Start  
  Inbjudan  
  PM - tävlingsinformation  
  Startlistor/Startlists  
  Tidsprogram/Timetable  
  Resultat/Results  
  Liveresultat gren  
  In English  
  Memo - English  
  Biljetter  
  Medieackreditering  
  Nyhetsarkiv  
 
  Sponsorer Folksam Grand Prix  

Nyheter

160225 Karlstad GP

Karlstad GP tillbaka 27 juli 2016!

2016 års upplaga av Karlstad GP går den 27 juli på Tingvalla IP. Välkommen tillbaka för mer information inom kort!

150723 Karlstad GP

Friidrottsstaden Karlstad levererade en gala av hög klass!

2015 års upplaga av Karlstad Grand Prix var en tävling som fick många friidrottsvänner att njuta. Både ett antal av våra internationella gäster och svenska aktiva presterade på en mycket hög nivå.
Spjut och Karlstad har ett starkt äktenskap. Professorn i den ädla grenen, Anders Borgström, har under stora delar av sitt liv med intellektuell uthållighet byggt upp en dynamisk utvecklingsmiljö. Den tidigare världsrekordhållaren Patrik Bodén bor sedan lång tid i staden. Tjecken Jakub Vadlejch, som tränas av legendaren Jan Zelezny, noterade nytt personbästa med internationellt mycket gångbara 86.21 vilket även är nytt arenarekord och placerar honom som sjua i världen i år. Tidigare arenarekordet var 85.42 och innehades av Götaikonen Patrik Bodén. Svenske Kim Amb gjorde till publikens stora glädje en bejublad comeback och kvalificerade sig till världsmästerskapen i Peking genom att kasta fina 82.04. Den sympatiske svenske stjärnan från F Bålsta IK hade även ett kast på 81.16 i sin serie.

Trångsvikens IF:s höjdhopperska Erika Kinsey har i år blivit lite av svensk friidrotts omslagsflicka efter att etablerat sig på en hög resultatnivå även ur ett globalt perspektiv. I går kväll levererade hon ännu en tävling av högsta klass. Hon klarade 1.94 men var även klart nära att ta sig över 1.98. Hoppningen i Karlstad indikerar att hon kan vara med och kriga ordentligt om topplaceringarna vid VM. Sofie Skoog från hemmaföreningen blev trea i tävlingen där bara Kinsey nådde sin potential. Sofie hade tre försmädliga rivningar på 1.83.

Under år 2015 har Örebros Andreas Otterling fått sitt verkliga genombrott genom att ta hem en bronsmedalj vid Inomhus-EM och flera gånger hoppa över 8 meter. I samband med gårdagens besök i solstaden gjorde han ingen på Tingvalla besviken genom att han levererade en serie med flera långa hopp vilket indikerar stabilitet. Han noterade nytt banrekord (första 8 metershoppet i godkänd vind på Tingvalla IP) med 8.06, men hade även ett hopp på 8.13 i aningen för stark medvind. Tyvärr måste Andreas jaga vidare för att nå kvalificering till VM, men insatsen i Värmlands residensstad indikerar att Örebrosonen har längre hopp i kroppen… Han premierades även med priset för kvällens prestation.

Sverige har fått en ny medeldistanskung i Andreas Almgren från Turebergs FK. Efter att en tid varit förkyld sprang han ett bra lopp i den blåsiga Karlstadskvällen och slutade tvåa med tiden 1:46.04. Vann gjorde amerikanske OS-fyran Duane Solomon, fem hundradelar före Almgren.

På 100 meter fick vi se en verklig raket i form av Akani Simbine som noterade internationellt gångbara 10.09 i en aning för stark medvind. Tidigare i sommar vann Simbine 100 meter vid Universiaden med tiden 9.97 i vindstilla förhållanden så det var en verklig sprinterstjärna som den kunniga publiken kunde studera. Senare under kvällen segrade han även på 200 meter.

Det var många goda resultat under Karlstad GP 2015 och till exempel kan vi vidare nämna Klara Bodinssons nya personliga rekord 9:51.07 på 3000 meter hinder, Erica Jarders 6.66w i längd i en högklassig hoppserie och Moa Hjelmers goda 23.42 på 200 meter efter en stark kurva. I likhet med sydafrikanske Simbine dubblerade Moa och hon noterade nytt personligt rekord på 100 meter med 11.65.

Som vanligt höll den manliga släggtävlingen högsta internationella klass. För tredje året i rad huserade Karlstad släggans Diamond League, Hammer Throw Challenge och för andra året i rad vann Tadjeken Dilshod Nazarov. Nazarov nådde inte riktigt upp till fjolårets banrekordnotering på 79.62 men vann i sista omgången med ett kast på 77.95. Innan det kastet såg det ut som att segern i tävlingen skulle gå till britten Nick Miller som noterade personligt rekord i den första omgången med 77.55. Det betydde att den nyblivne Europamästaren för juniorer (U23) noterade ett nytt brittiskt nationsrekord för seniorer - med 1 centimeter. Det gamla rekordet, 77,54, som hölls av Martin Girvan hade stått sig sedan 1984, alltså i dryga 31 år. Och en poäng i sammanhanget är att just Martin Girvan en gång tävlade på Tingvalla och då noterade banrekord. Det var vid landskampen SWE-GBR sommaren 1982 som han vann släggkastningen med 73.42. Trea efter Nazarov och Miller blev italienaren Marco Lingua med 76.76.

