Nyheter
160728 Karlstad GP
Bra tryck på årets Karlstad Grand Prix
Friidrottsstaden Karlstad levererade igen! Det var 4552 personer i publiken och de bjöd verkligen till och stöttade de aktiva. Än en gång är det tydligt att publiken gör att både nationella och internationella stjärnor återvänder till Karlstad Grand Prix. Den klassiska föreningen IF Göta Karlstad med galageneralen Johan Engberg i spetsen har all anledning att vara nöjda med arrangemanget!
Mycket folkkära Sanna Kallur segrade på 100 meter häck och noterade 13.06 i inte helt optimala vindförhållanden. Hon tog tidigt i loppet ett rejält grepp och var aldrig hotad. De sista två häckarna tappade Sanna lite grann men hon har all anledning att vara nöjd med sin insats i Karlstad. Avståndet till de andra tjejerna i det korta häckloppet visar på att det var en klart stabil insats av den sympatiska dalkullan. Det är tydligt hur populär Sanna är i solstaden där hon tävlat så många gånger tidigare under karriären. När hon nu var tillbaka efter en lång kamp med skador kan vi konstatera att det finns en speciell relation mellan henne och den kunniga publiken. De hyllningar som Falu IK:s världsstjärna och fighter rättvist fick på Tingvalla, både före och efter loppet, denna fina galakväll värmde en friidrottsvän ända in i hjärtat!
IF Göta Karlstads egen Sofie Skoog vann även hon sin gren vid Karlstad Grand Prix detta OS-år. Den alltid så positiva Götatjejen lyckades efter att klarat 1.89 i första försöket därmed ta hem sin första galaseger på hemmaplan. Ett av hennes försök på 1.92 var riktigt nära. Det var en magisk stämning i höjdhoppskurvan och Sofie och hennes konkurrenter fick förstklassig stöttning. Sofie som mycket framgångsrikt tränas av Värmlandssonen och OS-guldmedaljören Stefan Holm kommer, i likhet med många av de svenska toppstjärnorna på galan, nu att rikta blickarna mot OS i Rio de Janeiro och de sista förberedelserna inför denna globala idrottsfest.
Simon Pettersson från Uppsala IF, som studerade på friidrottsgymnasiet här i Karlstad, kastade hela 61.77 i manliga diskustävlingen vilket endast är 25 centimeter från hans färska personbästa. Det gjorde att han ledde tävlingen när Spårvägens världsstjärna Daniel Ståhl ställde sig i ringen för sitt sista och sjätte kast. Då Simon och Daniel tränar tillsammans under mycket kunnige Vésteinn Hafsteinssons ledning så stod mycket prestige på spel. Men den store diskusprofilen från Järfälla utanför Stockholm stod pall. Daniel Ståhls sista kast mätte fina 64.24 och han vann därmed den spännande tävlingen!
En annan svensk kaststjärna, Kim Amb, var även han pressad när han skulle kasta i sjätte omgången. Bålstasonen lyckades dock samla sina nerver och säkrade segern med ett kast på 79.42.
800 meter män var ett lopp med många meriterade löpare. En som var överraskande nära de främsta aktiva på denna klassiska distans är Sävedalens Andreas Kramer. Efter en väldigt offensiv fighterinstinkt ända in på mållinjen så noterade han nytt personbästa med 1:47.24 vilket även är nytt distriktsrekord för Göteborg. Det tidigare distriktsrekordet innehades av legendariske Dan Waern med 1:47.5 från 1961. Waern var för övrigt under sin karriär en mycket populär gäst på Tingvalla där han noterade svenskt rekord och världsrekord på 1000 meter 1959 med resultatet 2:17.8. Detta svenska rekord på 1000 meter stod sig ända till den 15 juli i år då Stenungsunds Johan Rogestedt vid Folksam Grand Prix-galan i Göteborg hade tiden 2.17:67! Men i kväll var det som sagt en annan svensk medeldistansare som levererade en mycket stark insats. Andreas Kramer är en löpartalang som säkert har många framgångrika år framför sig!
Det var flera goda svenska prestationer som alla friidrottsvänner kunde njuta av i den fina Värmlandskvällen. Malmö AI:s medeldistans stjärna Jonas Leandersson har verkligen haft en lyckad utomhussäsong så här långt. Vid Karlstad Grand Prix tog han sig an den för honom aningen ovana distansen 3000 meter och sprängde mållinjen efter mindre än åtta minuter genom att notera goda 7:59.68 och även vinna loppet. Ett annat kvalitativt resultat var 68.01 i slägga av Ullevis EM-finalist Tracey Andersson.
Den olympiska huvudidrotten står sig stark i Värmlands residensstad och Karlstad Grand Prix 2016 är ytterligare ett bevis på det.
Karl Johan Bertil Storåkers
160727 Karlstad GP
Karlstad Grand Prix - Välkomna till Tingvalla IP
Idag är det dags för final av Folksam Grand Prix 2016 då Karlstad Grand Prix avgörs på Tingvalla IP. Stora delar av den svenska OS-truppen finns på plats och högklassiga tävlingar väntar. Vi kommer att få se bland andra Daniel Ståhl, Axel Härstedt, Erica Jarder, Johan Rogestedt, Erika Kinsey, Johan Wissman, Kim Amb och Tracey Andersson. Lägg därtill hemmahoppet Sofie Skoog och häckdrottningen Susanna Kallur och vi förstår att onsdagskvällen på Tingvalla kommer att bli något utöver det vanliga!
