Välkommen  
  Inbjudan  
  Media  
  Resultat  
  Liverapportering friidrott.se  
  In English  
 
  Sponsorer Folksam Grand Prix  

Carolina Klüft möter världmotstånd i Karlskrona!

090702 Karlskrona GP

När Folksam Grand Prix-serien nu kommer till Karlskrona på måndag är det naturligt att en speciell dam vid namn Carolina ”Carro” Klüft står i centrum för många personers uppmärksamhet. Hon har inlett säsongen med blandade resultat men rapporterna säger att formen nu kommer stegras och IFK Växjö-profilen möter hårt motstånd i Blekinges residensstad då hons ställs mot ryska Olga Kucherenko som är världsfemma efter att hoppat 6.91 den 1 juli i Moskva. Det är en offensiv ”Carro” som bjuder upp till show på måndag.

- Hon har verkligen betonat hur laddad hon är inför att tävla på hemmaplan. För mig är det helt klart att hon har mer kapacitet än hon visat hittills i år och jag hoppas verkligen att alla Karlskronabor köper biljetter och stöttar ”Carro”, säger tävlingdirektören och friidrottsexperten Miro Zalar.

När jag rör mig ute i friidrottsvärlden är det slående hur populär denna grandiosa dam fortfarande är bland internationella medier, fans, konkurrenter m.fl.


Det var mycket speciellt att studera Carolina Klüft för första gången. En del mångkampare har total koll på olika poäng och sitter och räknar på hypotetiska serier. ”Carro” hade noll koll, förmedlade gärna detta budskap till journalister m.fl. och nämnde att de får fråga hennes huvudtränare Agne Bergvall. Detta är samma tjej som höll ett mycket engagerat idrottspolitiskt tal till Arne Ljungqvist vid årets idrottsgala och har engagerat sig i ämnen som Afrikas utveckling, följderna av tsunamin julen år 2004, fadderbarn m.m. Helt enkelt en flummig tjej med stor empati och ett moget intellekt… Oavsett vad den gamle TV-sportsprofilen Bo Hansson säger är hon även alltid naturlig. När hon dock skulle beskriva sig själv fick ”Carro” fundera en stund.

- Det är svårt att beskriva sig själv, det kanske andra gör bättre. Jag är ganska envis och jag hoppas att jag oftast är snäll och glad.


En marsdag förra året berättade "Carro" att hon den närmaste tiden ska inrikta sig på längd och tresteg. En del s.k. experter frågade sig om hon därmed ger bort guldmedaljer vid ett antal internationella mästerskap men det är typiskt henne att följa sitt hjärta och inget annat när hon gör sina val i livet. Samtidigt har hon inte stängt dörren för att eventuellt i framtiden utöva mångkamp igen. I ett samtal med undertecknad betonade Smålandsprofilen att hon ser hoppandet som väldigt naturligt och glädjefullt.


Familjen och vännerna är något hon värnar oerhört mycket och det var hennes lillasyster Sofia som fick henne att ”upptäcka” friidrott.

- Min lillasyster började med friidrott och jag hängde med henne. Jag tyckte det var skoj och blev kvar.


När ”Carro” slog igenom ordentligt på den internationella seniorscenen i samband med Europamästerskapen i München år 2002 var det en förundrad världspress som lyssnade på den flummiga småländskan under presskonferenserna samt många svenskar som följde en sprallig junior framför TV:n. Slutpoängen från EM blev fantastiska 6542 och är fortfarande juniorvärldsrekord. När Du iaktar henne idag framträder hon ofta mer reserverat men är samtidigt vid många tillfällen generös med att visa känslor. I sina kontakter med internationell media förmedlar ”Carro” sitt budskap på en mycket bra engelska.


Hennes karriär är redan stor friidrottshistoria. När hon gick i mål under inomhus-EM i Madrid vintern år 2005 hade hon vid 22 års ålder vunnit allt man kan vinna gällande internationella mästerskap, inomhus-EM, inomhus-VM, EM utomhus, VM utomhus och OS.


Rent fysiskt är hon en enastående talang och det är otaliga rapporter som inkommit om den stenhårda träning som genomförts under åren. ”Carro” älskar att ”kötta” och hon har tränat i otaliga timmar under ledning av hennes framstående coacher som är Agne Bergvall, Håkan Widlund, Tobias Karlsson m.fl. Andra i teamet kring sjukampsikonen är bl.a. hennes pappa och agent Johnny Klüft, massören Henrik Nilsson och sjukgymnasten Inger Karlsson.


Om man ska leta efter något negativt om hennes karriär är det möjligen att det finns en gnagande känsla om att hennes kropp har drivits för hårt. Hela sommaren år 2006 präglades t.ex. av skadeproblem och det var en gråtande ”Carro” som förberedde sig på uppvärmningsarenan i Göteborg inför sjukampen som inledde EM. Samtidigt var det just det faktum att hon varit fri från skador under så lång tid som gjorde att hon noterade nytt Europarekord i sjukamp vid VM i Osaka 2007. Pressen från media och viljan att öka glädjen i utövandet var två anledningar till att hon bytte fokus inför utomhussäsongen i fjol.


Fakta:

Carolina Evelyn Klüft


Född: 1983-02-02

Längd: 1.78m

Vikt: 65kg

Familj: Gift med Patrik Klüft, Pappa Johnny, Mamma Ingalill, systrarna Martina, Sofia och Olivia.

Bor: Lägenhet i Växjö och gård utanför Karlskrona.

Klubb: IFK Växjö

Tränare: Agne Bergvall (huvudtränare) m.fl.

Personliga rekord: Sjukamp: 7032 Osaka 25-26.8.2007

Längd: 6.97 Tallinn 4.7.2004

Tresteg: 14.29 Växjö 8.6.2008

Meriter: OS: 04-1, 08-9 (längd), kval (tresteg)

VM: 03-1, 05-1, 07-1

Junior-VM: 00-1, 02-1

Inomhus-VM: 03-1, 04-3 (Längd)

EM: 02-1, 06-1

Inomhus-EM: 02-3, 05-1, 07-1

Junior-EM: 01-1


OBS! Meriterna gäller mångkamp (sjukamp utomhus och femkamp inomhus) om inget annat anges.

Juniorvärldsrekordinnehavare i sjukamp med 6542 poäng. Rankad som världsetta av ansedda Track and Field News varje år mellan 2002 och 2007.

Övrigt:

- Intresserad av utvecklingsfrågor och har ett fadderbarn i Kenya.

- Blev utsedd till årets svensk år 2002.

- Har studerat socialpsykologi och de politiska idéernas historia under upplysningen vid Växjö Universitet.

- Vinnare av Jerringpriset år 2002 och Svenska Dagbladets bragdmedalj 2003.

Anm.: Dessa fakta är sammanställda med stor hjälp av A. Lennart Julins och Jonas Hedmans statistiska arbete.