Nyhetsarkiv

Nyheter

170712 Göteborg GP

Lovisa tar nytt svensk rekord - igen!

Vi slutar aldrig att imponeras av Lovisa Lindhs löpning. På fem dagar har hon krossat två svenska rekord. Först var det 800m i Lausanne och igår på Göteborg Friidrott Grand Prix slog hon sitt egna svenska rekord på 1000m med nästan en sekund!


Lovisa Lindh upplever sitt livs bästa säsong så här långt i karriären. Vid förra årets Gp tävling i Göteborg slog hon sitt första svenska rekord på 1000 meter, efteråt sade hon att det skulle bli svårt att toppa den veckan. Ett år senare kan hon inte annat än ändra sig. Lindh krossade rekordet med nära en sekund bara fem dagar efter att hon plockat det svenska rekordet på 800m
– Två svenska rekord på en vecka. Det är ändå i närheten av att slå det någonstans, säger hon.

Med dubbla svenska rekord en knapp månad innan VM i London har Lovisa ett 800m lopp innan det blir träningsläger för att toppa formen inför mästerskapet.

För Khaddi Sagnia handlade tävlingarna på Slottsskogsvallen om jakten på längden 6,75 och därmed säkra en biljett till London i augusti. Men efter sju försök var gränsen fortfarande inte passerad då längdhopparen från Ullevi FK slutade på 6,67. Men hon var ändå ganska nöjd efter hoppen då kroppen hade känts bra.

I stavhoppet fick Michaela Meijer en känning och valde att ta det lugnt. Med ett svenskt rekord på 4,71 och en inkasserad biljett till VM i London handlade Göteborgs GP mer om att slipa på detaljerna än att sikta högt. Trots det gav hon höjden 4,72 ett försök, men då sa kroppen emot och istället för att sätta ner staven löpte hon rakt ut på mattan. Efter att ha klarat 4.52 i andra försöket var Michaela nöjd.
Vann tävlingen gjorde amerikanskan Katie Nageotte som imponerade stort - genom att klara 4.72 i andra hoppet krossade hon tidigare sitt tidigare personbästa på 4.60. Höjden är även arena rekord på Slottsskogsvallen.

Maria Larsson slog personligt rekord och klarade kvalgränsen till VM. Kvalgränsen på 3 000 meter hinder är satt till 9:42.00. Klockan stannade på 9:39.96 för Maria. Larsson, som tävlar för Örgryte IS blev känslosam efter loppet. Några tårar kommer när hon träffar familj och vänner på läktaren.

Samtliga resultat från tävlingen hittar ni här

170711 Göteborg GP

Äntligen dags för Göteborg Friidrott Grand Prix

Ikväll är det äntligen dags för Göteborg Friidrott Grand Prix på Slottsskogsvallen. Vi drar igång med förprogrammet kl 16.10, huvudprogrammet startar kl 18.00.
För dig som inte köpt din biljett ännu går det bra att göra det via hemsidan fram till tävlingen drar igång. Du kan även köpa biljett vid entrén till Slottsskogsvallen.


Vi har mycket att se fram emot ikväll! Bland annat damernas 1000m där Lovisa Lindh satsar på ett nytt svenskt rekord. Lovisa som inlett med svenskt rekord på 800m och personbästa på 1500m visar storform. Hon utmanas av Hanna Hermansson och Anna Silvander och alla tre har chans på att ta hem loppet.

Khaddi Sagnia jagar kvalgränsen i längdhopp till VM i London. Hon har hoppat 6.72 vilket bara är 3cm från kvalgränsen - förhoppningsvis klarar hon 6.75 ikväll. Med publikens stöd kanske hon får till det lilla extra?


Nya rekordinnehavaren Michaela Meijer slipar på de sista detaljerna inför VM i augusti. För bara någon vecka sedan slog hon till med nytt svensk rekord på 6.71m i stavhopp, en centimeter över Angelica Bengtssons förra rekord. Nu gäller det för Michaela att visa att det inte var en engångsföreteelse att nå sådana höjder.

Världsfyran Gia Lewis Smallwood (USA) har i år kastat 65.78m och är favorit att vinna damernas diskus. Hon utmanas av 26åriga Andressa Oliveira de Morais (BRA), som slog nytt sydamerikanskt rekord på 64.68m i de Sydamerikanska mästerskapen under midsommarhelgen.

