EM-kval målet när fjolårskometen Hermansson debuterar

190117 Sätra GP


Måndagen den 4 februari är det premiär för friidrottsgalan Spåret 100 GP i Sätra Friidrottshall. Galan ingår i Folksam Grand Prix 2019 och det blir första gången en deltävling i Folksam Grand Prix-serien arrangeras inomhus. En av de mest intressanta starterna gör fjolårets medeldistansraket Hanna Hermansson, Turebergs FK, som kommer att springa 1 500m. Kval till inomhus-EM direkt i debuten är målet.

Hanna Hermanssons karriär är som tagen ur saga. Det var först vintern 2015 som hon började träna löpning på riktigt, och fyra år senare har hon hunnit med att ta sig till semifinal på 800 m vid VM i London 2017, och till final på 1 500m vid EM i Berlin nu i somras. Det är den längre distansen som står på programmet i samband med Spåret 100 GP den 4 februari.

- Jag ser verkligen fram mot att tävla i Sätra och det ska bli jättekul att testa på den distansen som gick så bra i somras. Jag har faktiskt aldrig sprungit 1 500m inomhus tidigare, och nu kommer jag få grymt motstånd från både svenskt och internationellt håll. Jag siktar på EM-kval direkt, säger Hanna Hermansson som likt många andra svenska löpare just nu är på läger i Sydafrika.

Kvaltiden till inomhus-EM, som avgörs i Glasgow första helgen i mars, är 4:16 på 1 500m, och Hanna kommer få tufft svenskt motstånd från Hälles Linn Nilsson, som förra vintern var Sverigetvåa på distansen och deltog vid inomhus-VM. Bland de namnkunniga utländska löparna märks etiopiskan Axumawit Embaye som har medalj från inomhus-VM på meritlistan. Spårvägens Lisa Havell och Lidingös Anna Silvander gör också spännande starter.

Spåret 100 GP är en del av det 100-årsjublieum som Spårvägens FK firar under 2019. Galan kommer att direktsändas i TV12 med start kl 19.

Nästa TV-sändning

Göteborg
SVT Play
16 augusti
TITELSPONSOR

SPONSORER