Hem  
  Inbjudan  
  Organisation  
  Anmälan  
  Startlista  
  PM/Information  
  Tidsprogram  
  Resultat  
  Media  
  Webbradio  
  Nyhetsarkiv  
  In English  
 
  Sponsorer Folksam Grand Prix  

Nyhetsarkiv

Nyheter

100723 Karlstad GP

Karlstad GP 2010!

Så lägger vi Karlstad GP 2010, den andra tävlingen av tre i årets Folksam Grand Prix- serie, till handlingarna. Arrangörsföreningen, IF Göta Karlstad, lämnar med varm hand stafettpinnen till Göteborgs Friidrottsförbund som står värd för Göteborg GP som avgörs på Slottsskogsvallen tisdagen 10:e augusti.

Föreningen vill också passa på att tacka funktionärer samarbetspartners och publik för årets Karlstad GP. Alla fick vi ta del av högklassig friidrott och tillsammans gjorde vi det möjligt att återigen välkomna världsstjärnor till Tingvalla IP. Världsstjärnor som bjuder Värmland och Sverige på friidrott i världsklass!

100715 Karlstad GP

Karlstad GP 15.30-21.10!

Idag är det dagen D för Karlstad GP. Världsstjärnor och världsfriidrott på Tingvalla IP!

Välkommen till tävlingarna som börjar 15.30! Carolina Klüft tjuvstartar klockan 17.50 i kvinnornas längdhopp och huvudtävlingarna startar 19.00 med invigning 18.50!

Följ de spännande tävlingarna direkt här på hemsidan!

Startlistor finner ni här till vänster!

Hjälp oss att heja fram de svenska stjärnorna och våra egna götister!

100714 Karlstad GP

Dagen innan: Karlstad GP imorgon!

Imorgon smäller det på Tingvalla IP! 2010 års Karlstad Grand Prix avgörs och det kommer att bli fartfyllda tävlingar med många heta dueller. Många gör genrep inför Europamästerskapen i Barcelona medan andra jagar kvalgränsen till samma mästerskap!

Hela 34 nationer finns representerade bland de dryga 130 utlandsgästerna. Ytterligare 200 svenska deltagare ges chansen att tävla imorgon mellan 15.30 och 21.10. Värmlandspubliken kommer att få se deltagare från bland annat Panama, Israel, Zimbabwe, Sydafrika, Japan och Azerbadjan. Morgondagens friidrottstävling innehåller det mesta och det finns goda förutsättningar för en riktigt trevlig kväll!

Förväntningarna!?

Vi hoppas att Carolina Klüft imorgon klarar 6.55 i längdhoppet och får åka med den svenska truppen till EM i Barcelona. Vi hoppas att Joel Bodén klarar EM- kvalgränsen i det benhårda loppet över 1500 meter. 3:42.00 är tiden att slå för Joel! Vi håller tummarna för att IF Göta Karlstads egna atleter ska få till det i sina tävlingar. Sofia Larsson kvalade till EM i söndags och visar på stigande diskusform. Vi hoppas att Per Jacobsen får en bra resa i hinderloppet mot 8:38.00. Vi vill att Emma Rienas får god draghjälp på 100 meter och att de svenska landslagen över 4x100 meter får bra ”pace” från de utländska deltagarna. Vi önskar att kvartsmilaren Fredrik Johansson får publikstöd varvet runt mot 46.75 och EM- kval! Vi tror att det kommer att krävas 2.30 eller mer för att vinna herrarnas höjdtävling och att Linus Törnblad drar det längsta strået! På 800 meter vill vi att redan EM- klara Claesson/Asplund får med sig ytterligare en landsman till EM i Barcelona. Vi vill att förbundskapten Stefan Olsson kan summera kvällen och konstatera att ytterligare 10 svenskar får följa med till Barcelona nästa vecka.

Höjdpunkterna!?

200 meterloppet med Johan Wissman blir en riktig raket. Wissman bygger upp speeden inför EM och får tufft motstånd genom kurvan och över upploppet. Wissman brukar vinna på Tingvalla, han har banrekordet på distansen och har tidigare krigat ner motståndare som varit bättre på pappret. Mångkampsduon Almgren/Wiberg gör en intressant trekamp mot nordiske juniormästaren i tiokamp, hemmahoppet, Douglas Stenberg och välmeriterade längd- och trestegshopparen, jamaicanen, James Beckford. Kula, 110 meter häck och längd står på programmet för dessa herrar. Herrarnas höjdhoppstävling, Holm Invitational, är något utöver det vanliga med världsmästare Donald Thomas mot Linus Törnblad. Vi ser även tre mycket kompetenta amerikaner och en Medhi Alkatib som vill göra 2.25 och ta sig till EM. Vi ser Philip Nossmy i ett enormt jämnt lopp över 110 meter häck där det endast skiljer någon tiondel löparna emellan. Kom inte för sent till morgondagens tävlingar, redan 17.50 startar kvinnornas längdhopp med Carolina Klüft!

Håll utkik efter!?

Ramil Guliyev och Alonso Edward, båda 200 meter. Azerbadjanen Guliyev slog igenom förra året med 10.08 på 100 meter och 20.04 på 200 meter. Edward från Panama var tvåa vid VM förra året på distansen efter en viss Usain Bolt! James Beckford i trekampen. Jamaicanen med de osannolika personliga rekorden, 17.92 i tresteg och 8.63 i längd! Kultävlingen i målkurvan lär bjuda på riktigt långa stötar. Amerikanen Dan Taylor har stött 21.78 som bäst och flera av deltagarna har kapacitet att stöta den 7.26 kg tunga kulan över 20 meter! Vi startar morgondagens huvudprogram med 100 meter häck. Håll därför utkik efter tjejerna som utgör det vassaste häcklopp som Tingvalla IP någonsin skådat. Vi ser bland annat rutinerade och meriterade Vonette Dixon och norska rekordhållerskan Christina Vukicevic!

Detta är lite av vad Karlstad GP anno 2010 kommer att erbjuda. Varmt välkomna till Tingvalla IP imorgon, mycket nöje!

100713 Karlstad GP

Dagens gren: Män – 3000 meter hinder

Sista loppet på Tingvalla IP för Karlstadssonen? IF Göta Karlstads Per Jacobsen har aviserat att detta är hans sista säsong på löparbanorna. Därför blir 2010 års upplaga av herrarnas 3000 meter hinder vid Karlstad GP speciellt. Det kan vara sista loppet på Tingvalla för Per och det är de facto sista chansen för Per att kvala in till ett internationellt mästerskap på bana! EM i Barcelona om två veckor lär bli Pers sista framträdande på den internationella friidrottsscenen i så fall.