Vi summerar alltså tre nya banrekord;
Andreas Otterlings 8.06 i längd, Jakub Vadlejch monsterkast i spjut på 86.21 och Lennie Waites 9:40.39 på 3000 meter hinder.

Bortom de största stjärnorna var det många aktiva som presterade på sin högsta personliga nivå och det visar att Folksam Grand Prix-tävlingarna är viktiga tävlingstillfällen för en stor grupp av svenska friidrottare. På 800 meter män arrangerades det till exempel åtta lopp på olika nivåer!

Götisterna tog chansen på hemmaplan och det var glädjande att se Caroline Tegel vinna 100 meter häck inför hemmapubliken. Tiden 13.54 och marginalen till de övriga imponerar och bådar gott inför säsongen sista dryga månad. Henrik Larsson vann B-finalen på 100 meter och övertygade igen. Tiden 10.87 visar att Henriks form håller i sig och vi passar på att skicka med ett lycka till inför komma Ungdoms-OS dit Henrik avreser imorgon. Claudia Payton var tvåa i B-finalen över 100 meter, i något för stark medvind presterade hon fina 12.11. Oscar Vestlund fick bara tre chanser i släggan efter att ha noterat 65.42 i den andra omgången. Olivia Weslien slog återigen personligt rekord, denna gången på 1500 meter, i B-finalen blev det 4:48.98. Ida Hansen hoppade längdhopp i en tävling med många bra resultat, Ida stannade på 5.94. Agnes Larsson stötte kula och visade upp sig på hemmaplan efter ett lyckat JEM, igår blev det 14.04 som bäst.

Den 22 juli på Tingvalla IP var en sådan där kväll när det kändes som att äktenskapet mellan den värmländska residensstaden och den olympiska huvudidrotten blev ännu starkare. Bra resultat, en publik som stöttade på ett engagerat sätt och rejäl underhållning. Värmlandsvisan framfördes mycket vackert av IF Götas sprinter Victor Pettersson.

Mycket bättre kan det inte bli i sommarkarlstad!
Daniel Wessfeldt är en av friidrottsvärldens ledande agenter och han sa följande när kvällen började lida mot sitt slut:
– Jag har varit på Diamond League-tävlingar i Paris, Lausanne och Monaco, och Karlstad GP var minst lika kul som dem.

Den klassiska klubben IF Göta Karlstad har all anledning att känna sig stolta!
Arrangörs föreningen IF Göta Karlstad vill tacka publiken, alla aktiva, ledare och funktionärer för en härlig friidrottskväll, en kväll att minnas. Tack också till alla samarbetspartners om gör tävlingen möjlig! Tillsammans visade vi Karlstad och friidrotten från dess bästa sida!

Se Solsta Fotos bilder från tävlingen här.

Se SVTs sändning från gårdagen här.

150722 Karlstad GP

Karlstad Grand Prix - ikväll på Tingvalla IP - varmt välkommen!

Ikväll är det dags för Karlstad Grand Prix på Tingvalla IP. Tävlingarna startar redan klockan 15.00 med förtävlingar. Vi kommer att få se A-finaler med internationella friidrottsstjärnor redan från klockan 16.00. Huvudgrenarna startar strax före 18.00 med manlig slägga och kvinnligt längdhopp. 350 aktiva ska göra nästan 400 starter i en av de största friidrottsgalorna i Karlstad i modern tid. Aktiva från hela världen finns på plats och över 30 nationer är representerade. Vi hoppas på strålande väder och fina resultat.
Arrangörsföreningen IF Göta Karlstad hälsar publik, aktiva, ledare och funktionärer varmt välkomna till Karlstad Grand Prix!
Din biljett köper du här på hemsidan eller direkt på Tingvalla i eftermiddag. Information som startlistor, tidsprogram och resultat finner du i menyn till vänster.
Nedan redogör vi för kvällens A-finaler i kronologisk ordning, ta del av detta uppsnack och kom och heja på i eftermiddag!

16.00 Höjd/Män
Nordens bästa höjdhoppare just nu, Janick Klausen från Danmark, möter bland andra britten Mike Edwards och Qatariern Muammar Aissa Barshim. Den sistnämnde är yngre bror till världsettan i grenen Mutaz Essa Barshim. Med i startfältet finns också årets Sverigeetta Andreas Carlsson. Carlsson som i år har hoppat 2.20 utmanas hårt i något som på pappret kommer att bli en jämn uppgörelse. Eller vad sägs om årsbästanoteringarna; Klausen 2.24, Barshim 2.23 och herrar Ploude, Carlsson Edwards 2.20.

