Nyheter

190614 Sollentuna GP

Ståhl tillbaka på favoritarenan

Längsta kastet i världen 2016. Längsta kastet i världen 2017. På tisdag återvänder Daniel Ståhl till Sollentunavallen som varit värd för flera av hans bästa kast. Däribland det personliga rekordet 71.29 som han vann Sollentuna GP med för två år sen. Han ställs mot olympiske mästaren, OS-trean och världstvåan.

Daniel Ståhl har en segerrik historia på Sollentunavallen, som ligger nära uppväxtens Järfälla. Han har vunnit de fyra senaste upplagorna av Sollentuna GP. Speciellt minnesvärd är 2017, då han raderade ut Ricky Bruchs nästan 33 år gamla svenska rekord:

– Han ringde mig tre veckor innan han dog. Han sa att han tyckte att jag var en talang och att jag hade potential. Han har betytt mycket för mig, berättade Daniel den gången.

Tisdagens diskusfält kommer att bjuda Ståhl på bästa motstånd:
* Fedrick Dacres, Jamaica, är den som har kastat längt näst efter Ståhl de senaste åren, och så även denna säsong. Han har plusstatistik på Daniel, 13-9 i inbördes möten.
* Christoph Harting, regerande olympisk mästare..
* Martin Wierig, OS-fyra och den tredje tysken i fältet, har kastat över 66 meter i år, tia i världen.
* Simon Pettersson, som i Ståhls skugga tagit sig till VM-final och var fyra på EM i somras.
* Robert Urbanek, polacken har VM- och EM-medaljer på sin meritlista.

Ståhl, Dacres och Harting kommer till Sollentuna direkt från Diamond League-galan i marockanska Rabat, som hålls på söndag.

190614 Sollentuna GP

Löparna trivs i Sollentuna


Svensk löpning är på frammarsch. På det två senaste åren har det satts 17 svenska rekord på medel- och långdistans. Kalle Berglund, Lovisa Lindh samt arrangerande Turebergs Napoleon Solomon och Yolanda Ngarambe kommer till Sollentuna GP.


Medeldistansloppen på Sollentunavallen har stått för både kvalitet och kvantitet. Arrangerande Tureberg har en rik tradition inom de grenarna, som har hållits uppe de senaste åren av 800- meterslöparna Andreas Almgren och Hanna Hermansson. De är med även i år (Andreas på 1500) liksom hinderlöparen Napoleon Solomon, som satt svenskt rekord i halvmaraton i vintras, och Yolanda Ngarambe.

27-åringen som har gått den långa vägen från Löpargymnasiet (passande nog drygt 800 meter från Sollentunavallen) till studier och en andra karriär i USA är årets stjärnskott inom svenska löpning. Yolanda har slagit sig in bland de tio bästa svenskorna genom tiderna på fem distanser mellan 800 och 5000 meter, satt svenskt rekord på den klassiska ”majlen” inomhus och kvalade in till tre grenar på Inomhus-EM i vintras.

På tisdag väljer Yolanda att gå ner till 800 meter efter två lyckosamma lopp över 1500 meter i Finland den senaste veckan, där hon var bara en sekund från att kvala in till VM. Då får hon sällskap av landslagskamraterna Hanna Hermansson (även hon i Tureberg) och Lovisa Lindh, det vill säga samma trio som vann grenen åt Sverige på Finnkampen i höstas.

Kalle Berglund springer en mile på Bislett under torsdagskvällen. Efter det bestämmer Spårvägens löpare vilken distans det blir på Sollentunavallen. Kalle har bara sprungit två lopp i år, båda på 1500 meter, och varit nära det svenska rekordet i båda fallen.

190512 Sollentuna GP

Sollentuna GP inleder Folksam Grand Prix-sommaren

Tisdagen den 18 juni drar 2019 års upplaga av Folksam Grand Prix igång med Sollentuna GP på Sollentunavallen. Missa inte de allra bästa svenskarna mot toppinternationellt motstånd. Årets tävling blir en första formkoll inför VM som arrangeras i Doha i månadsskiftet september-oktober.

Sollentuna GP har en fin tradition av att bjuda på fantastiska tävlingar, och det var bland annat här som Daniel Ståhl för ett par år sedan slog Ricky Bruch 33 år svenska rekord i diskus. Kanske får vi flera nya rekordnoteringar i sommar?

Biljetter

Nästa TV-sändning

Göteborg
SVT Play
16 augusti
TITELSPONSOR

SPONSORER