Välkommen  
  Tidsprogram  
  Nyheter  
  Inbjudan  
  Startlistor  
  PM  
  Media  
  Biljetter  
  Liverapportering - friidrott.se  
  Kontakta oss  
  Resultat  
  In English  
 
  Sponsorer Folksam Grand Prix  
 Nyheter 

Nyheter

080602 MAI-Galan

Världslöparen Kaki och Europacuputtagningar på MAI-Galan!

Ett namn som gör en mycket intressant start på MAI-Galan är Abubaker Kaki. Denne supertalang från Sudan hotade världsrekordet på 1000 meter på GE Galan i vintras och tog därefter hem guldet på 800 meter vid inomhus-VM i Valencia efter att lett finalen från start till mål. I Malmö startar Kaki på 1500 meter och det kan mycket väl bli hans främsta sträcka i framtiden. Han liknar den forne superstjärnan Hicham El Guerrouj i löpstilen och här har vi en aktiv som säkert kommer vara en stark profil på världsscenen för medeldistanssträckor i flera år framöver. I startlistan står han angiven med ett personbästa på 3:45. Denna tid noterade han för tre år sedan då han slutade trea vid ungdoms-VM. På tisdag kan vi säkert räkna med en mycket bättre tid…

Observationstävling

Många av grenarna vid MAI-Galan är observationsgrenar inför Europacupen som avgörs i Istanbul i midsommarhelgen. Förbundskapten Thomas Engdahl kommer vara på plats i Malmö för att följa tävlingarna.

En presskonferens inför galan genomförs i morgon kl 16.00 på Radisson SAS Hotell på Östergatan 10 i Malmö. Deltager gör Jesper Fritz, Alhaji Jeng och Carolina Klüft.

Läs mer om uttagningstävlingarna

080601 MAI-Galan

Holm är däckad i feber, tvingas avstå debuten i Malmö

Stefan vaknade upp i morse med hög feber och illamående. Tyvärr medför det att han måste tacka nej till årets MAI-gala.
- Jag har inte kunnat äta det senaste dygnet och känner mig helt tom. Det är därför högst osannolikt att jag skulle kunna hoppa höjd på MAI-Galan på tisdag i Malmö. Givetvis är jag besviken över detta eftersom jag alltid trivts och hoppat bra i Malmö men nu är det inget annat jag kan göra.

Stefan tar sig nu hem till Karlstad för att kurera sig i stället för att hoppa i Malmö.

En presskonferens inför galan genomförs i morgon kl.16.00 på Radisson SAS Hotell på Östergatan 10 i Malmö. Deltager gör Jesper Fritz, Alhaji Jeng och Carolina Klüft.

080530 MAI-Galan

Stefan Holms ”resa” mot Peking börjar i Malmö!


Foto: Ryno Quantz

Stefan Holm kommer till Malmö och MAI-galan direkt från ett träningsläger i italienska idrottsmeckat Formia. Det blir på Malmö Stadion vi får första indikationen på var han står detta OS-år. Även om han inte kommer vara formtoppad till tisdagens övningar blir det intressant att få se världsstjärnans teknik, rörelsemönster m.m.

Träningen på sistone har varit hård för folkhemsikonen.
- Det har rullat på bra, jag ligger långt framme framförallt vad gäller styrkan. Körde tuffare med grundträningen under en längre period i år än vad jag gjorde förra våren och hoppas att det ska löna sig på sikt, men för tillfället ligger jag väl ett par centimeter lägre rent höjdhoppsmässigt än vad jag gjorde vid motsvarande tid för ett år sen, då hade jag gjort 230 på träning och i år har jag "bara" klarat 225...
...å andra sidan fick jag heller inget riktigt lyft under fjolårssommaren och det är det jag hoppas få i år istället...

För Kils AIK:s världsartist är det total fokusering mot OS i världsmetropolen Peking. Han har nu helt klart deklarerat att detta blir hans sista säsong och har många gånger förklarat sitt stora intresse för de Olympiska Spelen.
- Den allra största anledningen till att jag fortfarande hoppar höjdhopp är drömmen om att försvara mitt OS-guld...

080529 MAI-Galan

En laddad “Carro” ser fram emot en härlig känsla vid MAI-galan!


Foto: Hans Sjögren

Efter att fullständigt dominerat sjukampsscenen under flera år informerade Carolina Klüft för drygt två månader sedan omvärlden om att hon den närmaste framtiden kommer att inrikta sig på längd och tresteg. Längd kommer vara hennes huvudgren och den som hon deltager i vid årets MAI-gala. Det är en förväntansfull “Carro” som ser fram emot friidrottsfesten på Malmö Stadion kommande tisdag.
- Det blir min första tävling med full ansats. MAI-galan är min första officiella tävling och det är förväntansfullt och spännande. Jag hoppas på en härlig känsla.

