Välkommen  
  Nyheter  
  Inbjudan  
  Tidsprogram  
  Startlista  
  PM  
  Media  
  Resultat  
  Funktionärer  
  Liverapportering - friidrott.se  
  Twitter  
  In English  
 
  Sponsorer Folksam Grand Prix  

Världstvåa till Slottsskogsvallen

090604 Göteborg GP

I årets Göteborg GP på Slottsskogsvallen 9 juni deltar i stort sett hela den svenska eliten.
– Det är ingen slump. Jag har varit väldigt tydlig med signaler om hur viktigt Folksam GP är för svensk friidrott. Det är lätt att bli hemmablind ibland och inte uppskatta och förstå fördelarna med bra tävlingar i Sverige. Men jag har fått bra respons från de aktiva, säger förbundskapten Stefan Olsson.

– Många av dagens stjärnor mötte för första gången bra internationellt motstånd i FGP på den tiden när till exempel Ludmilla Engqvist och andra var dragplåster. Att ställa upp nu är ett sätt att betala tillbaka lite, tycker han. Att tyngdpunkten i årets tävling ligger på de bästa svenskarna innebär inte att det saknas utländska stjärnor.

Världens just nu näst bästa trestegshoppare, dubble VM-medaljören Yoandris Betanzos, Kuba, kommer till Slottsskogsvallen. Han har redan hoppat hela 17,65 i år, en centimeter från världsårsbästat. Betanzos blir inte den enda kubanska deltagaren. I damernas slägga deltar 70-meterskastarna Yunaika Crawford och Arasay Thondike.

I släggtävlingen kan det dessutom bli ”svenskt tronskifte”. Tracy Anderson har inlett säsongen med nytt personligt rekord med 67,99 och möter svenska rekordhållaren Cecilia Nilsson.

På 800 meter får Mattias Claesson tufft motstånd av bland andra Andy Baddley som i fjol besegrade alla afrikaner i Golden Leagues ”drömmil” på Bislett.

I höjd möter Linus Thörnblad tre stycken 2,30-hoppare, Alessandro Talotti, Italien, Alexandr Shustov, Ryssland och Ben Challanger, Storbritannien.

5 000 meter, där Mustafa Mohamed ska försöka slå Anders Gärderuds svenska rekord (13,17,59), kommer att bli ett stenhårt lopp med många löpare som gjort tider ner mot 13,20. Jonas Cheruiyot, Kenya har bästa personliga rekordet, 12,59,08 och Collis Birmingham, Australien, har redan på försäsongen sprungit snabbare än den Gärderuds rekordtid.

Emma Green får motstånd i höjd av Marina Aitova, Kazakstan, som har samma personbästa, 197, som Emma.

 
 Nästa Folksam Grand Prix på TV 

Karlstad GP 23 juli,
kl 21:00-22:00, TV4