På herrsidan ska vi ha ett extra öga på herrarnas diskus där tävlingen gästas av OS bronsmedaljören Daniel Jasinski för han har tidigare kastat över 67m. Kampen mellan svenskarna Simon Pettersson och Axel Härstedt om VM platser ska också bli väldigt intressant.


På startlinjen i herrarnas 200m står Storbritanniens Richard Kilty. Så sent som i våras blev han Europamästare på 60m i EM i Belgrad. Så här kan det gå riktigt fort!

Om man vill ha lite extra koll på två lokala stjärnor ska man hålla utkik på Felix Francois i 400m och Suldan Hassan i 3000m. Båda löparna har utvecklas mycket senaste åren och får bättre tider hela tiden.


Ta chansen och upplev live-idrott i världsklass ikväll. På Slottsskogsvallen finns mat att köpa och för barn 6-12 år anordnas även Ärevarvet. Barnen springer ett varv runt arenan i samband med invigningen kl 17.45. Alla barn får dessutom en t-shirt vid entrén (först till kvarn).

För dig som inte har möjlighet att komma till Slottsskogsvallen för att följa tävlingarna så sänds galan även live på svtplay och i appen kl 18-20 samt ett sammandrag på SVT1 21:45-22:15.

170710 Göteborg GP

Lindh ”Måste springa smart och inte trassla till det”

Lovisa Lindh har inlett säsongen med nytt personbästa på 1500m och svenskt rekord på 800m. Hon visar starkt formbesked inför VM i London i augusti. Men först ska hon springa 1000m på hemmaplan där det kanske blir ett nytt svensk rekord imorgon?


Ullevis nyblivna 26åring kom i förra veckan under drömgränsen 1.59 på 800m, hennes nya svenska rekord lyder 1:58.77 som även tar henne till topp 10 i världen i år. Hennes nya personbästa på 1500m är 4:09.03 och är även det en riktigt bra tid. Förra året slog Lindh svenskt rekord på 1000m och frågan är om årets starka form är en indikation att rekordet kan tangeras imorgon.

- Om man tittar på de tider jag gjort i år jämfört med förra året så är jag ju snabbare på allting. Men sen är det klart att det är små saker som spelar in, vädret var väldigt bra förra året och det kan påverka i år. Man måste fortfarande springa smart och inte trassla till det. Och det blev ju en stor urladdning i torsdags (svenskt rekord 800m i Lausanne) men jag tänker att det var samma tempo förra året. För då var det den mest galna veckan i mitt liv med EM och Lag-SM och uttagning till OS. Så ladda om rent mentalt borde jag klara av. Och ska jag toppa veckan jag hade förra året så får jag ju slå rekord imorgon.


På startlinjen kommer Lovisa stå tillsammans med bland annat Anna Silvander, Hanna Hermansson och Linn Nilsson som alla presterar bra i år. Det är ett tufft motstånd med Sveriges bästa medeldistanslöpare just nu. Frågan är om Lovisa kommer att få en utmaning i morgondagens lopp?- Det känns ju inte som att distansen borde vara ett problem att klara av. Det är ju ovant på ett annat sätt då du springer snabbare än på 1500m men måste orka längre än 800m. Men det är bara att köra. Det är väldigt bra att ha motstånd för att springa fort. Som när jag sprang i Lausanne så blev jag sexa i det loppet och det var ändå det snabbaste loppet jag gjort någonsin. Så jag springer nog som bäst när jag har någon att tävla mot.

Göteborg Friidrott Grand Prix avslutas med Lovisas lopp på 1000m kl 19.50 och vi hoppas på en repris från förra året!

170709 Göteborg GP

Suldan Hassan siktar på svenskt juniorrekord

På tisdag fortsätter Suldan Hassans häftiga löparresa – från nomad i Somalia till en av Sveriges störta löpartalanger på bara några år. Han ska den 11 juli försöka slå svensk juniorrekord på 3000m.


