Nyheter

180819 Göteborg GP

En oförglömlig kväll på Slottsskogsvallen!


Foto: Glenn Unger

Vid lördagens Göteborg Friidrott Grand Prix bjöds publiken på en regnig och historisk friidrottsafton! Två världsettor och hela 8 stycken EM-medaljörer tävlade samtidigt på Slottsskogsvallen.

Trots det regniga vädret och kalla vädret stod världsettan Yomif Kejelcha för en riktig uppvisning på 3000m. Han sprang på ett nytt världsårsbästa med nästan fem sekunder, nytt banrekord och nytt personligt rekord med tiden 7:28.00! Då ska det tilläggas att det även är den bästa tiden i världen på sju år! På svensk sidan stod Elmar Engholm, Hässelby, för den bästa prestationen som sprang mål på nytt personligt rekord med 8:04.04.

Även i det kvinnliga 3000m loppet blev det ett nytt banrekord och personligt rekord av Kenyas Loice Chemnung som sololöpte hela vägen och sprang i mål på tiden 8:50.49. Strax bakom henne visade Charlotta Fougberg fin form och gick i mål på tiden 8:59.17 vilket var halvsekunden över utomhusperset! Till friidrott.se hyllar hon publiken och berättar att hon kände sig som en vinnare.

Kvinnliga 400m var nästintill en EM-final med fyra stycken EM-finalister med. Denna gång med lite omvänd ordning när EM-guldmedaljören Justyna Swiety från Polen fick ge sig för bronsmedaljören Lisanne De Witte från Nederländerna som gick i mål på 51.55 som även innebar ett nytt banrekord! För svenskorna Matilda Hellqvist, Ullevi, och Moa Hjelmer, Spårvägen, blev det en spännande duell sinsemellan men Matilda var starkare på upploppet och sprang i mål fyra hundradelar före Moa. Dock innebar 53.35 för Moa en förbättring av hennes årsbästa med en tiondel!

I det kvinnliga tresteget visade förhandsfavoriten Kimberly Williams, Jamaica, att hon var bäst med tre hopp över 14 meter och vann med 27cm på det nya banrekordet 14:25. Bästa svenska var Örgrytes Rebecka Abrahamsson som slutade sexa på 13.05.
Även i kvinnlig höjd blev förhandsfavoriten Mariya Lasitskene vinnare på 1.97 efter tre rivningar på det nya banrekordet 2.01. Höjdhopparna drabbades hårt av regnet och hård motvind, men det stoppade inte revanschsugna Sofie Skoog som blev tvåa på 1.88 och Erika Kinsey stannade på 1.84.

En av kvällens höjdpunkter var herrarnas längdhopp som EM-fyran Thobias Nilsson Montler inledde strålande med ett hopp på 8.00. Därefter fortsatte han med 8.06 vilket är det näst längsta hoppet han hoppat - någonsin - och tog därmed hem tävlingen. Michel Tornéus gjorde bara ett hopp och fick därefter bryta på grund av smärta i ryggen.

I manlig diskus besegrade EM-fyran Simon Pettersson världstrean och träningskompisen Daniel Ståhl som dessvärre noterade sex kryss i protokollet. Vann gjorde EM-trean Lukas Weisshaidinger på 65.37 och Simon blev tvåa med 63.29.

Våra hemmafavoriter Lovisa Lindh och Andreas Kramer imponerade stort när de sprang framför en fullsatt läktare och hejarop från publiken. I kvinnornas 800m var det Hanna Hermansson, Tureberg, som lade sig närmast haren med 400m kvar att springa men in på upploppet kom Polens Anna Sabat starkt och Lovisa satte in ytterligare en växel, passerade Hanna och noterade ett nytt årsbästa med tiden 2:01.85 bakom Sabat.
I det manliga 800m loppet var Andreas ute efter sitt svenska rekord som han tangerade i EM-finalen i Berlin. Trots byiga vindar och svarta mål sprang Andreas otroligt imponerande och passerade mållinjen endast 24 hundradelar från det svenska rekordet!

Det blev tillslut ett nytt världsårsbästa och fyra nya banrekord samt flera otroligt imponerande prestationer. Trots det allt annat än optimala vädret var publiksiffran hela 1800(!) vilket är mer än föregående år och bidrog verkligen till fantastiskt härlig stämning som pushade de aktiva till nya framgångar!

Slutligen vill vi rikta ett stort tack alla funktionärer, publik och aktiva som gjorde denna kväll oförglömlig! Friidrott ska upplevas live!