Så sent som i söndags noterade Per 8:39.07, bara en ynka sekund från EM- kvalgränsen på 8:38.00. Vid Karlstad Grand Prix ges Per alla förutsättningar för att kapa den där sista sekunden. Collins Kosgei är farthållare i loppet och farten är beställd mot 8:35.00 och man tar sig dit via ett jämnt tempo. Per har tidigare varit kungen av Tingvalla bland annat när han vann hinderloppet vid Karlstad GP 2008. Om Per får samma publikstöd på torsdag som han fick då finns alla chanser att han en än gång kröns till kung av Tingvalla!

I loppet ser vi kanadensare, kenyaner, en tysk, en israel, en amerikan, en fransman, en holländare med mera. Vassast i loppet vid sidan av Per är på pappret amerikanen Ben Bruce och kenyanen Hillary Yego.

Vi hejar fram grabbarna till fina tider och Per till EM i Barcelona!

Det är nu 2 dagar kvar till Karlstad GP den 15:e juli. IF Göta Karlstad kommer fram till dess att presentera Dagens gren, en gren per dag, fram till evenemanget. Här får du chansen att få en djupare inblick i galagrenarna, vilka svenskar tävlar, vilka internationella stjärnor finns på plats och vilka kan överraska? Föreningen jobbar hårt för en välkomponerad gala med Världsstjärnor på Tingvalla IP, här får du chansen att följa detta arbete dagligen!

100713 Karlstad GP

Mycket intressant trekamp i friidrottsstaden Karlstad!

Friidrottens attraktivitet har för en del av fansen att göra med vår idrotts breda reportoar. I samband med Karlstad GP bjuder arrangerade IF Göta Karlstad in till en trekamp som består av kula på Stora Torget under onsdagskvällen och 110 meter häck och längd på Tingvalla IP i samband med huvudgalan.

Vid VM i Berlin förra året presenterade sig tiokampsgiganten Nicklas Wiberg för den bredare svenska allmänheten genom en strålande sjundeplats och nytt svenskt rekord med 8406 poäng. Efter skadeproblem gör han nu en hyperintressant start i den klassiska friidrottsstaden Karlstad.

- Det är en viktig tävling för mig och min första tävling för året. Inför EM är det en bra avstämning.

Även tiokampskollegan Daniel Almgren är klar för EM och en Karlstadsvän.
- Karlstad GP, framför Tingvallas fantastiska publik, är alltid en av säsongens höjdpunkter. I år blir det dessutom extra speciellt, mångkamp på programmet och sista tävlingen innan EM. Lita på att jag är laddad.

I startfältet finns även IF Götas nordiske juniormästare Douglas Stenberg. Arrangörsstaben arbetar dock hårt med att kompletera de svenska aktiva med internationellt motstånd.

100712 Karlstad GP

Dagens gren: Kvinnor – 100 meter häck

En av kvällens internationellt sett absolut vassaste grenar! Samtliga gäster har personliga rekord under 13 sekunder. Amerikanskan Nichole Denby har noterat så bra som 12.54 på distansen och välmeriterade Vonette Dixon 12.64. Unga norskan Christina Vukicevic jagar EM- formen och finns med på startlinjen. Castlin, Bliss och Barber, USA, Jamaica respektive Trinidad och Tobago är de andra tre i detta grymma heat över de 84 cm höga häckarna!

Elin Westerlund KA2 IF har fått lite av ett genombrott i år med 13.48 som nytt personligt rekord! Elin jagar EM- kvalgränsen 13.35 och hon lär inte klaga på konkurrensen och möjligheten till ett bra lopp här. Vi håller tummarna för Elin!

Banrekordsinnehavaren heter Susanna Kallur, rekordet är från Götagalan 2007 och lyder 12.75. Varning, banrekord i fara!

Det är nu 3 dagar kvar till Karlstad GP den 15:e juli. IF Göta Karlstad kommer fram till dess att presentera Dagens gren, en gren per dag, fram till evenemanget. Här får du chansen att få en djupare inblick i galagrenarna, vilka svenskar tävlar, vilka internationella stjärnor finns på plats och vilka kan överraska? Föreningen jobbar hårt för en välkomponerad gala med Världsstjärnor på Tingvalla IP, här får du chansen att följa detta arbete dagligen!

100712 Karlstad GP

Kulfestival på Stora Torget i Karlstad!

Onsdagen den 14 juli bjuder IF Göta Karlstad och Skanska in till stor kulfestival på Stora Torget i Karlstad. Dagen före Karlstad GP värmer några av världens främsta kulstötare upp mitt i centrala Karlstad. Utöver dessa elitseniorer finns goda möjligheter att se morgondagens stjärnor i ungdomstävlingarna tidigare under eftermiddagen/kvällen. Inte nog med dessa elitidrottare utan även allmänheten får chansen att prova hur långt de kan stöta.

Ciceron under aftonen är kastoraklet, tillika tränare för Magnus Arvidsson och tidigare grengruppsansvarige i landslaget, Jonas Mellblom. Räkna med att Jonas kommer att komplettera och fördjupa åskådarna i kastteknik och intressanta inblickar i grenen. På scenen kommer givetvis även en duktig discjockey från Club Moments att återfinnas. Med dessa och härligt publikfyllda läktare på Stora Torget kan det inte bli annat än rafflande tävlingar.

Hög klass kommer det garanterat att bli på herrseniortävlingen där 20-metersstötare Russ Winger från USA främst kommer att tampas med landsmannen Dan Taylor. Bjässen Taylor kommer till Stora Torget med imponerande personbästat 21,78. Winger är dock den som stött längst i år av de båda med färska personrekordet 21,25. Utöver dessa väntas Bulgaren Georgi Ivanov och Ukrainaren Demitro Savytiski äntra Stora Torgets nylagda ring. Räkna med att det blir en tuff kamp och en härlig show för Karlstadspubliken när en grusbädd vägandes 42 ton är utlagd mitt i centrala Karlstad. Bland svenskarna märks bl.a. bröderna Niklas och Leif Arrhenius, Mats Olsson och Jimmy Nordin.

Vi får se vem som avgår med viktorian på Stora Torget, en sak som är säker - de andra kommer att vara redo för revansch dagen efter på Tingvalla IP i Karlstad GP.

Denna afton är dock så mycket mer, stort fokus kommer att ligga på prova-på-aktiviteten. De som vågar prova på har chans att vinna entrébiljetter till morgondagens tävling. Ett inbjudande mål är 10 meter med seniorkulorna, där biljetten väntar i allmänhetens stötning.

Fjolårets friidrottsnyhet i Karlstad – Skanska Open – blev en succé vilket vi planerar för även i år!

Praktisk information för dagen:
Skanska Open
Stora Torget Karlstad
Onsdag 14 juli
Tävlingarna pågår 15.00 – 21.00

Ungefärliga hålltider:
15.00 - 15.30 Prova-på kula
15.30 - 17.30 F/P 15 och F/P 17
17.30 - 18.00 Prova-på kula
18.00 - 19.30 Kvinnor och män seniorer
19.30 - 21.00 Män seniorer (internationellt)

Media behöver ej ackreditering för detta arrangemang.

