Välkommen  
  Nyhetsarkiv  
  Inbjudan  
  Startlista  
  Tidsprogram  
  PM  
  Media  
  Biljetter  
  Resultat  
  Höjdpunkter gren-för-gren  
  Liverapportering friidrott.se  
  Banrekord Tingvalla IP  
  Organisation  
  Om galan  
  In English  
 
  Sponsorer Folksam Grand Prix  
 Nyhetsakriv 

Nyheter

090723 Karlstad GP

Stor succé för Skanska Open!

Kultävlingen Skanska Open på Stora Torget blev en stor succé. IF Göta Karlstad har länge arbetat med kreativa inslag för att popularisera den olympiska huvudidrotten. Dagens kultävling skedde verkligen i hjärtat av Karlstad, Värmlands residensstad. Redan när amerikanska världsstjärnan Russ Winger anlände till tävlingsplatsen uttryckte han en stark positivism.
- This is awesome.

Ambitionen att utveckla olika arrangemang kring Karlstad Grand Prix gav mersmak för arrangörsföreningens Stephan Hammar som är marknads- och arrangemangsansvarig.
- Mina intryck från dagen överträffade mina förväntningar och inspirerar oss att tänka vidare om att utveckla helheten kring vår Folksam Grand Prix-gala.

Segrare i seniorklasserna var Maris Urtans, Lettland, med 19.52 och Carolina Hjelt med 15.49 (personligt rekord).

Fullständig resultatlista finns på internet:
http://ifgota.se/result/Uploaded/skanskaopen09.html

090720 Karlstad GP

Dagens Karlstad GP gren - Män 1000 meter

Klockan 20.25 går startskottet för den sista grenen vid 2009 års Karlstad Grand Prix! Världens bästa medeldistansare Abubaker Kaki springer mot världsrekordnoteringen 2.11.96 och den svenska stjärnan Mattias Claesson attackerar på allvar Dan Waerns 50 år gamla svenska rekord som är 2.17.8 (tidigare även världsrekord). Räkna med att detta blir en av galans höjdpunkter och definitiva crescendo!

Kaki är kanske den största talangen löparvärlden skådat - välkomna att se och njuta av hans löpsteg. Sudanesen slog igenom förra vintern med inomhusvärldsrekord på distansen och han innehar även juniorvärldsrekordet på 800 meter utomhus!

På plats på Tingvalla IP för att med spänning följa loppet finns den svenske löparlegenden Dan Waern. Han är som många andra nyfikna på hur 1000 meters-loppet kommer att sluta, välkommen du med!

Missa inte denna duell. Har ni ännu inte köpt biljetter till världsfriidrott på Tingvalla IP – Karlstad GP 23 juli så går det att göra det snabbt och enkelt via denna hemsida!

090720 Karlstad GP

En av världens absolut främsta friidrottare springer 1000 meter vid Karlstad GP!

Vi arrangörer är i positivt chocktillstånd: Årets världsetta på 800 meter Abubaker Kaki är klar för Karlstad Grand Prix!!! Han springer 1000 meter och det är möjligt att han kan närma sig kenyanska Noah Ngenys världsrekord på 2:11.96. I samma lopp gör Mattias Claesson en attack mot det 50-år gamla svenska rekordet, och dåvarande världsrekordet, 2:17.8 vilket noterades av Dan Waern på Tingvalla IP.

Kaki är från Sudan och vann både inomhus-VM och junior-VM förra året. Vidare innehar han världsrekorden för juniorer på 800 meter utomhus och 1000 meter inomhus. Det blir extra intressant att följa honom på 1000 meter då många experter tror att han under karriären kommer bli som allra bäst på 1500.

Under sommarhalvåret har han Sollentuna, norr om Stockholm, som bas och har hjälp av den svenska agenten och friidrottsarrangören Ulf Saletti.

Missa inte denna duell. Har ni ännu inte köpt biljetter till världsfriidrott på Tingvalla IP – Karlstad GP 23 juli så går det att göra det snabbt och enkelt via denna hemsida!