Suldan har bara hållit på med friidrott sedan 2013 – han började som 15åring och tillhör redan nu den svenska löpareliten, han är Europas näst snabbaste junior på 5 000 meter. Men Suldan är inte som vilken talang som helst – för i Somalia var han med i en olycka som fick honom att tappa synen på ena ögat. Men synnedsättningen är inget som stoppar hans löpning och framtidstro. Målet är att bli minst lika bra som Mustafa ”Musse” Mohamed.

På tisdag ställs han mot ett tufft startfält med flera stora internationella namn. Suldans personbästa på 3000m är 8:03.09, och i startfältet är det åtta löpare med lägre tider i benen. Men med hans utveckling så vet man aldrig vart det kan sluta.

Urval från startfältet 3000m herrar:
Cornelius Kangogo (KEN), Jonas Leandersson (SWE), Altobelli Santos Da Silva (BRA), Ross Millington (GBR), Andy Heyes (GBR) och Mohamed Ali (NED).

Läs GPs reportage som Suldan Hassan >

170708 Göteborg GP

OS medaljören Bin Dong klar för Göteborg

Förra året tog Bin Dong hem OS brons i tresteg i Rio de Janeiro – på tisdag tävlar han i Göteborg Friidrott Grand Prix!


Herrarnas tresteg kommer på tisdag 11 juli bjuda på riktig stjärnglans på Slottsskogsvallen. 2016 tog Bin Dong först hem guld i inomhus VM i Portland i mars, och i augusti hoppade han hem OS brons i tresteg. Bronshoppet var även hans personbästa på 17.58m.

- Så häftigt att få en OS-medaljör till Slottsskogsvallen igen. Vi har haft många genom åren och med ett stadionrekord på 17.31 i tresteg av Khristo Markov från 1987 kan det mycket väl bli ett nytt. Tresteget för herrar kommer att hålla en väldigt hög nivå med fyra hoppare som har personligt rekord över 17m! Berättar Anna Linner Bassani, Projektledare Göteborg Friidrott Grand Prix.

Tävlingarna startar kl 16.00 på Slottsskogsvallen på tisdag och herrarnas tresteg är första gren som inleder tävlingen.

Startfält herrarnas tresteg:
Bin Dong, (CHN), Jhon Murillo (COL), Nathan Fox (GBR), Nonso Okolo (GBR), Marian Oprea (ROM), Artur Engström (SWE), Mateus De Sa (BRA), Christian Napoles (CUB), Moteba Mohamed (SWE), Mattias Ström (SWE)

170707 Göteborg GP

Svenskt rekord av Lovisa Lindh!

Lovisa Lindhs framgångar fortsätter! I både Oslo och Stockholm var hon och nosade på det svenska rekordet på 800m. Under torsdagens Diamond League i Lausanne slog hon Abeba Aregawis svenska rekord, Lovisas nya svenska rekord lyder 1:58.77.


Lovisa Lindh fortsätter att rada upp fina prestationer. Torsdagkvällens rekordnotering togs efter ett mycket snabbt upplopp av göteborgaren. Tiden 1:58.77 är en ordentlig putsning av Abeba Aregawis tidigare rekord 1:59.20. Lovisa sprang i mål som sexa, hennes tidigare personliga rekord på distansen löd 1:59.23.

- Lovisa Lindh är magisk! Hon går från klarhet till klarhet och hon har nu svenskt rekord på både 800m och 1000m, som hon slog på Göteborg friidrott Grand Prix 2016. Jag tror hon kan slå fler rekord, kanske redan på tisdag! Underbart, svensk friidrott är på gång på riktigt! Säger Anna Linner Bassani, projektledare Göteborg GP

På tisdag nästa vecka tävlar tävlar alltså Lovisa Lindh i Göteborgs Friidrott Grand Prix där hon ställer upp på distansen 1000m. Förra året slog hon svenskt rekord - frågan är om hon kommer att göra det i år igen? Formen visar på att det kan bli ett riktigt bra lopp på Slottsskogsvallen den 11 juli!

170705 Göteborg GP

Felix Francois ”Är snabbare än innan – inte svårare än så”

Felix Francois, Örgryte IS, har inlett säsongen starkt både landslaget och i klubbtävlingar. I Lag EM bidrog han till stafettlagets fjärdeplats och på Folksam Challenge sprang han hem svenskt årsbästa på 47.29.