17.05 Kula/Kvinnor
Götas unga kultalang Anges Larsson stöter inför hemmapubliken. Agnes blev så sent som i lördags 10:a i finalen vid JEM i Eskilstuna på nya personliga utomhusrekordet 14.74. I startfältet finns också Sveriges bästa kulstöterskor just nu Frida Åkerström och Fanny Roos. Den sistnämnde slutade fyra vid JEM22 i Tallinn för 10 dagar sedan med 16.73. Vann då gjorde vitryskan Viktoriya Kolb på 17.47. Fanny får nu chans på revansch då vitryskan är på plats i Karlstad som regerande Europamästare för U23.

17.20 Längd/Kvinnor
Erica Jarder jagar VM-kvalgränsen 6.70 och var i torsdags bara 4 cm från att klara den hemma i Köpenhamn. Ikväll möter hon bl a brittiskan Abigail Irozuru som hoppat 6.80 och har ett årsbästa på 6.61 samt Västerås Malin Marmbrandt som för två veckor sedan satte personbästa med 6.43.

17.40 Slägga/Män
Släggkastningens motsvarighet till Diamond League – IAAF Hammer Throw Challenge – är med på Karlstad Grand Prix för tredje året i rad vilket garanterar hög internationell klass. Världstvåan Dilshod Nazarov från Tadzjikistan har i år kastat 79.36 och möter ytterligare två man på tio-bästa-listan, italienaren Marco Lingua som tävlar med fem rotationer och regerande juniorvärldsmästaren tillika juinorvärldsrekordhållaren Ashraf Amjad Al-Saifi från Qatar. Kan Nazarov slå sitt eget banrekord från i fjol på 79.62? IF Götas Sverigeetta Oscar Vestlund har i år förbättrat sig till 69.22 och har chans att bli fjortonde svensk genom tiderna över dröm-70.

18.10 400 meter häck/Män
Jonathan Carbe från Örgryte IS är Sverigetvåa i grenen i år. Årsbästat för Carbe är 51.89 och personliga rekordet är från 2013 på 51.69. Det svenska årsbästat i grenen tillhör Joel Groth och lyder 51.83.

18.15 Höjd/Kvinnor
Kvinnliga höjdhoppet är en av kvällens riktiga höjdpunkter med nya svenska friidrottsstjärnan Erika Kinsey på plats. Erika har hoppat fina 1.97 i år och är med det femma i världen i år. Banrekordet på Tingvalla IP tillhör Kajsa Bergqvist och är på 1.96 från 2002. Erika utmanas av flera hoppare med kapacitet över 1.90 och en av dem är hemmahoppet Sofie Skoog. Skoog har i år hoppat 1.88 och har ett personligt rekord på 1.90. VM-kvalet på 1.94 finns med i tankarna och höjningsschemat kommer såklart passera den höjden. Håll utkik efter innerplansspeaker Stefan Holm så får ni se hur man kombinerar höjdhoppscoachning och friidrottsspeakeri. Olympiamästare Stefan är nämligen sedan i höstas Sofies tränare.

19.00 Stav/Kvinnor
Den kanske internationellt sett starkaste friidrottsgrenen just nu med hela tre tjejer VM-klara. Ikväll får vi se Malin Dahlström och JEM22 silvermedaljören Michaela Meijer i kamp mot höga höjder. Tjejerna har i år hoppat 4.55 respektive 4.52. Minna Nikkanen från Finland kommer också att vilja vara med om segern. Nikkanens årsbästa 4.55 är också nationsrekord. Svenska rekordet är 4.60 och tillhör Angelica Bengtsson. Personligt rekord för Malin eller Michaela ikväll skulle förändra den saken.

19.05 1500 meter/Kvinnor
Årets Sverigetvåa Linn Nilsson får perfekt motstånd i ett lopp som på pappret kommer att bli mycket jämt. MAIs Patricia Striner ska hålla farten i loppet men räkna med att det kommer att vara både japanskor, kandensiskor och norskor tillsammans med Linn in på upploppet. Linns personliga årsbästa och personrekord är 4:11.19 från i lördags.

19.20 100 meter/Män
Sydafrikanen Akani Simbine gästar Värmland och Sverige för första gången. Simbine vann Universiaden för bara en dryg vecka sedan borta i Korea. Då stannade klockan på 9.97, personligt rekord och tangerat sydafrikanskt rekord. Ikväll jagar han banrekordet på Tingvalla som tillhör en annan afrikan. Zimbabwiern Ngoni Makusha sprang 10.11 vid Karlstad Grand Prix 2011 vilket alltså gäller som banrekord. Spännande att se hur amerikanen Trell Kimmons, med personligt rekord på 9.95, kan utmana och spännande att se vad klockan stannar på!