090719 Karlstad GP

Dagens Karlstad GP gren - Män 100 meter

Det råder ingen tvekan om att det kommer att gå undan vid årets Karlstad Grand Prix! Vi har i tidigare grenar berättat om världsnamn på startlinjen och herrarnas 100 meter är verkligen inget undantag!

Matforssonen Stefan Tärnhuvud är Sverigesnabbast i år på distansen med 10.40. Med det har Stefan slagit sig in i europaeliten och nu inför Karlstad GP rapporterar han god form!

Sundsvallsexpressen får celebert sällskap på startlinjen och snabbast av de internationella gästerna är Darrel Brown från Trinidad och Tobago. Browns aktningsvärda personliga rekord är 9.99 och i år har han noterat 10.05! Silvermedaljören från VM 2003 utmanas främst av två jamaicaner Winston Barnes, 10.16 i år och Xavier Brown, 10.35 i år samt amerikanen Chris Lawson, 10.21 i år!

Loppet ser ut att bli en internationell höjdare med sex olika nationaliteter representerade på sju banor! Tingvallas banrekord har två innehavare, Salem Al Yami (2003) och Peter Emelieze (2008) , och lyder 10.26. Vad är banrekordet och vad är det svenska årsbästat efter Karlstad Grand Prix?!

Missa inte denna duell. Har ni ännu inte köpt biljetter till världsfriidrott på Tingvalla IP – Karlstad GP 23 juli så går det att göra det snabbt och enkelt via denna hemsida!

090718 Karlstad GP

Dagens Karlstad GP gren – Män 200 meter

Gårdagens formbesked av Johan Wissman lovar gott inför Karlstad Grand Prix! Helsingborgssonen sprang igår 400 meter på den svåra innerbanan vid Golden League- tävlingen i Paris.

Trots innerbanan visade Johan att han kan fajtas med de riktigt stora stjärnorna! I Karlstad väljer Wissman den kortare distansen 200 meter och tränaren Kent Olsson förklarar varför:

- Det är viktigt att få upp speeden ordentligt inför VM. Därför passar det bra att springa en kortare och snabbare distans i Karlstad.

Wissmans svenska rekord på distansen noterades i Stuttgart 2007 och lyder 20.30. Tingvallas banrekord är bara dryga tiondelen sämre och innehas av samma man. 2007 sprang Johan 200 meter vid Götagalan (numera Karlstad GP) och klockan stannade på 20.43. Vi kan alltså vara säkra på att Johan trivs på Tingvalla IP! Med svenskens goda form och ett välmeriterat startfält finns det alla möjligheter för kanontider!

Den svenske europamästaren utmanas bland annat av Chris Lawson,USA. Lawson dubblerar 100 och 200 meter i Karlstad och personrekordet, tillika årsbästat, på den längre distansen är 20.68!IF Göta Karlstads Fredrik Johansson finns med i loppet. Fredrik har ett imponerande personrekord med 20.97 och kan han dra nytta av farten i loppet kan han säkert dras med mot en snabb tid!Tingvallas banrekord lever alltså farligt och får vi en svensk seger i grenen?!

Missa inte denna duell. Har ni ännu inte köpt biljetter till världsfriidrott på Tingvalla IP – Karlstad GP 23 juli så går det att göra det snabbt och enkelt via denna hemsida!

090718 Karlstad GP

Banrekordsslakt på Tingvalla IP att vänta!

VM-tvåan Darrel Brown från Trinidad-Tobago är klar för Karlstad GP. Han är träningskompis till Asafa Powell och har ett personbästa på 9.99 (årsbästa 10.05). Möjligen kommer även världsrekordtränaren Steven Francis till Tingvalla IP.

Bland motståndarna märks bland annat amerikanen Chris Lawson. Räkna därför med att Sveriges just nu snabbaste man Stefan Tärnhuvud får goda förutsättningar. Tingvalla IPs banrekord lyder på 10.26.

Nyp er i armen- Sherone Simpson till Tingvalla!