- På Folksam Challenge sprang jag tre hundradelar över pers, så det var väldigt kul. Jag har kommit igång väldigt bra i säsongsinledningen så det känns stabilt. Jag är snabbare än innan, det är inte svårare än så. Därför går det fort, berättar Felix själv.

Inför Göteborg Friidrott Grand Prix hoppas Felix på ny seger men menar på att det kan bli tufft med det internationella motståndet som har lite snabbare i tider i benen än vad han själv har.

- Självklart vill jag vinna! Möter man såna som har lite bättre tider så får man springa respektlöst och hoppas att man får en bra tid på köpet. Jag hoppas på nytt personbästa och ingenting är omöjligt, säger Felix Francois.

Göteborgaren tar sig ann ett tuff internationellt motstånd där Jamaicanen Jamari Rose har startfältets bästa tid i år då han slog personligt rekord på 45.68 den 25 juni. Strax efter tidsmässigt finns Terrence Agard (NED) 46.49, Joseph Robertson (JAM) 46.56, Rodwell Ndlovu (ZIM) 46.73 och Sadam Koumi (GBR) 47.62.

170704 Göteborg GP

Jämn fight väntas i diskusringen

Både damernas och herrarnas diskus kan bli en riktig nagelbitare den 11 juli. Samtliga deltagare i damklassen har kastat över 61m och samtliga av herrarna har kastat över 62m. Dessutom tävlar tre svenskar i herrarnas diskus om att ta två platser till VM i London.


Världsfyran Gia Lewis Smallwood (USA) har i år kastat 65.78m och är favorit att vinna damernas diskus. Hon utmanas av 26åriga Andressa Oliveira de Morais (BRA), som slog nytt sydamerikanskt rekord på 64.68m i de Sydamerikanska mästerskapen under midsommarhelgen. Detta var även Andressas tredje titel i de sydamerikanska mästerskapen. I diskus tävlar även världselvan Anna Rüh (GER), Hrysoula Anagnostopoulou (GRE), Jade Lally (GBR), Kristin Pudenz (GER), Shanice Craft (GER).

I herrarnas diskus ser vi de svenska stjärnorna slåss om platser till VM i London. Daniel Ståhl har ohotat knipit den första VM platsen, och nu ska tre kastare slåss om resterande två platser.

- Kul att svensk herrdiskus går så mycket framåt. Aldrig förut har vi haft fyra killar aktuella för tre platser till ett VM i London i augusti och Simon Pettersson från Uppsala och Axel Härstedt från Malmö AI finns med på startlistan. Hos oss kan det delvis avgöras vilka fler som får åka med Daniels Ståhl till London, vem vet!? Den som är på plats får uppleva det på bästa sätt! Säger Anna Linner Bassani, Projektledare Göteborg Friidrott Grand Prix

VM kvalgränsen ligger på 65m och Niklas Arrhenius har nått den med ett kast på 65.01m. Simon Petterssons kast på 64.88m i Södertälje i juni innebär att han bara är tolv centimeter från kvalgränsen! Även OS-finalisten Axel Härstedt har en stigande formkurva och har kastat 63.90m. Frågan är om Simon eller Axel kniper till sig en VM plats den 11 juli på Slottsskogsvallen?

170703 Göteborg GP

Nytt svensk rekord av Michaela Meijer

Under söndagens tävlingar på Världsungdomsspelen satte Örgryte IS Michaela Meijer nytt svenskt rekord i stav. Det nya rekordet lyder 4.71 och innebär dessutom att Michaela nu har tagit sig över VM-kvalgränsen på 4.55.


Söndagens tävlingar på Nya Ullevi bestod av många godbitar men det finns en som sticker ut ur mängden. Michaela Meijer hade en mycket bra dag på på Ullevis ansatsbanor.

Efter att ha tagit sig över årsbästa höjden 4.50 stod hon redan som klar vinnare och bestämde sig där efter att slänga upp ribban på nya svenska rekordhöjden 4.71. Efter rivning i första tog sig Michaela sedan med luft över ribban i andra försöket och landade i stavhoppsmattan som nybliven svensk rekordinnehavare. Hoppet är det åttonde högsta i världen i år.