Nedan tar Anders Borgström dig genom kvällen som startar med släggkastning när de två första av hela 20 grensegrare ska koras:
15.45 Slägga, kvinnor och män
Här kastar båda klasserna varvat! Hemmahoppet Oscar Vestlund attackerar det svenska årsbästat och på
kvinnliga sidan är det alltid rekordchans när Tracye Andersson går in i ringen. Hennes svenska rekord, 70,99,
satt i Bottnaryd i år, var under stark press när hon i franska Sotteville för en dryg vecka sedan hade alla sex kasten över 68 meter,
varav fyra över 69 och det längsta 70,74! Klar favorit bland männen blir givetvis Lukas Melich från Tjeckien
som tidigare gästat Tingvalla och då slungat släggan 73½ meter - och han är 80-metersman!
16.05 Höjd, män
Flerfaldige svenske mästaren Mahdi Katib är favorit i höjdhoppet. Kan fjolårets sensationelle SM-vinnare, Fredrik Löfgren, bjuda
bäst motstånd eller skall Växjös Yuan-Zhong Wu, som visat färsk form, ta hem det hela?
17.25 Längd, kvinnor
Erica Jarder delar banrekordet på Tingvalla med Carolina Klüft. Nu är hon ute efter revansch efter
att ha hamnat utanför OS-truppen. Här kan såväl Malin Marmbrandt som Polens Karolina Zawila bjuda
gott motstånd - och visst skall det bli spännande att se vad JVM-fyran (fjolårets tvåa vid UVM) Kaiza
Karlén kan åstadkomma. Arvikatjejen noterade personligt rekord i såväl försök som final vid JVM!
17.40 400 meter häck, kvinnor
Frida Persson har dominerat svensk 400 m häck under de senaste åren och var också svensk representant vid EM
i Amsterdam. Nu hoppas vi på en tid under 58 för Frida! Men hon får riktigt hård konkurrens av isländskan Gudmundsdottir
som var semifinalist vid EM och där noterade nationsrekord med 57,14 - så favoritskapet går till Island.
17.50 400 meter häck, män
Isak Andersson satte fint PB vid lag-SM och kanske nu är sugen på att utmana Jonathan Carbes svenska årsbästa.
Men klar favorit i loppet är ändå dansken Nocolai Hartling, som förra året blev medaljör vid JEM-22 med danskt
rekord. Och han torde utmanas i första hand av spanjoren Robert Diaz. Men se upp för Turebergs amerikan Benjamin Mullen!
18.05 Diskus, män
Det svenska OS-teamet med glädjespridaren från Jakan, Daniel Ståhl - femma vid VM i fjol och samma placering vid EM i år - är på plats!
Och lagkamraten Axel Härstedt, som tränade några år i Karlstad, bjuder upp till kamp. Unge Simon Pettersson har i år
upprepade gånger varit över 60 meter. Och från Island mkommer Gudni Valur Gudnason som vill ge Simon en stenhård match - men
inte skall han väl kunna rubba Daniel och Axel i derasd genrep inför Rio!!
18.15 Höjd, kvinnor
Förra året gjorde Erika Kinsey en briljant tävling på Tingvalla när hon flög över 1.94! Efter det har Sofie Skoog, Götas hemmahopp,
dominerat den svenska scenen och varit 5:a vid inne-VM och 9:a vid EM i Amsterdam. Sofie nådde 1.94 under en riktigt het
inomhussäsong och har följt upp det med uteperset 1.93 i höjdhopps-Mekkat, Eberstadt!
Nu får vi se det svenska paret i välbalanserad internationell konkurrens!! Och samtidgt får alltså Karlstads-publiken
ge vårt hemahopp en ordentlig lyckospark inför Brasilien-äventyret! Men visst får den svenska duon se upp speciellt
med Marusa Cernjul, som i år hoppat lika högt som Sofie: 1.93 och som delade niondeplatsen i Amsterdam med götisten!
19.00 Stav, kvinnor
Här blir det ett fint tillfälle för skiktet närmast under den absoluta Sverige-eliten att pröva sina vingar.
Och vad kan Götas Minna Svärd, som tog grensegern på personligt rekord vid Lag-SM, åstadkomma
mot IK Orients JVM-finalist, Klara Mattson??
19.05 200 meter, kvinnor
Alexandra Bezekova var i semifinal vid EM och har i obetydligt för stark medvind (+2,1 m/sek) noterat 23,41 i år. Hon
får en hård match av Maja Mihalinec som också nådde semi i Amsterdam och som persade med 23.01 i försöken.
19.15 1500 meter, kvinnor
Malin Ewerlöfs banrekord har stått emot alla angrepp sedan 1999! Kan det möjligen vara dags nu? Det finnsnågra löpare
med kapacitet att nå den nivån. I första hand kanske en kamp mellan Sasha Gollish från Canada och Jamie Cheever från USA.