Jamaicanskan Sherone Simpson är tillbaka efter skada och vill starta i en mindre internationell tävling. Vid OS i Peking tog hon hem silvret och hennes personliga rekord är 10.82. Bland de andra sprintertjejerna i Karlstad märks bl.a. Tianna Madison som noterat 11.05 i år. Sanna Kallurs banrekord på 11.44 är minst sagt i omedelbara fara.

090717 Karlstad GP

Dagens Karlstad GP gren - Män Längdhopp

Denna gren ser ut att kunna bli en av de riktiga höjdpunkterna vid årets Karlstad Grand Prix! Sveriges nye friidrottsstjärna Michel Tornéus finns på plats! Tumbasonen Michel slog igenom redan 2005 med att hoppa 7.94, då bara 19 år gammal. Några år av skador har sedan hindrat Michel från att hoppa riktigt långt men vid Världsungdomsspelen för en knapp månad sedan fick Michel sitt riktiga genombrott då han hoppade hela 8.11! 8.11 är ett världsresultat som placerar Michel som tvåa i Sverige genom tiderna efter Mattias Sunneborn!

Vid Världsungdomsspelen hoppade svensken utan större motstånd men så blir sannerligen inte fallet vid Karlstad GP! Amerikanerna Bashir Ramzy och Trevell Quinley har i år noterat 8.11 respektive 8.02. Deras personbästan skvallrar dock om ännu mer, 8.15 respektive 8.36! I dagsläget är även polacken Michal Rosiak klar som i år har hoppat 7.77. Det kommer att bli en tävling i världsklass och vi ser med spänning fram emot hur Svensk friidrotts nya stjärna står sig i konkurrensen!

Sveriges just nu näst bästa längdhoppare är hemmaföreningens, vid det här laget rutinerade, David Frykholm. David har i år hoppat 7.49 men har ett personligt rekord, tillika värmländskt distriktsrekord, på 7.67! David hoppar alltid bra på Tingvalla och höjer sig alltid i hård konkurrens. Lägg där till Karlstadpublikens stöd och det finns förutsättningar att utmana de gästande hopparna!

Räkna med att en handfull 8- meters hoppare kommer att göra upp framför huvudläktaren på Tingvalla IP den 23:e juli! Vi har det svenska rekordet, Mattias Sunneborns 8.21, i minnet och håller tummarna för många långa hopp!

Missa inte denna duell. Har ni ännu inte köpt biljetter till världsfriidrott på Tingvalla IP – Karlstad GP 23 juli så går det att göra det snabbt och enkelt via denna hemsida!

090716 Karlstad GP

Dagens Karlstad GP gren - Män 3000 meter hinder

En av förra årets höjdpunkter på Karlstad Grand Prix var när Karlstadsonen Per Jacobsen sprang hem segern på 3000 meter hinder. Per kämpade ofint ner de internationella gästerna och vann loppet efter jämn hög farthållning! Inför årets lopp vid Karlstad GP får vi se en minst lika formstark Per, nu i ett ännu tuffare startfält! Ett startfält som dras av proffsharen David Langat och innehåller amerikaner, kenyaner, egyptier, polacker och minst en norrman, Öysten Sylta.

IF Götas Per Jacobsen har också chansen att revanschera sig mot vinnaren av 2009 års 30-års jubilerande Karlstad Stadslopp. Vinnaren i det loppet, kenyanen Sammy Kurui, finns nämligen med på Karlstad GP! Per är redan uttagen till VM i Berlin så givetvis vill han få ett snabbt lopp innan mästerskapet. Personrekordet lyder 8.30.86 och kan vara värt att ha i bakhuvudet!

Missa inte denna duell. Har ni ännu inte köpt biljetter till världsfriidrott på Tingvalla IP – Karlstad GP 23 juli så går det att göra det snabbt och enkelt via denna hemsida!

