från kl 16:00 idag.

170710 Göteborg GP

Lindh ”Måste springa smart och inte trassla till det”

Lovisa Lindh har inlett säsongen med nytt personbästa på 1500m och svenskt rekord på 800m. Hon visar starkt formbesked inför VM i London i augusti. Men först ska hon springa 1000m på hemmaplan där det kanske blir ett nytt svensk rekord imorgon?


Ullevis nyblivna 26åring kom i förra veckan under drömgränsen 1.59 på 800m, hennes nya svenska rekord lyder 1:58.77 som även tar henne till topp 10 i världen i år. Hennes nya personbästa på 1500m är 4:09.03 och är även det en riktigt bra tid. Förra året slog Lindh svenskt rekord på 1000m och frågan är om årets starka form är en indikation att rekordet kan tangeras imorgon.

- Om man tittar på de tider jag gjort i år jämfört med förra året så är jag ju snabbare på allting. Men sen är det klart att det är små saker som spelar in, vädret var väldigt bra förra året och det kan påverka i år. Man måste fortfarande springa smart och inte trassla till det. Och det blev ju en stor urladdning i torsdags (svenskt rekord 800m i Lausanne) men jag tänker att det var samma tempo förra året. För då var det den mest galna veckan i mitt liv med EM och Lag-SM och uttagning till OS. Så ladda om rent mentalt borde jag klara av. Och ska jag toppa veckan jag hade förra året så får jag ju slå rekord imorgon.


På startlinjen kommer Lovisa stå tillsammans med bland annat Anna Silvander, Hanna Hermansson och Linn Nilsson som alla presterar bra i år. Det är ett tufft motstånd med Sveriges bästa medeldistanslöpare just nu. Frågan är om Lovisa kommer att få en utmaning i morgondagens lopp?- Det känns ju inte som att distansen borde vara ett problem att klara av. Det är ju ovant på ett annat sätt då du springer snabbare än på 1500m men måste orka längre än 800m. Men det är bara att köra. Det är väldigt bra att ha motstånd för att springa fort. Som när jag sprang i Lausanne så blev jag sexa i det loppet och det var ändå det snabbaste loppet jag gjort någonsin. Så jag springer nog som bäst när jag har någon att tävla mot.

Göteborg Friidrott Grand Prix avslutas med Lovisas lopp på 1000m kl 19.50 och vi hoppas på en repris från förra året!

170709 Göteborg GP

Suldan Hassan siktar på svenskt juniorrekord

På tisdag fortsätter Suldan Hassans häftiga löparresa – från nomad i Somalia till en av Sveriges störta löpartalanger på bara några år. Han ska den 11 juli försöka slå svensk juniorrekord på 3000m.


Suldan har bara hållit på med friidrott sedan 2013 – han började som 15åring och tillhör redan nu den svenska löpareliten, han är Europas näst snabbaste junior på 5 000 meter. Men Suldan är inte som vilken talang som helst – för i Somalia var han med i en olycka som fick honom att tappa synen på ena ögat. Men synnedsättningen är inget som stoppar hans löpning och framtidstro. Målet är att bli minst lika bra som Mustafa ”Musse” Mohamed.

På tisdag ställs han mot ett tufft startfält med flera stora internationella namn. Suldans personbästa på 3000m är 8:03.09, och i startfältet är det åtta löpare med lägre tider i benen. Men med hans utveckling så vet man aldrig vart det kan sluta.

Urval från startfältet 3000m herrar:
Cornelius Kangogo (KEN), Jonas Leandersson (SWE), Altobelli Santos Da Silva (BRA), Ross Millington (GBR), Andy Heyes (GBR) och Mohamed Ali (NED).

Läs GPs reportage som Suldan Hassan >

170708 Göteborg GP

OS medaljören Bin Dong klar för Göteborg

Förra året tog Bin Dong hem OS brons i tresteg i Rio de Janeiro – på tisdag tävlar han i Göteborg Friidrott Grand Prix!


Herrarnas tresteg kommer på tisdag 11 juli bjuda på riktig stjärnglans på Slottsskogsvallen. 2016 tog Bin Dong först hem guld i inomhus VM i Portland i mars, och i augusti hoppade han hem OS brons i tresteg. Bronshoppet var även hans personbästa på 17.58m.

- Så häftigt att få en OS-medaljör till Slottsskogsvallen igen. Vi har haft många genom åren och med ett stadionrekord på 17.31 i tresteg av Khristo Markov från 1987 kan det mycket väl bli ett nytt. Tresteget för herrar kommer att hålla en väldigt hög nivå med fyra hoppare som har personligt rekord över 17m! Berättar Anna Linner Bassani, Projektledare Göteborg Friidrott Grand Prix.

Tävlingarna startar kl 16.00 på Slottsskogsvallen på tisdag och herrarnas tresteg är första gren som inleder tävlingen.