Men se också upp med Lucy Oliver från Nya Zeeland, som i år dock mest koncentrerat sig på lite längre distanser.
Och låt er absolut inte förblindas av Anna Silvanders årsbästa! Det är nått i hennes enda lopp på distansen, där det gällde lag-SM
och placeringar! Men hennes sub 2.38 på 1000 meter i Göteborg för en dryg vecka sedan känns spännande!!!
19.30 100 meter, män
Götas Henrik Larsson följde upp fjolårets guld vid Europeiska Ungdoms-OS med ett silver vid första upplagan
av Ungsdoms-EM! Här får han på hemmaplan chansen att visa upp sig i högklassigt motstånd, där
Jamaicas Everton Clarke har ett personligt rekord på 10,08, noterat vid årets jamaicanska mästerskap!
Umeås Odain Rose, som är en riktig startraket, och Ullevis Sulayman Bah står för det främsta svenska motståndet.
19.40 3000 meter hinder, kvinnor
Banrekordet fick sig en knuff förra året, då brittiskan Lennie Waite snuddade vid 9.40. Det blir en svår nöt
att knäcka i år, även om vi har ett internationellt startfält med kapacitet ned emot den nivån.
Fin form visade ju Nastassia Puzakova från Vitryssland, när hon blev sexa och noterade personligt rekord vid EM i
Amsterdam. Men starkast borde amerikanskan Jamie Cheevers vara och kanske kan hon bli första kvinna
att springa under 9.40 på Tingvalla!
19.50 Längd, män
När årets silvermedaljör vid EM, Michel Tornéus, fick dra sig ur, så framstår bronsmedaljören från samma mästerskap,
holländaren Ignisious Gaisah som ganska klar favorit. Men se upp med amerikanen Jarvis Gotch som, utöver personbästat 8,24
också haft långa hopp i aningen för stark medvind under året (8,35 resp. 8,31).
20.00 100 meter, kvinnor
Här kommer favoriten från Kroatien: Andrea Ivančević, som förra året satte nationesrekord med 11,30.
Annars är hon specialist på korta häcken, där hon inomhus nått placeringar närmast utanför pallen vid VM och EM
de två senaste åren. Kanske kan hon utmanas av Alexandra Bezeková från Slovakien, som förra året nådde finalen vid Universiaden.
Bland svenskorna har vi Linnea Killander, som ingick i det svenska stafettlaget på 4x100 meter vid EM i Amsterdam för
ett par veckor sedan.
20.05 Spjut, män
Tingvalla är klassisk mark för spjutkastare! Här får OS-resenären - med rötter i Värmland - Kim Amb bekänna färg,
när han möter stabilt kastande Hamish Peacock från Australien och EM-finalisten Jaroslav Jilek från Tjeckien.
Och lite extra högtidligt blir det vid spjutbanan när Andreas Thorkildsen avtackas efter en sagolik karriär. Norrmannen,
som många gånger gästat Karlstad, vann två OS-guld, två EM-guld och ett VM-guld under perioden 2004-2010!
Och då blir det tillfälle till lite lekfull prickkastning med världsrekordmannen från 1990, Patrik Bodén, och
Dag Wennlund, som nådde fyra raka topp-åtta placeringar vid VM 1987-1995!
20.10 3000 meter, män
Här ges chansen att, i välbalanserad konkurrens, de svenska löparna skall putsa det svenska årsbästat med bred marginal!
Olle Walleräng sprang ju faktiskt under 8 minuter redan i vintras - men det var alltså inomhus!
Och vad kan Jonas Leandersson åstadkomma? Sub 3.37 på 1500 vittnar om kapacitet!
Staffan Ek gjorde en imponerande insats vid Universiaden i fjol på 1500 meter då han knep en pallplats!
Blir det han som spränger dröm-åtta?
20.35 100 meter häck, kvinnor
Susanna Kallur är tillbaka!! Det är nio år sedan hon noterade banrekordet, som fortfarande gäller på Tingvalla. Och nu
slipar hon formen inför OS i Rio. Hennes törnbeströdda väg tillbaka efter den lysande inomhussäsogen 2008, då hon
noterade ännu gällande världsrekordet på 60 meter häck inomhus, 7,68, har följts av en hel nation. Nu får
Tingvallapubliken tillfälle att se hennes sista framträdande inför Rio! Och hårdast motstånd väntar vi från
2012 års EM-tvåa, Katsiaryna Paplauskaya, som i år sänkt sitt PB till 12,88!
20.45 300 meter, män
300 meter löps inte så ofta. Här blir det ett spännande möte mellan femman vid årets nationsmästerkspa på Jamaica på 200 meter,
Everton Clarke, och årets EM-tvåa på 200 meter, Ramil Gulijev, TUR. Det blir en tuff utmaning för Johan Wissman, som är den
svensk, som noterat snabbast tid genom åren på denna udda distans, 32,10 från 2008. Se också upp för vitryske rekordhållaren på 400 m
Aliaksandr Linnik!
