Nyheter

190204 Sätra GP

Kvällens höjdpunkter


Tävlande från 26 länder på fem kontinenter tävlar på Folksam GP-galan Spåret 100 GP i Sätra Friidrottshall ikväll. Fina förutsättningar för svenska rekord finns i flera grenar – bl a på 800 m (Andreas Kramer), stav (Angelica Bengtsson), kula (Fanny Roos) och ytterligare några grenar. Dessutom jagar en mängd svenskar kvalgränser till inomhus-EM i Glasgow i början på mars. Biljetter till Spåret 100 GP beställer man här och kan man inte vara på plats så direktsänder TV12 19.00-21.00.


Höjdpunkter

M 800 m: Andreas Kramer har satt personbästa i de två lopp han sprungit i vinter och vann i lördags World Indoor Tour-galan i Karlsruhe på 1:46.52 – bara halvsekunden från Martin Enholms 27 år gamla svenska inomhusrekord (1:45.91). Med två 1:44-löpare i startfältet finns bra möjligheter till ett snabbt lopp.

K Stav: Angelica Bengtsson har två gånger i vinter varit riktigt nära att förbättra sitt eget svenska inomhusrekord på 4.70. Tredje gången gillt ikväll? Att hon trivs i Sätra vet vi – där satte hon juniorvärldsrekord med 4.52 2011.

M-K Längd: Det är en kombinerad tävling för män och kvinnor där Khaddi Sagnia gör en spännande årsdebut. Hon har klarat EM-kvalgränserna på både 60 m (7.31) och 60 m häck (8.17) och är nu ute för att göra det även i favoritgrenen där kravet är 6.50. En intressant start gör även Michel Tornéus som årsdebuterade med 7.91 i Karlsruhe i lördags och bara var fyra centimeter från EM-kvalgränsen.

K 800 m: Svenska rekordhållerskan Lovisa Lindh kom så sent som igår från ett fem veckor långt träningsläger i Sydafrika och har ett tydligt mål: Att underskrida EM-kvalgränsen 2:05 direkt i första loppet.

M 60 m: Fyra svenskar har redan klarat EM-kvalgränsen till Glasgow och två av dem tävlar i Sätra ikväll – IF Götas Henrik Larsson som sänkt sitt pers till 6.68 och Spårvägens Odain Rose som gjort 6.75. Ännu inte 20-årige Henrik har två gånger sprungit på 6.68 och ikväll finns alla möjligheter att springa ännu fortare med tanke på det fina motståndet.

K 1500 m: Hanna Hermansson underskred i fredags EM-kvalgränsen på 800 m och gör ikväll debut på 1500 m – den distans där hon i somras var EM-sjua på i Berlin. Att hon ska klara EM-kvalgränsen 4:16 råder det inga tvivel om. Det kan även övriga fyra svenskar i fältet göra.

M 3000 m: Malmö AI:s Jonas Leanderson visade fin form på 1500 m i årsdebuten för en vecka sedan och om allt stämmer kan Kent Claessons 22 år gamla svenska inomhusrekord på 7:48.44 vara i fara. Hela åtta svenskar finns i startlistan och åtminstone sex av dem har kapacitet att nå EM-kvalgränsen 8:02. Bästa personliga rekordet i fältet har australiensaren Stewart McSweyn med 7:34 (utomhus) som beställt fart för 7:40.

K 400 m: Svenska rekordhållerskan Moa Hjelmer ställs mot regerande europamästarinnan Justina Swiety-Ersetic från Polen vilket innebär ett ypperligt tillfälle att underskrida 53.90 som är kravet för EM-start. I det andra heatet springer formstarka Matilda Hellqvist från Ullevi som så sent som i lördags satte personbästa på 200 m med 23.72.

M Höjd: Fjolårets världsnia med 2.33, Fabian Delryd från Täby IS, är tillbaka after skada och har hoppat 2.20 i vinter. Kvalgränsen till EM är 2.26 och får han bara ordning på ansatsen så finns chansen. För motståndet står bl a två 2.30-hoppare av vilka Jamal Wilson har ett innepers på 2.31.

K Kula: Fanny Roos satte tre svenska rekord förra året och träningsrapporterna är bara positiva. Ikväll gör hon årsdebut och det kan mycket väl bli så att hon direkt förbättrar sitt eget och Helena Engholms svenska inomhusrekord på 18.13.

/Jonas Hedman, friidrott.se

190203 Sätra GP

Europaettan Kramer på rekordjakt


Förra veckan noterade Andreas Kramer 47.75 på 400 m i första loppet för säsongen vilket var personligt rekord. På lördagskvällen kom ett nytt pers då han säsongsdebuterade på specialdistansen 800 m i World Indoor Tour-galan i Karlsruhe och vann på 1:46.52. Tiden är tre tiondelar under det två år gamla inomhusperset och för upp honom från fjärde till andra plats på den svenska genom-tiderna-listan där han nu bara har Martin Enholms svenska rekord på 1:45.91 före sig.