Startfält herrarnas tresteg:
Bin Dong, (CHN), Jhon Murillo (COL), Nathan Fox (GBR), Nonso Okolo (GBR), Marian Oprea (ROM), Artur Engström (SWE), Mateus De Sa (BRA), Christian Napoles (CUB), Moteba Mohamed (SWE), Mattias Ström (SWE)

170707 Göteborg GP

Svenskt rekord av Lovisa Lindh!

Lovisa Lindhs framgångar fortsätter! I både Oslo och Stockholm var hon och nosade på det svenska rekordet på 800m. Under torsdagens Diamond League i Lausanne slog hon Abeba Aregawis svenska rekord, Lovisas nya svenska rekord lyder 1:58.77.


Lovisa Lindh fortsätter att rada upp fina prestationer. Torsdagkvällens rekordnotering togs efter ett mycket snabbt upplopp av göteborgaren. Tiden 1:58.77 är en ordentlig putsning av Abeba Aregawis tidigare rekord 1:59.20. Lovisa sprang i mål som sexa, hennes tidigare personliga rekord på distansen löd 1:59.23.

- Lovisa Lindh är magisk! Hon går från klarhet till klarhet och hon har nu svenskt rekord på både 800m och 1000m, som hon slog på Göteborg friidrott Grand Prix 2016. Jag tror hon kan slå fler rekord, kanske redan på tisdag! Underbart, svensk friidrott är på gång på riktigt! Säger Anna Linner Bassani, projektledare Göteborg GP

På tisdag nästa vecka tävlar tävlar alltså Lovisa Lindh i Göteborgs Friidrott Grand Prix där hon ställer upp på distansen 1000m. Förra året slog hon svenskt rekord - frågan är om hon kommer att göra det i år igen? Formen visar på att det kan bli ett riktigt bra lopp på Slottsskogsvallen den 11 juli!

170705 Göteborg GP

Felix Francois ”Är snabbare än innan – inte svårare än så”

Felix Francois, Örgryte IS, har inlett säsongen starkt både landslaget och i klubbtävlingar. I Lag EM bidrog han till stafettlagets fjärdeplats och på Folksam Challenge sprang han hem svenskt årsbästa på 47.29.


- På Folksam Challenge sprang jag tre hundradelar över pers, så det var väldigt kul. Jag har kommit igång väldigt bra i säsongsinledningen så det känns stabilt. Jag är snabbare än innan, det är inte svårare än så. Därför går det fort, berättar Felix själv.

Inför Göteborg Friidrott Grand Prix hoppas Felix på ny seger men menar på att det kan bli tufft med det internationella motståndet som har lite snabbare i tider i benen än vad han själv har.

- Självklart vill jag vinna! Möter man såna som har lite bättre tider så får man springa respektlöst och hoppas att man får en bra tid på köpet. Jag hoppas på nytt personbästa och ingenting är omöjligt, säger Felix Francois.

Göteborgaren tar sig ann ett tuff internationellt motstånd där Jamaicanen Jamari Rose har startfältets bästa tid i år då han slog personligt rekord på 45.68 den 25 juni. Strax efter tidsmässigt finns Terrence Agard (NED) 46.49, Joseph Robertson (JAM) 46.56, Rodwell Ndlovu (ZIM) 46.73 och Sadam Koumi (GBR) 47.62.

170704 Göteborg GP

Jämn fight väntas i diskusringen

Både damernas och herrarnas diskus kan bli en riktig nagelbitare den 11 juli. Samtliga deltagare i damklassen har kastat över 61m och samtliga av herrarna har kastat över 62m. Dessutom tävlar tre svenskar i herrarnas diskus om att ta två platser till VM i London.


Världsfyran Gia Lewis Smallwood (USA) har i år kastat 65.78m och är favorit att vinna damernas diskus. Hon utmanas av 26åriga Andressa Oliveira de Morais (BRA), som slog nytt sydamerikanskt rekord på 64.68m i de Sydamerikanska mästerskapen under midsommarhelgen. Detta var även Andressas tredje titel i de sydamerikanska mästerskapen. I diskus tävlar även världselvan Anna Rüh (GER), Hrysoula Anagnostopoulou (GRE), Jade Lally (GBR), Kristin Pudenz (GER), Shanice Craft (GER).

I herrarnas diskus ser vi de svenska stjärnorna slåss om platser till VM i London. Daniel Ståhl har ohotat knipit den första VM platsen, och nu ska tre kastare slåss om resterande två platser.

- Kul att svensk herrdiskus går så mycket framåt. Aldrig förut har vi haft fyra killar aktuella för tre platser till ett VM i London i augusti och Simon Pettersson från Uppsala och Axel Härstedt från Malmö AI finns med på startlistan. Hos oss kan det delvis avgöras vilka fler som får åka med Daniels Ståhl till London, vem vet!? Den som är på plats får uppleva det på bästa sätt! Säger Anna Linner Bassani, Projektledare Göteborg Friidrott Grand Prix

VM kvalgränsen ligger på 65m och Niklas Arrhenius har nått den med ett kast på 65.01m. Simon Petterssons kast på 64.88m i Södertälje i juni innebär att han bara är tolv centimeter från kvalgränsen! Även OS-finalisten Axel Härstedt har en stigande formkurva och har kastat 63.90m. Frågan är om Simon eller Axel kniper till sig en VM plats den 11 juli på Slottsskogsvallen?