Se fullständiga resultat här >

180818 Göteborg GP

Äntligen är det dags!

Ikväll är det äntligen dags för Göteborg Friidrott Grand Prix på Slottsskogsvallen. Tävlingarna kommer pågå mellan kl 17:30-19:30 där ett efterprogram med löpningar inleds kl 19:30. För dig som inte köpt din biljett ännu går det bra att göra det via hemsidan fram tills att tävlingen startar eller direkt i entrén till Slottsskogsvallen.

Det blir sannerligen friidrott i världsklass när världsettorna Mariya Lasitskene och Yomif Kejelcha ska hoppa höjd respektive springa 3000m. Där ligger båda de nuvarande banrekorden pyrt till. Ytterligare ett banrekord som ligger illa till är Wolfgang Schmidts diskus rekord på 67.94. EM-silvermedaljören, Daniel Ståhl, kommer till Slottsskogsvallen på lördag och har kastat 69.19 i år och 68.23 så senast som förra veckan. I diskus kan man även få se EM-trean Lukas Weisshaidinger och EM-fyran Simon Pettersson som endast var halvmetern bakom Schweizaren. För er som inte kan få nog av diskus kommer det även vara hög klass på den kvinnliga sidan där EM-tvåan och trean kommer och kastar!

Dessutom kommer våra stora hemmafavoriter Andreas Kramer och Lovisa Lindh att springa 800m. Lovisa börjar komma tillbaka till den form hon en gång var i och kommer på lördag få en tuff utmaning mot landsmaninnan Hanna Hermansson som är Sverige-etta i år. Även EM-finalisten Erika Kinsey och Sofie Skoog kommer hoppa höjdhopp där båda är riktigt revansch-sugna från EM.

Vi utlovar extremt bra friidrott där du kan få se flera av världsstjärnorna från TV live på hemmaplan! På Slottsskogsvallen får man även sitta var man vill och flytta runt beroende på vilken gren man vill se, det finns även mat att köpa på plats.

Om man inte kan vara på plats TV-sänds galan i SVT-play från kl 17:30-19:30 och i SVT ett sammandrag vid kl 22:00.

Se startlistan här >

180817 Göteborg GP

Vad sa man under presskonferensen?

Under presskonferensen för årets upplaga av Göteborg Friidrott Grand Prix fick vi ställa lite frågor till diskuskastarna Simon Pettersson och Daniel Ståhl. Även längdhopparen Thobias Nilsson Montler och hemmahoppet Lovisa Lindh kom och berättade om deras känslor inför imorgon. Vi fick också prata med Hanna Hermansson, Erika Kinsey och Andreas Kramer som alla kändes otroligt taggade på att göra fina resultat imorgon.
Friidrott.se filmade dessutom hela presskonferensen, så ni som vill se den samt lite intervjuer och uppsnack inför lördagens Folksam Grand Prix kan hitta reprisen nedan.

Se presskonferensen här180816 Göteborg GP

Ytterligare en världsetta till Slottsskogsvallen!

Vi vill med glädje välkomna världsettan på 3000m, Yomif Kejelcha, till Göteborg Friidrott Grand Prix! Med Kejelcha i startlistan kommer det två(!) nuvarande världsettor till Slottsskogsvallen på lördag. Det är Yomif Kejelcha och höjdhopperskan Mariya Lasitskene som verkligen kommer utmana motståndet och banrekorden.

Yomif Kejelcha kommer från Etiopien och är regerande världsmästare från inomhus VM i Birmingham. Han är i år världsetta på 3000m på tiden 7:32.93 och har redan en rad av mästerskapsmedaljer trots blotta 21 år. På lördag kommer han springa 3000m på Slottsskogsvallen och utmana banrekordet som sattes 2016 av Kenyanen Cheboi Collins med tiden 7:45.32.

Det kommer bli ett otroligt spännande 3000m lopp där killarna som utmanar Kejelcha även dom ingår i världseliten. Dessutom ska våra svenska EM-killar, Elmar Engholm och Emil Blomberg från Hässelby springa. Elmar som sprang 1500m på EM och Emil som sprang 3000m hinder.

Dessvärre måste vi även meddela återbud från Phyllis Francis som skulle springa 100m men fått en knäskada och kan därför inte ställa upp på lördag. Vi önskar henne givetvis snabb återhämtning så att hon snart är tillbaka på banan igen!

180813 Göteborg GP

Se 8 stycken EM-medaljörer tävla på Slottsskogsvallen på lördag!

