Start  
  Inbjudan  
  Nyhetsarkiv  
  Köp biljett här!  
  Media  
  Tidsprogram  
  Startlista  
  Funktionärer  
  Aktivas PM  
  English  
  Athletes information  
  Time schedule  
  Resultat  
 
  Sponsorer Folksam Grand Prix  

Nyheter

140614 Göteborg GP

Fyra stadionrekord under friidrottsgalan Göteborg Grand Prix

Vilken fantastisk friidrottseftermiddag! Trots svåra och kraftiga vindar på anrika Slottsskogsvallen slogs fyra stadionrekord och 18 nya personbästa sattes.

Eftermiddagen startade med herrarnas tresteg där Mathias Ström (Örgryte IS) visade framfötterna när han med sitt tredje hopp på 16.31 slutade på en andra plats.

Herrarnas 800m sprangs i fem heat. Yeimer López (Kuba) utklassade på ett oerhört imponerade sätt motståndet och vann på det nya stadionrekordet 1:43.98. López hade hela tre sekunder bak till Mukhtar Mohammed som sprang in på en andra plats. På samma distans satte även tre göteborgsaktiva nya personbästa, Noah Elliot (Ullevi FK) 1:57.01, Leo Magnusson (Sävedalens AIK) 1:57.36 och Hampus Eriksson (Sävedalens AIK) 2:00.18.

I herrarnas 110m häck stod Dayron Robles på startlinjen. Kubanen tog OS-guld i Peking 2008 och var världsrekordhållare med tiden 12,87 fram tills för två år sedan. Idag visade Robles att han är på väg tillbaka till den form han var i för sex år sedan när han i stark vind sprang in på tiden 13.30.


110m häck

Alhaji Jeng (Örgryte IS) hade det besvärligt med vindarna på Vallen men lyckades trots detta klara 5.40, en höjd som gav honom en andra plats. Vann gjorde Polens Pawel Wojciechowski på 5.65.


Alhaji Jeng, stavhopp.

Vinden blåste kastarnas väg denna eftermiddag. I spjut avslutade Kim Amb (Bålsta IK) starkt med ett sista kast på 82.71, ett kast som gav honom segern och som innebar nytt stadionrekord. I damernas slägga tog Tracey Andersson (Ullevi FK) hem segern och satte nytt stadionrekord samt årsbästa med ett fjärde kast på 70.51, alltså 31 centimeter från sitt svenska rekord.

I länghoppet hade Erica Jarder en fantastisk hoppserie. Hon öppnade starkt med 6.84w och fortsatte sedan med längder som 6.61, 6.67, 6.63 och slutligen 6.52. Hemmahoppet Khaddi Sagnia (Ullevi FK) slutade på en fjärde plats med 6.52, Khaddi som med samma längd slog Ullevis klubbrekord för någon vecka sedan.

På startlinjen till damernas 1500m stod ingen mindre än Hälles Meraf Bahta, hon gick i mål på tiden 4:05.17, tre sekunder från hennes personbästa. På distansen utmanades hon bland annat av två av världens just nu bästa 1500-meterslöpare Axumawit Embabye från Etiopien och Rabah Arraf från Marocko som sprang in på andra och tredje plats. På samma distans slutade Ronja Fjellner (Örgryte IS) på tredje plats i b-finalen, Ronja satte nytt personbästa med tiden 4:28.44.

Pris till bästa prestation på Göteborg Grand Prix gick till ingen mindre än Ullevi FK:s Charlotta Fougberg. Charlotta som startat sin säsong på ett fantastiskt sätt och som idag tog hem sin fjärde raka seger efter en stark avslutning där hon sprang ifrån VM-finalister och andra välmeriterade löpare. Charlotta slog stadionrekordet på 3000m hinder med tiden 9:35.27.

Samtliga resultat hittar du här >


3000m hinder

140613 Göteborg GP

Presskonferens inför morgondagens Göteborg Grand Prix

Idag hölls en presskonferens inför morgondagens friidrottsgala. På plats för att möta media fanns friidrottarna Dayron Robles, Charlotta Fougberg, Erica Jarder, Khaddi Sagnia, Kim Amb och Johan Rogestedt.

Skräddarsytt lopp för Fougberg, läs mer >
Morgondagens lopp på 3000m hinder har skräddarsytts för Charlotta Fougberg. Med ett stark startfält hoppas hon på en snabb tid.

- Jag går för svenskt och nordiskt rekord, berättade Fougberg.