170703 Göteborg GP

Nytt svensk rekord av Michaela Meijer

Under söndagens tävlingar på Världsungdomsspelen satte Örgryte IS Michaela Meijer nytt svenskt rekord i stav. Det nya rekordet lyder 4.71 och innebär dessutom att Michaela nu har tagit sig över VM-kvalgränsen på 4.55.


Söndagens tävlingar på Nya Ullevi bestod av många godbitar men det finns en som sticker ut ur mängden. Michaela Meijer hade en mycket bra dag på på Ullevis ansatsbanor.

Efter att ha tagit sig över årsbästa höjden 4.50 stod hon redan som klar vinnare och bestämde sig där efter att slänga upp ribban på nya svenska rekordhöjden 4.71. Efter rivning i första tog sig Michaela sedan med luft över ribban i andra försöket och landade i stavhoppsmattan som nybliven svensk rekordinnehavare. Hoppet är det åttonde högsta i världen i år.

- Det är fantastiskt att se Michaela nå sådana höjder. Det är unikt att persa med så mycket, att gå från årsbästa 4.50 till svensk rekord 4.71 i en och samma tävling är häftigt. Hon visar att hon tillhör de bästa och närmar sig världseliten. Niklas Wallenlind, Friidrottschef Göteborg Friidrott.

Michaela tävlar på hemmaplan igen den 11 juli i Göteborg Friidrott Grand Prix på Slottsskogsvallen. Där ställs hon mot göteborgs konkurrenten Malin Dahlström, Jirina ptacnikova (CZE), Emily Grove (USA,) Aino Siitonen (FIN), Kelsey Ahbe (CAN), Katie Nageotte (USA).

- Det är så himla kul att Michaela visar storform inför Göteborg Friidrott Grand Prix. I och med att hon nu även klarat VM kvalgränsen kan hon släppa den spänningen och slipa ännu mer på sin hoppning. Jag tror vi kommer få se fina resultat av henne i nästa vecka. Anna Linner Bassani, projektledare Göteborg Friidrott Grand Prix.

170630 Göteborg GP

Lovisa Lindh klar för VM i London

Under torsdagskvällen presenterade Förbundskapten Karin Torneklint åtta nya namn till VM-truppen. Göteborgs lysande stjärna Lovisa Lindh (ullevi fk) är nu klar för 800m i VM i London i augusti.


Lovisas säsongsinledning har varit väldigt positiv. Den 10 juni sprang hon 1500m på 4.04,03 och i Diamond League tävling i Oslo persade hon på 800m 1.59,23 - bara tre hundradelar från det svenska rekordet. Och efter det har hon fortsatt att visa storform.

- Det är imponerande att Lovisa har lyckats prestera flera fina resultat så har tidigt på säsongen, kul att hon gång på gång visar hur stark hon är. Och med den starka inledningen så är det inte konstigt om tiderna blir bättre och bättre under sommaren. Vi är väldigt glada att hon får visa vad hon går för i London i augusti. Säger friidrottschef för Göteborgs Friidrottsförbund Niklas Wallenlind.

Den 11 juli tävlar Lovisa på hemmaplan i Göteborg Friidrott Grand Prix. I 1000m loppet ställs mot Anna Silvander och Hanna Hermansson som också klarat kvaltiden till VM på 800m. Alla tre har visat på stark form och det svenska rekordet ser ut att vara i fara.

- Damernas 1000m är ett av de mest spännande lopp vi har. Förra året slog Lovisa det svenska rekordet på 2:36.04, en tid som kan komma att minska i år. Lovisa är urstark och Hanna Hermansson har överraskat, det tillsammans med alltid duktiga Anna Silvander kommer att bli så spännande, Anna Linner Bassani Projektledare Göteborg Friidrott Grand Prix

170629 Sollentuna GP

Följ resultaten ikväll!

Resultaten från dagens tävlingar uppdateras löpande här

Alla startlistor.

170629 Sollentuna GP

Tornéus vs Otterling

Andreas Otterling är tillbaka. Kan han vara rätt man att driva på Michel Tornéus över åtta meter igen? Innan Andreas gick sönder den förra vintern besegrade han Michel et par gånger. Det hade inte hänt sen SM 2011.


Otterling gjorde en utmärkt comeback efter 15 månaders skadefrånvaro med ett lätt medvindshopp på 7.95, helt jämn med Michel Tornéus på Sätra IP. Det var i Lag-SM-kvalet i slutet på maj.

Efter några kortare resultat hade Andreas godkända 7.87 på BAUHAUS-galan. Tornéus har fyra tävlingar över åtta meter i år, inklusive IEM-silvret.

