Välkommen  
  Nyheter  
  Inbjudan  
  Tidsprogram  
  Startlista  
  PM  
  Media  
  Resultat  
  Funktionärer  
  Liverapportering - friidrott.se  
  Twitter  
  In English  
 
  Sponsorer Folksam Grand Prix  

Nyheter

090608 Göteborg GP

Optimistiska tongångar på presskonferensen i Göteborg
Friidrottssäsongen startar på allvar med Göteborgs GP. Och det var ett optimistiskt gäng svenska stjärnor som samlades i Friidrottens Hus på måndagen.

– Jag har inte haft ett enda avbrott i träningen under vintern. Just nu känns det som om jag har hittat mig själv och vet nivån på den förebyggande träningen för att jag inte ska skada mig, säger Johan Wissman som gör säsongens första start på favoritdistansen 400 meter.
– Det blir en lite lugnare start i år. I fjol gjorde jag debuten på 400 i Golden League. Nu är motståndet perfekt.

Lika optimistisk är Mattias Claesson som i vår redan hunnit tangera sitt personliga rekord, från VM 2007, på 800 meter.
– 2007 var jag vråltoppad. Nu var jag på min lägsta tävlingsnivå. Jag har kört mycket tuffare träning väldigt länge så det känns verkligen bra. Men jag springer för att vinna, jag funkar helt enkelt så och om jag kommer med i rätt lopp så kommer också tiderna.

Emma Green gör comeback efter vinterns operation.
– Kul att stå i rampljuset på hemmaplan. Det ska bli skönt att komma i gång med tävlandet igen. Och spännande, jag vet inte riktigt var jag står eftersom det var så länge sedan sist.

Mustafa Mohamed ska försöka slå Anders Gärderuds svenska rekord på 5000 meter.
– Det är ett bra rekord och det blir svårt att slå. Jag kommer att koncentrerar mig på tävlingen och det är då brukar tiderna komma. Och harar är beställda för att se till att det bli lagom fart i ett lopp där det finns en rad löpare som kan göra riktigt bra tider.

090604 Göteborg GP

Världstvåa till Slottsskogsvallen

I årets Göteborg GP på Slottsskogsvallen 9 juni deltar i stort sett hela den svenska eliten.
– Det är ingen slump. Jag har varit väldigt tydlig med signaler om hur viktigt Folksam GP är för svensk friidrott. Det är lätt att bli hemmablind ibland och inte uppskatta och förstå fördelarna med bra tävlingar i Sverige. Men jag har fått bra respons från de aktiva, säger förbundskapten Stefan Olsson.

– Många av dagens stjärnor mötte för första gången bra internationellt motstånd i FGP på den tiden när till exempel Ludmilla Engqvist och andra var dragplåster. Att ställa upp nu är ett sätt att betala tillbaka lite, tycker han. Att tyngdpunkten i årets tävling ligger på de bästa svenskarna innebär inte att det saknas utländska stjärnor.

Världens just nu näst bästa trestegshoppare, dubble VM-medaljören Yoandris Betanzos, Kuba, kommer till Slottsskogsvallen. Han har redan hoppat hela 17,65 i år, en centimeter från världsårsbästat. Betanzos blir inte den enda kubanska deltagaren. I damernas slägga deltar 70-meterskastarna Yunaika Crawford och Arasay Thondike.

I släggtävlingen kan det dessutom bli ”svenskt tronskifte”. Tracy Anderson har inlett säsongen med nytt personligt rekord med 67,99 och möter svenska rekordhållaren Cecilia Nilsson.

På 800 meter får Mattias Claesson tufft motstånd av bland andra Andy Baddley som i fjol besegrade alla afrikaner i Golden Leagues ”drömmil” på Bislett.

I höjd möter Linus Thörnblad tre stycken 2,30-hoppare, Alessandro Talotti, Italien, Alexandr Shustov, Ryssland och Ben Challanger, Storbritannien.

5 000 meter, där Mustafa Mohamed ska försöka slå Anders Gärderuds svenska rekord (13,17,59), kommer att bli ett stenhårt lopp med många löpare som gjort tider ner mot 13,20. Jonas Cheruiyot, Kenya har bästa personliga rekordet, 12,59,08 och Collis Birmingham, Australien, har redan på försäsongen sprungit snabbare än den Gärderuds rekordtid.

Emma Green får motstånd i höjd av Marina Aitova, Kazakstan, som har samma personbästa, 197, som Emma.

090602 Göteborg GP

Löpare i toppform till Göteborg

Friidrottssäsongen drog igång på allvar förra helgen. Och de svenska löparna inledde starkt.
– Det har börjat väldigt bra. Eller rättare sagt lagom bra. För jag har höga förväntningar. Jag tror att det kommer att bli en mycket bra svensk friidrottssäsong och flera kommer att överraska, säger förbundskaptenen Stefan Olsson.