- Det är fantastiskt att se Michaela nå sådana höjder. Det är unikt att persa med så mycket, att gå från årsbästa 4.50 till svensk rekord 4.71 i en och samma tävling är häftigt. Hon visar att hon tillhör de bästa och närmar sig världseliten. Niklas Wallenlind, Friidrottschef Göteborg Friidrott.

Michaela tävlar på hemmaplan igen den 11 juli i Göteborg Friidrott Grand Prix på Slottsskogsvallen. Där ställs hon mot göteborgs konkurrenten Malin Dahlström, Jirina ptacnikova (CZE), Emily Grove (USA,) Aino Siitonen (FIN), Kelsey Ahbe (CAN), Katie Nageotte (USA).

- Det är så himla kul att Michaela visar storform inför Göteborg Friidrott Grand Prix. I och med att hon nu även klarat VM kvalgränsen kan hon släppa den spänningen och slipa ännu mer på sin hoppning. Jag tror vi kommer få se fina resultat av henne i nästa vecka. Anna Linner Bassani, projektledare Göteborg Friidrott Grand Prix.

170630 Göteborg GP

Lovisa Lindh klar för VM i London

Under torsdagskvällen presenterade Förbundskapten Karin Torneklint åtta nya namn till VM-truppen. Göteborgs lysande stjärna Lovisa Lindh (ullevi fk) är nu klar för 800m i VM i London i augusti.


Lovisas säsongsinledning har varit väldigt positiv. Den 10 juni sprang hon 1500m på 4.04,03 och i Diamond League tävling i Oslo persade hon på 800m 1.59,23 - bara tre hundradelar från det svenska rekordet. Och efter det har hon fortsatt att visa storform.

- Det är imponerande att Lovisa har lyckats prestera flera fina resultat så har tidigt på säsongen, kul att hon gång på gång visar hur stark hon är. Och med den starka inledningen så är det inte konstigt om tiderna blir bättre och bättre under sommaren. Vi är väldigt glada att hon får visa vad hon går för i London i augusti. Säger friidrottschef för Göteborgs Friidrottsförbund Niklas Wallenlind.

Den 11 juli tävlar Lovisa på hemmaplan i Göteborg Friidrott Grand Prix. I 1000m loppet ställs mot Anna Silvander och Hanna Hermansson som också klarat kvaltiden till VM på 800m. Alla tre har visat på stark form och det svenska rekordet ser ut att vara i fara.

- Damernas 1000m är ett av de mest spännande lopp vi har. Förra året slog Lovisa det svenska rekordet på 2:36.04, en tid som kan komma att minska i år. Lovisa är urstark och Hanna Hermansson har överraskat, det tillsammans med alltid duktiga Anna Silvander kommer att bli så spännande, Anna Linner Bassani Projektledare Göteborg Friidrott Grand Prix

170628 Göteborg GP

Europamästaren till Göteborg

Storbritanniens Richard Kilty kommer den 11 juli springa 200m i Göteborg Friidrott Grand Prix. Så sent som i våras blev han Europamästare på 60m i EM i Belgrad. Kilty som vi är vana att se på 60m och 100m de senaste åren har valt att växla upp en distans i Göteborg.


Richard Kilty har tidigare varit en stark 200m löpare som senare år har valt att satsa på kortare distanser. Och med många stora mästerskap i bagaget står fokus på VM i London i augusti. Nu vill britten tillbaka till sina gamla distans och springer 200m i Göteborg. Kilty som i mars tog EM guld på 60m har visat en stark säsongsinledning.

- Det ska bli mycket spännande att se Richard på 200m i och med att vi är vana att se honom på kortare distanser. Han växlar upp här i Göteborg och det kan komma att gå riktigt fort. Han har tidigare varit 200m löpare och ska nu ta sig an sin gamla distans igen. Berättar Anna Linner Bassani, projektledare Göteborg Friidrott Grand Prix.

I startfältet finns även Karol Zalewski (POL) som är gammal U23 EM-mästare, Ryan Shields (JAM), Aldemin Gomes Da Silva (BRA), Solomon Bockarie (NED) och lokala framgångsnamnen Sulayman Bah och Erik Annerfalk från Ullevi FK som bägge är landslagsmeriterade.