090715 Karlstad GP

Dagens Karlstad GP gren - Kvinnor Diskus

Hemmafavoriten Sofia Larsson befinner sig just nu i litauiska Kaunas för JEM U23 som avgörs torsdag till söndag. Sofia har i år förbättrat sitt personliga rekord till 58.65 och har därmed kvalificerat sig för VM i Berlin under augusti månad! Säffletjejen, numera götisten, Sofia är med årets resultat tvåa i Sverige genom tiderna och utmanas nu hårt i jakten på 60- meterslinjen vid Karlstad Grand Prix! Sofia och klubbkompisen Angela Åkeson, som också finns på startlinjen, får minst sagt tuff internationell konkurrens med idel tjejer med årsbästa över 60 meter! Amerikanskan Becky Breisch har i år noterat 62.08 men stoltserar med ett personbästa på hela 67.37! Ett resultat som i år hade inneburit en första plats på världsrankingen. Polska Joanna Wisniewska och tyska Sabine Rumpf har också med marginal nått över 60 meter i år så räkna med långa diskuskast torsdagen den 23:e juli.

VM- klara Anna Söderberg ska tillsammans med götatjejerna försvara de gul-blå färgerna och visst vore det häftigt med två svenskor över 60 meter och dessutom i samma tävling! Kan unga Sofia utmana rutinerade Anna om Sveriges bästa diskuskasterska?

Missa inte denna duell. Har ni ännu inte köpt biljetter till världsfriidrott på Tingvalla IP – Karlstad GP 23 juli så går det att göra det snabbt och enkelt via denna hemsida!

090715 Karlstad GP

Dan Waern gästar Tingvalla IP 50 år efter sitt världsrekord!

Vid flera tillfällen i Tingvalla IP:s historia har idrottsvärldens blickar riktats mot vad som hänt på den anrika arenan. En sådan dag var definitivt den 21 augusti 1959 då Dan Waern (född 33) förbättrade världsrekordet på 1000 meter i IF Göta Karlstads Augustispelen. Hans imponerande tid 2.17,8 är fortfarande gällande svenskt rekord på distansen!

I dag är det klart att Sköldingesonen gästar Karlstad och Folksam GP-tävlingen 50 år efter denna bragd. Givetvis kommer arrangören att uppmärksamma denna gäst och jubileet extra genom att bland annat låta 1000-metersloppet vara avslutning på galakvällen.

För en tid sedan berättade löparlegenden om den speciella dagen på Tingvalla IP för 50 år sedan. Han bad om motstånd i form av ”De bästa ni har” och fick bland annat innehavaren av 800-meters världsrekordet (Roger Moens) som kombatant. Väl i mål var Dan 1,4 sekunder före Moens och hade därmed slagit världsrekord inför 6 863 åskådare.

Dan är mycket glad att få komma tillbaka till Tingvalla och ser fram emot om någon kan nå ner mot hans tider. Inomhus EM-medaljören från i vintras, Mattias Claesson, finns på startlinjen och är fokuserad på Waerns 50-åriga rekord. Det är hans äldre kollega medveten om.
- Claesson har bättre tid på 800 än mig så rimligen bör han ha en chans. De extra 200 metrarna är dock extra tuffa för en 800-meterslöpare och det är ju där avgörandet fälls.

1000-metersloppet på Tingvalla IP kan med andra ord bli riktigt rafflande och förhoppningsvis kommer Mattias och övriga svenskar att få sällskap av kvalificerat internationellt motstånd. Den stora frågan är dock om Dan Waerns svenska rekord överlever Mattias Claessons rekordattack torsdagen den 23 juli!

090714 Karlstad GP

Dagens Karlstad GP gren - Män 110 m häck

Den 23 juli kommer att bli duellernas kväll och likt grenen vi presenterade igår, 100 meter för kvinnor, kommer dagens gren att bjuda på en het svensk prestigeduell. Robert Kronberg innehar det svenska rekordet i grenen på 13.35. ”Robban” har en lång karriär bakom sig som toppas, förutom det svenska rekordet, av olympisk final i Sydney år 2000 och IEM- brons 2005! Kronberg möter nu Philip Nossmy och i förra mötet dem emellan, vid Sollentuna GP, segrade en ”comebackande” Nossmy. Philip var oerhört lovande som ung och sprang JVM- final 2000. Efter det har karriären kantats av skador men i år är han som sagt tillbaka på banan och har noterat det svenska årsbästat med 13.75! Personrekordet är dock bättre, 13.50 från 2003. Philip ser fram emot att tävla på sin andra hemmaplan då han bodde och tränade i Karlstad under ledning av Ulf Karlsson fram till förra året.