Sommaren 2017 satte Sävedalens Andreas Kramer svenskt rekord vid Karlstad GP, men det stora publika genombrottet kom ifjol med EM-silver i Berlin. Inför årets inomhussäsong är målsättningen klar. Det svenska rekordet och medaljplacering på IEM finns inom räckhåll.

- Gårdagens lopp är jag nöjd med. En stabil säsongsinledning och känns alltid bra när man lyckas vinna loppet. Just nu är jag europaetta vilket jag inte har några problem med att vara, säger Andreas Kramer och fortsätter:

- Det blir två 800m-lopp på bara ett par dagar, men jag tror det är bra uppladdning inför IEM i Glasgow där jag såklart siktar på lika bra lopp som i Berlin i somras. Jag slog ju svenskt rekord i somras, och även om Martin Enholms svenska rekord inomhus är grymt så vet jag att det finns inom räckhåll. Får jag bara ett bra lopp kan det komma redan på måndag i Sätra.

Starkast motstånd på måndag kommer från australiensarna Peter Bol, som vann Bauhausgalan i somras på perset 1:44.56, och Joseph Deng som har det australiska rekordet på 1:44.21.

190117 Sätra GP

EM-kval målet när fjolårskometen Hermansson debuterar


Måndagen den 4 februari är det premiär för friidrottsgalan Spåret 100 GP i Sätra Friidrottshall. Galan ingår i Folksam Grand Prix 2019 och det blir första gången en deltävling i Folksam Grand Prix-serien arrangeras inomhus. En av de mest intressanta starterna gör fjolårets medeldistansraket Hanna Hermansson, Turebergs FK, som kommer att springa 1 500m. Kval till inomhus-EM direkt i debuten är målet.

Hanna Hermanssons karriär är som tagen ur saga. Det var först vintern 2015 som hon började träna löpning på riktigt, och fyra år senare har hon hunnit med att ta sig till semifinal på 800 m vid VM i London 2017, och till final på 1 500m vid EM i Berlin nu i somras. Det är den längre distansen som står på programmet i samband med Spåret 100 GP den 4 februari.

- Jag ser verkligen fram mot att tävla i Sätra och det ska bli jättekul att testa på den distansen som gick så bra i somras. Jag har faktiskt aldrig sprungit 1 500m inomhus tidigare, och nu kommer jag få grymt motstånd från både svenskt och internationellt håll. Jag siktar på EM-kval direkt, säger Hanna Hermansson som likt många andra svenska löpare just nu är på läger i Sydafrika.

Kvaltiden till inomhus-EM, som avgörs i Glasgow första helgen i mars, är 4:16 på 1 500m, och Hanna kommer få tufft svenskt motstånd från Hälles Linn Nilsson, som förra vintern var Sverigetvåa på distansen och deltog vid inomhus-VM. Bland de namnkunniga utländska löparna märks etiopiskan Axumawit Embaye som har medalj från inomhus-VM på meritlistan. Spårvägens Lisa Havell och Lidingös Anna Silvander gör också spännande starter.

Spåret 100 GP är en del av det 100-årsjublieum som Spårvägens FK firar under 2019. Galan kommer att direktsändas i TV12 med start kl 19.

181120 Sätra GP

Nu firar vi Spåret 100!


Den 4 februari 2019 arrangeras Spåret 100 i Sätra Friidrottshall i södra Stockholm. Tävlingen är en del av det 100-årsjublieum som Spårvägens FK, en av landets mest framgångsrika friidrottsföreningar, firar under nästa år. Galan kommer att ha status som officiell Folksam Grand Prix, vilket blir första gången friidrottens elitserie arrangerar en deltävling inomhus.

Huvudtävlingarna kommer att starta vid kl 19 och galan kommer att direktsändas i TV12. Arrangerande Spårvägens FK hoppas kunna locka större delen av svenska eliten, men också internationella stjärnor på jakt efter kvalitativa tävlingar.

Fjolårets 800-meterskomet Andreas Kramer, svenska rekordhållerskan i stavhopp Angelica Bengtsson, längdhopparen Michel Tornéus och höjdhoppsstjärnskottet Fabian Delryd är några av dem som redan nu gett klartecken till tävlingen.

- Under många år har vi i Spårvägen arrangerat inomhustävlingen Raka Spåret som varit ett bra tävlingstillfälle för den svenska senioreliten på nivån under de allra bästa. Inför 2019 och vårt 100-årsfirande ville vi satsa på något extra, och när en inomhustävling med Folksam Grand Prix-status också låg i Svenska Friidrottsförbundets intresse hittade vi en lösning som verkligen känns spännande. Vi ser fram mot grymma tävlingar den 4 februari, säger David Fridell som är styrelseledamot i Spårvägens FK.

Nästa TV-sändning

Göteborg
SVT Play
16 augusti




TITELSPONSOR

SPONSORER