Dessutom ställer Yancarlos Martinez (DOM) upp i 200m loppet som har en spännande friidrottshistoria. Fram tills 2013 var han basebollspelare men tvingades sluta på grund av en skada. Istället gick han över till friidrotten där han gått från klarhet till klarhet som sprinter.

170627 Göteborg GP

Khaddi visar storform

Khaddi Sagnia visade storform under helgens lag-EM där hon lyfte Sverige till seger. Khaddi drog till med ett hopp på 6,52 i 2,2 sekundmeters motvind vilket innebar vinst i längdhoppet. Den 11 juli tävlar hon i Göteborg Friidrott Grand Prix.


Sverige låg på tredjeplats efter första tävlingsdagen i andradivisionen av lag-EM. Med en stark andradag i tävlingen var det många som räknade med en ganska stabil topp 3-placering för Sverige, vilket krävs för att avancera till Super League. Men det blev en nagelbitare då Finland, Schweiz och Turkiet bjöd på fina resultat och Sverige tappade poäng. När Sverige var på väg att halka ned på en fjärdeplats så hoppade Khaddi Sagnia 6,52 i sitt tredje hopp. Väldigt starkt då vinden var väldigt ojämn under tävlingen och Khaddi möttes som mest av en motvind på -9. Segern i längdhoppet lyfte Sverige till seger.

- Otroligt roligt att glädjespridaren Khaddi är igång med säsongen och tävlandet. Hon inledde på Bislett Games lite sökande efter en känsla men i helgen verkar hon verkligen ha hittat den och mer tror jag kommer. Förhoppningsvis på Slottsskogsvallen den 11 juli inför en glad och hejande publik. Khaddi går ju igång på att få stå i centrum och att alla heja och klappar, så kom och heja fram henne till ännu längre hopp och ett VM-kval! Säger Projektledare Anna Linner Bassani

Den 11 juli tävlar Khaddi på hemmaplan i Göteborg Friidrott Grand Prix, där hon tar sig ann internationellt motstånd som Angela Morosanu ROM, Dovilé Dzindzaletaite LTU, Jana Koresova CZE, Lauma Griva LAT. I startfältet finns även svenska Malin Marmbrandt från Västerås och unga Tilde Johansson från Falkenberg.

Radiosporten ”Sagnias jättehopp gav svenskt avancemang” >

Svt sport ”Khaddi Sagnia lyfte Sverige till seger” >

Köp biljetter här >

170621 Göteborg GP

Mindre än tre veckor kvar till Göteborgs stjärnfyllda friidrottsgala

Göteborg Friidrott Grand Prix den 11 juli bjuder in till en riktig friidrottsfest. Med några av våra största göteborgsnamn som tar sig ann den internationella eliten väntas några riktigt häftiga kamper.


Damerna tävlar i 100mh, 200m, 1000m, 3000mh, Längd, Stav, Diskus, Spjut. Herrarna tävlar i 200m, 400m, 1000m, 3000m, Tresteg, Kula, Diskus

- Det kommer bli en grym julikväll på vackra Slottsskogsvallen, många ungdomar som hejar på idoler och får autografer, framtiden stjärnor som får se ljuset på hemmaplan med den bästa publiken. Vi är riktigt taggade! berättar Projektledare Anna Linner Bassani.

Under kommande vecka kommer vi presentera flera tävlande som är klara för Göteborg Friidrott Grand Prix. Det kommer att bjudas på världsårsfemmor, meriterade landslagslöpare, rekordhållare och många fler intressanta namn - så håll utkik!

Köp biljetter här >

170616 Göteborg GP

Lovisa Lindh utmanar världseliten

Säsongsinledningen har bjudit på två personbästa från Lovisa Lindh. Den 10 juni sprang hon 1500m på 4.04,03 och i gårdagens Diamond League tävling i Oslo persade hon på 800m 1.59,23 - bara tre hundradelar från det svenska rekordet. Den 11 juli tävlar Lovisa på hemmaplan i Göteborg Friidrott Grand Prix.


