Hem  
  Startlista  
  Tidsprogram  
  PM/Information  
  Nyheter  
  Sollentunavallen  
  Hitta till Sollentunvallen  
  Inbjudan  
  Anmälan  
  Organisation  
  Resultat  
  In English  
  Pressackreditering  
  Bildarkiv  
 
  Sponsorer Folksam Grand Prix  

Nyhetsarkiv

Nyheter

100702 Sollentuna GP

Emma Green en av höjdpunkterna i Sollentuna

Solen lyste över Sollentunavallen och höjdhoppet blev den höjdpunkt på kvällen vi alla hoppats på. Emma Green hoppade övertygande hela kvällen och hoppade högst av alla (1.98 – nytt personligt rekord!), detta samtidigt som gamla VM-prispallskamraterna Chaunté Lowe och Kajsa Bergqvist fanns på plats, den senare dock som åskådare. Kvällen avslutades också med två 5000-meterslopp och Oskar Käck och Johan Wallerstein slog till med personliga rekord (13:45.58 resp 13:45.67) som sedan också gav EM-platser.Kajsa Bergqvist delar ut
pris till Emma Green

Ja solen bröt fram vid 18-tiden och den nästan obefintliga vinden gjorde kvällen till en nästan optimal friidrottskväll med mängder av personliga rekord. Även om solen sken hela kvällen så fick den stark konkurrens av Emma Green som visade upp en övertygande hoppning och tog över kommandot i tävlingen mot världsettan Chaunté Lowe vid 1.92 där hon var helt felfri. 1.95 klarades i andra försöket och på 1.98 stämde till slut allt i tredje försöket och ett nytt personligt rekord var ett faktum, dessutom ett par fina skalper. Emma tog sig samtidigt upp på en tredjeplats i statistiken i Europa.

Stavhoppet blev också en spännande tillställning där Angelica Bengtsson blev bästa svenska med 4.33, men med höjder i flera hopp som lovar mer för framtiden. Vann gjorde dock Anastasia Shvedova på nya arenarekordet 4.53, vi fick också ett nytt norskt rekord genom Cathrine Larsåsen – 4.33.


Nossmy tangerat årsbästa

Vi fick faktiskt se ett norskt rekord också, juniorrekord på 5000 meter (Sondre Nordstad Moen 13:44.43). Det genomfördes nämligen tre 5000-meterslopp precis i slutet på kvällen med mängder av personliga rekord. Bäst minns vi förstås Oskar Käck och Johan Wallerstein som inte bara slog personliga rekord (13:45.58 resp 13:45.67) utan också fick klartecken av förbundskapten Stefan Olsson att åka till Barcelona och EM.


Tom Kling-Baptiste

Vad minns vi mer? Ja, finfina 10.27 av Dexter Lee på 100 meter, där Tom Kling-Baptiste var bästa svensk på 10.57, nytt säsongsbästa av Mattias Claesson 1:47.36, tangerat årsbästa av Philip Nossmy 13:56, personligt rekord av Moa Hjelmer på 200 meter (23.83), listan av fina resultat kan göras lång.

Nu laddar vi om batterierna och ser fram emot fina tävlingar i Karlstad den 15/7. Under tiden kan ni titta in i bildarkivet för lite nya bilder från Sollentuna!

100630 Sollentuna GP

Världens bästa på plats


Chaunté Lowe

Världsledande Chaunté Lowe blir glatt överraskad när hon får reda på att det är Kajsa Bergqvists hemmaarena som hon ska hoppa på.
– Nej, är det? Och ni vill att jag ska slå hennes banrekord, hur mycket är det?
– 2.04? Oj, det är uppmuntrande!

– Jag har hittat en video på You Tube, med hopp från 2.00 till 2.09. Jag är faktiskt med på något hopp i början, men sen är det flera av Kajsas hopp och de var ju i klass med världsrekordet. Hon hade bara behövt fila ner någon millimeter på skorna eller nåt, så hade hon tagit det.
Kajsa är en förebild till den grad att Chaunté ser sig själv hoppa som Kajsa, trots att hon har en egen distinkt stil med våldsam fart mot ribban.