När startskottet går kan vi ha VM- kvalgränsen, 13.62, med oss i bakhuvudet samtidigt som vi med spänning följer vem som först tar sig över de tio, 106.7 centimeter, höga häckarna!

Kronberg/Nossmy utmanas bland annat av en trio amerikaner med personbästa 13.47, 13.50 och 13.70 så räkna med ett lopp med många om budet och tätt över mållinjen! Den bästa av gästerna på pappret är Jeff Porter men Fred Townsend, som vi hälsar välkommen till Karlstad för andra gången, har bara en hundradel sämre årsbästa med 13.55!

Missa inte denna duell. Har ni ännu inte köpt biljetter till världsfriidrott på Tingvalla IP – Karlstad GP 23 juli så går det att göra det snabbt och enkelt via denna hemsida.

090714 Karlstad GP

En mycket prestigefull häckduell mellan Kronberg och Nossmy!

Den olympiska huvudidrottens attraktivitet hör ofta ihop med dueller. Det är därför som Finnkampen fortfarande är mycket intressant för stora delar av friidrottsvärlden. Vid Karlstad GP kommer de svenska häckgiganterna Robert Kronberg och Philip Nossmy att ”kriga mot varandra” och det är mycket prestige på startlinjen på anrika Tingvalla IP den 23 juli. Vid Sollentuna GP den 25 juni möttes de senast och då vann Nossmy med en hundradel och fick en glädjeattack efter mållinjen. Kronberg vill nu ha revansch …

Årsstatistiken i Sverige i den aktuella grenen är för närvarande enligt följande:

13.75 Philip Nossmy Malmö AI
13.77 Robert Kronberg IF Kville

Nossmy bodde under en längre tid i Karlstad och tränade under ledarlegenden Ulf Karlsson och ser fram emot att komma tillbaka.
- Det ska bli kul att tävla på min gamla hemmaplan. Jag ska försöka att hitta bättre timing i häcktekniken och det är alltid kul att möta Robban. Det brukar bli bra och jämna dueller och det är kul att arrangören satsar på häckloppet.

De svenska häckstjärnorna utmanas bl.a. av amerikanerna Jeff Porter och Fred Townsend som har årsbästanoteringar strax över 13.50.

Robert Kronberg är mästerskapsspecialist, har lång erfarenhet av elitfriidrott och är en mycket respekterad aktiv bland sina landslagskamrater. Sedan flera år tillhör han landslagets aktivas råd och har varit lagkapten vid ett antal Finnkamper. Trots sin stora erfarenhetsbank är han fortfarande mycket ”hungrig” och ser fram emot att än en gång prestera på hög nivå i den värmländska residensstaden.
- Att springa inför ett fullsatt Tingvalla är en häftig upplevelse och en höjdpunkt för både mig och svensk friidrott varje år! Med bra motstånd, snabba banor, en väldigt stöttande och kunnig publik som skapar en positiv atmosfär är Karlstad GP för mig den bästa och roligaste tävlingen i Sverige efter DN Galan.

090713 Karlstad GP

Dagens Karlstad GP gren - Kvinnor 100 meter

Damernas 100 meterslopp blir en riktig prestigebatalj! Hemmaföreningens Emma Rienas innehar det svenska årsbästat i grenen och utmanas återigen av Ullevis Lena Berntsson. Lena slog igenom under den gångna vintern med deltagande i dubbla Europamästerskap. På 60 meter slutade hon 5:a vid EM i Turin och en månad senare 9:a vid EM i tyngdlyftning. På Tingvalla IP är det dock 100 meter som gäller för Lena och lita på att hon är revanschsugen! Emma har redan slagit det värmländska distriktsrekordet i år, då hon noterade 11.61, som alltså är svenskt årsbästa och förra året drog Emma det längsta strået vid Karlstad Grand Prix! I år summerar vi dock 3-1 till Lena Berntsson i inbördes möten.