19.30 100 meter/Kvinnor
Alexandria Anderson har en gedigen meritlista med bland annat VM-guld och VM-silver i stafett från 2011 och 2013. Personliga rekordet på 100 meter är imponerande 10.91 från 2013. I år har Alex noterat 11.16 så Carrie Russells banrekord från 2011, på 11.27, hänger löst!

19.40 800 meter/Män
Med en bakgrund som fotbollspelare i AIK och ungdomslandslagen har Andreas Almgren sedan en tid gått in 100% för friidrotten. Detta har på specialdistansen 800 meter bland annat resulterat i en bronsmedalj på Junior-VM 2014 i USA och ett lysande lopp vid årets upplaga av Sollentuna GP med tiden 1:45.59. Detta resultat placerar Andreas som tvåa på genom tiderna-listan i Sverige. Rizak Dirshes svenska rekord på 1:45.45 sitter därmed löst ikväll. Australiensaren Jeff Riseley finnsockså med i fältet och jagar australiensiskt rekord på 1:44.40. Det rekordet har två innehavare men noterades första gången redan vid OS i Mexico 1968. Till sin hjälp på vägen mot rekorden, har grabbarna Mark Wieczorek som står för farthållningen. Om Mark gör jobbet rätt ska han dra loppet till 600 meter på 1:17.50. Med i loppet finns också OS-fyran från London 2012 Duane Solomon. Solomon noterade i det loppet sitt personliga rekord, mycket respektingivande 1:42.82.

19.45 Längd/Män
Andreas Otterling har slagit igenom stort efter genombrottet i vintras då han hoppade 8.06 som bronsmedaljör vid IEM i Prag. I sommar har han radat upp fina tävlingar med 8.06 som bäst i början på juli. Ikväll möter han världsfyran, sydafrikanen Rushwahl Samaai, som i år har hoppat hela 8.38. Vi påminner om banrekordet på 7.90!

19.50 3000 meter/Män
Mikael Ekvall och Olle Walleräng finns med i ett jämnt heat där det kommer att krävas under 8 minuter för segern. Det svenska årsbästat är Johan Hydéns på 8:03.77.

19.55 Spjut/Män
Kim Amb gör comeback i spjutstaden Karlstad. Kim tävlade senast i Diamond League i Doha den 15:e maj då han noterade 75.99. Nu är han alltså tillbaka och går in i hetluften direkt. Han utmanas svenskmässigt av Gabriel Wallin som stått för stabil kastning i år med ett årsbästa på 78.25. Bäst årsbästa och personrekord i fältet har tjecken Jakub Vadlejch som i år noterat 85.15 och slutade trea på Diamond League så sent som i Monaco i fredags. Vadlejch tränas av världsrekordhållaren Jan Zelezny och jagar ikväll ett banrekord som tillhör en tidigare världsrekordhållare. Patrik Bodén innehar nämligen banrekordet på hemmaplan med 85.42.

20.15 100 meter häck/Kvinnor
Hemmalöparen Caroline Tegel har i år fått sitt stora genombrott och slagit personligt rekord med fina 13.74, personligt rekord med nästan en halv sekund. Tiden innebär att hon är Sverigetvåa just nu, bara hundradelen bakom Adriana Janic. Caroline har i och med de fina resultaten under året också hunnit med att landslagsdebutera. Det gjorde hon verkligen med besked när hon fick gå in direkt i hetluften och representera Sverige i Europacupens Super League under midsommarhelgen. I kvällens lopp får vi se en potentiell SM-final, den enda som saknas från Sverigetoppen är tidigare nämnda Janic.

20.25 200 meter/Män
Hr får vi återigen se sydafrikanen Simbine. Nu på den dubbla distansen 200 meter. 21-årige Simbine har i år sprungit distansen på 20.27 sekunder. Banrekordet tillhör Johan Wissman och är från 2007. 20.43 för Simbine att slå!

20.35 3000 meter hinder/Kvinnor
Målet för Ullevistjärnan ikväll är att kvalificera sig till Världsmästerskapen i Peking som startar om en månad. För att nå dit krävs en tid under 9.44. Farthållare i loppet är mycket kompetenta Natalya Gorchakova från Ryssland. Gorchakova har ett personligt rekord 9.35.55 från i år. Ett bra jobb av ryskan innebär att hon anför fältet till 2000 meter på 6.28. Med i loppet finns också årets Sverigeetta Klara Bodinson och den duktiga finskan Sandra Eriksson som även de jagar VM-form.

20.55 200 meter/Kvinnor
Efter ett uppehåll för barnafödande är Moa nu tillbaka på banan, och det med besked! I kväll dubblerar hon 100 meter och 200 meter men huvudfokus ligger på kvällens sista lopp. Hennes årsbästa är 23.29 och kvalet till VM i Peking är 23.20. Det blir spännande att se vad innerplansdisplayen stannar på! Ett VM-kval skulle också innebära banrekord. Banrekordet tillhör än så länge hemmalöparen Irene Ekelund på 23.27. Moa får tufft motstånd i unga australiensiskan Ella Nelson som i år har noterat personligt rekord med 23.04.