100712 Karlstad GP

Landslagen jagar EM-kval och IF Götas unga kvinnor klubbrekord.

Vid torsdagens Karlstad GP kommer några spännande stafettlopp att genomföras. Bland de kvinnliga sprinterna jagar landslaget EM-kvalgränsen 44.30 och IF Götas Kvinnor 22 klubbrekordet som lyder på 46.39.

Landslaget toppas av rutinerade Lena Berntsson och Emma Rienas med komplement av de unga talangerna Elin Backman och Moa Hjelmer. Rienas och Berntsson är kända för att vara mycket explosiva och kvicka medan Backman och Hjelmer är duktiga på även 200 meter och därmed extra starka i toppfart.

IF Götas Kvinnor 22-lag består av Caroline Sandsjoe, Caroline Tegel, Erica Pettersson och Elina Palmqvist. Alla dessa tjejer är födda mellan 1990 och 1992.

Svenska manlig sprint är inne i en generationsväxling där många unga män i år har presterat intressanta insatser under utomhussäsongen. Landslaget som kommer till start på Tingvalla består av Tom Kling-Baptiste, Tony Darkwah, Oskar Åberg och Alexander Nordkvist. Dessa killar är alla födda mellan 1986 och 1990 och kommer säkert prägla sprinterscenen under många år framöver. För att få springa kort stafett vid EM i Barcelona är kvalgränsen 39.50.

Förbundskaptenen och Göta-profilen Stefan Olsson har för de svenska lagen lagt in ett tillägg i uttagningstexten om stafett och EM i Barcelona:
”2. Om gränserna i stafett inte klaras kan lag ändå anmälas om snittiden för de fyra aktuella löparna vid nomineringstidens utgång är:
M 4x100m: 10.45
M 4x400m: 46.75
K 4x100m: 11.60
K 4x400m: 53.25
K 4x400m: 53.25
3. Minst en reserv jämngod med fjärde löparen i laget skall finnas tillgänglig.”

Källa: www.friidrott.se

100711 Karlstad GP

Dagens grenar: Kvinnor – 100 meter och Män – 200 meter

Söndag idag och imorgon inleds galaveckan, på tisdag är det lagutmaning i kula på Stora Torget, på onsdag avgörs Skanska Open på samma plats och på torsdag smäller det på Tingvalla IP med Karlstad Grand Prix!

Med endast 4 dagar kvar till veckans huvudnummer kan vi idag presentera två grenar. Det handlar om sprintlöpning och vi kan vara säkra på att det kommer att gå undan över Tingvallas banor! Vi börjar som sig bör med damerna.

IF Göta Karlstads egen startkanon Emma Rienas finns på startlinjen i detta meriterade startfält. Emma innehar distriktsrekordet på distansen, 11.54. För individuell start vid EM i Barcelona krävs 11.50 av Emma vid Karlstad GP!
Mångkunniga Lena Berntsson, som även sysslar professionellt med tyngdlyftning, blir den andra svenskan i A-finalen och även hon jagar EM- kval.

Med det är två banor upptagna och med Tingvallamått mätt innebär det fem stycken lediga. Dessa fem upptas av idel stjärnsprinters från hela världen. Eller vad sägs om:

Carrie Russel, Jamaica, - personligt rekord med 11.14 igår!
Christine Amertil, Bahamas, - personligt rekord med 11.43 i år och flertalet VM –medaljer i bagaget.
Oludamola Osayomi, Nigeria, - 11.23 i år och 11.08 som bäst.
Aleen Bailey, Jamaica, - 11.37 igår i Gateshead och 11.04 som bäst.
Mikele Barber, USA, - personligt rekord på 11.02, vann Bislets Diamond League på 11.17 i år!

Räkna med ett snabbt lopp där det finns alla möjligheter för svenskduon mot EM- kval!

Herrarnas 200 meter blir även det en fartfylld historia! Johan Wissman trivs på Tingvalla, det vittnar inte minst hans ”track record” på Tingvalla om. Johan har hela fem segrar på Tingvalla sen 2002! På tal om ”track record” så är det just Wissman som innehar banrekordet på Tingvalla IP med 20.43 från 2007! I år får dock Johan bekänna färg riktigt när han ställs mot några av världens bästa på distansen.

Kommer banrekordet att överleva och vem är dess innehavare efter kvällens lopp? Hur är Wissmans mästerskapsform inför stundande Europamästerskap där han ska kriga om medaljerna på den dubbla distansen?

Förra årets VM- tvåa, Alonso Edward, med det personliga rekordet 19.81 springer på Karlstad GP på torsdag. I loppet ser vi även 20-åriga Azerbadjanen Ramil Guliyev som fick sitt genombrott förra året då han noterade 10.08 och 20.04 över sprintdistanserna 100- och 200 meter. I loppet finns också rutinerade Zimbabwelöparen Brian Dzingai.

200 meter är kanske den gren i friidrottens fauna där man tydligast känner historiens vingslag. Redan hos de gamla grekerna löptes distansen som då gick under namnet ”en stadion”. Banan på innerplan i dåtidens arenor mätte cirka 180 meter medan den på Olympia mätte 192,27 meter . Därför löpte man alltså ”en stadion”. Grekerna använde sina olympiader för sin tideräkning där en olympiad utgjorde en fyraårsperiod. Vinnaren över distansen fick sätta sitt namn på tideräkningen och idag skulle det betyda att år 2010 är den andra Bolt!

Det är nu 4 dagar kvar till Karlstad GP den 15:e juli. IF Göta Karlstad kommer fram till dess att presentera Dagens gren, en gren per dag, fram till evenemanget. Här får du chansen att få en djupare inblick i galagrenarna, vilka svenskar tävlar, vilka internationella stjärnor finns på plats och vilka kan överraska? Föreningen jobbar hårt för en välkomponerad gala med Världsstjärnor på Tingvalla IP, här får du chansen att följa detta arbete dagligen!

100710 Karlstad GP

Dagens gren: Män – Längd

Låt oss testa en grej! Vardagsrummen brukar oftast vara hushållets största rum. Gå till ditt vardagsrum och stega upp 8 meter. Fick du plats? Känns det långt? Känns det rimligt att hoppa så långt i ett hopp? För herrarna på startlinjen vid Karlstad GP känns detta högst rimligt.

IF Göta Karlstads egen David Frykholm visade häromdagen att han går mot formen med ett hopp på 7.49. Rutinerade och meriterade Frykholm får värmländskt motstånd i form av unge talangfulle Arvikakillen Simon Karlén. 16- åringen har i år hoppat imponerande 7.47! Frykholms distriktsrekord lyder på 7.67, överlever det rekordet Karlstad GP 2010?

Grabbarna får tufft internationellt motstånd och just nu ser det ut som att publiken kommer att få se minst tre 8-metershoppare i Karlstad! Ghanesen Ignisious Gaisah med det respektingivande personliga rekordet 8.43 finns på startlistan. Amerikanen Jeremy Hicks har i år hoppat 8.06 och gästar också han Tingvalla IP!