Lovisa imponerade i gårdagens Diamond League lopp i Oslo på 800m. I konkurrens med stora delar av världseliten sprang hon in på en fjärdeplats på nytt personbästa, endast slagen av OS-medaljörerna från Rio förra året. Med tiden 1.59,23 är Lovisa bara tre hundradelar från Abeba Aregawis svenska rekord.

- Det är fruktansvärt kul att Lovisa kommer till Göteborg Friidrott Grand Prix, hon är viktig för tävlingen och friidrotten i Göteborg. Med en stark säsongsinledning och att hon slog det svenska rekordet på 1000m här på Slottsskogsvallen förra året pekar på att det kommer bli en riktig intressant tävling, säger Projektledare Anna Linner Bassani.

På Göteborg Friidrott Grand Prix 2016 slog Lindh det svenska rekordet på 1000m på 2.36,04, samma vecka tog hon även EM brons i Amsterdam och blev uttagen till OS i Rio. Säsongen 2017 verkar också bjuda på stordåd från Lovisa Lindh som visat storform med två personbästa och siktet inställt på VM i London i augusti.

Köp biljetter här >

170530 Göteborg GP

Världsårstvåan Daniel Ståhl till Göteborg

Idag blev världsårstvåan Daniel Ståhl klar för VM i London i augusti. Den 11 juli kommer han till Göteborg Friidrott Grand Prix och Slottsskogsvallen. I herrarnas diskus utmanas han av Simon Pettersson och Axel Härstedt vilket bjuder in till en spännande tävling med Sveriges elit.


Daniel Ståhl har i år kastat 68.36m vilket bara jamaicanen Fedrick Dacres har kastat längre än (68.88m) i år. Under tisdagen stod det klart att han är uttagen till VM i London. Och innan dess vässar han formen i Göteborg. Dessutom siktar han på att slå svenskt rekord i sommar.

Ståhl utmanas den 11 juli av Simon Pettersson som slog personbästa 64,77m (PB med 1,10m) nu i maj, bara 23cm från VM kvalgränsen. OS-tian Axel Härstedt är en även han en stark utmanare till ovannämnda.

I startfältet finns även Tavis Bailey USA, Benn Harradine AUS, Martin Wierig GER, David Wrobel GER, Zane Duquemin GBR

170530 Göteborg GP

Vi tar pulsen på Göteborg Friidrott Grand Prix

Denna sommar arrangeras friidrotts-VM i London i augusti och flera av våra svenska friidrottsstjärnor jagar kvalgränser och filar på formen i och med Göteborg Friidrott Grand Prix den 11 juli på Slottsskogsvallen. Vi har tagit pulsen på Anna Linner Bassani, projektledare för Göteborg Friidrott Grand Prix 2017.


– Friidrott är riktigt på gång igen efter några lite svagare år, men nu så, säger Anna Linner Bassani.
Flera tämligen nya namn har presenterat sig i både svenska och internationella media i vinter och nu i vår och vi är väldigt glada att fler av dem känner att vår tävling och vårat tävlingsdatum funkar bra med deras tävlingskalender i sommar.

Arbetet med att ta fram ett intressant startfält har redan påbörjats, och Anna Linner Bassani avslöjar att några svenska elitaktiva redan är knutna till tävlingen. Det internationella startfältet fylls på bra även det.

Grenprogrammet till årets gala är sedan ett tag satt och herrarnas diskus samt damernas stavhopp kommer att vara riktigt heta grenar.

– Vi vill få göteborgaren att komma till Slottsskogsvallen den 11 juli genom att bygga mycket kring våra lokala men även svenska stjärnor, det är det som drar publik. Sen är motståndet superviktigt och vi försöker få hit så många internationella stjärnor som möjligt, säger Anna Linner Bassani.

Förra året bjöds publiken på en magisk kväll då både damernas och herrarnas svenska rekord på 1000m slogs av Lovisa Lindh respektive Johan Rogestedt.


Projektledare Anna Linner Bassani, Foto: DECA text & bild


– Vår gala ligger 11 juli, alltså efter Lag-EM och Lag-SM, men innan kvaltiden för VM i London går ut. Vi hoppas att göteborgarna fått upp ögonen för friidrotten och vill komma till Slottsskogsvallen för att heja på våra stjärnor.