150720 Karlstad GP

Lillebror Barshim är klar för start i höjdhopp vid Karlstad Grand Prix

Världsbästalistan i manligt höjdhopp toppas av Mutaz Essa Barshim. Han har en lillebror som även han är duktig i höjdhopp, Muamer Aissa Barsham. Nu kan IF Göta Karlstad presentera nyheten att den yngre av bröderna kommer till Karlstad GP. Qatars Muamer Aissa Barshim har ett fint personligt rekord i höjd på 2.28 meter.

-Det är roligt att världen kommer till Karlstad och Muamer Aissa Barshim från den berömda höjdhoppsfamiljen är mycket välkommen till vackra Karlstad, kommenterar galageneralen Johan Engberg.

150718 Karlstad GP

EM-ettan Moa Hjelmer på 100 och 200 meter vid Karlstad GP

Vid Europamästerskapen i Helsingfors 2012 tog Moa Hjelmer hem en bejublad seger på 400 meter. Denna Stockholmstjej blev även snabbt populär inom friidrottsvärlden och bland media med sin raka och utåtriktade personlighet. Efter att ha gjort ett uppehåll i sin elitkarriär med anledning av födelsen av dottern Wilma är hon nu tillbaka på sprintscenen och representerade bland annat Sverige på ett bra sätt på 200 meter och 4x100 meter på Lag-EM i Ryssland. Vid Karlstad GP gör hon mycket intressanta starter på både 100 och 200 meter.

- Moa har kommit tillbaka otroligt starkt i år så det är kul att hon vill komma hit och dubblera 100 och 200 meter, meddelar Johan Engberg, från arrangörsföreningen IF Göta.
- Mitt årsbästa är 23.29 och VM-kvalet är 23.20 så såklart är det däråt vi siktar i Karlstad, säger Moa Hjelmer inför tävlingen i Värmland.

Vid tävlingar i Köpenhamn under torsdagen visade Erica Jarder stark form då hon hoppade fina 6.66 i nästan obefintlig vind. Närmast tävlar hon i Karlstad GP och kvalgränsen till VM är 6.70 så hon behöver verkligen hjälp av den kunniga Tingvallapubliken!

150717 Karlstad GP

Ännu en tävling av hög klass i spjutmeckat Karlstad

Spjut och Karlstad som stad har ett starkt äktenskap. Under lång tid har spjutprofessorn Anders Borgström i den värmländska residensstaden skapat en stark utvecklingsmiljö i den ädla grenen. Vidare bor till exempel den tidigare världsrekordhållaren Patrik Bodén sedan många år i Karlstad. Nu kan Karlstad GP ännu en gång presentera en spjuttävling av hög klass. Bland annat deltager världsstjärnan Kim Amb, årets jämnaste spjutkastare i Sverigetoppen Gabriel Wallin och världsstjärnan Jakub Vadlejch från Tjeckien som tränas av legenden Jan Zelezny och slog till med sitt livs kast på 85.15 meter vid IAAF Diamond League-galan i Lausanne tidigare under juli månad.

Den aktiv som varit mest jämn på årets svenska spjutscen är Gabriel Wallin och han representerade även Sverige vid Lag-EM i Ryssland.

-Karlstad GP har enligt mig i flera år varit kronjuvelen i den svenska GP-serien. Efter några veckor med tyngre träning ser jag fram emot att den 22 juli använda Tingvalla som språngbräda för en lyckad andra halva av säsongen, säger Gabriel inför den prestigefyllda spjuttävlingen.

Även Kim Amb är förväntamsfull inför sin start på onsdag.

-Det ska bli otroligt roligt att få komma tillbaka till det soliga Karlstad. För att göra det jag gillar bäst. Kasta spjut inför en fantastisk publik!

150716 Karlstad GP

Manliga längdhoppet lockar även sydafrikanske världsfyran till Karlstad

Som vi tidigare nämnt kommer manliga längdhoppet att bli en riktig höjdare vid Karlstad GP den 22 juli. Nu kan IF Göta Karlstad presentera ett riktigt världsnamn i form av sydafrikanen Rushwal Samaai som i år är världsfyra med mycket imponerande 8.38 meter.

-Jag får närmast gåshud när jag tänker på hur bra manliga längdhoppstävlingen kan bli vid årets upplaga av Karlstad GP. Det är verkligen kul att kunna erbjuda den kunniga publiken detta startfält av högsta klass, kommenterar Johan Engberg från IF Göta Karlstad.

Under många år har galan i Karlstad fått ett stort erkännande av aktiva och agenter samt andra ledare. Det gör att det är många utövare från Sverige och den internationella friidrottsscenen som vill komma till Värmland för att tävla den 22 juli. Under en fin tid av sommaren får den vackra värmländska residensstaden god internationell reklam!