- Jag har många fina minnen från Sollentuna, bland annat från SAYO. Det var spännande att vara ung och få tävla mot friidrottare från andra delar av Sverige och Europa, säer Michel till friidrott.se.

- Ett annat starkt minne var när jag fick ta emot ett pris av Kajsa Bergqvist. När hon hoppade i Sollentuna så var det fullt på läktaren och långt upp på gräset. Grym stämning.

Vassaste motståndaren ikväll bör bli georgiske mästaren Torgvaidze. Han var tidigare trestegshoppare med fina juniormeriter.


Andreas Otterling och Michel Tornéus grubblar över duellen i Globen, vintern 2016. Otterling slog då Tornéus med en kvartsmeter i sin bästa tävling någonisn, 8.12.

170629 Sollentuna GP

Ståhl mot VM-trean

Fem kast över 68 meter, tio över 67, 17 över 66. Det är Daniel Ståhls tävlingsfacit 2017. Hur många fler långa kast blir det på Sollentunavallen ikväll? Minns att han i somras avslutade SM-finalen med det personliga rekordet 68.72.


Kvällens clou: Ståhlmannen är tillbaks på SM-fältet, där han nådde sitt personliga rekord, 68.72 ifjol. I år har han tävlingskastat 17 gånger över 66 meter!

VM-trean Urbanek kastar längre och längre för varje tävling i sommar. Senast var han fem centimeter från att vinna Lag-EM:s Super League på nästan exakt samma längder som Daniel förmådde i First League.

Simon Pettersson har ett par tävlingar en till två decimeter från VM-kvalgränsen 65.00. Den har Niklas Arhhenius fixat med en centimeters marginal.

Startfältet i diskus, kl 19.0 (siffrorna anger personligt rekord och vilket år det sattes resp årsbästa):
1 219 Axel Ohlson 96 Hässelby SK 44.56 -17 44.57
2 235 Andreas Riber Thordahl 91 DEN 53.01 - 50.80
3 234 Albin Lager 96 KFUM Örebro 53.24 -17 53.24
4 233 Jakob Gardenkrans 97 Malmö AI 57.95 -17 57.95
5 231 Simon Pettersson 94 Upsala IF 64.88 -17 64.88
6 229 Janos Huszak 92 HUN 64.89 -16 62.16
7 230 Niklas Arrhenius 82 Spårvägens FK 66.22 -11 65.01
8 228 Robert Urbanek 87 POL 66.93 -12 66.25
9 227 Daniel Ståhl 92 Spårvägens FK 68.72 -16 68.36


170628 Karlstad GP

Världsstjärnan Angelica Bengtsson klar för Karlstad Grand Prix

Hässelby SK:s världsstjärna i stavhopp Angelica Bengtsson gör sin enda tävlingsstart före VM i London på Karlstad GP den 25 juli. Hennes internationella meritlista är lång och innefattar bland annat en bronsmedalj från både årets Inomhus-EM och EM utomhus förra året. Tidigare har Angelica tävlat på Tingvalla i samband med Junior-SM i friidrott men gör nu en intressant start inför betydligt tätare åskådarled.

- Karlstad GP den 25 juli kommer att bli en idrottsfest som publiken sent kommer att glömma. En viktig bit för att få till en bra gala har varit att få klart med Angelica. Hon är en mycket populär friidrottstjej som har presterat på hög internationell nivå under flera år. Den kunniga Karlstadspubliken kommer att få se Angelica i sin enda tävlingsstart före VM i London som genomförs strax efter vår gala, säger tävlingsansvarige Johan Engberg i en kommentar.

Det är ingen vild gissning att banrekordet på Tingvalla som lyder på 4.40 kommer att förbättras påtagligt.

IF Göta Karlstads egna Sofie Skoog kommer självklart att hoppa höjd den 25 juli. Denna värmländska världsartisten tränas som bekant av den olympiska guldmedaljören Stefan Holm och deras samarbete är mycket framgångsrikt. Sofie klarade nyligen VM-kvalgränsen 1.94 på BAUHAUS-galan i Stockholm och tog hem segern i kvinnliga höjdhoppet vid Lag-EM First League i finska Vasa.

Sedan tidigare är världsartisten i diskus Daniel Ståhl klar för start på Karlstad GP.

170628 Göteborg GP

Europamästaren till Göteborg

Storbritanniens Richard Kilty kommer den 11 juli springa 200m i Göteborg Friidrott Grand Prix. Så sent som i våras blev han Europamästare på 60m i EM i Belgrad. Kilty som vi är vana att se på 60m och 100m de senaste åren har valt att växla upp en distans i Göteborg.


Richard Kilty har tidigare varit en stark 200m löpare som senare år har valt att satsa på kortare distanser. Och med många stora mästerskap i bagaget står fokus på VM i London i augusti. Nu vill britten tillbaka till sina gamla distans och springer 200m i Göteborg. Kilty som i mars tog EM guld på 60m har visat en stark säsongsinledning.