När samtalet kommer in på OS i Peking är det en ödmjuk världsstjärna som uttalar sig.
- Först och främst ska jag ta mig till Peking. Där vill jag vara i min absolut bästa form någonsin och jag hoppas att det går fantastiskt bra för hela svenska truppen.

Vid lag-SM-kvalet i Helsingborg den 18 maj visade friidrottsprofilen från IFK Växjö fin form genom att hoppa 6.50 trots att ansatsen var kortare än normalt. Dock hade “Carro” hjälp av en medvind som mätte 3.9 m/s. Lördagen den 24 maj sprang hon andrasträckan när hennes älskade förening tog hem andraplatsen på kvinnliga 4x100 meter vid stafett-SM på Slottsskogsvallen i Göteborg. Hon har alltså redan visat sig på tävlingsarenorna i Sverige men det blir på Malmö Stadion som hon kommer att göra sitt första mer officiella framträdande.

080528 MAI-Galan

Tidsprogram

Ladda ner MAI-Galans tidsprogram som PDF-fil

» Klicka här för att ladda ner tidsprogrammet!

080527 MAI-Galan

Startlistor publicerade

Vet du vilka som ska delta i årets upplaga av MAI-Galan? Nu finns startlistor för MAI-Galan publicerade!

080427 MAI-Galan

Het MAI-gala med folkhemsikonerna Holm och Klüft!


Klüft, längdhopparen
Foto: Hans Sjögren

MAI-Galans organisation tog i slutet av april kontakt med den regerande olympiske mästaren Stefan Holm för att stämma av läget inför utomhussäsongen som han startar på Malmö Stadion den 3 juni. Efter segern vid inomhus-VM i spanska Valencia har den värmländske folkhemsikonen bedrivit mycket hård träning.
- Det har rullat på bra så här långt. Kunnat följa programmet till punkt och pricka och gjort exakt det jag har tänkt mig. Nu är det bara att hoppas på att fortsättningen blir lika bra och att kroppen reagerar som den ska när jag börjar lätta på träningen...

Det är en positiv Holm som kommenterar förväntningarna inför sommarens första tävling.
- Hoppas på att kunna göra en bra utomhusdebut denna OS-sommar och eftersom jag kommer till Malmö direkt från ett två veckor långt träningsläger i Italien skulle det ju vara trevligt med sol, värme och gott om publik på Malmö Stadion...
En skillnad mot tidigare somrar är att Kils AIK:s världsstjärna kommer att tävla en del i Sydeuropa för att få bättre väderförhållanden vid de olika galorna. Orter som han kommer att besöka är bl.a. Salamanca, Thessaloniki och Atén. Förhoppningsvis kan värmen bidra till goda resultat och ett höjt självförtroende inför säsongens höjdpunkt i Kina.

För Stefan Holm har alltid OS varit något alldeles extra och han är väl insatt i den historia som präglar arrangemanget.
- OS är speciellt just för den tradition och de ritualer som omgärdar det. Från antikens olympiska spel, via återuppväckandet i slutet av 1800-talet, ringarna, fackelstafetten och så vidare. Det är i mina ögon helt enkelt den största idrottstävling som finns och i och med det, det allra finaste man som idrottsman kan vinna!

Om Stefan är något av en folkhemsikon på den manliga sidan inom friidrotten är Carolina “Carro” Klüft den kvinnliga motsvarigheten. I Malmö kommer hon att hoppa längd och starta säsongen på allvar efter en smygstart i maj med Svenska Cupen och Stafett-SM. Vi återkommer senare under våren med en intervju med “Carro”.

Johan Storåkers

080425 MAI-Galan

Välkommen till Folksam Grand Prix och MAI-Galan 2008

MAI hälsar dig hjärtligt välkommen till Malmö Stadion och årets upplaga av MAI-Galan.

Som vanligt bjuder vi på en massa fin idrott av idrottare i yppersta världsklass. Så skriv in datumet 3 juni kl 18:30 i din almanacka så syns vi på Malmö Stadion. Titta in här på folksamgp.se för mer nyheter om MAI-Galan och Folksam Grand Prix!

 
 Tack 

Folksam Grand Prix vill tacka alla inblandade i Folksam Grand Prix 2008, från ledare och aktiva till publik och arrangörer!