20.55 800 meter, män
Johan Rogestadt har glatt den svenska publiken med en rad starka lopp under året. Svenskt rekord på 1000 meter vid Göteborgs GP
betydde att Dan Waerns rekord - som då var världsrekord - från Tingvalla 1959 föll! Johan har också sprungit mycket starkt på såväl
1500 som engelska milen. Nu möter han OS-finalisten Yeimer Lopez från Cuba, EM-medaljören från Danmark Andreas Bube, Kenyas
Jackson Kivuva med årsbästa på 1.44,0 satt på hög höjd i Nairobi och fjolårets studentvärldsmästare, amerikanen
Shaquille Walker! Och så finns ju 2012 års silvermedaljör från OS på 1500 meter, amerikanen Leo Manzano i fältet!
Det känns som att Rizak Dirshes svenska rekord är satt under press!
Varmt välkomna!
160723 Karlstad GP
Den globala spjutkungen Andreas Thorklidsen tackas av i spjutmetropolen Karlstad
Under 2000-talet har Norges Andreas Thorkildsen gett världens friidrottsvänner ett antal oförglömliga minnen. När han nu har bestämt sig för att sluta sin elitkarriär är det självklart att han ska tackas av i en av spjutkastningens verkliga hemstäder, Karlstad. Andreas Thorkildsens karriär innehåller bland annat två OS-guld, ett VM-guld och två EM-guld. I samband med Karlstad GP kommer han att tackas av på flera sätt. IF Göta Karlstad planerar att intervjua denna friidrottsprofil i VIP-området, uppmärksamma honom i samband med invigningen och han deltager i en prickkastningstävling med de svenska spjutlegenderna Patrik Bodén och Dag Wennlund. Vidare kommer han att agera expertkommentator under den manliga spjuttävlingen som håller hög klass. Till årets Karlstad Grand Prix kommer som tidigare nämnts svenske OS-deltagaren Kim Amb som kastade 84.32 meter vid en tävling i just Karlstad den 10 juli. Kim möter bland annat sin landslagskollega Gabriel Wallin och den duktige tjecken Jaroslav Jilek som tränas av världsrekordshållaren Jan Zelezný.
- Det känns självklart att i spjutstaden Karlstad hylla legendariske Andreas Thorklidsen efter en enastående karriär. Vi har en mycket kunnig publik som uppskattar en profil som den sympatiske norrmannen. Vår gala har alltid sedan nystarten 1999 haft spjut på programmet och grenen har en stark tradition i Karlstad i minst efter spjutgurun Anders Borgströms mångåriga utvecklingsarbete, framhåller arrangemangsansvarige Johan Engberg i en kommentar.
Under sin karriär hade Andreas svenskarna Daniel Wessfeldt och Stina Funke som managers.
Det är flera starka profiler som i Värmlands residensstad under många år arbetet med utvecklingen av spjutkastningen, en av den olympiska huvudidrottens mest klassiska grenar. Spjutprofessorn och nestorn Anders Borgström har ett internationellt mycket gott rykte efter att under en stor del av sitt liv med passion och lidelse arbetat hårt för att hela tiden flytta fram positionerna inom olika verksamhetsdelar av denna gren på lokal, nationell och global nivå. Andra starka spjutprofiler lokalt har varit Raimo Pihl, Lennart Hedmark och Lasse Haka. Idag är Lasse Haka från IF Göta Karlstad aktiv som tränare och ledare inom grenen och för den stolta traditionen vidare.
160722 Karlstad GP
Världseliten springer 800 meter på Karlstad Grand Prix
Svensk medeldistans golden boy för närvarande, Johan Rogestedt, får verkligen hårt motstånd på 800 meter vid Karlstad Grand Prix kommande onsdag. Bland annat deltager Nijel Amos från Botswana som var tvåa vid OS i London, statistisk världsetta 2014 och världstvåa 2015. Hans juniorvärldsrekord, 1:41.73, noterades vid OS i London där för övrigt även Kenyas David Rudisha slog världsrekord för seniorer. Starfältet består av ett stort antal internationellt meriterade löpare. Från Kenya kommer Jackson Kivuva, som har ett personbästa på 1:43.72 och ett årsbästa som är 1:44.0m. Vidare deltager kubanen Yeimer Lopez som bor i Norge och har ett personbästa på fina 1:43.08. Nordens för närvarande främste aktiv i grenen, danske Andreas Bube, är även han med i startfältet.
- Det är ett stort nöje för mig att tillsammans med min medarbetare Per Skoog få erbjuda alla friidrottsälskare ett 800-meterlopp på hög internationell nivå. När killarna intar sina startpositioner kommer det att uppstå en stark förväntning bland publiken att få uppleva löpning utöver det vanliga i den klassiska friidrottsstaden Karlstad, säger IF Göta Karlstads arrangemangsansvarige Johan Engberg i en kommentar.
Per Skoog från arrangörsstaben har sammanställt fakta om de främsta aktiva på manliga 800 meter:
Nijel Amos – 94, BOT
Personbästa: 1:41.71
Årsbästa: 1:45.11
Olympisk silvermedaljör vid OS i London 2012.
Juniorvärldsrekordhållare 1:41.73, noterat vid OS i London.