- Det ska bli mycket spännande att se Richard på 200m i och med att vi är vana att se honom på kortare distanser. Han växlar upp här i Göteborg och det kan komma att gå riktigt fort. Han har tidigare varit 200m löpare och ska nu ta sig an sin gamla distans igen. Berättar Anna Linner Bassani, projektledare Göteborg Friidrott Grand Prix.

I startfältet finns även Karol Zalewski (POL) som är gammal U23 EM-mästare, Ryan Shields (JAM), Aldemin Gomes Da Silva (BRA), Solomon Bockarie (NED) och lokala framgångsnamnen Sulayman Bah och Erik Annerfalk från Ullevi FK som bägge är landslagsmeriterade.

Dessutom ställer Yancarlos Martinez (DOM) upp i 200m loppet som har en spännande friidrottshistoria. Fram tills 2013 var han basebollspelare men tvingades sluta på grund av en skada. Istället gick han över till friidrotten där han gått från klarhet till klarhet som sprinter.

170627 Göteborg GP

Khaddi visar storform

Khaddi Sagnia visade storform under helgens lag-EM där hon lyfte Sverige till seger. Khaddi drog till med ett hopp på 6,52 i 2,2 sekundmeters motvind vilket innebar vinst i längdhoppet. Den 11 juli tävlar hon i Göteborg Friidrott Grand Prix.


Sverige låg på tredjeplats efter första tävlingsdagen i andradivisionen av lag-EM. Med en stark andradag i tävlingen var det många som räknade med en ganska stabil topp 3-placering för Sverige, vilket krävs för att avancera till Super League. Men det blev en nagelbitare då Finland, Schweiz och Turkiet bjöd på fina resultat och Sverige tappade poäng. När Sverige var på väg att halka ned på en fjärdeplats så hoppade Khaddi Sagnia 6,52 i sitt tredje hopp. Väldigt starkt då vinden var väldigt ojämn under tävlingen och Khaddi möttes som mest av en motvind på -9. Segern i längdhoppet lyfte Sverige till seger.

- Otroligt roligt att glädjespridaren Khaddi är igång med säsongen och tävlandet. Hon inledde på Bislett Games lite sökande efter en känsla men i helgen verkar hon verkligen ha hittat den och mer tror jag kommer. Förhoppningsvis på Slottsskogsvallen den 11 juli inför en glad och hejande publik. Khaddi går ju igång på att få stå i centrum och att alla heja och klappar, så kom och heja fram henne till ännu längre hopp och ett VM-kval! Säger Projektledare Anna Linner Bassani

Den 11 juli tävlar Khaddi på hemmaplan i Göteborg Friidrott Grand Prix, där hon tar sig ann internationellt motstånd som Angela Morosanu ROM, Dovilé Dzindzaletaite LTU, Jana Koresova CZE, Lauma Griva LAT. I startfältet finns även svenska Malin Marmbrandt från Västerås och unga Tilde Johansson från Falkenberg.

Radiosporten ”Sagnias jättehopp gav svenskt avancemang” >

Svt sport ”Khaddi Sagnia lyfte Sverige till seger” >

Köp biljetter här >

170626 Sollentuna GP

Hjältarna från Vasa till Sollentuna

I helgen återerövrade Sverige en plats i friidrottens finrum. Friidrottslandslaget beesgrade finländare, norrmän, turkar, schweizare och sju andra nationer vid Lag-EM i finska Vasa. Vinnarna kommer fyra dagar senare till Sollentunavallen.


Ingen diskussion om vilket Ståhl som biter bäst.


Daniel Ståhl, Michelt Tornéus och Linn Nilsson vann sina respektive grenar och spelade en tung roll för Sveriges avancemang till Super League, tillsammans med Meraf Bahta, Fanny Roos, Andreas Kramer och Andreas Almgren, som också klev upp på pallen i kyliga Österbotten.

Fler landslagsmän och -kvinnor som kommer till Sollentuna GP är Elin Westerlund, Elamr Engholm, Isak Andersson, Fabian Delryd och Gladys Bamane. I stort sett samtliga Sverige-ettor kommer att gästa Sollentuna.


Sollentuna GP blir en dans på Roos.

170622 Sollentuna GP

Kometen mot Världsstjärnan

Isak Andersson fick ett rejält genombrott på BAUHAUS-galan. Uppsalas häcklöpare förbättrade sig med en sekund och sprang ikapp etablerade världsstjärnor. På Sollentuna GP springer han mot Javier Culson, som har tre medaljer från VM och OS:

Isak Andersson fick ett rejält genombrott på BAUHAUS-galan. Uppsalas häcklöpare förbättrade sig med en sekund och sprang ikapp etablerade världsstjärnor. På Sollentuna GP springer han mot Javier Culson, som har tre medaljer från VM och OS:
Det är ett par, tre decennier sedan Sven Nylander kämpade om platserna kring VM-pallarna på 400 meter häck. På senare år har grenen långt ifrån varit Sveriges starkaste på manliga sidan.