Längdhoppstävlingen kommer troligen innehålla ytterligare en nyhet för året men det återkommer vi till i så fall!

Det är nu 5 dagar kvar till Karlstad GP den 15:e juli. IF Göta Karlstad kommer fram till dess att presentera Dagens gren, en gren per dag, fram till evenemanget. Här får du chansen att få en djupare inblick i galagrenarna, vilka svenskar tävlar, vilka internationella stjärnor finns på plats och vilka kan överraska? Föreningen jobbar hårt för en välkomponerad gala med Världsstjärnor på Tingvalla IP, här får du chansen att följa detta arbete dagligen!

100710 Karlstad GP

VM-tvåan på 200 meter till Karlstad GP!

Under fredagskvällen blev det klart att tvåan på 200 meter från VM i Berlin i fjol kommer till start på Karlstad GP. Han heter Alonso Edward, är från Panama och har ett personrekord på 19.81.

Johan Wissman får bra motstånd och världen kommer till Värmland!

100710 Karlstad GP

Värmländsk generationskamp i längdhopp!

På torsdag blir det en högintressant manlig längdhoppstävling vid Karlstad GP. Mycket rutinerade David Frykholm från IF Göta Karlstad utmanas av Arvikas supertalang Simon Karlén (Född 1994). Frykholm är mångårig landslagsman och distriktsrekordinnehavare med 7.67 som personligt rekord. I samband med Världsungdomsspelen i Göteborg på klassiska Ullevi under förra helgen hoppade Frykholm 7.49 och Karlén 7.47. Gissa om det blir en prestigematch på Tingvalla i samband med galan i nästa vecka!

Som så många andra aktiva uppskattar Frykholm Karlstadpubliken.
- Jag har förhoppningar om att formen ska fortsätta att stiga och att jag ska kunna bjuda på några långa hopp. Det brukar vara mycket bra tryck från publiken och detta är en av mina favorittävlingar. Jag tycker även att det är kul att det är flera unga hoppare på gång.

För talangfulle Karlén är det galadebut i Karlstad.
- Mina förväntningar är att hoppa lika långt eller längre än vad jag gjorde i Göteborg. Det är nytt och roligt med galan och att TV och media är på plats. Jag hade efter att tidigare varit åskådare på galan förväntningar på att kunna tävla själv i framtiden men det är överraskande att det blev möjligt så tidigt.

Längdhoppstävlingen kommer kryddas med internationellt motstånd. Det är t.ex. en stor ära för IF Göta Karlstad att kunna välkomna längdhopparen Ignisious Gaisah från Ghana som har världsresultatet 8.43 som personbästa. Arrangören hoppas också att svenske stjärnskottet Michel Torneus finns på startlinjen nästa vecka!

100709 Karlstad GP

Dagens gren: Kvinnor – Diskus

Damernas diskustallrik väger 1kg. Svenska Anna Söderberg har i år kastat en sådan hela 61 meter och 30 centimeter. Det kvalificerar henne med lätthet till ännu ett mästerskap, den här gången EM i Barcelona. Rutinerade Anna innehar det svenska rekordet med imponerande 64.54! Hur långt blir det på Karlstad GP den 15:e juli?

Säffletjejen och diskustalangen, Sofia Larsson, har ett personligt rekord på 58.65 från förra året. Det placerar henne som tvåa genom tiderna i Sverige. I år har Sofia kastat dryga 54 meter och hon behöver 56 meter för att kvalificera sig till Europamästerskapen, spännande!

Det andra hemmahoppet, Angela Åkesson, har gjort sin bästa säsongsinledning någonsin i år med 49.18 som bäst. Kanske är det dags för Angela att nå 50 meter inför hemmapubliken?!

Damernas diskus är en stark gren för hemmaföreningen IF Göta Karlstad. Det känns därför extra kul att kunna erbjuda bra och inspirerande motstånd för tjejerna. Amerikanskan Aretha Thurmond med det mäktiga personliga rekordet 65.86 gästar Tingvalla tillsammans med litauiskan Zinaida Sendriute.

Håll tummarna och håll utkik mot nedslagbågen som kommer att vara lägligt placerad vid 56 meter!

Det är nu 6 dagar kvar till Karlstad GP den 15:e juli. IF Göta Karlstad kommer fram till dess att presentera Dagens gren, en gren per dag, fram till evenemanget. Här får du chansen att få en djupare inblick i galagrenarna, vilka svenskar tävlar, vilka internationella stjärnor finns på plats och vilka kan överraska? Föreningen jobbar hårt för en välkomponerad gala med Världsstjärnor på Tingvalla IP, här får du chansen att följa detta arbete dagligen!

100709 Karlstad GP

Diskusgiganten Anna Söderberg och hemmahoppet Sofia Larsson i intressant diskustävling!

Mycket rutinerade Anna Söderberg har hållit en hög europeisk nivå under många år och i Karlstad GP gör hon en formavstämning inför de intressanta kommande mästerskapstävlingarna i Barcelona.

- Jag hoppas att jag kan göra över 60 meter och få till en bra tävling inför EM. Före EM är det viktigt att tävla och få en värdemätare angående den fysiska och tekniska formen.

Den 1 juli visade Anna Söderberg i norska Aremark god form i diskus genom ett kast som mätte 61.30.

Hemmahoppet Sofia Larsson från IF Göta Karlstad har ett färskt årsbästa med 54.33 från kastgalan i Bottnaryd. Hon jagar EM-gränsen 56.00 och kanske kan det bli verklighet nästa torsdag inför hemmapubliken.

- Karlstad GP är alltid en tävling som jag ser fram emot. Oftast är det bra väder, mycket publik som är engagerad och bra motståndare. Detta ger en bra sparring till att vilja prestera på topp.

Anna och Sofia utmanas av bl.a. Aretha Thurmond, USA, och Zinaida Sendriute från Lituaen. Thurmond har meriter från OS- och VM- finaler och ett imponerande personligt rekord som lyder på hela 65.86! Även hemmaklubbens Angela Åkesson, som visat 50- metersform i år, finns med i startlistan. Vi ser fram emot en diskusfest nästa torsdag!

100708 Karlstad GP

Dagens gren: Män – Höjd

Stefan Holm står som värd för denna del av Karlstad GP i år. En av årets nyheter är ”Holm invitational” där Stefan med sina erfarenheter, kunskaper och kontakter har fått fria händer att skapa ett startfält för den värmländska publiken. Man kan lugnt säga att han har lyckats bra i sitt arbete!

Senast det begav sig med herrhöjd på Tingvalla IP i galasammanhang var 2008 då Stefan landade för sista gången i bädden i den bortre kurvan. Nu hoppas vi att höjdkurvan åter fylls av åskådare då det är dags att heja fram Stefans arvtagare, EM- klare höjdhopparen och Diamond League- vinnaren Linus Törnblad!