150715 Karlstad GP

Hela prispallen från Inomhus-EM i manligt längdhopp tävlar på Karlstad GP

Den 6 mars 2015 var en stor kväll i den svenska längdhoppshistorien. I sitt fjortonde internationella mästerskap fick Michel Tornéus vid Inomhus-EM i Prag äntligen stå högst upp på prispallen. På tredje plats slutade sensationellt hans landslagskamrat Andreas Otterling. Tvåa denna gyllene kväll i Prag var tjeckien Radek Juška. Idag kan galageneralen Johan Engberg presentera att även Juška kommer till Karlstad. Prispallen från Inomhus-EM i den tjeckiska huvudstaden kommer därmed att återförenas på den erkända tävlingen Karlstad GP! Manliga längdhoppet blir en riktig höjdare och stämningen kommer att bli intensiv på upploppssidan.

Michel Tornéus har ännu i år gjort endast en tävling utomhus och laddar för närvarande i Spanien för Karlstad GP. Ledande i Sverige utomhus i år har hittills varit Andreas Otterling.

-Jag ser väldigt mycket fram emot Karlstad GP! Mitt mål är att hoppa över 8,10 och kvalificera mig till VM i Peking. Längdhoppet ser ut att bli en stark gren i år så banrekordet 7,90 lever farligt. Jag hoppas att vi kan bjuda den kunniga publiken i Karlstad på en riktigt bra show!, framhåller Otterling inför sin start i Karlstad.

Det är en förväntansfull galageneral som ser fram emot manliga längdhoppet.
-Jag ser fram emot en längdhoppstävling av högsta klass med nytt banrekord och ett Tingvalla med härlig stämning och starkt stöd från den erkända Tingvallapubliken, kommenterar Johan Engberg från arrangerande IF Göta Karlstad.

150714 Karlstad GP

Populära Charlotta Fougberg tävlar på Karlstad GP

Det är verkligen en parad av stjärnor som kommer till Karlstad GP den 22 juli. Nu kan galageneralen Johan Engberg presentera nyheten att mycket populära Charlotta Fougberg, som förra året segrade på 1500 meter, är klar för start på 3000 meter hinder. Målet för Ullevistjärnan vid Karlstad GP är bland annat att kvalificera sig till Världsmästerskapen i Peking.

-Förra året vann jag 1500 meter på Tingvalla. I år är det min favoritdistans 3000m hinder som gäller och jakten på VM-kval. Jag ser fram emot att få komma tillbaka och njuta av stämning, värme och guldskimmer som Karlstad GP bjuder på.

IF Göta Karlstads Johan Engberg är förväntansfull inför 3000 meter hinderloppet.
-Jag hoppas verkligen att Karlstadpubliken hjälper Charlotta med stöd för att hon ska kunna kvala till VM i Peking.

Förra sommaren fick Charlotta sitt internationella genombrott som innehöll bland annat individuell seger på 3000 meter hinder vid Lag-EM och en silvermedalj på samma distans vid EM i Zürich. Med sitt utåtriktade sätt och förmåga att bjuda på sig själv går hon även verkligen hem i det svenska folkhemmet. Tränare för Charlotta är den erkände Johan Wettergren, själv tidigare hinderlöpare av svensk elitklass.

150713 Karlstad GP

Nu är alla bitar på plats för Erika Kinseys start i Karlstad!

Vid Lag-EM i ryska Tjeboksary under midsommarhelgen slog svenska Erika Kinsey till med imponerande 1.97 i höjdhopp vilket kvalificerade henne för VM och gör friidrottsprofilen från Trångsvikens IF till trea på årets världsbästalista. I går följde hon upp det med att komma trea vid den prestigefyllda IAAF Diamond League-galan i schweiziska Lausanne. Nu kan galageneralen Johan Engberg meddela att det efter en tids diskussioner är 100% klart att Erika även hoppar på Karlstad GP den 22 juli. Och det är en förväntansfull världsstjärna som kommer till den erkända värmländska friidrottsgalan.

- Efter min fina hoppning hittills i år ska det bli jättekul att få komma till Karlstad med sin starka friidrottstradition och kunniga publik. Jag hoppas kunna bjuda Värmlandspubliken på höga hopp på god internationell nivå, framhåller Erika Kinsey.

Det har varit en krokig väg för Erika mot toppen efter hennes Junior-EM guld år 2007 i holländska Hengelo 2007. Men årets framgångar visar att kampen har varit värd all möda och det är många friidrottsvänner som uppskattat hennes framgångsrika hoppning under årets utomhussäsong.

150713 Karlstad GP

Malin Dahlström mot svenskt rekord vid Karlstad GP?

I förrgår hoppade stavhoppsstjärnan Malin Dahlström personligt rekord med internationellt gångbara 4.55 i inte helt optimala förhållanden vid tävlingar i tyska Rottach-Egern. Nu kan Karlstad GP presentera den spännande nyheten att en viktig del i Malins satsning mot VM i Peking är tävlingen i den värmländska residensstaden den 22 juli. Svenska rekordet på 4.60 kan mycket väl vara i fara.