Upsalas Isak Andersson var ifjol landets snabbaste i grenen med 51.73. Då rankades han som nummer 466 i världen. 21-åringen hann förbättra sig med en kvartssekund i sitt första lopp för i år när han fick chansen att starta i Diamond League-tävlingen på Stadion. Han tackade med orden "Ge mig vilken bana som helst. Jag tar bana noll!"

Det blev innerbanan. Från den tog han sig förbi sydafrikanen LJ van Zyl, som har 15 års erfarenhet av internationella mästerskap och ett personligt rekord på 47.66. Isak hann sånär även ikapp forne världsmästaren Bershawn Jackson, som har vunnit en av vårens Diamond League-lopp.

Med 50.50 sänkte Isak sitt personliga rekord med i stort sett en sekund och klättrade över 300 placeringar på världsrankingen.

Det är därför självklart att Isak ska spela en central roll på Sollentuna GP. Där har vi skaffat fram vasst motstånd i form av Puerto Ricos främste friidrottare, Javier Culson. I hans prisskåp hänger två silvermedaljer från VM tillsammans med ett OS-brons.

Culson vann BAUHAUS-galan ifjol och hade ytterliga två andraplatser på Diamond League-serien på sin väg till OS-finalen i Rio. Vi lovar att Isak ska få slippa bana noll på Sollentunavallen.

Text: Lorenzo Nesi
Foto: DECA Text & Bild

170621 Göteborg GP

Mindre än tre veckor kvar till Göteborgs stjärnfyllda friidrottsgala

Göteborg Friidrott Grand Prix den 11 juli bjuder in till en riktig friidrottsfest. Med några av våra största göteborgsnamn som tar sig ann den internationella eliten väntas några riktigt häftiga kamper.


Damerna tävlar i 100mh, 200m, 1000m, 3000mh, Längd, Stav, Diskus, Spjut. Herrarna tävlar i 200m, 400m, 1000m, 3000m, Tresteg, Kula, Diskus

- Det kommer bli en grym julikväll på vackra Slottsskogsvallen, många ungdomar som hejar på idoler och får autografer, framtiden stjärnor som får se ljuset på hemmaplan med den bästa publiken. Vi är riktigt taggade! berättar Projektledare Anna Linner Bassani.

Under kommande vecka kommer vi presentera flera tävlande som är klara för Göteborg Friidrott Grand Prix. Det kommer att bjudas på världsårsfemmor, meriterade landslagslöpare, rekordhållare och många fler intressanta namn - så håll utkik!

Köp biljetter här >

170616 Göteborg GP

Lovisa Lindh utmanar världseliten

Säsongsinledningen har bjudit på två personbästa från Lovisa Lindh. Den 10 juni sprang hon 1500m på 4.04,03 och i gårdagens Diamond League tävling i Oslo persade hon på 800m 1.59,23 - bara tre hundradelar från det svenska rekordet. Den 11 juli tävlar Lovisa på hemmaplan i Göteborg Friidrott Grand Prix.


Lovisa imponerade i gårdagens Diamond League lopp i Oslo på 800m. I konkurrens med stora delar av världseliten sprang hon in på en fjärdeplats på nytt personbästa, endast slagen av OS-medaljörerna från Rio förra året. Med tiden 1.59,23 är Lovisa bara tre hundradelar från Abeba Aregawis svenska rekord.

- Det är fruktansvärt kul att Lovisa kommer till Göteborg Friidrott Grand Prix, hon är viktig för tävlingen och friidrotten i Göteborg. Med en stark säsongsinledning och att hon slog det svenska rekordet på 1000m här på Slottsskogsvallen förra året pekar på att det kommer bli en riktig intressant tävling, säger Projektledare Anna Linner Bassani.

På Göteborg Friidrott Grand Prix 2016 slog Lindh det svenska rekordet på 1000m på 2.36,04, samma vecka tog hon även EM brons i Amsterdam och blev uttagen till OS i Rio. Säsongen 2017 verkar också bjuda på stordåd från Lovisa Lindh som visat storform med två personbästa och siktet inställt på VM i London i augusti.

Köp biljetter här >

170531 Karlstad GP

Världskastaren Daniel Ståhl klar för Karlstad Grand Prix

Förra året var Daniel Ståhl etta på världsbästalistan i diskus och i år är han tvåa efter säsongsöppningen. Vidare har han i år noterat tre av världens fem bästa resultat i denna klassiska gren. Den 25 juli deltager den karismatiske världsstjärnan från Spårvägen på Karlstad Grand Prix på Tingvalla IP. Det kommer bli en hejdundrande friidrottsfest i solstaden som inga idrottsvänner vill missa. Årets gala ligger strax före VM i London där Daniel har guldchans och idag tog förbundskapten Karin Torneklint ut honom till detta mycket intressanta internationella mästerskap.