Linus tävlar för Malmö AI och har tagit 2.34 utomhus och 2.38 inomhus! Spänstfenomenet har IEM- silver och IVM- brons samt fina placeringar vid utomhusmästerskap på meritlistan. Karlstad GP blir genrepet inför kommande EM- tävlingar i Barcelona och här är den värmländska tävlingen i gott sällskap med bland annat Diamond League i Lausanne där Törnblad alldeles nyss klarade 2.27 vilket räckte till en 5:e plats.

Holm kompletterar sitt startfält med internationella namn för att ge svensken motstånd. Amerikanerna Jamie Nieto och Jesse Williams har utmanat Holm tidigare på Tingvalla, nu tar de sig an Linus Törnblad. Ytterligare en amerikan, Keith Moffat, finns på startlistan men också Trevor Barry, Bahamas, Alessandro Talotti, Italien, och Medhi Alkatib, Sverige. Medhi jagar EM- kvalgränsen på 2.25 och har i år gjort 2.20!

Räkna med en spännande tävling där vi får löpande expertutlåtanden från höjdvärden Holm själv. Stefan finns nämligen på innerplan under tävlingen och kanske kan han närma sig några av sina forna kollegor för kommentarer under själva tävlingen! Stefan har ytterligare två platser att disponera i höjdtävlingen, vilka tar de platserna?! Håll utkik…

Det är nu 7 dagar kvar till Karlstad GP den 15:e juli. IF Göta Karlstad kommer fram till dess att presentera Dagens gren, en gren per dag, fram till evenemanget. Här får du chansen att få en djupare inblick i galagrenarna, vilka svenskar tävlar, vilka internationella stjärnor finns på plats och vilka kan överraska? Föreningen jobbar hårt för en välkomponerad gala med Världsstjärnor på Tingvalla IP, här får du chansen att följa detta arbete dagligen!

100708 Karlstad GP

Holm Invitational vid Karlstad GP!

Stefan Holm är en man som många svenskar tagit till sina hjärtan efter hans storartade insatser på idrottsbanan men också genom sin speciella personlighet som han bl.a. visat upp i TV-programmet På Spåret.
Vid årets Karlstad GP arrangerar IF Göta Karlstad tillsammans med Stefan manliga höjdhoppet i form av Holm Invitational. När en av världens bästa höjdhoppare genom tiderna finns i närmiljön ville föreningen inte missa chansen att involvera och nyttja populäre värmlänningens kunskaper och kontakter med forna kollegor. Till arrangörens stora glädje nappade Stefan på denna unika idé vilket innebär att han nu står som värd för höjdhoppstävlingen under Karlstad GP. Värmlandsikonen kommer att finnas på plats på Tingvalla IP den 15 juli för att kommentera det startfält han själv byggt upp under tävlingens gång, direkt från innerplan. Startfältet består av bland andra svenske arvtagaren Linus Thörnblad och meriterade amerikanerna Jesse Williams samt Jamie Nieto. Stefan låter även meddela att arbetet fortlöper och att startfältet rymmer ytterligare plats för hoppare i världsklass!

Linus Thörnblad har i år bytt tränare till Yannick Tregaro och har bl.a. en seger från Diamond League-galan i New York i juni på meritlistan. Nu återstår det att se om han kan fortsätta att höja formkurvan ytterliggare på klassiska Tingvalla.

- Det ska bli kul att komma till Karlstad. Publikstödet är alltid riktigt starkt där. Jag tävlar för första gången i Sverige i år och vill ha ett kvitto på formen inför EM.

Före Karlstad tävlar MAI-hopparen vid Diamond League-galorna i Lausanne och Gatheshead.

100707 Karlstad GP

Dagens gren: Män – 110 meter häck

Philip Nossmy och Robert Kronberg är namn som Tingvallapubliken skådat tidigare i prestigekamper över upploppsrakan. Karlstad GP erbjuder även i år denna klassiska ”Tingavalladuell” mellan dessa båda mycket kompetenta häcklöpare!

EM- klare Nossmy har efter fjolårscomebacken i år noterat mycket respektingivande 13.56. Med det är han klart snabbast av dem i år. Kronberg har hittills denna säsong tävlat sparsamt men det personliga och svenska rekordet vittnar om kapacitet och lyder 13.35, från Lausanne 2001. Mästerskapsspecialisten Kronberg, med OS- final som en av de största meriterna, letar formen och förhoppningsvis ska den infinna sig till Karlstad Grand Prix den 15: juli!

Herrarnas 110 meter häck är den gren där arrangören haft klart flest intresserade löpare under arbetets gång. Det finns därför möjligheter och löpare nog även till en högklassig B- final. I A- finalen kommer det att bli enormt tight och det vittnar inte minst denna lista av aktiva och deras personliga rekord om:

Philip Nossmy SWE 13.50
Robert Kronberg SWE 13.35
Tim Bogdanof USA 13.49
Karl Jennings CAN 13.47
Chris Thomas USA 13.54
Jacoby Dubose USA 13.51

10 stycken hinder, alla 106,7 cm höga, ska passeras med tre snabba löpsteg emellan. Efter det vet vi om gammal är äldst eller om yngst är snabbast! Vem är Sveriges bästa manliga häcklöpare just nu? Vem drar det längsta strået i detta getingbo?!

Det är nu 8 dagar kvar till Karlstad GP den 15:e juli. IF Göta Karlstad kommer fram till dess att presentera Dagens gren, en gren per dag, fram till evenemanget. Här får du chansen att få en djupare inblick i galagrenarna, vilka svenskar tävlar, vilka internationella stjärnor finns på plats och vilka kan överraska? Föreningen jobbar hårt för en välkomponerad gala med Världsstjärnor på Tingvalla IP, här får du chansen att följa detta arbete dagligen!

100707 Karlstad GP

110 meter häck blir en höjdargren vid Karlstad GP!

Ofta har det varit bra manliga häcklopp vid galorna på Tingvalla. Årets Karlstad GP blir inget undantag. Svenska topplöparna Philip Nossmy och Robert Kronberg är båda klara för galan. De kommer utmanas av flera löpare från olika delar av världen med lopp under 13.50 på meritlistan. Både Nossmy och Kronberg har ett kärt förhållande till solstaden.

På häcktalangen Philip Nossmy har många friidrottskunniga personer förhoppningar inför Europamästerskapen i Barcelona. Han var tvåa vid Folksam Grand Prix-tävlingen i Sollentuna med gångbara tiden 13.56 och pressade då jamaicanska OS-sjuan Richard Phillips. Den sista hållplatsen på tävlingsresan mot Barcelona är Karlstad GP.

- Det är sista tävlingen före EM så jag vill göra ett bra lopp och känna att formen finns där. En GP-seger vore inte fel. Det är alltid kul att komma tillbaka till Karlstad där jag bott i tre år och har många vänner.

