Löparna trivs i Sollentuna

190614 Sollentuna GP


Svensk löpning är på frammarsch. På det två senaste åren har det satts 17 svenska rekord på medel- och långdistans. Kalle Berglund, Lovisa Lindh samt arrangerande Turebergs Napoleon Solomon och Yolanda Ngarambe kommer till Sollentuna GP.


Medeldistansloppen på Sollentunavallen har stått för både kvalitet och kvantitet. Arrangerande Tureberg har en rik tradition inom de grenarna, som har hållits uppe de senaste åren av 800- meterslöparna Andreas Almgren och Hanna Hermansson. De är med även i år (Andreas på 1500) liksom hinderlöparen Napoleon Solomon, som satt svenskt rekord i halvmaraton i vintras, och Yolanda Ngarambe.

27-åringen som har gått den långa vägen från Löpargymnasiet (passande nog drygt 800 meter från Sollentunavallen) till studier och en andra karriär i USA är årets stjärnskott inom svenska löpning. Yolanda har slagit sig in bland de tio bästa svenskorna genom tiderna på fem distanser mellan 800 och 5000 meter, satt svenskt rekord på den klassiska ”majlen” inomhus och kvalade in till tre grenar på Inomhus-EM i vintras.

På tisdag väljer Yolanda att gå ner till 800 meter efter två lyckosamma lopp över 1500 meter i Finland den senaste veckan, där hon var bara en sekund från att kvala in till VM. Då får hon sällskap av landslagskamraterna Hanna Hermansson (även hon i Tureberg) och Lovisa Lindh, det vill säga samma trio som vann grenen åt Sverige på Finnkampen i höstas.

Kalle Berglund springer en mile på Bislett under torsdagskvällen. Efter det bestämmer Spårvägens löpare vilken distans det blir på Sollentunavallen. Kalle har bara sprungit två lopp i år, båda på 1500 meter, och varit nära det svenska rekordet i båda fallen.

Biljetter

Nästa TV-sändning

Göteborg
SVT Play
16 augusti
TITELSPONSOR

SPONSORER