Start  
  Inbjudan  
  PM - tävlingsinformation  
  Startlistor/Startlists  
  Tidsprogram/Timetable  
  Resultat/Results  
  Nyhetsarkiv  
  Media  
  Resultat Skanska Open  
  English  
  Memo - English  
  Publik  
 
  Sponsorer Folksam Grand Prix  

Karlstad Grand Prix 2014 med världsresultat och en uppskattad publik

140717 Karlstad GP

Årets Karlstad Grand Prix visar att friidrotten verkligen hör hemma i Värmlands residensstad. Det var flera världsresultat som uppskattades av den 3758 personer stora publiken. Många av våra svenska och utländska gäster kommenterade än en gång den fina inramningen och stämningen på galan. Flera av de aktiva som besökte soldränkta Tingvalla IP denna ljuvliga sommarkväll poängterade vidare hur kunnig publiken i Karlstad är.

Vid årets Karlstad Grand Prix var det många friidrottsvänner som var spända på att få se Sveriges nya världsstjärna Charlotta Fougberg. Hon är europaetta på 3000 meter hinder och sprang i kväll den kortare distansen 1500 meter. Att hon och hennes tränare Johan Wettergren valde denna distans är ett av många led i hennes ambition att driva på formen ytterligare inför Europamästerskapen i Zürich. Hon gjorde heller ingen friidrottsvän besviken utan noterade nytt personliga rekordet med 4:11.89 efter att visat prov på sin fina spurt. Som vanligt charmade hon även publiken och genomförde ett bejublat ärevarv.

Hemmadrottningen Irene Ekelund ville inför Junior-VM få snabba lopp i benen. Det blev som vår unga sprinterstjärna ville och hon slutade tvåa efter fina lopp på både 100 och 200 meter. Tiderna blev 11.54 och 23.43 och på den längre distansen var detta årsbästa. Irene visade prov på en gryende form och till exempel var hon på 200 meter verkligen stark på slutet. Samarbetet med den erkände Götatränaren Niclas Broström kunde inte fått en bättre start. Det var två bejublade insatser för Värmlandstjejen och hon är påtagligt populär hos den initierade hemmapubliken. Nu kommer hon göra intressanta starter vid Junior-VM i Eugene och direkt efter kvällens gala påbörjade resan till detta globala mästerskap.

I manliga längdhoppet noterade världsartisten och den karismatiske friidrottsprofilen Michel Tornéus världsresultatet 8.10. Tyvärr var vinden aningen för start för att det ska räknas som banrekord på Tingvalla. Det var oavsett vinden en toppeninsats som uppskattades påtagligt av alla friidrottsvänner som var på plats. Michel och Värmlandspubliken hör ihop!

Flera av våra utländska gäster presterade på hög nivå. Manliga spjuttävlingen var klart positiv med tre man över 81 meter. Japanen Ryohei Arai kastade internationellt mycket gångbara 82.24 och segrade i det högklassiga startfältet. Tvåa slutade den globala storstjärnan Vítezslav Veselý med 81.36 som bästa resultat. Svenske storstjärnan Kim Amb, som har mycket släkt i Värmland, kom på fjärde plast med habila 79.11. Karlstad har under lång tid varit en världsstad inom spjutkastningen mycket med tanke på grenprofessorn Anders Borgströms stora engagemang. För övrigt var Anders en av de uppskattade speakerna under den soliga tävlingskvällen!

Det var flera bra resultat i den manliga släggtävlingen med världsstjärnan Dilshod Nazarovs banrekord 79.62 som främsta prestation. Vidare noterade den finländske erkände kastaren David Söderberg nytt årsbästa med 77.57. Denna tävling var ännu en gång en del av IAAF Hammer Throwing Challenge tour vilket visar att Internationella Friidrottsförbundet anser att tävlingen i Karlstad har en hög kvalité.

Internationella Friidrottsförbundet har för övrigt gett Karlstad Grand Prix stor uppmärksamhet på sin hemsida. Sammanfattningen av kvällens tävling går att läsa på denna globala site: http://www.iaaf.org/news/report/karlstad-hammer-dilshod-nazarov . Världen kommer till Karlstad!

Det var en friidrottskväll på Tingvalla som gav avtryck i Värmland, Sverige och världen! IF Göta Karlstad hälsar alla vänner välkomna tillbaka till Karlstad Grand Prix 2015. Då kommer vi än en gång visa att Karlstad och den olympiska huvudidrotten har ingått ett lyckat äktenskap!

Johan Storåkers

 
 2014 års tävlingar 

14 juni Göteborg GP
26 juni Sollentuna GP
16 juli Karlstad GP