– Jag föreställer mig att vi båda hoppar med fart. Är det inte så? skrattar Chaunté när hon inte får fullt gehör för sina sinnesintryck.
Lowe kommer direkt från de amerikanska mästerskapen där hon höjde nationsrekordet för andra gången i år, till 2.05.
– Det var mitt mål för säsongen, så nu får jag sätta nya, att hoppa ännu högre. Men jag funderar inte på världsrekordet än. Det är många som låser sig när de försöker det. Nu siktar jag på 2.06, 2.07, så får vi se.


Emma Green

Emma Green delade prispallen på VM i Helsingfors för fem år sedan just med Chaunté, på den tiden med efternamnet Howard, och Kajsa Bergqvist.
– Det är inspirerande att se någon som är lika gammal och som jag har hoppat jämnt med ta det steget, säger Emma, som liksom Chaunté är född 1984 och faktiskt slagit henne två gånger av de tre som de har mötts i Stockholm.
Medan Lowe tittar på Kajsas hopp på video jagar Emma höga höjder med andra sinnen.

– Jag kan inte se på det sättet, utan jag försöker hitta den rätta känslan som jag har haft i mina bästa hopp.
Emma är klar för EM tillsammans med Ebba Jungmark. I Barcelona blir konkurrensen i stort sett lika tuff som på ett VM.
– Det är ju samma hoppare. Det är i stort sett bara Chaunté i världstoppen som inte kommer från Europa.

100629 Sollentuna GP

Angelica Bengtsson jagar juniorvärldsrekord

En av svensk friidrotts riktigt stora framtidshopp jagar juniorvärldsrekord på Sollentunavallen på torsdag. Förra året vann Hässelbys Angelica Bengtsson Ungdoms-VM i italienska Bressanone och den 22 maj i år noterade 16-åringen imponerande 4.47.

4.47 är inte bara svenskt juniorrrekord och det främsta resultatet en ungdomstjej någonsin noterat i världen utan blott en ynka centimeter från Silke Spiegelburgs juniorvärldsrekord. Banrekordet 4.45 och det svenska rekordet 4.51 innehas båda av Kirsten Belin och det kan med andra ord bli en rad rekord som ryker på torsdag. När de flesta ser Sollentuna GP som uppladdning inför EM i Barcelona har Angelica först fokus på Junior-VM i Kanada 20-25 juli.

100628 Sollentuna GP

Internationell prägel på Sollentuna GP

Svenska stjärnor och lokala stockholmshopp i all ära men Sollentuna GP är också en internationell gala i allra högsta grad. Så här dagarna innan tävlingen räknar vi in inte mindre än 37 nationer utöver Sverige.

Australien, Vitryssland, Chile, Kuba, Danmark, Egypten, Eritrea, Estland, Etiopien, Finland, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Guana, Haiti, Ungern, Island, Irland, Italien, Jamaica, Japan, Kazakhstan, Kenya, Lettland, Litauen, Holland, Nya Zeeland, Nigeria, Norge, Polen, Qatar, Ryssland, Slovakien, Sydafrika, Sudan, Schweiz och USA är alla representerade med minst en aktiv.

Största utländska stjärnan är helt klart USA:s höjdhopperska Chaunte Howard-Lowe som slog till med imponerande 2.05 i helgen och dessutom 6.90 i längd. Kajsa Bergqvist har banrekordet med 2.04 och det lever definitivt farligt på torsdag!

Totalt är det 330 deltagare i tävlingen varav 137 från andra länder än Sverige.

100627 Sollentuna GP

Stockholmshoppen på Vallen

Sollentuna GP är huvudstadens Folksam GP-tävling så självklart är många av Stockholmsklubbarnas främsta aktiva på plats. Här presenteras några av Stockholmshoppen och deras jakt på ära och på EM-biljetter.På manliga 100 m finns Huddinges formstarka Tom Kling Baptiste i startlistan liksom Solnas snabbaste man Oskar Åberg. De här grabbarna får möta Jamaicas Dexter Lee som gjort 10.20 och Hollands Patrick van Luijk som gjort 10.48 i år.