Efter en del skadeproblem under den senaste tiden väntas Robert ”Robban” Kronberg göra en intressant start på Tingvalla IP. Genom åren har han varit en populär gäst i solstaden och har en hel del mästerskapsmeriter i bagaget.
- Att tävla på Tingvalla är en av årets häftigaste idrottsupplevelser för mig. Bättre publik och stöd får man leta efter. Efter en utdragen skadeperiod så är jag äntligen tillbaka på banan igen i tuff konkurrens. Mina ambitioner med Karlstad GP är att känna att jag är på G inför EM.

100706 Karlstad GP

Dagens gren: Män - Kula

Herrarna kliver in i ringen för andra dagen i rad och det är dags för revansch för många och försvarande av förstaplats för någon. Skanska Open avgörs på Stora Torget i Karlstad den 14:e juli och nu får Värmlandspubliken chansen att se, dessa minst sagt stabila grabbar, en gång till!

Förra året vann Maris Urtans tävlingen på 19.87. Tingvalla IPs banrekord är så bra som 21.35 och sattes av amerikanen Al Feuerbach, ett gammalt rekord som lever kvar sen 1974! Det finns dock goda förutsättningar för att banrekordet inte överlever denna upplaga av Karlstad GP!

Amerikanen Russ Winger gästade Karlstad förra året och i år återkommer han med ett färskt personligt rekord som lyder på imponerande 21.25. Med det är Winger 8:a i världen i år! Han får tufft motstånd av landsmannen Dan Taylor som stoltserar med ett personligt rekord på 21.78.

Bland svenskarna har Niklas Arrhenius stött längst i år och presterat personligt rekord med hela 19.39! Tvåa på listan är lillebror Leif med dryga 18 meter och på fjärde plats med 18.22 i år finner vi Jimmy Nordin. Nordin som förra året agerade expertkommentatorer vid tävlingarna på torget gör i år comeback, det personliga rekordet är imponerande 20.73! Nu kommer Jimmy åter till Karlstad, denna gång som aktiv.

Kvalgränsen till EM i Barcelona är 19.80. Vilken svensk når dit, får vi ett nytt banrekord, vem vinner tävlingen, kan någon ta revansch på gårdagsvinnaren? Frågorna är många och besvaras den 15:e juli på Tingvalla IP!

Som kuriosa kan nämnas att seniorkulan för herrar väger 7.26kg, alltså ungefär sju mjölkpaket och en chokladkaka. Karlstads Stadsbussar mäter 11,5 meter så kanske får vi se kulstötar som mäter nästan två sådana!

Det är nu 9 dagar kvar till Karlstad GP den 15:e juli. IF Göta Karlstad kommer fram till dess att presentera Dagens gren, en gren per dag, fram till evenemanget. Här får du chansen att få en djupare inblick i galagrenarna, vilka svenskar tävlar, vilka internationella stjärnor finns på plats och vilka kan överraska? Föreningen jobbar hårt för en välkomponerad gala med Världsstjärnor på Tingvalla IP, här får du chansen att följa detta arbete dagligen!

100705 Karlstad GP

Dagens gren: Män - 100 meter

Herrarnas 100 meter blir som vanligt en riktig fight som avgörs framför huvudläktaren! Det kommer att gå snabbt och Tingvallas gynnsamma vindar brukar öppna upp för fina tider. Sju aktiva gör upp från varsin bana, alla vill bryta mållinjen först, alla vill springa fort!

På startlinjen ser vi Tom Kling Baptiste som just nu är bäste svensk i grenen. Den unge Stockholmaren har i år presterat fina 10.48. 20- åringen har också gjort 10.30 i något för stark medvind. Tom och svenske sprintkollegan Oscar Åberg jagar EM- kvalgränsen på 10.45! Oscar har i år gjort 10.62 på distansen.

Unge amerikanen J-Mee Samuels står för det tuffaste motståndet. Personliga rekordet är imponerande 10.08. Även välmeriterade Zimbabwiern Brian Dzingai kommer till start! Dzingai har gjort 10.19 på 100 meter och stoltserar med mäktiga 20.12 som personligt rekord på den dubbla distansen.

Vi hoppas alltså på ett snabbt lopp över Tingvallas upplopp där svenskarna kan matcha de gästande mot EM- kval!

Herrarna på startlinjen löper de 100 metrarna med 44-50 steg och i maxfasen kommer löparna upp i hastigheter närmare 12 m/s vilket innebär mer än 40km/h. Reaktionstiden får inte underskrida en tiondels sekund, då diskvalificeras man för tjuvstart.

Det är nu 10 dagar kvar till Karlstad GP den 15:e juli. IF Göta Karlstad kommer fram till dess att presentera Dagens gren, en gren per dag, fram till evenemanget. Här får du chansen att få en djupare inblick i galagrenarna, vilka svenskar tävlar, vilka internationella stjärnor finns på plats och vilka kan överraska? Föreningen jobbar hårt för en välkomponerad gala med Världsstjärnor på Tingvalla IP, här får du chansen att följa detta arbete dagligen!

100704 Karlstad GP

Dagens gren: Kvinnor - Längdhopp

Kvinnornas längd innehåller en av de absolut största stjärnorna någonsin inom svensk friidrott och en av de största friidrottsstjärnorna i världen när man pratar sjukamp och längdhopp. Carolina Klüft har nu efter sina magiska sjukampsår med bland annat OS- guld, VM- guld och EM- guld valt att fokusera helt på längdhopp. Hennes personliga rekord är imponerande 6.97, endast 2 cm från Erica Johanssons svenska rekord och en längd som skulle ranka Carolina som trea i världen i år. Det finns alltså förutsättningar för riktigt långa hopp i medvinden på Tingvalla IP och Värmlandspubliken får se en riktig världsstjärna i Karlstad.

Carolina kommer att få gott motstånd. Världsmästarinnan från Helsingfors- VM 2005, Tianna Madison, kommer till Tingvalla IP och Karlstad GP. VM- guldet 2005 kom efter personligt rekord 6.89, hoppet är fortfarande det längsta i karriären så norden klingar bra i längdstjärnans öron. Amerikanskan gästade Karlstad redan 2009 men då stod 100 meter på agendan. Säkerligen kommer vi att återfinna ytterligare några internationellt gångbara namn på startlistan inom kort.

Kvalgränsen till EM i Barcelona är 6.55 och ännu är ingen svensk hoppare nominerad för start. Kikar vi på den svenska årsbästalistan på platserna efter Klüft finner vi Erica Jarder, Spårvägen, med 6.20, unga Khaddi Sagnia, Ullevi, med 6.08 och ytterligare två tjejer över 6 meter. Tittar vi på hopp i lite för mycket vind kan vi se att både Erica Jarder och Malin Marmbrandt, Västerås, har noterat 6.30 i lite för stark vind. Med andra ord kan även denna gren i det digra Karlstad Grand Prix- programmet bli riktigt bra!