Världsetta statistiskt 2014
Världstvåa statistiskt 2015
Vann förra året fyra IAAF Diamond League (IDL), tvåa i ytterligare fyra IDL
Springer IAAF Diamond League i London under fredagkvällen.
Jackson Kivuva – 88, KEN
Personbästa: 1:43.72
Årsbästa: 1:44.0m
Bland de främsta i världen i år med 1:44.0m, noterat på uttagningarna till OS.
Tio lopp i karriären under 1:45.00.
Johan Rogestedt – 93, Stenungsunds Friidrott
Personbästa: 1:45.93
Årsbästa: 1:47.47
Ny svensk rekordhållare på 1000 m från Folksam Grand Prix-galan i Göteborg den 15 juli.
Noterade nästan svenskt rekord på 1500 m vid Folksam Grand Prix i Sollentuna i slutet av juni.
Ungdomsvärldsmästare på 800 m som 16-åring.
Shaquille Walker – 93, USA
Personbästa: 1:44.99
Årsbästa: 1:44.99
Amerikanskt stjärnskott som var trea i den snabbaste NCAA-finalen någonsin.
Leo Manzano – 84, USA
Personbästa: 1:44.56
Årsbästa: 1:49.92
Olympisk silvermedaljör OS i London 2012.
Vass avslutare som var fyra på amerikanska OS-uttagningar på 1500 m.
Yeimer Lopez – 82, CUB
Personbästa: 1:43.08
Årsbästa: 1:45.85
Norskboende kuban som var sexa på OS 2008.
Sprang flertalet IAAF Diamond League 2014 och sägs nu sikta mot 1:44.
Daniel Andujar – 94, ESP
Personbästa: 1:45.61
Årsbästa: 1:45.61
Ung spanjor som noterat personbästa i år.
Sprang Inomhus-VM i Portland.
Andreas Bube – 87, DEN,
Personbästa: 1:44.89
Årsbästa: 1:46.21
Snabbaste nordbon på 800 m just nu.
EM-silver på 800 m 2012.
160720 Karlstad GP
Susanna ”Sanna” Kallur- ett porträtt: En folkkär och omåttligt populär dalkulla
Den 16 februari 1981 föddes två tvillingsystrar, Jenny och Sanna Kallur. Födseln skedde i USA med anledning av att pappan Anders Kallur spelade ishockey ”over there”. Idrotten präglade familjen Kallurs liv mycket, bland annat med anledning av Anders fantastiska insatser i NHL där han var med och vann Stanley Cup hela fyra gånger. Samtidigt är det Sanna som är den person i familjen som mest präglat det svenska folkhemmet genom en stark karriär som häcklöperska men även för sin mycket färgstarka personlighet och fighteranda. Hennes meritlista innehåller bland guldmedaljer vid Junior-VM, Europamästerskapen inomhus och utomhus samt det gällande världsrekordet inomhus på 60 meter häck. Bland många fridrottsfans i Sverige och utomlands är hon vid sidan av sina resultat även väldigt uppskattad för sitt naturliga sett, utstrålning, glädje och den krigarinstinkt hon uppvisat trots alla skador och bakslag. Hon har inspirerat många människor i olika skeenden av livet och verkligen gått hem i stugorna i det svenska folkhemmet.
Efter att under året genomfört en lyckad comeback och bli kvalificerad för OS kommer Sanna att göra sin troligen sista start före idrottsfesten i Rio de Janeiro i friidrottsstaden Karlstad den 27 juli. När 100 meter häcktjejerna vid Karlstad Grand Prix går ner i startblocken på Tingvalla IP kommer det att vara en magisk förväntan i luften.
För många människor kunde det framstå som ett djärvt beslut att i år göra sin comeback på 100 meter häck vid årets BAUHAUS-gala, som är en del av den globala IAAF Diamond League-serien, då hon verkligen hade ögonen på sig inför den mycket kunniga Stockholmspubliken. Sanna har dock aldrig tvekat inför stora utmaningar så för de som följt denna unika dalkulla en tid är det inte så förvånande. År 2004 fick hon under våren en kraftig lårskada som för många normala friidrottsaktiva skulle ha förstört hela utomhussäsongen men Sanna bestämde sig för att bli världsmästare i rehabilitering och tog sig senare till OS i Atén.
I den nationella idrottsdebatten är det vissa personer som återkommer till att du måste börja med din specialidrott när du är mycket ung om du ska ha möjlighet att nå världselitnivå. Detta trots att mycket forskning visar på det motsatta. Efter att Sanna tillsammans med pappa Anders, mamma Lisa och syster Jenny under sina första år i livet bott i USA och Frankrike flyttade familjen hem till Falun. I Falun började Sanna och Jenny tidigt träna gymnastik och representerade senare Sverige på olika nivåer inom denna grundidrott även om hennes internationella idrottsmeriter framförallt har uppnåtts i den olympiska huvudidrotten. Men som hennes nuvarande tränare, den mycket komptenta och kunskapshungrige Torbjörn ”Grycksboexpressen” Eriksson, framhållit gav hennes gymnastikår en gedigen träningsgrund och många koordinativa och explosiva egenskaper som är viktiga i friidrott. I de tidiga tonåren upptäcktes Sanna och syster Jenny på en skoltävling i friidrott av en eldsjäl i Falu IK. Det ledde till att tvillingsystrarna började intressera sig för denna idrott och tidigt deltog de vid Ungdoms-SM inomhus i Kupolen i Borlänge.