Jag ser fram emot att kasta långt i Karlstad inför den mycket kunniga publiken och få ett bra genrep före VM i London. Inramningen är alltid bra på Tingvalla och vi aktiva får verkligen stå i centrum, framhåller Daniel Ståhl.

- Det är mycket glädjande för IF Göta Karlstad att idag kunna presentera världsstjärnan och den stora friidrottsprofilen Daniel Ståhl inför galan den 25 juli. Daniel bjuder alltid på show och jag hoppas att många idrottsvänner tar chansen att uppleva årets upplaga av Karlstad GP som är en självklar del av sommarprogrammet i solstaden, kommenterar arrangemangsansvarige Johan Engberg.

Det är ingen vild gissning att Ludvig Daneks banrekord på 65.46 från 1973 sitter löst...

170530 Göteborg GP

Världsårstvåan Daniel Ståhl till Göteborg

Idag blev världsårstvåan Daniel Ståhl klar för VM i London i augusti. Den 11 juli kommer han till Göteborg Friidrott Grand Prix och Slottsskogsvallen. I herrarnas diskus utmanas han av Simon Pettersson och Axel Härstedt vilket bjuder in till en spännande tävling med Sveriges elit.


Daniel Ståhl har i år kastat 68.36m vilket bara jamaicanen Fedrick Dacres har kastat längre än (68.88m) i år. Under tisdagen stod det klart att han är uttagen till VM i London. Och innan dess vässar han formen i Göteborg. Dessutom siktar han på att slå svenskt rekord i sommar.

Ståhl utmanas den 11 juli av Simon Pettersson som slog personbästa 64,77m (PB med 1,10m) nu i maj, bara 23cm från VM kvalgränsen. OS-tian Axel Härstedt är en även han en stark utmanare till ovannämnda.

I startfältet finns även Tavis Bailey USA, Benn Harradine AUS, Martin Wierig GER, David Wrobel GER, Zane Duquemin GBR

170530 Göteborg GP

Vi tar pulsen på Göteborg Friidrott Grand Prix

Denna sommar arrangeras friidrotts-VM i London i augusti och flera av våra svenska friidrottsstjärnor jagar kvalgränser och filar på formen i och med Göteborg Friidrott Grand Prix den 11 juli på Slottsskogsvallen. Vi har tagit pulsen på Anna Linner Bassani, projektledare för Göteborg Friidrott Grand Prix 2017.


– Friidrott är riktigt på gång igen efter några lite svagare år, men nu så, säger Anna Linner Bassani.
Flera tämligen nya namn har presenterat sig i både svenska och internationella media i vinter och nu i vår och vi är väldigt glada att fler av dem känner att vår tävling och vårat tävlingsdatum funkar bra med deras tävlingskalender i sommar.

Arbetet med att ta fram ett intressant startfält har redan påbörjats, och Anna Linner Bassani avslöjar att några svenska elitaktiva redan är knutna till tävlingen. Det internationella startfältet fylls på bra även det.

Grenprogrammet till årets gala är sedan ett tag satt och herrarnas diskus samt damernas stavhopp kommer att vara riktigt heta grenar.

– Vi vill få göteborgaren att komma till Slottsskogsvallen den 11 juli genom att bygga mycket kring våra lokala men även svenska stjärnor, det är det som drar publik. Sen är motståndet superviktigt och vi försöker få hit så många internationella stjärnor som möjligt, säger Anna Linner Bassani.

Förra året bjöds publiken på en magisk kväll då både damernas och herrarnas svenska rekord på 1000m slogs av Lovisa Lindh respektive Johan Rogestedt.


Projektledare Anna Linner Bassani, Foto: DECA text & bild


– Vår gala ligger 11 juli, alltså efter Lag-EM och Lag-SM, men innan kvaltiden för VM i London går ut. Vi hoppas att göteborgarna fått upp ögonen för friidrotten och vill komma till Slottsskogsvallen för att heja på våra stjärnor.

Även om friidrottsstjärnorna och publiken är enormt viktiga för arrangörens möjlighet att göra en riktigt bra gala så finns det en kategori intressenter som sällan får uppmärksamhet, men som är oumbärliga för arrangemanget.

– Det är våra funktionärer och de är definitivt i världsklass, konstaterar Anna Linner Bassani stolt.

Köp biljetter här >

170504 Göteborg GP

Vi siktar mot ett nytt härligt rekordår!

Våren har kommit till Göteborg och solen har börjat värma. Med dryga två månader kvar till Göteborg Friidrott Grand Prix börjar friidrottspulsen vakna till liv igen. Den 11 juli arrangeras sommarens hetaste friidrottsgala på Slottsskogsvallen.