Det är nu 11 dagar kvar till Karlstad GP den 15:e juli. IF Göta Karlstad kommer fram till dess att presentera Dagens gren, en gren per dag, fram till evenemanget. Här får du chansen att få en djupare inblick i galagrenarna, vilka svenskar tävlar, vilka internationella stjärnor finns på plats och vilka kan överraska? Föreningen jobbar hårt för en välkomponerad gala med Världsstjärnor på Tingvalla IP, här får du chansen att följa detta arbete dagligen!

100703 Karlstad GP

Dagens gren: Kvinnor - 800 meter

Kvinnornas lopp över 800 meter ser ut att bli ett perfekt lopp för våra bästa svenskor just nu. Sverigeårsbäst just nu är Charlotte Schönbeck, Lidingö, med 2:03.40. Charlotte som redan är EM- klar på 1500 meter vill givetvis visa att hon är bästa även över den kortare distansen.

Hennes klubbkamrat, unga talangfulla Sofia Öberg, finns också på startlistan. Sofia har i år gjort 2:05.27. Tittar man i toppen på den svenska årsbästalistan är det många unga löpare som visar framfötterna i år. Räkna med att några av dem också kommer att finnas med på startlinjen.

Kvalgränsen till Barcelona- EM är 2:02.50 och det är dit farthållningen i loppet kommer att sikta. Amerikanskorna Sarah Bowman och Laura Januszewski blir några av de som kommer att utmana svenskorna, personrekorden lyder 2:02.25 respektive 2:01.28.

Förhoppningen är att vi ska få se ett spännande och tight lopp med bra dragjobb som slutar med tider ner mot EM- kvalgränsen och givetvis också en svensk seger i grenen!

Det är nu 12 dagar kvar till Karlstad GP den 15:e juli. IF Göta Karlstad kommer fram till dess att presentera Dagens gren, en gren per dag, fram till evenemanget. Här får du chansen att få en djupare inblick i galagrenarna, vilka svenskar tävlar, vilka internationella stjärnor finns på plats och vilka kan överraska? Föreningen jobbar hårt för en välkomponerad gala med Världsstjärnor på Tingvalla IP, här får du chansen att följa detta arbete dagligen!

100702 Karlstad GP

Dagens gren: Män - 800 meter

Kvällens 800 meterslopp innehåller många spänningsmoment och flertalet av våra svenska löparlöften. Det finns en EM- kvalgräns, ett svenskt rekord samt chansen att visa vem som är landets bästa medeldistansare.

Mattias Claesson väljer att göra sitt EM- genrep i Karlstad den 15 juli. Mattias som bland annat har ett EM- brons på meritlistan kom själv till arrangören med önskemål om att springa ett 800- meterslopp tätt inpå EM. Den andre EM- klare svensken i grenen, norrlandslöftet Anton Asplund, väntas också finnas med på startlinjen.

Det svenska rekordet i grenen innehas av Rizak Dirshe och lyder 1:45.45, Claessons personliga rekord är mindre än sekunden därifrån med 1:46.36 och Asplunds färska lyder 1:48.17.

I övrigt väntas flera svenskar ta sista chansen att ta den sista svenska platsen bredvid Anton och Mattias. Eller vad sägs om Joni Jaako (svensk mästare 2008), Johan Rogestedt (UVM- segrare 2009), Thobias Ekhamre och Johan Walldén mot EM- kvalgränsen 1:48.20!

På startlinjen finner vi också Sulaiman Abdulrahman, 1.44.73, Qatar, och Ismael Kombich, 1.44.24, Kenya så det lär gå undan! Med god farthållning och draghjälp av några internationella namn hoppas vi på goda genrep och en tredje svensk till EM i Barcelona på 800 meter.

Det är nu 13 dagar kvar till Karlstad GP den 15:e juli. IF Göta Karlstad kommer fram till dess att presentera Dagens gren, en gren per dag, fram till evenemanget. Här får du chansen att få en djupare inblick i galagrenarna, vilka svenskar tävlar, vilka internationella stjärnor finns på plats och vilka kan överraska? Föreningen jobbar hårt för en välkomponerad gala med Världsstjärnor på Tingvalla IP, här får du chansen att följa detta arbete dagligen!

100702 Karlstad GP

Mattias Claesson springer 800 meter vid Karlstad GP!

Även Claesson väljer att göra sitt EM- genrep i Karlstad.

De svenska friidrottsstjärnorna strömmar in och nu väljer även Mattias Claesson att göra sitt EM- genrep i Karlstad den 15 juli. Mattias som bland annat har ett EM- brons på meritlistan kom själv till arrangören med önskemål om att springa ett 800- meterslopp tätt inpå EM. Detta blir nu verklighet då arrangören lyckats klämma in detta lopp i det redan digra programmet.

Under torsdagskvällen drog årets Folksam Grand Prix- serie igång i Sollentuna och Sollentuna GP. Här kunde vi se en Mattias Claesson visa på stigande form då han kom in som trea i loppet trots hård öppning på nytt svenskt årsbästa 1:47.36.

Det svenska rekordet i grenen innehas av Rizak Dirshe och lyder 1:45.45, Claessons personliga rekord är mindre än sekunden därifrån med 1:46.36.
Förra året kunde Värmlandspubliken se Claesson utmana Dan Waerns numera 51 år gamla svenska rekord över 1000 meter från just Tingvalla IP. Nu är det 800- metersrekordet som står i fokus.

Den andre EM- klare svensken i grenen, norrlandslöftet Anton Asplund, väntas också finnas med på startlinjen tillsammans med ytterligare några svenskar, några internationella motståndare och så givetvis en farthållare för att skruva upp tempot lite inför stundande mästerskap i Barcelona.

IF Göta Karlstad gläds åt att nu kunna presentera följande rad av svenska friidrottsstjärnor som gör sin sista tävling inför Europamästerskapen i Barcelona vid Karlstad GP; Susanna Kallur, Carolina Klüft, Johan Wissman och nu då också Mattias Claesson tävlar på Tingvalla IP den 15:e juli!

100620 Karlstad GP

Ännu en svensk världsstjärna till Karlstad Grand Prix!

Johan Wissman klar för Karlstad GP den 15:e juli.

Idag kan arrangörsföreningen IF Göta Karlstad berätta att sprintern och regerande Europamästaren inomhus på 400 meter, Johan Wissman, kommer till Karlstad och Tingvalla IP den 15:e juli. Karlstad GP blir den sista tävlingen innan europamästerskapen i Barcelona där Wissman vill slåss om medaljerna över 400 meter. Den 15 juli springer Wissman 200 meter och valet av distans beror på att Johan vill hitta ”speeden” inför EM.

Värmlandspubliken kommer att få se en regerande europamästare förbereda sig för att försvara sin titel även utomhus!