- Jag hoppas att kunna slå svenskt rekord i Karlstad. Nu när jag slagit personligt rekord är det svenska rekordet nästa steg.

Malin Dahlström är en av tre svenska tjejer som är klara för Världsmästerskapen i den klassiska arenan ”Fågelboet” i Peking. Efter en allvarlig hälseneskada är nu denna Göteborgsprofil tillbaka på stavhoppsbanan bättre än någonsin. När Karlstad GP summeras den 22 juli kan det vara så att den svenska rekordhållerskan i kvinnligt stavhopp heter Malin Dahlström… Banrekordet på 4.40 sitter ännu lösare!

150710 Karlstad GP

Segraren i Universiaden på 100 meter tävlar på Karlstad Grand Prix

För närvarande är världens universitetsstuderande samlade i Gwangju i Sydkorea för Universiaden. På friidrottens Formel 1-distans, 100 meter, segrade tidigare idag sydafrikanen Akani Simbine med fantastiska tiden 9.97. Denna världstid är officiellt tävlingsrekord och även tangerat sydafrikanskt rekord. Nu kommer Simbine till Karlstad GP den 22 juli!

Loppet från Universiaden finns på Youtube!: https://www.youtube.com/watch?v=L1C7DaQVf1g .

IF Göta Karlstad lyckas än en gång få högklassiga aktiva till den värmländska residensstaden.
-Självklart är det stort att vi får chansen att se en kille här hemma i Karlstad som just nu springer under 10 sekunder. Det känns jättebra, säger den före detta sprintern och galageneralen Johan Engberg.

Simbine vann Universiaden med 15 hundradelars marginal. Det sydafrikanska rekordet delar han nu med jämnårige Henricho Bruintjies som sprang 100 meter på samma tid för fyra dagar sedan.

Banrekordet på Tingvalla är 10.11 från 2011 och tillhör en annan afrikan, Ngoni Makusha, från Zimbabwe. Det kommer gå snabbt på Tingvalla den 22 juli!

150630 Karlstad GP

800-metersfantomen Andreas Almgren till Karlstad Grand Prix

Idag kan IF Göta och Karlstad Grand Prix presentera ytterligare ett stornamn till tävlingen på Tingvalla IP onsdagen den 22 juli.
800-meterslöparen Andreas Almgren kommer till start i ett högintressant lopp där såväl banrekordet som det svenska rekordet lär hänga löst. Almgren säsongsdebuterade i torsdags vid Folksam Grand Prix i Sollentuna där han vann och noterade då 1.45.59, det näst snabbaste någonsin på distansen av en svensk och bara 14 hundradelar från det svenska rekordet. Det svenska rekordet tillhör alltså fortfarande Rizak Dirshe och lyder 1.45.45 från 2003. Banrekordet på Tingvalla tillhör britten Mukhtar Mohammed och är 1.45.90.

Loppet i Sollentuna innebar att Almgren befäster det stora genombrottet från förra året och tar nu det tuffa steget från lovande junior till seniorelit. Förra året tog han en tung bronsmedalj vid junior-VM i Eugene med 1.45.65.
- Efter min årsdebut i Sollentuna så tror jag på ytterligare en fin insats just i Karlstad där jag trivs, säger Almgren.

Tingvallas mark är känd för den blott 20-årige Turebergslöparen, förra året blev han femma i loppet vid Karlstad Grand Prix när han kom i mål, som näst bäste svensk och femma, med 1.49.45. Räkna med att Almgren vill göra bättre ifrån sig denna gång och att siktet är inställt på det svenska rekordet.
- Jag hoppas på fint väder och bra farthållning i loppet och att den kunniga publiken ska inspirera till bra resultat, säger en ödmjuk Almgren om uppdraget.

Arrangören kommer nu arbeta hårt för att Almgren får bästa möjliga motstånd och matchning.
- En bra farthållare ligger såklart högt på önskelistan just nu, sen måste vi hitta duktiga internationella löpare som kan matcha Andreas ända in över mållinjen, säger Johan Engberg som ansvarar för tävlingen för arrangörsföreningen IF Göta Karlstad.

Herrarnas 800 meterlopp kommer helt klart att bli en av de riktiga höjdpunkterna på vid Karlstad Grand Prix den 22 juli.

Sedan tidigare vet att Michel Tornéus hoppar längdhopp mot Andreas Otterling och att Erica Jarder också ställer upp framför huvudläktaren i samma gren. Vi vet också att Blanka Vlasic kommer och hoppar höjdhopp och att Hammer Throw Challenge avgörs i Karlstad för tredje året i rad.

Biljetter finns att köpa via www.folksamgrandprix.se eller IF Götas kansli.