Vasst motstånd för Erica och Khaddi, läs mer >
Erica Jarder får det svåraste svenska motståndet på flera år när hon möter Khaddi Sagnia imorgon. Khaddi som öppnat sin säsong starkt och för två veckor sedan hoppade 6.52.

140612 Göteborg GP

Spännande duell i längd

Bland många intressanta grenar i lördagens Göteborg GP är nog ändå damernas längdhopp den mest spännande.


DECA Text&Bild

Det kan bli en riktigt vass duell mellan Erica Jarder och hemmahoppet Khaddi Sagna om vem som är bästa svenska.

– Det kommer att stå en plats till Lag-EM på spel på Slottsskogsvallen, säger Per Skoog, ansvarig för de aktiva på tävlingen.

Erica Jarder kom trea i Shanghais Diamond Leaguetävling med 6,66 och Khaddi Sagnia gjorde en strålande längdhoppscomeback med 6,52 för någon vecka sedan.

– Utan tvekan får Erica Jarder gälla som favorit med Khaddi Sagnia hade även ett långt övertrampshopp när hon hoppade 6,52. Jag tror den här duellen kan lyfta båda. Erica har visat att hon hoppar bra i de stora sammanhangen och trivs ju också här i Göteborg där hon slog igenom med medalj på inomhus-EM förra året. Det är bra banor på Slottsskogsvallen och med bra publikstöd från huvudläktaren kan det bli riktigt långa hopp.

Inte minst för att klassen på det övriga startfältet är hög. Funmi Jimoh, USA, imponerade i onsdagens Diamond League i Oslo och blev trea med ett hopp på 6,71 och Bianca Stuart, Bahamas, hoppade 6,64 förra veckan.


DECA Text&Bild

140610 Göteborg GP

Imponerande lopp av Bahta


Thomas Windestam DECA Text&Bild

Meraf Bahta gjorde en strålande säsongdebut på 1 500 meter i Hengelo på söndagen.

Hon slutade trea i loppet på det nya personliga rekordet, 4.03,16, vilket innebär att hon är näst bästa svenska genom tiderna. Bara Abeba Aregawi har sprungit snabbare.

Starten på Slottsskogsvallen 14 juni blir högintressant där hon bland annat möter världstian Rababe Arafi.

I Hengelo blev även stavhopparen Alhaji Jeng trea i sin säsongsdebut på 5,55. Segrade gjorde världsrekordinnehavaren Renaud Lavillenie på 5,80.

140606 Göteborg GP

Fyra västsvenska hopp i Göteborg GP


Anders Sjögren DECA Text&Bild

Damernas löpningar kommer att bli extra intressanta i årets Göteborg GP. Till Slottsskogsvallen kommer två tjejer med nya svenska rekord.

Charlotta Fougberg satte sitt på 3000 meter hinder så sent dom förra helgen, 9.34,61. 14 juni kan det putsas.

– Det blir det bästa startfältet någonsin på en gala i Sverige. Sex-sju tjejer i loppet springer på 9.20-9.45. Dessutom är det speciellt att tävla på hemmaplan inför familj och vänner. Jag har höga förväntningar, säger Charlotta.

Så pass höga att det nysatta rekordet kan ryka all världens väg:

– Jag har en och en halv sekund ner till det nordiska rekordet. Nu satsar jag på det.

Meraf Bahta satte sitt svenska rekord på 5 000 meter något tidigare i USA, i samband med ett långt träningsläger. Hon raderade ut Sara Wedlunds 18 år gamla bästanotering. I Göteborg GP springer hon dock 1 500 meter.

– Jag har inte bestämt mig för om jag ska satsa på 5 000 eller 1 500 meter i EM. Jag vill egentligen springa båda men det är svårt att kombinera.

På Vallen får hon hårt motstånd., bland andra Auxumawit Embabye, Etiopen, som var tvåa på inomhus-VM och världssexan Rabah Arraf, Marocko.

– Det blir intressant att möta dem och jag hoppas det innebär att jag kan springa riktigt fort.

En som redan tidigare är rekordhållare är släggkastaren Tracey Andersson. Men även hon har inlett säsongen strålande, 70,26, bara 56 centimeter från hennes egna svenska rekord.

– Femte gången jag kastade över 70 meter. För mig gäller det att kasta lika bra på tävling som på träning.

Och om hon gör det Slottsskogsvallen?