Under ungdomsåren hade Sanna och Jenny nuvarande förbundskaptenen Karin Torneklint som tränare. En gång frågade Karin sin ungdomsgrupps medlemmar om varför det är med och tränar. Några av de aktuella ungdomarna framförde att de deltager för att få träffa kompisar, andra personer var kära i en annan aktiv i gruppen medan Sanna och Jenny Kallur tydligt meddelade att de önskade vara med på mästerskap som VM och OS. Det här visar att Sanna tidigt var mycket målmedveten och den tydliga drivkraften har varit väldigt viktig för hennes friidrottskarriär, både i mot- och medgång!
Genom karriären har Sanna haft många meriterade tränare som på ett påtagligt sätt bidragit till hennes kapacitet. Tidigare har hon haft tränare som Karin Torneklint, Bengt-Erik Blomkvist, Agne Bergvall och Anders Henriksson. Under de senaste åren har Torbjörn ”Grycksboexpressen” Eriksson haft ansvaret som tränare för den omåttligt populära dalkullan. Eriksson som själv har en lång karriär bakom sig som elitsprinter har på många sätt inspirerats av sin förre egna tränare, sprintgurun Håkan Andersson.
Den mycket goda häckteknik som Sanna besitter har grundlagts under många timmars arbete tillsammans med alla hennes meriterade tränare. Redan tidigt i sitt idrottande fick folkhemsikonen från Falun en gedigen koordinativa förmåga genom hennes och syster Jennys mångåriga utövande av gymnastik. Då hon med anledning av olika skador under de senaste åren inte kunnat träna häcklöpning på en hög nivå mycket är det nu en trygghet att Falu IK:s världsstjärna har mycket av detta rörelsemönster inom sig.
Även om Sanna haft många skador så har hon en imponerande gedigen meritlista. De meriter som sticker ut extra för henne är följande:
1:a 100 meter häck Junior-VM 2000
1:a 60 meter häck Inomhus-EM 2005 (Dubbelseger tillsammans med syster Jenny)
1:a 100 meter häck EM utomhus 2006
4:a 100 meter häck VM utomhus 2007
Inomhusvärldsrekord på 60 meter häck, 7.68, Karlsruhe 2008 (Är gällande världsrekord än idag)
Ett mått på Sannas populäritet och starka varumärke är att hon behållit en av sina största sponsorer under skadeåren och även fått nya samarbetspartners.
Många människor har uppskattat hennes förmåga att visa känslor och bjuda på sig själv i kontakten med media och då framförallt i TV.
Ett stort antal tummar kommer att under kvällen den 27 juli i friidrottsstaden Karlstad att hållas för en av Sveriges mest populära kvinnor, Susanna ”Sanna” Kallur… En mycket folkkär fighter och dalkulla!
Karl Johan Bertil Storåkers
160719 Karlstad GP
Mycket folkkära Sanna Kallur är klar för Karlstad Grand Prix
Sanna Kallur har med sin starka personlighet sprungit rakt in i folkhemmets hjärtan! Nu kan IF Göta Karlstad stolt presentera att denna storstjärna är klar för start på 100 meter häck vid Karlstad Grand Prix den 27 juli. Senare i sommar kommer Sanna att starta vid OS i Rio de Janeiro vilket är en närmast omänsklig bedrift efter att hon brottats med skadeproblem i cirka åtta år.
- Det känns fantastiskt att kunna erbjuda den kunniga Karlstadspubliken att få följa Sanna Kallur på hennes OS-distans 100 meter häck. Jag vet att Sanna gillar att tävla i Karlstad och som arrangör välkomnar vi henne stort och tror att det kan innebära ett mycket bra genrep inför OS i Rio de Janeiro. Den 27 juli är det en fin chans för alla idrottsintresserade i Värmland med omnejd att vid Karlstad Grand Prix få uppleva friidrott av mycket hög klass med många svenska OS-hopp som möter internationellt motstånd, säger arrangemangsansvarige Johan Engberg i en kommentar.
Det är många av de svenska OS-hoppen som tävlar på Karlstad Grand Prix:
Kim Amb
Axel Härstedt
Sanna Kallur
Erika Kinsey
Sofie Skoog
Daniel Ståhl
Michel Tornéus
Inför den manliga diskustävlingen den 27 juli kan nämnas att Axel Härstedt i söndags blev uttagen till OS av Sveriges Olympiska Kommitté och att Daniel Ståhl under måndagen med världsresultatet 66.92 meter noterade nytt personligt rekord vid tävlingar i Ungern. I Ståhls kastserie i Ungern hade han hela tre kast över 66 meter.