På manliga 400 m är det förstås fokus på världslöparen Djhone men vi får inte glömma hemmahoppet från Tureberg, Nil de Oliveira, som alltid höjer sig ett snäpp på Sollentunavallen.

Mattias Claesson, Hässelby, som har en speciell koppling till Sollentunavallen efter sina år på Löpargymnasiet får som vanligt bra motstånd på manliga 800 m. Bland andra kommer Dmitrijs Jurkevic som har banrekordet med 1:46.44.

På manliga 1500 m finns det också en rad starka stockholmshopp såsom Nacerddine Hallil, Hässelby, och Daniel Lundgren, Tureberg. Här saknar vi tyvärr Spårvägens Olle Walleräng som är skadad.

I herrarnas långa häck jagar Niklas Larsson, Hässelby, en EM-biljett och då krävs det 51.20. Han har tidigare i sommar noterat 51.78 och får bland annat möta Thomas Nikitin, Spårvägen, och ett gäng utländska löpare med amerikanen Justin Gaymon i täten. Gaymon som var fyra på de amerikanska mästerskapen och som i år noterat 48.85.

I herrarnas diskus är det bröderna Arrhenius från Spårvägen som försvarar stockholmsfärgerna mot bland andra Estlands Märt Israel som kastat 64.83 i år. Leifs årsbästa är 61.92 och Niklas 61.54. EM-kvalgränsen är 61.90.

På tjejernas 200 m får Spårvägens talang Moa Hjelmer hårt motstånd i form av Norges Ezinne Okparaebo och USA:s Ebonie Floyd. Med ett riktigt bra lopp kanske Moa kan klara EM-kvalgränsen 23.70 och därmed göra Elin Backman sällskap till Barcelona. Även Elin finns på startlinjen på torsdag.

På tjejernas 400 m är det Hammarbys och förra årets stjärnskott Rebecca Högberg som jagar EM-biljett och för det krävs det 53.40. Årsbästanoteringen är 53.97 men det finns bra draghjälp i form av dubblerande Ebonie Floyd som noterat 51.86 i år. Även Helsingborgs Sofie Persson som jagar EM-kval finns anmäld på torsdag.

Damernas 5000 m mönstrar flera av huvudstadens främsta långlöpare såsom Hässelbys Lisa Blommé och Anna von Schenk, Spårvägens Tove Berg och Malin Liljestedt och Studenternas Susanne Grimfors. Likt damernas stav blir det lite av nordisk landskamp då Norge mönstrar Ragnhild Kvarberg, Kristina Störmer Steira och Annie Bersagel och Finland Minna-Maria Kangas och Sanni Klemelä.

Tjejernas höjd har kanske mer Göteborgsprofil än Stockholmsprofil med tanke på Green men med i startfältet finns Spårvägens formstarka Anna Alexson som hoppat 1.86 i sommar. Samtliga svenska tjejer får bästa tänkbara motstånd med tanke på att världsettan Chaunté Lowe finns på plats!

Hässelbys Angelica Bengtsson jagar juniorvärldsrekord och det svenska rekordet i stavhopp mot några av Nordens främsta hoppare. Norges Cathrine Larsåsen och Finlands Minna Nikkanen finns anmälda och förhoppningsvis hetsar de här tjejerna varandra upp emot och över 4.50.

100610 Sollentuna GP

Världsettan mot Green i Kajsa Bergqvist-land

Kvinnligt höjdhopp har förstås en speciell ställning i Sollentuna efter Kajsa Bergqvists fantastiska insatser där och på den internationella scenen. 1 juli när det åter är dags för Sollentuna GP blir damernas höjd en av de tyngsta grenarna med Emma Green på jakt efter drömgränsen 2 m mot världsettan Chaunte Howard-Lowe från USA.

Howard-Lowe var VM 2:a 2005 då Kajsa vann och Emma tog bronset. I vintras tog amerikanskan brons på inomhus-VM och hennes världsårsbästa lyder hela 2.05. Banrekordet på Sollentunavallen som är Kajsas från SM 2006 lyder också det just 2.04.