Välkommen  
  Nyhetsarkiv  
  Inbjudan  
  Startlista  
  Tidsprogram  
  PM  
  Media  
  Biljetter  
  Resultat  
  Höjdpunkter gren-för-gren  
  Liverapportering friidrott.se  
  Banrekord Tingvalla IP  
  Organisation  
  Om galan  
  In English  
 
  Sponsorer Folksam Grand Prix  

Höjdpunkter gren-för-gren (i tidsprogramsordning)

Stav Män – Fritz får hjälp mot VM i Berlin
Jesper Fritz med färska årsbästat 5.55 får bästa tänkbara motstånd i form av amerikanen Toby Stevenson – världssexa i år med 5.75, OS-silver i Aten 2004 och medlem i 6-metersklubben. Stevenson är utöver sin hoppkapacitet även känd för att av säkerhetsskäl hoppa med hjälm.

Diskus Kvinnor – Söderberg och Larsson mot 60 m i tuff konkurrens
Den unga Sofia Larsson utmanar på hemmaplan den rutinerade Anna Söderberg och på plats finns VM-klara amerikanskan Becky Breisch med ett årsbästa över 62 meter och tyskan Sabine Rumpf med ett årsbästa över 60 meter för att ytterligare förgylla damdiskustävlingen.

Höjd Kvinnor – Jungmark får perfekt sparring
Ebba Jungmark jagar Berlinbiljettt och får här möta Norges bästa höjdhopperska Stine Kufaas som tränas av förra storhopparen Hanne Haugland. Stine har i år noterat nytt personligt rekord med 1.91. Starkast årsbästa i fältet har annars Levern Spencer från exotiska St Lucia som hoppat 1.93.

100 m Kvinnor – Bästa startfältet någonsin på Tingvalla IP
Duellerna mellan Emma Rienas och Lena Berntsson är redan klassiker i svensk friidrott. Hititlls i år har Emma sprungit fortast men Lena vunnit fler inbördes möten. Här får de möta världssprinters och möjligheterna till personliga rekord är enorma. På plats finns förra årets OS-tvåa Sherone Simpson från Jamaica som har ett personligt rekord så bra som 10.82! Med på startlinjen finns också tidigare världsmästarinnan i längdhopp Tianna Madison som i år noterat 11.05.

3000 m hinder Män – Ska Per Jacobsen vinna i år får han springa mycket fort
Per Jacobsen vann en bejublad seger vid fjolårets gala men i år måste han springa betydligt fortare för att ta hem segern. En av de tuffaste motståndarna är Collins Kosgei med ett personligt rekord under 8.15 och som i år sprungit 8.17. Ett annat intressant namn är Yusuf Biwott som provar på hinder för första gången på allvar efter att ha noterat 7.33 på 3000 slätt och under 13 minuter på 5000. Biwott kan bli galans stora genombrottsman.

100 m Män – 5-6 man med årsbästa under 10.40
Sveriges snabbatste man Stefan Tärnhuvud får ohyggligt bra motstånd i friidrottens Formel 1. Darrel Brown med VM-silver på 100 m 2003 och ett pers under 10 sekunder finns på startlinjen liksom Winston Barnes, en ung jamaican med års- och personbästa på 10.16.


Längd Män – Dags för första 8-metershoppet på Tingvalla IP?!
Sveriges färskaste internationella friidrottsstjärna Michel Torneus hoppar längd framför Tingvallas klassiska huvudläktare. Efter 8-metershoppet för en knapp månad sedan har det varit träningsperiod och nu ska VM-formen toppas. Torneus får hårt amerikanskt motstånd i form av 8-metershopparna Bashir Ramzy och Trevell Quinley. På plats finns förstås också hemmasonen David Frykholm som faktiskt gör sin tionde raka Karlstadsgala. Detta är han ensam om tillsammans med Hässelbylöparen Andreas Rehnborg som springer 1000 meter den här kvlällen.

Kula Män – Kolla in 20-meterslinjen
Kulgrabbarna har inte bara Karlstad GP på programmet i år utan de allra flesta stöter även Skanska Open på onsdagskvällen. Där finns det även möjlighet för dig som nybörjare att prova på kulstötningens ädla konst. Favoriter i de båda tävlingarna är Russ Winger (USA) och Maris Urtans (LAT) som båda har båda personliga rekord bortom 20 meter.

100 m häck Kvinnor – En superstjärna på plats i Karlstad
Michelle Perry kommer till Karlstad GP trots att Kallursystrarna är skadade. Perry har vunnit de två senaste världsmästerskapen (Helsingfors 2005 och Osaka 2007). Hennes personbästa är svindlande 12.43 och årsbästanoteringen mycket goda 12.74. I fredags var hon tvåa på Golden League i Paris och i veckan står hon alltså på startlinjen på Tingvalla IP. Kommer Sanna Kallurs banrekord på 12.75 överleva kvällen?

110 m häck Män – Kronberg och Nossmy får bra draghjälp mot Berlin
Robert Kronberg och Philip Nossmy möts i ännu en rafflande duell och får dessutom bra draghjälp genom Fred Townsend, Jared MacLeod, Jeff Porter och Mariusz Kubaszevski. Alla med årsbästa mellan 13.50 och 13.62. Banrekordet innehas av Dawane Wallace och lyder 13.43.

200 m Män – Wissman på jakt efter svenskt rekord
Johan Wissman älskar att springa 200 meter i Karlstad och i år får han vassare motstånd än någonsin. Ainsley Waugh och Andrew Hinds har i år noterat 20.22 respektive 20.38 och med 20.22 är Waugh nia i världen just nu. Banrekordet är Wissmans och lyder 20.43 från 2007 och det svenska rekordet, också det från 2007, lyder 20.30.

1000 m Män – Kvällens huvudgren 50 år efter Dan Waerns världsrekord
Dan Waern finns på plats som kvällens hedersgäst och sällan har ett lopp haft så många härliga ingredienser. Mattias Claesson jagar Waerns svenska rekord och får grymt bra draghjälp av framförallt världslöparen Abubaker Kaki som kanske till och med kan hota Noah Ngenys nuvarande världsrekord på distansen. Kaki slog igenom 2008 bland annat genom att vinna VM inomhus och JVM utomhus. Han har årets bästa tid i världen på 800 meter och är en av de största löpartalangerna världen skådat. På startlijnen finns flera andra mycket dugliga internationella löpare såsom Nick Bromley, Daniel Nijorine, Abdalla Abdelgadir och Ryan Brown.