160717 Karlstad GP
Mycket formstarka Johan Rogestedt klar för Karlstad Grand Prix
Vid tävlingar sommaren år 1959 på Tingvalla IP noterade löparlegenden Dan Waern 2:17.8 på 1000 meter och denna tid har under cirka 57 år stått sig som svenskt rekord. Vid Göteborgs Friidrott Grand Prix raderade dock Stenungsundssonen Johan Rogestedt med tiden 2:17.67 ut Waerns resultat ur de svenska rekordlistorna. Nu kan IF Göta Karlstad stolt presentera att Johan kommer att springa 800 meter mot bra internationellt motstånd vid Karlstad Grand Prix den 27 juli. För en kort tid sedan kvalificerade han sig för 1500-metersfinalen på Europamästerskapen i Amsterdam men blev diskvalificerades på ett mycket tveksamt sätt efter försöksloppet.
Folksam Grand Prix-galorna i år verkar passa den karismatiske Stenungsundslöparen väl. När Sollentuna Grand Prix genomfördes den 29 juni snuddade han vid det svenska rekordet på 1500 meter när han noterade fina 3:36.58. Det är en förväntansfull Johan Rogestedt som ser fram emot galan i Karlstad i slutet av juli.
- Karlstad GP är definitivt en av de tävlingarna med bäst inramning jag springer varje år, så jag ser verkligen fram emot att återvända för ett snabbt lopp. I sommar har jag växlat mycket mellan 800 meter och 1500. Karlstad blir lite av en återkomst till min tidigare huvuddistans 800.
- Jag hoppas få utdelning även på 800 för min nya nivå på 1500 och ett personligt rekord hade varit väldigt kul. Primärt vill jag dock få en så bra placering som möjligt. Det är när jag har den inställningen som jag ofta springer snabbt, framhåller Johan Rogestedt i en kommentar.
Före Karlstad GP gör Johan även en intressant start på engelska milen vid IAAF Diamond League-galan i London. Det är uppenbart att denna löparbegåvning från Västsverige är i strålande form. Under många år har Johan och hans tränare Ulf Friberg bedrivit en långsiktig och ambitiös satsning. Det kommer bli en njutning att få ta del av hans löpning på 800 meter i friidrottsstaden Karlstad i slutet av juli.
160716 Karlstad GP
Manlig diskus med det stora OS-hoppet Daniel Ståhl
Vid Karlstad Grand Prix den 27 juli kommer det att genomföras en manlig diskustävling. En av deltagarna är den store kastprofilen Daniel Ståhl som slutade femma vid EM i Amsterdam i förra veckan. Även när VM avgjordes i Peking förra året slutade han på en femteplats. Daniel Ståhl är en av svensk friidrotts största OS-stjärnor! Daniel visade igår kväll att han är i kanonslag då han slutade tvåa vid Diamond League-tävlingarna i Monaco.
Även Axel Härstedt finns med i startfältet och han slog häromdagen till med ett världsresultat genom att kasta hela 66.03 meter vid tävlingar i Helsingborg. I år har Daniel Ståhl kastat 66.74. När detta skrivs håller Sveriges Olympiska Kommitté fortfarande på och analyserar om de ska ge Axel klartecken till OS i Rio de Janeiro. Besked väntas inom mycket kort.
- Årets upplaga av Karlstad Grand Prix kommer att bli något alldeles extra. Vi kommer framförallt ha flera aktiva som gör en sista formavstämning inför OS i Rio de Janeiro vilket borgar för goda resultat. Jag är stolt över att nu kunna presentera en manlig diskustävling med bland annat OS-stjärnan Daniel Ståhl som är en riktig publikfriare som alltid bjuder på sig själv, säger IF Götas Karlstads Johan Engberg i en kommentar.
För Axel Härstedt blir det ett kärt återseende att komma till solstaden och tävla i den ädla grenen diskus.
- Jag ser speciellt fram emot att få tävla i kastvänliga Karlstad igen och träffa mina vänner, då jag bodde ett år på Herrhagen och sedan två år på Våxnäs och utvecklades till en 60-metersman. Nu får jag äntligen tävla på soliga Tingvalla som 66-metersman.
160714 Karlstad GP
Hyperintressanta OS-genrep på Karlstad Grand Prix
I går presenterade Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) information om att sex nya svenska friidrottare är uttagna till OS i Rio de Janeiro. En av de sista galorna på den europeiska scenen inför den globala idrottsfesten i Brasilien är Karlstad Grand Prix den 27 juli. Av de sex aktiva som SOK presenterade igår är redan Kim Amb, Erika Kinsey, Sofie Skoog och Michel Tornéus klara för start på Karlstad Grand Prix. Idrottsfesten i Värmlands residensstad blir för många aktiva ett mycket viktigt genrep inför OS. Inom organisationen för Karlstad Grand Prix har vi under den senaste tiden varit i kontakt med flera aktiva och det är tydligt att galan och dess organisation, den kunniga publiken samt friidrottsstaden Karlstad är något som ligger våra största stjärnor mycket varmt om hjärtat.
- Jag älskar att tävla i Karlstad. Vare sig det regnar och är 14 grader eller 30 grader och sol så är läktaren alltid full med publik som hejar och klappar för oss aktiva. Det är deras energi som gör att jag kommer tillbaka gång efter gång, framhåller det stora svenska OS-hoppet Michel Tornéus.