150623 Karlstad GP

Jarder fullbordar längdhoppskväll framför huvudläktaren

Sedan tidigare vet vi att Michel Torneus och Andreas Otterling, båda medaljörer från inomhus- EM i vintras, kommer för att göra upp i det manliga längdhoppet. Idag kan arrangören också berätta att även damtävlingen i längdhopp kommer att hålla världsklass. Erica Jarder med ett årsbästa på 6.53 kommer till Karlstad Grand Prix. Erica återvänder till Tingvalla och vill gärna äga banrekordet på arenan ensam. Banrekordet som idag lyder 6.58 delas med Carolina Klüft.

Biljetter finns att köpa via www.folksamgrandprix.se eller IF Götas kansli.

150618 Karlstad GP

Världsartisten Blanka Vlasic till Karlstad Grand Prix den 22 juli

Idag kan IF Göta, arrangören bakom Karlstad Grand Prix, berätta att höjdhoppsstjärnan och friidrottsikonen Blanka Vlasic kommer till Karlstad och Tingvalla IP för att hoppa vid Folksam Grand Prix-tävlingen den 22 juli.

Kroatiskan som är hemmahörande i Split kommer till Karlstad med en gediegen karriär och en lång meritlista i bagaget. Bland annat ska nämnas fyra raka VM-guld, två inne och två ute mellan 2007 och 2010. Personliga rekordet är så bra som 2.08 och noterades i Zagreb 2008. En lång rad EM och OS medaljer ska också adderas innan meritlistan blir komplett. Många minns säkert hur den unga kroatiskan utmanade Kajsa Bergqvist många gånger under slutet av dennes karriär.

Säsongen 2015 är lite av en comeback-säsong för Vlasic som nu nysatsar mot OS i Rio de Janiero nästa år. Vägen tillbaka har börjat bra och vid Diamond league i Rom för några veckor sedan blev det 1.97 och en andraplats. I New Yorks motsvarighet den gångna helgen blev det återigen en andraplats efter Ruth Beitia men denna gången på samma hööjd och med nytt tävlingrekord, återigen 1.97.

I Karlstad möter Blanka bland andra hemmahoppen Sofie Skoog och Evelina Erlandsson och de båda unga götisterna ser såklart fram emot att möta Blanka Vlasic på hemmaplan. Arrangören utlovar också mer internationellt motstånd i årets höjdhoppstävling vid Karlstad Grand Prix.

150528 Karlstad GP

Europamästaren Michel Tornéus återvänder till Tingvalla och Karlstad Grand Prix

Förra årets manliga längdhoppstävling var en av höjdpunkterna vid Karlstad Grand Prix. Michel Tornéus fanns på plats och presterade över 8 meter i tufft internationellt motstånd. Segerresultatet skrevs då till 8.10, första och hittills ända längdhoppet över 8 meter på Tingvalla snart 100-åriga banor. Resultatet räckte som sagt till seger i tävlingen före Tyrone Smith från Bermudas som noterade 7.89. Vindstyrkan i Michels monsterhopp uppmättes dock till 2,5 m/s, lite för mycket för att resultatet ska godkännas som banrekord på Tingvalla. Därför lyder banrekordet fortsatt på 7.90 och tillhör ryssen Pavel Shalin.

Nu återvänder alltså den regerande Europamästaren från inomhus-EM i Prag till Tingvalla och Karlstad den 22 juli för att upprepa bedriften att hoppa 8 meter. Förhoppningsvis ska det också i göras i godkänd vind så att Michel också blir banrekordinnehavare.

Längdhoppet avgörs som vanligt på bästa plats mitt framför huvudläktaren och idag släpps också biljetterna till tävlingen så passa på redan nu för bästa möjliga plats framför längdhoppsdramatiken. Biljetter köps via www.folksamgrandprix.se eller direkt via IF Götas kansli.

150208 Karlstad GP

Karlstad Grand Prix - onsdag 22 juli

Onsdagen den 22 juli har IF Göta Karlstad äran att bjuda in till Folksam Grand Prix på Tingvalla IP! Karlstad Grand Prix avgörs i år i mitten av juli, med flera av Sveriges bästa friidrottare på plats. Dessa ställs mot högklassigt internationellt motstånd.

I fjol fick vi bland annat se Michel Tornéus hoppa långt i längd, Irene Ekelund och Andreas Almgren laddade för junior-VM, Charlotta Fougberg sprang fort på 1500 meter och vi fick se riktigt långa spjutkast! Dessutom samlades världseliten i slägga i Karlstad för att kasta Hammer Throw Challenge, släggans Diamond League och vi fick se ett prydligt banrekord med nästan 80 meter! En tävling som vi har äran att arrangera även 2015.

Arrangörsföreningen jobbar nu hårt för att infria löftet om ”friidrott i världsklass” på Tingvalla IP även i år. Den 22 juli är det dags att gå man ur huse för att fylla läktarna på Tingvalla IP!

Varmt välkommen!

 
 Nästa TV-sändning 

Göteborg GP
SVT-play 5 september 15:00-17:00

SVT24 5 september 21:00-21:20