I kvinnornas höjdhopp kommer den nybakade EM-mästarinnan Mariya Lasitskene utmana Slottsskogsvallens banrekord som Kajsa Bergqvist innehar på höjden 2.00. Lasitskene är just nu världsetta med 2.04 och tog hem EM-guldet på just höjden 2.00. Med den höjden var hon inte riktigt nöjd utan Lasitskene vill hoppa högre och kommer därmed riktigt laddad och formtoppad till Göteborg GP. Även de svenska tjejerna Sofie Skoog och Erika Kinsey är sugna på mer höjdhopp när de inte heller fick ut all deras kapacitet på EM utan Sofie missade finalen och Erika hade en strulig finaltävling och slutade på 13e plats.

Andreas Kramer, den sensationelle EM-silvermedaljören på 800m, kommer även springa 800m på hemmaplan och utmana sitt svenska rekord som han tangerade i finalen. ”- Jag tror att jag kan springa under 1:45” säger Andreas till friidrott.se, och formen som han är i just nu visar onekligen på att det kommer gå fort för Kramer på lördag.
Dessutom blir det en spännande 800m kväll för kvinnor, hemmalöparen Lovisa Lindh utmanas av EM-finalisten på 1500m, Anna Silvander och nuvarande Sverigeettan och EM-finalist på 1500m, Hanna Hermansson. Lovisa som slutade nia i finalen på ett nytt årsbästa visar att hon är påväg tillbaka till den form hon var i innan skadan och kanske kommer det gå ännu fortare på lördag!

EM-silvermedaljören i diskus, Daniel Ståhl, kommer till Slottsskogsvallen på lördag för att utmana det 40 år gamla banrekordet som lyder på 67.94 av Östtysken Wolfgang Schmidt. I EM-finalen drog Daniel iväg ett kast på 68.23 som såg ut att bli guldkastet fram tills sista omgången då Andrius Gudzius kastade 23cm längre. 
Daniel kommer även utmanas av fyran och landsmannen Simon Pettersson samt bronsmedaljören Lukas Weisshaidinger som kastade endast halvmetern längre än Simon. Spännande dueller väntas och förhoppningarna om ett nytt banrekord är stora!
Även i kvinnlig diskus kommer den tyska EM-silvermedaljören, Nadine Müller och bronsmedaljören och landsmanninnan, Shanice Craft att kasta. Båda visade fin form under EM på hemmaplan och Nadine lyckades sätta ett nytt säsongsbästa i finalen.

På toppen av moset kommer även våra duktiga 400m tjejer, Moa Hjelmer och Matilda Hellqvist få rejält motstånd i form av Polens Justyna Swiety-Ersetic EM-guldmedaljör och Nederländernas Lisanne De Witte EM-bronsmedaljör. Moa som 2015 vann EM-guld på 400m letar fortfarande efter den storform hon var i och sprang under EM 400m stafett. Matilda visade fantastisk form både i 400m stafetten och individuellt där hon satte nytt personligt rekord med 44 hundradelar och kommer på lördag få springa på hemmaplan!

Vi utlovar även en riktigt bra längdhoppstävling där EM fyran Thobias Nilsson Montler och Michel Tornéus kommer pusha varandra till längre längder. Thobias som fick på ett otroligt långt hopp i sista omgången mättes fel och blev efter tävlingen korrigerat till 8.10. Frågan är om det verkligen var 8.10 och inte längre då många ställt sig tveksamma till mätningen som gjordes. Därmed är Montler säkerligen revanschsugen på att hoppa riktigt långt igen och på lördag får han chansen!

180731 Göteborg GP

Följ Göteborg Friidrott Grand Prix via appen Roster!

Nytt för i år är att Göteborg Friidrott Grand Prix kommer använda sig av Roster istället för det vanliga programbladet. Via Roster kan du tävla mot dina kompisar, få uppdaterade startlistor, se statistik och följa live-resultat. Allt samlat i samma app! Därmed kan publiken vara fullt uppdaterade med alla resultat från alla grenar, från en och samma plats på huvudläktaren. Hur bra?

Gör dig redo för tävlingen redan nu och ladda hem Roster!
Appen finns där appar finns

180730 Göteborg GP

Välkommen till Göteborg, Phyllis Francis!

Phyllis Francis från USA är regerande världsmästare på 400m och hon var även del av det Amerikanska 4x400m laget som tog OS-guld i Rio De Janeiro och VM-guld i London. Den 18 augusti kommer hon springa 100m på Slottsskogsvallen, det kommer bli ett riktigt intressant lopp att se! Hur står sig världsmästaren på 400m gentemot våra bästa svenska sprinters?