Årets tävling går av stapeln den 11 juli på Slottsskogsvallen med följande grenprogram:
Män: 200m, 400m, 1000m, 3000m, Tresteg, Kula, Diskus, 4x100m
Kvinnor: 100mh, 200m, 1000m, 3000mh, Längd, Stav, Diskus, 4x100m

Förra året fick vi uppleva två svenska rekord på 1000m och det såg ut så här >

I år kommer flera stora svenska namn till galan och tar sig an internationellt motstånd. Mer information om startfältet kommer under våren ( här på goteborggp.se)

Friidrott ska upplevas riktigt nära håll! Missa inte sommarens stora friidrottstävling i Göteborg – kom och heja fram våra svenska stjärnor!

Biljetter hittar ni här >

170308 Karlstad GP

ELITEN ÄR REDO. ÄR DU?

25 JULI PÅ TINGVALLA IP
FRIIDROTT I VÄRLDSKLASS
Tisdagen den 25 juli har IF Göta Karlstad nöjet att
bjuda in till Folksam Grand Prix på Tingvalla IP.

Karlstad Grand Prix avgörs i år, precis innan avresa till världsmästerskapen i London, med flera av Sveriges bästa friidrottare
på plats. Dessa ställs mot högklassigt internationellt motstånd
och du har möjlighet att följa dessa tävlingar från första parkett,
live i Karlstad.

I fjol fick vi bland annat se världsettan Daniel Ståhl i diskus, Sanna Kallur vinna 100 meter häck och Kim Amb vinna spjut, alla i internationell konkurrens. Medel- och långdistansloppen bjöd sedvanlig spänning och visst vore det väl kul att få se den nya generationen svenska löpare in action!
I år avgörs alltså Karlstad Grand Prix som sista tävling innan VM i London. Förhoppningsvis får Sofie Skoog chansen att möta världseliten på hemmaplan i genrepet inför VM, chanserna finns absolut efter Sofies fina fjolårssäsong där hon bland annat var sjua på olympiska spelen. Vi kommer att få se flera av våra lokala friidrottare så kom och heja på götisterna och friidrottarna från Värmland.
Arrangörsföreningen jobbar nu hårt för att infria löftet om ”friidrott i världsklass” på Tingvalla IP även i år. Den 25 juli är det dags att gå man ur huse för att fylla läktarna på Tingvalla IP!
Varmt välkommen!

170210 Göteborg GP

Göteborg Friidrott Grand Prix 11 juli 2017

Med fem månader kvar till sommarens Göteborg Friidrott Grand Prix börjar uppladdningen. Den 11 juli 2017 bjuds göteborgarna in till en fartfylld friidrottsafton på Slottskogsvallen.

2017 års tävling kommer bjuda på följande grenar:
Damer
200m
100m häck
1000m
3000m hinder
Längdhopp
Stavhopp
Diskus
4x100m

Herrar
200m
400m
1000m
3000m
Tresteg
Kula
Diskus
4x100m

Mer information om årets Göteborg Friidrott Grand Prix hittar du här på folksamgp.se

Göteborg Friidrott Grand Prix år 2016 bjöd publiken på, inte bara en fin sommarkväll, utan på en historisk friidrottsafton. Det som främst går till historien är förstås de två 1000m-loppen som båda slutade med två svenska rekord.

Bronsmedaljören från EM i Amsterdam på 800m, Lovisa Lindh Ullevi FK, troddes innan ha stor chans att slå rekordet. Men att också göra det när det gäller och med den avslutningen hon visade upp var något alldeles extra. Det nya svenska rekordet lyder 2,36,04.

Dan Waern, den numera f.d. rekordhållaren fanns på plats på Slottsskogsvallen denna sköna fredagskväll när Stenungsunds IFs Johan Rogestedt med en dryg tiondels marginal slog det 57 år gamla rekordet! Johan tog ett stort steg i sin utveckling under 2016 och kan nu titulera sig svensk rekordhållare. Det nya svenska rekordet lyder 2,17,67.

Khaddi Sagnia, Ullevi FK, gjorde en av sina bästa längdhoppstävlingar någonsin med tre hopp över 6,50. Det längsta mätte 6,70.

Slottsskogsvallens fick även flera nya banrekord. Självklart Lovisas resultat men även i försöken på 100m slog Sean Safo-Antwi till med 10,19. Rogestedts överman Hamada Mohamed är ny rekordhållare 2,17,66. Kenyanen Cheboi Collins är gjorde en fantastisk insats när han vann 3000m på 7,45,32. Rekord med 3 sekunder.

- Det var fantastiska tävlingar med fint väder, publik och resultat som vi knappt kunnat drömma om. Jag kommer särskilt minnas herrarnas 100m-lopp och självklart även de svenska rekorden på 1000m. Tack alla funktionärer och publik som gjorde denna kvällen oförglömlig. Säger projektledare för tävlingarna Anna Linner Bassani.


Nästa TV-sändning

Karlstad
SVT2
25 juli
21:45-22:15

Karlstad
SVT-play
25 juli
18:15-21:00
OBS! Ny starttid!TITELSPONSOR

SPONSORER