Folksam GP avgörs på Slottsskogsvallen 9 juni och detta år blir det en gala med löpningarna i centrum. Med tanke på de första tävlingarna verkar det vara en helt riktig satsning. Mustafa Mohamed inledde säsongen med att slå personligt rekord på 1 500 meter.
– Han är minst lika bra som 2007, hans hittills bästa säsong, och jag ser med stor spänning fram mot hans lopp på 5 000 meter på Slottsskogsvallen där han ska försöka radera ut ännu ett av Anders Gärderuds svenska rekord, kommenterar Stefan Olsson.

Johan Wissman har inlett säsongen med några lopp på 200 meter. Och redan presterat bättre tider än i fjol. 9 juni gör han säsongens första lopp på favoritdistansen 400 meter.
– Johan är faktiskt bara tiondelar från det 22 år gamla Europarekordet på 400 meter. Det är absolut realistiskt att han en gång kommer att slå det. Han fick dessutom en kick av guldet på inomhus-EM och kommer att göra en stark säsong, tror Stefan Olsson.

En annan medaljör från Turin-EM, Mattias Claesson, tangerade i sin säsongsdebut det personliga rekordet på 800 meter från Osaka-VM.
– Han har haft en ganska jämn utveckling men nu tror jag det är dags för nästa steg. Det kan bli en ketchupeffekt, inte bara en putsning av tiderna med någon enstaka tiondel utan ett rejält kliv framåt, hoppas Stefan Olsson som inte oroar sig för formen hos sina löpare:
– Alla är på väg mot en första formtopp inför lag-EM och blir det bara fint väder och en bra publik kan det bli riktigt bra resultat på Slottsskogsvallen.

090512 Göteborg GP

Mustafa Mohamed på rekordjakt i Göteborg

Anders Gärderuds 13.17,59 från 1976 är ett av de äldsta svenska friidrottsrekorden. Men nu är det i fara. Mustafa Mohamed gör ett allvarligt försök att slå det på Slottsskogsvallen 9 juni.
- Rekord är alltid svårt att lova men jag siktar på att slå ett ordentligt personbästa och göra en riktigt bra tid. Om formen är bra finns en möjlighet att komma ner mot rekordet, säger Mustafa.

Hans hittills bästa tid, 13.32,08, gjorde han 2007 och är bra bit från Gärderuds tid. Men så har han heller aldrig prioriterat just 5 000 meter när han varit i form. Och i form hoppas han vara 9 juni.
- Jag kommer att börja med tempoträning redan nu så det ska nog gå bra. Mustafa kommer att få hård konkurrens på Slottsskogsvallen. Bland annat kommer Collis Birmingham, Australien, som stått för årets hittills snabbaste lopp i världen, 13,16,26.

I loppet kommer också många andra i den svenska eliten att delta bland andra EMfinalisten Henrik Skoog samt Erik Sjöqvist, Johan Wallerstein och Oskar Käck.
– Vi vill se till att det verkligen blir rekordfart i loppet och därför har Europamästaren och världstrean på 3 000 meter inomhus, Mo Farah, lovat att ställa upp som hare, berättar Per Skoog, ansvarig för de aktiva vid tävlingen.

090504 Göteborg GP

Johan Wissman inleder VM-satsningen i Göteborg

Det blir ett starkt startfält när Folksam GP avgörs på Slottsskogsvallen 9 juni.
– Vi är jätteglada att så många av våra svenska affischnamn kommer. Det kommer att bli en riktigt intressant tävling, kommenterar Per Skoog, ansvarig för de aktiva vid tävlingen.

En av de svenska stjärnorna är Johan Wissman, som efter succén på inomhus-EM där han tog guld på 400 meter, gör säsongens första lopp på favoritdistansen på Slottsskogsvallen.
– Johan kommer att inleda säsongen med några 200-meterslopp i Grekland. Loppet i Göteborg blir det första i Sverige och den egentliga starten på VM-satsningen, berättar Kenth Olsson, Johan Wissmans tränare.

En annan medaljör från Turin-EM, Mattias Claesson, får hårt motstånd på 800 meter där han bland annat möter britten Andy Baddeley, Golden League-etta i fjol på engelska milen.

Linus Thörnblad kommer att hoppa höjd liksom hemmafavoriten Emma Green som gör en intressant come-back efter vinterns skadeuppehåll.

En annan publikfavorit är Carolina Klüft som ställer upp i favoritgrenen längd.

Magnus Arvidsson kommer att kasta spjut och många andra från den svenska eliten garanterar en högklassig friidrottsgala.

 
 Nästa Folksam Grand Prix på TV 

Karlstad GP 23 juli,
kl 21:00-22:00, TV4