Vill ni veta? Köp biljetter till Göteborg Friidrott Grand Prix!

180730 Göteborg GP

Världsettan i höjdhopp, Mariya Lasitskene, kommer till Göteborg!

Mariya Lasitskene vann VM-guld i Beijing 2015, London 2017 och senast på inomhus i VM Birmingham 2018. Hon är världsetta i år med ett hopp på 2.04 och var obesegrad i 45 tävlingar i rad mellan 1 juli 2016 till 30 juni 2018. Förra året hoppade hon ett nytt personligt rekord med höjden 2.06 och är nu storfavorit inför EM i Berlin.

Den 18 augusti kommer hon till Slottsskogsvallen och utmanar Kajsa Bergkvists 16 år gamla banrekord på 2.00 och pushar de svenska tjejerna till högre höjder. Säkra era biljetter redan nu!

180730 Göteborg GP

Spännande längdhoppstävling med tre svenska 8 meters män!

Den 18 augusti kommer hela tre svenska 8 meters män till Göteborg och Slottsskogsvallen. Michel Tornéus, svensk rekordhållare i grenen och silvermedaljör från EM i Amsterdam 2016 utmanas av Thobias Nilsson Montler, nuvarande Sverige etta, och Andreas Otterling, bronsmedaljör på inomhus EM i Prag 2015.

Det kommer bli en riktigt spännande tävling sinsemellan dessa killar som är topp tre i Sverige i år, Michel och Thobias är nyligen hemkomna från EM i Berlin och Andreas är äntligen tillbaka efter skador. Det är bara Thobias som varit över 8m i år och kanske kan Michel och Andreas hoppa över 8m igen den 18 augusti på Slottsskogsvallen?

180726 Göteborg GP

Tack Karlstad för en magisk friidrottskväll!

Igårkväll var det dags för Karlstad Grand Prix på Tingvalla IP och det bjöds på minst sagt världsklassig friidrott, dessutom med två nya svenska rekord.

Det var Sävedalens Andreas Kramer som sprang ett nytt svenskt rekord på 800m, för andra året i rad på just Karlstad GP och Tingvalla IP! Kramer vann med marginal före ett stort fält av världsklassiga löpare som har bättre personliga rekord och säsongsbästan. När han passerade 600m var det på en betydligt sämre tid än förra året men Kramer kom starkt på slutet och vann på den nya svenska rekordtiden, 1:45.03!

Även Angelica Bengtsson slog sitt egna svenska rekord i stavhopp som hon för några veckor sedan tog tillbaka från Örgrytes Michaela Meijer. När Angelica i tredje och sista försöket flög över 4.73 kunde man nästintill ta på den fantastiska stämningen i publiken.

Världsstjärnan Daniel Ståhl visade att även han gillar att tävla på Folksam Grand Prix tävlingar som och noterade ett nytt säsongsbästa på fantastiska 69.11 vilket gör honom till trea i världen i år. Detta bådar gott inför EM i Berlin som är knappt två veckor bort.

IF Göta Karlstads stora hemmastjärna Sofie Skoog vann höjdhoppstävlingen på 1.90 vilket visar att hon håller en otroligt hög nivå i år, vi bara väntar på det där superhoppet! Kanske kommer det på EM i Berlin eller kanske kommer det på Göteborg Friidrott Grand Prix den 18 augusti?

Det ungår ingen att Anderas, Daniel och Sofie gillar att tävla på Folksam Grand Prix och den 18 augusti kommer de till Göteborg för att utmana motståndet och bjuda på världsklassig friidrott på Slottsskogsvallen. Detta vill ni inte missa!

180723 Göteborg GP

Välkomna till Göteborg, Sofie Skoog och Erika Kinsey!

Vi kan gladeligen berätta att denna härliga höjdhoppsduo kommer hoppa på Slottsskogsvallen den 18 augusti! Sofie Skoog från IF Göta Karlstad och Erika Kinsey från Trångsviken blev etta respektive tvåa på SM i Helsingborg ifjol och har en drös med mästerskap på deras meritlista. I år har de verkligen visat på en hög nivå med 1.91 respektive 1.94 som toppnoteringar och båda är uttagna till EM i Berlin.

Det ska bli otroligt spännande att få se vad dessa tjejer kan hoppa på de omtalat spänstiga banorna på Slottsskogsvallen där höjdhoppet i år får en unik placering på upploppet med mattan 1m från huvudläktaren vilket kommer skapa en fräck närhet och maximal känsla till grenen.

