Välkommen  
  Inbjudan  
  Startlistor  
  Tidsprogram  
  Resultat  
  Liverapportering - friidrott.se  
  PM  
  Media  
  Sollentunavallen  
  Banrekord Sollentunavallen  
  Hitta till Sollentunavallen  
  Organisation  
  In English  
 
  Sponsorer Folksam Grand Prix  

Claesson, Kaki och Ismail ser fram emot morgondagen

090624 Sollentuna GP

Världens bästa 800-meterslöpare, Abubaker Kaki och Ismail Ismail, bor för andra sommaren i rad i Sollentuna, inkvarterade på Löpargymnasiet.
– Det är fantastiskt bra. Vi har ett gym i källaren, skogen utanför knuten och banorna på Sollentunavallen en kort bit därifrån. Så bra är det inte hemma i Sudan! tycker tränaren Jama Aden.

Han basar för en växande trupp som låter tala om sig allt mer. Kaki exploderade under fjolåret och vann tio av de elva finallopp som han sprang. På kuppen vann han Inomhus-VM och Junior-VM och slog tre juniorvärldsrekord. I år är han obesegrad på sju lopp. Men den enda förlusten ifjol kom i OS-semifinalen.
– Jag var inte mig själv i Beijing. Det var som det var någon annan som sprang, berättar Kaki.
– Vi begick ett misstag när vi lämnade Sverige ifjol. Det hade blivit som vårt andra hem, men vädret var så dåligt att vi slog ner oss i Barcelona i stället. Där var det varmt, men i år blir vi kvar för att Kaki ska lära sig att tävla i alla väder. Därför ska vi träna även om det blir en dålig sommar i Sverige, förklarar Aden.

Den som i stället lyckades på OS var lagkamraten Ismail Ismail, som erövrade silvret på 800 meter. Han blev den förste sudanesen någonsin som vunnit en OS-medalj.
– Du må tro att det firades när vi kom hem! berättar Ismail.
– Det pågick i ett par månader i flera städer och byar. Sudan består av en mängd olika folkgrupper och var en utav dem ville fira OS-medaljen.
Trots detta lyckades Ismail börja träna igen och i vintras var han snabbast i världen på 800 meter. På Sollentuna GP springer Ismail den distansen medan Kaki ger sig på 1500 meter.
– Det har gått bra förut i Sverige. Jag satte mitt personliga rekord i Malmö i somras och i framtiden kanske jag satsar på 1500, säger Kaki.
– Jag håller mig till 800, bedyrar Ismail.
– Jag är bättre på att hålla hög fart. Kaki är mer uthållig.

Ismail får sällskap av Sveriges bäste på torsdagens 800. Mattias Claesson har längtat efter det loppet.
– Det är det som jag har siktat på. Jag har släppt på träningen och vet att det brukar vara bra harar på Sollentuna GP, så att jag slipper göra loppet själv.
Ifjol var det på gång att Claesson och sudaneserna skulle träna tillsammans, men tyvärr gick det om intet när Kaki & Co flydde den svenska sommaren och tog sig till Spanien.
– Vi får se om vi kan få till nåt den här gången. Det skulle vara otroligt inspirerande att träna med så bra löpare, säger Mattias.

 
 Nästa Folksam Grand Prix på TV 

Karlstad GP 23 juli,
kl 21:00-22:00, TV4