Fjolårets rekordlopp på 800 meter kan upprepas

180719 Karlstad GP

Fjolårets upplaga av Karlstad Grand Prix slutade med ett bejublat lopp på 800 meter för män där bland annat Sävedalens Andreas Kramer noterade nytt svenskt rekord med 1:45.13. För några veckor sedan meddelade arrangören IF Göta Karlstad att Kramer kommer tillbaka. Nu står det även klart att han får riktigt vasst motstånd på Tingvalla den 25 juli. Världen kommer till Värmlands residensstad!

Meritmässigt är Alfred Kipketer, Kenya, den främste löparen i loppet. Kipketer var för två år sedan sjua i OS-finalen i Rio de Janeiro och har ett imponerande personbästa på 1:42.87 från samma år. Kipketer, som tidigare har blivit både ungdoms- och juniorvärldsmästare, har även i år varit framgångsrik och är i skrivande stund sexa i världen med 1:44.28 från slutet av juni. Även landsmannen Cornelius Tuwei som sprungit under 1:45 i år kommer till start på Karlstad GP. Tuwei har gjort 1:44.91 och de båda löparna springer på fredag klassiska Diamond League-tävlingen i Monaco innan blickarna riktas mot Karlstad.

Manliga 800 meter på galan på Tingvalla har under de senaste åren blivit ett av de vassaste loppen utanför Diamond League-cirkusen. Ett bevis på det är att ytterligare två namnkunniga löpare kommer till Karlstad. Antoine Gakeme är Burundis representant på världsscenen. Han har ett VM-silver inomhus på meritkontot från Portland år 2016 och ett personbästa på 1:44.09. I år har han sprungit på 1:45.14, exakt två tiondelar snabbare än Andreas Kramers svenska årsbästa 1:45.34. Kramer har de tre snabbaste svenska noteringarna på sträckan genom tiderna men hans svenska rekord på 1:45.13 från förra året är ännu oöverträffat.
Förutom Andreas Kramer kommer även silvermedaljören från inomhus-EM 2017, Kalle Berglund, att springa loppet. Även Sverige genom tiderna tredje snabbaste löpare på sträckan, Andreas Almgren, finns med på startlinjen. Almgrens personbästa lyder på 1:45.59.

Biljetter

Nästa TV-sändning

Göteborg
SVT-play
18 augusti
TITELSPONSOR

SPONSORER