- Karlstad är absolut ett av mina favoritställen att tävla på. När man är med i Karlstad GP så vet man att man alltid får de bästa förutsättningarna till att göra bra resultat!, säger spjutprofilen Kim Amb i en kommentar.
I söndags hoppade Michel hela 8.44 meter vilket gör honom till världstrea. Samma dag noterade spjutstjärnan Kim Amb världsresultatet 84.32 vid tävlingar i Karlstad.
160708 Karlstad GP
Fler stjärnor gör Kim och Sofie sällskap på Tingvalla den 27 juli
EM-silver medaljören Michel Torneus jagar eftertraktat banrekord på Tingvalla!
Längdhopp har alltid varit en populär gren framför huvudläktaren på Tingvalla och lär så bli även i år! Vi minns fjolårets tävling då Andreas Otterling skrev det nya banrekord till 8.06, första gången någon hoppade över 8 meter i godkänd vind på snart 100-åriga Tingvalla.
Michel Torneus kommer till Tingvalla för att hoppa långt. Michel inledde OS-säsongen lite trevande men visade veckan innan EM att han blir att räkna med även i år. 8.05 som längst och 8.04 i motvind skvallrade om att långa längder fanns i kroppen. Under EM i Amsterdam visade han direkt i kvalet att han är en världens bästa längdhoppare. Med 8.19w kvalade han i tredje hoppet. Finalen inleddes på samma fina sätt med 8.21w i första hoppet! 8.21 räckte helt väntat till en bra placering och Michel belönades med en silvermedalj. Grattis Michel!
Även damernas längd blir en höjdare. Erica Jarder är den första att ansluta sig till startfältet och även hon har inlett säsongen något sökande. Men även hon visade form innan EM med 6.60. Erica hoppas få sällskap på Tingvalla av bland andra Khaddi Sagnia och Malin Marmbrandt.
Det är sedan tidigare klart att Sofie Skoog möter hemmapubliken och världseliten på Tingvalla under Karlstad Grand Prix. Räkna därför med bra drag nere i höjdhoppskurvan. Sofie hoppade sin andra raka internationella mästerskapsfinal under torsdagen och slutade som delad nia i en jämn final. Sofie som var 5:a på VM i vintras väntar nu på besked från SOK om OS-deltagande. Det känns fantastiskt att vi kan bjuda på en Götist i det här slaget på hemmaplan och vi hoppas att det blir en OS-genrep vi får se på Tingvalla.
Erika Kinsey återvänder till Tingvalla efter förra årets succésäsong. Förra året segrade hon på Tingvalla med 1.94 och har 1.97 som personligt rekord, också det från fjolåret. Hon har vid flera tillfällen sagt att Karlstad var den bästa tävlingen förra året. Erika trivs med andra ord på Tingvalla och vill ladda upp med bra tävling här.
Vidare till en riktigt traditionsrik gren för Karlstad Grand Prix. Grenen arrangeras, precis som tävlingen, för 17:e året i modern tid.
Kim Amb är klar sedan tidigare och vi minns fjolåret då han årsdebuterade på Tingvalla och gjorde 82.04 och VM-kval direkt i första kastet. Kim kommer ”hem” och vill kasta långt igen. Kims årsbästa är 82.67 och Kim slutade på en fin 7:e plats på EM i Amsterdam.
Kim får sällskap av årets Sverigeetta, Gabriel Walllin. Gabriel kastade 82.81 i Finland för en dryg vecka sedan. Nu kommer ”Gabbe” till Karlstad igen och räkna med att herrarnas spjut blir något alldeles extra!
Varmt välkomna!
160322 Karlstad GP
ELITEN ÄR REDO. ÄR DU?
27 JULI PÅ TINGVALLA IP
FRIIDROTT I VÄRLDSKLASS
Onsdagen den 27 juli har IF Göta Karlstad nöjet att
bjuda in till Folksam Grand Prix på Tingvalla IP.
Karlstad Grand Prix avgörs i år, precis innan avresa till olympiska
spelen i Rio de Janiero, med flera av Sveriges bästa friidrottare
på plats. Dessa ställs mot högklassigt internationellt motstånd
och du har möjlighet att följa dessa tävlingar från första parkett,
live i Karlstad.
I fjol fick vi bland annat se Andreas Otterling hoppa långt i längd, det
blev seger med 8.06, nytt banrekord på Tingvalla IP. Vi fick se ett flera
världsresultat, bland annat genom tjecken Jakub Vadlejch, som kastade
över 86 meter i spjut och raderade ut Patrik Bodéns banrekord. I år avgörs
alltså Karlstad Grand Prix som sista tävling innan olympiska spelen i Rio
de Janiero. Förhoppningsvis får VM-femman Sofie Skoog chansen att möta världseliten på hemmaplan i genrepet inför OS, chanserna finns absolut eftersom Sofie redan under vintern klarade OS-kvalgränsen. Vi kommer också att få se flera av våra lokala friidrottare så kom och heja på götisterna och friidrottarna från Värmland.
Arrangörsföreningen jobbar nu hårt för att infria löftet om
”friidrott i världsklass” på Tingvalla IP även i år. Den 27 juli är det
dags att gå man ur huse för att fylla läktarna på Tingvalla IP!
Varmt välkommen!