Även om friidrottsstjärnorna och publiken är enormt viktiga för arrangörens möjlighet att göra en riktigt bra gala så finns det en kategori intressenter som sällan får uppmärksamhet, men som är oumbärliga för arrangemanget.

– Det är våra funktionärer och de är definitivt i världsklass, konstaterar Anna Linner Bassani stolt.

Köp biljetter här >

170504 Göteborg GP

Vi siktar mot ett nytt härligt rekordår!

Våren har kommit till Göteborg och solen har börjat värma. Med dryga två månader kvar till Göteborg Friidrott Grand Prix börjar friidrottspulsen vakna till liv igen. Den 11 juli arrangeras sommarens hetaste friidrottsgala på Slottsskogsvallen.

Årets tävling går av stapeln den 11 juli på Slottsskogsvallen med följande grenprogram:
Män: 200m, 400m, 1000m, 3000m, Tresteg, Kula, Diskus, 4x100m
Kvinnor: 100mh, 200m, 1000m, 3000mh, Längd, Stav, Diskus, 4x100m

Förra året fick vi uppleva två svenska rekord på 1000m och det såg ut så här >

I år kommer flera stora svenska namn till galan och tar sig an internationellt motstånd. Mer information om startfältet kommer under våren ( här på goteborggp.se)

Friidrott ska upplevas riktigt nära håll! Missa inte sommarens stora friidrottstävling i Göteborg – kom och heja fram våra svenska stjärnor!

Biljetter hittar ni här >

170210 Göteborg GP

Göteborg Friidrott Grand Prix 11 juli 2017

Med fem månader kvar till sommarens Göteborg Friidrott Grand Prix börjar uppladdningen. Den 11 juli 2017 bjuds göteborgarna in till en fartfylld friidrottsafton på Slottskogsvallen.

2017 års tävling kommer bjuda på följande grenar:
Damer
200m
100m häck
1000m
3000m hinder
Längdhopp
Stavhopp
Diskus
4x100m

Herrar
200m
400m
1000m
3000m
Tresteg
Kula
Diskus
4x100m

Mer information om årets Göteborg Friidrott Grand Prix hittar du här på folksamgp.se

Göteborg Friidrott Grand Prix år 2016 bjöd publiken på, inte bara en fin sommarkväll, utan på en historisk friidrottsafton. Det som främst går till historien är förstås de två 1000m-loppen som båda slutade med två svenska rekord.

Bronsmedaljören från EM i Amsterdam på 800m, Lovisa Lindh Ullevi FK, troddes innan ha stor chans att slå rekordet. Men att också göra det när det gäller och med den avslutningen hon visade upp var något alldeles extra. Det nya svenska rekordet lyder 2,36,04.

Dan Waern, den numera f.d. rekordhållaren fanns på plats på Slottsskogsvallen denna sköna fredagskväll när Stenungsunds IFs Johan Rogestedt med en dryg tiondels marginal slog det 57 år gamla rekordet! Johan tog ett stort steg i sin utveckling under 2016 och kan nu titulera sig svensk rekordhållare. Det nya svenska rekordet lyder 2,17,67.

Khaddi Sagnia, Ullevi FK, gjorde en av sina bästa längdhoppstävlingar någonsin med tre hopp över 6,50. Det längsta mätte 6,70.

Slottsskogsvallens fick även flera nya banrekord. Självklart Lovisas resultat men även i försöken på 100m slog Sean Safo-Antwi till med 10,19. Rogestedts överman Hamada Mohamed är ny rekordhållare 2,17,66. Kenyanen Cheboi Collins är gjorde en fantastisk insats när han vann 3000m på 7,45,32. Rekord med 3 sekunder.

- Det var fantastiska tävlingar med fint väder, publik och resultat som vi knappt kunnat drömma om. Jag kommer särskilt minnas herrarnas 100m-lopp och självklart även de svenska rekorden på 1000m. Tack alla funktionärer och publik som gjorde denna kvällen oförglömlig. Säger projektledare för tävlingarna Anna Linner Bassani.


Nästa TV-sändning

Karlstad
SVT2
25 juli
21:45-22:15

Karlstad
SVT-play
25 juli
18:15-21:00
OBS! Ny starttid!TITELSPONSOR

SPONSORER

LOKALA SAMARBETSPARTNERS