– Då blir det nytt svenskt rekord, lovar hon.


Anders Sjögren DECA Text&Bild

En som inte är rekordhållare men som gärna blir det är Alhaji Jeng. Med en högre fattning på staven ökar chanserna att nå högre. Och på träning har det sett riktigt lovande ut.

– Men tävling är en helt annan sak. Tekniken kräver konsekvens i ansatsen och att man tajmar upphoppet perfekt.

Om han lyckas kan det bli högt. Banrekordet på Slottskogsvallen är 5,75.– Jag har hoppat 5,70 där. Blir det medvind är det perfekt att hoppa där med stavhoppet mitt framför huvudläktaren. Det känns nästan som man hoppar in bland publiken, säger Alhaji som gör säsongsdebut i holländska Hengelo på söndag.

140603 Göteborg GP

Världsstjärna till Göteborg GP


Anders Sjögren DECA Text&Bild

Den kubanske häcklöparen Dayron Robles kommer till Göteborg GP och tävlar i 110 meter häck.

Robles tog OS-guld i Peking 2008 och var världsrekordhållare med tiden 12,87 fram tills för två år sedan.

- Det är häftigt och riktigt stort. Robles har en fantastisk teknik och är nog den mest graciösa häcklöparen i världen. Det är en fröjd att se honom löpa och han är en förebild för många ungdomar i hela världen, säger Per Skoog, ansvarig för de aktiva i Göteborg GP.

Robles har haft en jättefin inomhussäsong med bland annat seger i XL-galan.
- En väldigt intressant start, tycker Per Skoog.

140530 Göteborg GP

Spännande möte i damernas 1500meters lopp


Anders Sjögren DECA Text&Bild

Vi har ett riktigt spännande 1500meters lopp att se fram emot på Göteborg GP den 14 juni!

Förutom att Sveriges egna Meraf Bahta, PB 4:05.11, står på startlinjen blev det igår klart att två av världens just nu bästa 1500 meters löpare kommer till Göteborg. Det är inga mindre än Axumawit Embabye från Etiopien och Rabah Arraf från Marocko. Axumawit Embabye blev tvåa på inomhus VM i Sopot, Polen och hon har ett personbästa på 4:05.16. Rabah Arraf är just nu sexa i världen efter hennes seger i Shanghai med tiden 4.02.71. Det kommer bli en tuff kamp mellan tjejerna och banrekordet på 4:04.03 hänger löst.

140529 Göteborg GP

Amb och Jarder klara för Göteborgs GP


Anders Sjögren, DECA Text&Bild

Säsongen kunde inte ha börjat bättre för de båda friidrottarna Kim Amb och Erica Jarder. Tvåa respektive fyra i Shanghais Diamond League. Nu är båda klara för Göteborg GP på Slottsskogsvallen 14 juni.

– Det kommer att bli riktigt spännande att se vad de båda kan göra, säger Per Skoog,ansvarig för de aktiva vid tävlingen.

Spjutkastaren Kim Amb kom tvåa i Shanghai med 84,14, hans tredje längsta kast någonsin och slog bland andra meriterade kastare som finländaren Pitkämäki och Ruuskanen samt världsmästaren tjecken Vesely.

– Kim känner att han är i bra slag och väljer att komma till Göteborg. Vi har ju haft spjut på programmet några år och det är kul att kastarna gärna kommer tillbaka hit.

Erica Jarder som tangerade sitt utomhusbästa, 6,66 i längd, blev fyra i Shanghai och slog flera meriterade hoppare.

– Riktigt kul att hon hoppade så bra direkt i premiären efter en lite mer motig inomhussäsong. Nu visade hon hur bra hon är och att hon kan slå de bästa i världen, menar Per Skoog!

140131 Göteborg GP

Göteborg Grand Prix - 14 juni

Den 14 juni är det dags för Folksam Grand Prix på Slottsskogsvallen i Göteborg. Det är den första av tre deltävlingar som hålls under sommaren 2014.

Förra året var i princip hela den svenska EM-truppen på plats. Vi kunde bland annat följa tävlande som höjdhopparen Emma Green Tregaro, stavhopparen Angelica Bengtsson, längdhopparen Michel Tornéus och spjutkastaren Kim Amb. I år hoppas vi på en lika bra uppslutning och ett högklassigt internationellt motstånd.

Varmt välkomna!

Meeting Director
Per Skoog
Mobil: 0738-13 80 80
E-post: goteborg_gp@gfif.se