- Det passar perfekt att springa 200 meter i Karlstad precis innan EM,
jag brukar få igång ”speeden” ordentligt då. Dessutom brukar Tingvalla erbjuda gynnsamma förhållanden för 200 meter, säger Johan direkt från lag- EM i Budapest.

Banrekordet från 2007 på 20.43 vittnar om att Johan har rätt. Det svenska rekordet på 200 meter lyder 20.30, rekordet är Wissmans också det från 2007.
Ett svenskt rekord skulle innebära ett enormt formbesked i genrepet för EM.

Johan Wissman är den tredje i raden av svenska friidrottsstjärnor som kommer till Karlstad GP. Sedan tidigare har arrangören berättat att Carolina Klüft hoppar längdhopp samt att Susanna Kallur gör EM- genrep med två lopp över 100 meter häck!

100617 Karlstad GP

Susanna Kallur till Karlstad GP!

Regerande Europamästarinnan springer två lopp i Karlstad.

Efter nästan två års skadefrånvaro visade dalkullan Susanna Kallur att hon är tillbaks med besked genom Europaårsbästa med 12,78 i New Yorks Diamond Leaguegala i lördags. Med andra ord har hon återigen seglat upp som en av landets absoluta favoriter inför sommarens europamästerskap i Barcelona.

Arrangerande IF Göta Karlstad kan med stor förtjusning idag berätta att ”Sanna” är klar för årets upplaga av Karlstad GP. Den regerande Europamästarinnan, inomhusvärldsrekordhållaren och flerfaldiga Golden Leaguevinnaren väljer att förlägga sin EM-uppladdning och enda tävling i landet till Karlstad den 15 juli. När det blev klart under morgonen utbröt givetvis stort jubel hos arrangörsstaben.

- Vi vet att Sanna har en stor förkärlek för Karlstad och Tingvalla IPs engagerade publik vilket säkerligen hjälpt till när hon lagt sin sparsamma tävlingsplan fram till EM. Karlstad GP är mycket stolta över att inkluderas i en tävlingsplanering som i övrigt utgörs av Diamond League Lausanne och ett landslagsuppdrag i form av Lag-EM.

Inte nog med att den månghövdade Karlstadspubliken får se Sanna springa 100 meter häck en gång, utan dessutom väljer Sanna att i EM-genrepet springa två lopp i solstaden.
Lördagen den 31 juli springer Susanna förhoppningsvis semifinal och final vid EM i Barcelona med endast 80 minuters vila, detta gör att hon och tränare Torbjörn Eriksson vill förbereda sig på detta varför Karlstad GP och arrangörsföreningen IF Göta Karlstad kommer att erbjuda två lopp med 80-minuters mellanrum redan den 15 juli.

“Att det blir två lopp i Karlstad är en perfekt uppladdning inför EM där det blir tre lopp på två dagar. Jag ser verkligen fram emot att springa i Karlstad igen och hoppas på ett stort publikstöd på Tingvalla!” - säger Susanna.

Att Susanna Kallur är en av landets populäraste idrottare är tämligen tydligt då hon både vunnit Radiosportens Jerringpris (2006) och varit mottagare av Victoriastipendiet (2008). Arrangören förbereder sig därför på ett enormt publikintresse såväl som medialt fokus. Säkerligen kan publikrekordet från 1999 på över 7300-besökare överträffas torsdagen den 15 juli. Biljetter finns till försäljning här på hemsidan och antalet sittplatser är begränsade till cirka 800 stycken.

Varmt välkomna till Tingvalla IP för att heja fram en av världens absolut klarast lysande friidrottstjärnor!

100608 Karlstad GP

Carolina Klüft till Karlstad GP den 15 juli!

Klüft väljer Värmland och Karlstad GP före Paris och Diamond League!
IF Göta Karlstad kan idag presentera Carolina Klüft som den första stora stjärnan för Karlstad Grand Prix torsdagen den 15:e juli. Klüft kommer till Karlstad för att hoppa längdhopp. Efter skadan förra året har Växjötjejen med den enorma meritlistan nu gjort comeback och Karlstad GP blir sista anhalten innan återintåget i internationella mästerskap. Europamästerskapen avgörs nämligen 27 juli till 1 augusti i Barcelona och redan två dagar efter Karlstad GP åker Klüft med den svenska truppen på precamp. Den svenska superstjärnan säger:
- Karlstad brukar alltid vara en härlig tävling! Den passar perfekt att ladda upp med som sista tävling inför EM i Barcelona.

”Carro” är olympisk mästare, flerfaldig världsmästare i sjukamp och personrekordet i längdhopp är imponerande 6.97! Svenska rekordet innehas av Erika Johansson på 6.99. Med bra motstånd, fina förhållanden och stödet från Värmlandspubliken kanske vi får se första svenska över 7 meter den 15:e juli!

Arrangörsföreningen sträcker på sig lite extra då Carolina och tränaren Agne Bergvall väljer bort Diamond League-tävlingen i Paris till förmån för Folksam Grand Prix-deltävlingen Karlstad GP. Detta om något känns som ett gott betyg för landets näst största friidrottsgala!

100302 Karlstad GP

11:e upplagan av Karlstad GP

Efter fjolårets regniga jubileumsupplaga tar arrangerande IF Göta Karlstad nu nya tag för att återigen erbjuda friidrott i världsklass på anrika Tingvalla IP.

Karlstad GP anno 2009 bjöd på det internationellt sett bästa startfältet någonsin - eller vad sägs om Michelle Perry, Tobey Stevenson, Abubakir Kaki, Sherone Simpson och Darell Brown. Givetvis fanns även de bästa svenskarna på plats för att anta utmaningen. Bland annat en taggad IEM-mästare i form av Johan Wissman sprang hem 200-metersloppet i tuff konkurrens.

Kvällens höjdpunkt var 1000-metersloppet med ovan nämnde Kaki och IEM-bronsmedaljören Mattias Claesson. På plats fanns svenske rekordhållaren Dan Waern till vem kvällens lopp var en hyllning tillika 50-årsfirande av densammes världsrekordlopp på Tingvalla IP. Förutsättningarna var tyvärr inte de bästa, så hans 2:17,8 gäller fortfarande som svenskt rekord.

Arrangörerna är mycket glada att även i år vara en del av landets mest prestigefyllda tävlingsserie - Folksam Grand Prix. Tillsammans med Sollentuna GP och Göteborg GP har IF Göta Karlstad ambitionen att tävlingsserien även i år skall erbjuda spännande dueller i absoluta toppklass.

Under våren och sommaren kommer det här på hemsidan att löpande publiceras spännande nyheter och information om Sommarvärmlands största arrangemangshöjdpunkt!Boka redan nu in torsdagen den 15 juli i kalendern. Räkna med att torsdagen och dagarna innan kommer att gå i friidrottens tecken i Karlstad.
Inom kort fylls hemsidan med ytterligare information och ta chansen att redan nu köpa din biljett direkt via denna webbplats.
Varmt välkomna till Karlstad GP 2010!