På Karlstad GP får de svenska tjejerna hård internationell konkurrens. Bästa personrekordet i startfältet har amerikanskan LaShautea Moore med 11.03 men snabbast i år på distansen är jamaicanskan Scillonie Calvert med 11.19! Räkna alltså med kalastider på kvinnliga 100 meter samtidigt som vi håller ett extra öga på det värmländska distriktsrekordet, Emma Rienas 11.61, och duellen om titeln Sveriges snabbaste kvinna!!!

Missa inte denna duell. Har ni ännu inte köpt biljetter till världsfriidrott på Tingvalla IP – Karlstad GP 23 juli så går det att göra det snabbt och enkelt via denna länk www.folksamgp.se !

090713 Karlstad GP

Sexmetersmannen Toby Stevenson tillbaka i Karlstad!

Amerikanske stavhopparen Toby Stevenson har länge varit känd för att hoppa med en hockeyhjälm. Samtidigt är han en av medlemmarna i det exklusiva sällskapet som hoppat sex meter. Den 23 juli tävlar han igen i Karlstad.

I år är han statistisk världssexa med 5.75 meter. Han utmanas i Karlstad Grand Prix bl.a. av den store svenska talangen Jesper Fritz.

Stevenson är en riktig Sverigevän med många minnen härifrån. Den svenska friidrottsfamiljen har verkligen tagit amerikanen till sina hjärtan och han tävlade t.ex. tidigare i den värmländska residensstaden i samband med Lindorffs inomhusgala i Löfbergs Lila Arena år 2005.

090712 Karlstad GP

Längdhoppstalangen Michel Tornéus gör en mycket intressant start i Karlstad!

En av de senioraktiva som i år utmärkt sig positivt på internationell nivå är längdhopparen Michel Tornéus från IFK Tumba. Denna sympatiske Botkyrkabo gör en mycket intressant start vid Karlstad Grand Prix.Den 27 juni slog Michel till med världsresultatet 8.11 vid Världsungdomsspelen i Göteborg. Den starke Tumbahopparen är en stor talang men har i många år haft skadeproblem. Nu är han ett starkt svensk hopp inför VM i Berlin och tävlingen i Karlstad är ett viktigt steg i hans förberedelser inför sitt första internationella globala utomhusmästerskap.

- Karlstad GP blir min första tävling efter 8.11-hoppet. Jag har inte tävlat i Karlstad sedan Götagalan 2005 och ser fram emot att tävla igen inför en entusiastisk och friidrottskunnig publik.

090708 Karlstad GP

Emma Green ser fram emot att komma tillbaka till Karlstad!

I samband med Karlstad GP den 23 juli blir det ett kärt återseende för världshopperskan Emma Green när hon än en gång tävlar på Tingvalla IP. Hon har bra tävlingar bakom sig, bl.a. var hon femma vid Golden League-galan i Berlin och lag-EM i portugisiska Leira. Vid Bislett Games fick Emma avbyta tävlingen men hennes tränare Yannick Tregaro har meddelat arrangörerna av Karlstad Grand Prix att det inte är några problem med sin adept- och flickväns fysik utan att hon snarare blev påverkad av regnuppehållet i Oslo.

Den eleganta Örgryte-hopperskan ser verkligen fram emot tävlingarna i den värmländska residens staden den 23 juli.
- Jag ser verkligen fram emot att tävla på Karlstad GP, det var många år sedan jag tävlade där sist. Sedan dess har jag hört mycket gott om tävlingen, framförallt om det härliga publikstödet. Jag gör inte så många tävlingar på svensk mark, så de jag gör är alltid speciella och extra roliga! Tävlingsdatumet är den 23 juli på Emma-dagen! Det måste ju betyda något =).