Så precis som i diskus kan vi utlova en högklassig och fantastiskt rolig höjdhoppstävling på Slottsskogsvallen den 18 augusti!

180718 Göteborg GP

Missa inte diskus i världsklass på Slottsskogsvallen!

Med endast EN månad kvar till Göteborg Friidrott Grand Prix vill vi passa på att välkomna diskusstjärnan Daniel Ståhl till Slottsskogsvallen den 18 augusti! I fjol var han världsetta med ett enormt kast på 71.29 som han gjorde på Sollentuna Grand Prix och blev därmed ny svensk rekordhållare i grenen. Han tog även silver på VM i London, endast 2cm från guldet! Det var Sveriges första medalj i en kastgren i VM-historien (sedan 1983). I år har han kastat 68.12 som längst och är redan uttagen till EM i Berlin som avgörs veckan innan Göteborg Friidrott Grand Prix.

Hässelbys Simon Pettersson överraskade rejält i fjol och gjorde Daniel Ståhl sällskap i VM finalen i London. Simon har verkligen höjt sin lägsta nivå i år med hela fem kast över 65m med en toppnotering på 65.84. Även Simon är uttagen till EM i Berlin och kommer utmana Daniel på Slottsskogsvallen den 18 augusti!

Daniel Ståhl innehar dessutom banrekordet på både Tingvalla IP och Sollentunavallen där de två andra Folksam Grand Prix tävlingarna hålls, frågan är om han också kan överta Slottsskogsvallens 40 år gamla banrekord av Wolfgang Schmidt som lyder 67.94?

Vi utlovar extremt spännande tävlingar på Slottsskogsvallen den 18 augusti, framförallt i diskus. Missa inte detta!

180612 Göteborg GP

Kramer och Lindh, klara för Göteborg Friidrott Grand Prix!

Lovisa Lindh och Anderas Kramer är våra hemmastjärnor som vi nu glädjande kan säga ska springa på Slottsskogsvallen den 18 augusti. De har båda startat säsongen lovande då Lovisa kvalade till EM i Berlin på 800m med en knapp hundradel på Bislett Games i Oslo sedan en fotskada som hindrat henne från tävling. Även Anderas EM-kvalade direkt i säsongsdebuten på 800m och var bara 0.25 sekunder från sitt egna svenska rekord. Anderas blev glädjande uttagen efter Bauhausgalan där han istället sprang 1000m och då utmanade Johan Rogestedts svenska rekord, (som Johan satte på Göteborg GP på Slottsskogsvallen 2016) men gick i mål en dryg sekund över.
På Göteborg Friidrott Grand Prix kommer båda springa 800m på hemmaplan och deras prestationer pekar mot snabba tider den 18 augusti.

Nytt för i år är även att damernas höjdhopp kommer avgöras vid upploppet med mattan 1m från huvudläktaren för maximal känsla och närhet till grenen. Förutom snabba lopp och höga höjder kommer det även bli långa kast i form av VM-finalisten Simon Pettersson som ska kasta diskus. Här kan Slottsskogsvallens 40 år gamla banrekord på 67.94 ligga pyrt till.

Den 18 augusti blir en riktig friidrottsfest med en kompakt tävling där det finns en tydlig början och slut där allt händer nära huvudläktaren för maximal känsla. Alla barn som gått friidrottsskola kommer bjudas in till "Folksam Grand Prix dagen" med prova på aktiviteter och möjlighet att få träffa de aktiva innan tävlingen börjar.

Detta vill ni inte missa!

180312 Göteborg GP

Se friidrottseliten på Slottsskogsvallen 18 augusti!

Grenprogrammet är satt och det viskas om en hel del spännande namn. Vi kommer ihåg förra året där våra göteborgare lyftes av stödet på hemmaplan. Lovisa Lindh sprang hem vinst och nytt svenskt rekord på 1000m, Khaddi mot eliten i längdhopp och svenska rekordhållerskan i stavhopp, Michaela Meijer, utmanades precis intill läktaren. Stämningen var på topp!

Säsongen 2018 har visat att göteborgarna är på uppgång och det blir spännande tävlingar både i löpning, kast och hopp. Se till att säkra din biljett och se friidrottseliten göra upp live!

Grenar:
Herrar: 200m, 400m, 800m, 3000m,, Längdhopp, Diskus
Damer: 100m, 400m, 800m, 3000m, Höjdhopp, Längdhopp, Diskus, Spjut


Nästa TV-sändning

Göteborg
SVT-play
18 augusti
TITELSPONSOR

SPONSORER