090703 Karlstad GP

Skanska Open på Stora Torget i Karlstad

Karlstad Grand Prix är sedan några år en av landets absolut största friidrottsgalor med delar av världseliten på Tingvalla IP. I år är det torsdagen den 23 juli som är arrangemangsdatum. Arrangören arbetar hela tiden aktivt med att utveckla arrangemanget och bibehålla det stora friidrottsintresset i Karlstad och Värmland. Som en naturlig del i detta presenterar IF Göta Karlstad idag en nyhet som gör staden unik. En kultävling mitt i hjärtat av solstaden – Skanska Open. Detta arrangemang fungerar som en naturlig och självklar aptitretare onsdagen den 22 juli - dagen före Folksam Grand Prix-deltävlingen Karlstad GP.

Skanska Open är en kultävling i galaformat för både världselit och nybörjare. Under några intensiva timmar (14.00 – 19.00) kommer fullt fokus att ligga på kultstötning i alla former och nivåer. Arrangerande förening räknar med att många av Karlstad GPs deltagare kommer att värma upp dagen före och delta i denna aktivitet. Tävlingen har sanktion från Svenska Friidrottsförbundet vilket innebär att det garanterat kommer att bli några ban-/arenarekord på Stora Torget denna kväll!

Stora Torget är en perfekt plats för att kunna nå många intresserade åskådare som på nära håll får ta del av nationella- och internationella toppstötare så väl som regionens duktiga ungdomar. De som dock inte nöjer sig med att bara titta på får även chansen att mäta sina krafter med den 7,26 kilo tunga herrseniorkulan under prova-på aktiviteter under eftermiddagen. Tävlingarna kommer att ha en härlig inramning med läktare, speaker och discjockey mot en fond av Rådhuset och Frihetsstatyn.

Aktiviteten och möjligheten att se på Skanska Open är kostandfri och kommer garanterat att locka många som laddar upp som åskådare inför stundanden Karlstad GP den 23 juli.

För tävlingarna gäller följande:
Onsdag 22 juli
Stora Torget, Karlstad
Åldersklasser (damer och herrar)
15 år, 17 år, 19 år och seniorer

090629 Karlstad GP

Mattias Claesson siktar på svenskt rekord på 1000 meter vid Karlstad GP!

I vintras tog Mattias Claesson hem en bronsmedalj på 800 meter vid inomhus-EM i Turin. Den 23 juli kommer medeldistansstjärnan till Karlstad för att springa 1000 meter. I ett klassiskt lopp på Tingvalla IP den 21 augusti år 1959 noterade legenden Dan Waern världsrekordtiden 2.17.8m och det är svenskt rekord än idag. Det vill Mattias ändra på.

- Jag siktar på att förbättra det femtioåriga gamla svenska rekordet på 1000 meter. Det är många svenskar som försökt med det före mig.

Mattias som är en stark personlighet gillar Folksam Grand Prix-galorna och publiken i Värmlands residensstad brukar uppskatta hans insatser på löparbanorna. I och med att Dan Waern kommer att finns på plats under tävlingskvällen kan detta bli ett speciellt ögonblick i den svenska löparhistorien.

Efter torsdagens gala i Sollentuna lämnade förbundskapten Stefan Olsson klartecken inför VM till ett antal aktiva inklusive Mattias.

090512 Karlstad GP

Robert Kronberg klar för Karlstad GP!

Sveriges absolut bästa manliga häcklöpare blev i tisdags klar för Karlstad GP den 23 juli 2009.

Den 33-årige göteborgaren har en imponerande meritlista med bland annat följande bedrifter:

Inomhus EM – 6:a 2000, 5:a 2002, 3:a 2005
Inomhus VM – 4:a 2001, 7:a 2003, 6:a 2004
EM – 7:a 2002, 5:a 2006
VM – 5:a 2001
OS – 8:a 2000
1:a Europacupen “Super League” 2004
Flerfaldig Svensk mästare på 110 och 60 meter häck
Svensk och Nordisk rekordhållare på 110 meter häck och 60 meter häck

Robert gästade under tisdagen Karlstad för en träff med media där han berättade följande:

– Karlstad är roligaste och bästa GP-tävlingen i Sverige, och ligger på en optimal tidpunkt. Jag hoppas kunna slå mitt svenska rekord här.

Vid denna träff fick han även möjlighet att ge några tips och berätta om lite teknik i sin gren för den samlade Värmländska presskåren. Arrangören berättade även att nu är prioriteringen att hitta ett riktigt bra internationellt motstånd till ”Robban” på 110m häck den 23 juli. För er som vill ta del av Robert och övriga stjärnot på Tingvalla IP, håll utkik på www.folksamgp.se där biljetter till arrangemanget snart släpps.

Redan publicerad information om denna nyhet se
http://www.vf.se/Sport/Varmland/Kronberg-till-Karlstad-Grand-Prix-090511.aspx
http://svtplay.se/v/1553469/varmlandsnytt/11_5_18_10?sb,p103388,1,f,-1
http://www.nwt.se/sport/article527805.ece

090507 Karlstad GP

Wissman till Karlstad GP!

Idag är Europamästaren Johan Wissman klar för Karlstad GP den 23 juli 2009. Under de senaste åren har Johan blivit en av landets absolut starkast lysande friidrottsstjärnor med bland annat OS-final och flertalet svenska rekord på meritlistan. Johan har det gällande banrekordet på Tingvalla IP med 20,43 från sommaren 2007. I år jagar Helsingborgaren sitt eget svenska rekord som numera lyder 20,30 från Stuttgart samma år.

Som synes är det 200 m som gäller för Johan vid Karlstad GP. Tränare Kenth Olsson säger:
- Vi har en träningsperiod i juli och efter den behöver vi få upp speeden lite inför stundande VM, därför väljer Johan 200 istället för 400 på Tingvalla IP.

Vidare berättar Kenth:
- Johan trivs på tävlingarna i Karlstad och den trevliga stämningen som publiken ger tillsammans med de goda förhållandena för just 200 meter att Karlstad återigen finns med på vår tävlingsplanering.

IF Göta Karlstad kommer fortlöpande att göra klart med ytterligare aktiva för att göra en toppkväll av den 10:e elitfriidrottsgalan i modern tid på Tingvalla IP. Tidigare har galakvällarna besökts av drygt 5 000 personer. Arrangören räknar kunna överträffa detta vid sommarens Karlstad GP. Arrangemanget ligger perfekt i tid med DN Galan och friidrotts-SM endast en vecka efter samt VM i Berlin endast någon vecka ytterligare bort. Räkna därför att många elitaktiva kommer att besöka Karlstad och Tingvalla IP formtoppade och hungriga inför stundande utmaningar.

Föreningen meddelar att biljetter till den 23 juli släpps till försäljning under torsdagen på www.folksamgp.se. (se biljettlänk till vänster)

090305 Karlstad GP

Tioårsjubileum firas med 50-årsjubileum!

Till sommaren är det dags för den tionde friidrottgalan i Karlstad sedan återstarten av Götagalan 1999. Sedan dess har det arrangerats en gala varje sommar med undantag av 2004 då Göta arrangerade SM i friidrott. Det finns dock en rik historia av galor ända tillbaks till 30-talet men sviten har aldrig varit så lång som nu.

En av de mest minnesvärda galorna är Augustispelen 1959 då Dan Waern satte världsrekord på 1000 meter med tiden 2.17.8. Den tiden står sig faktiskt fortfarande som svenskt rekord och självklart är M 1000 m en given gren på årets gala. Om det blir ett världsrekordförsök eller ett svenskt rekordförsök får tiden utvisa men det blir absolut en av sommarens höjdpunkter.

I övrigt så bjuder programmet som vanligt på några grenar av absolut världsklass och i stort sett alla landlagsgötister får förstås chansen att visa upp sig på hemmplan. Återigen har Karlstad GP ett utmärkt datum inför årets stora friidrottshändelser: Karlstad GP 23 juli, DN Galan 31 juli, SM 1-3 augusti och VM i Berlin 15-23 augusti.

Vi välkomnar deltagare och åskådare till en jubileumsfest att minnas!